ЗА или ПРОТИВ консумацията на месо?

• 63 012
  • 1 882
  •   1
Отговори
# 1 140
  • София
В днешни дни в България не са много вярващите. По-скоро всеки вярва в нещо, но примерно вярва в Исус и прераждането и се смята, че постите са хубаво нещо за пречистване на организма, ама не баш според канона, а може малко по-модерно, примерно да ядеш тофу и кокосово масло в постните дни, както и да се чудиш какъв сладкиш без яйца да завъртиш. Последното много дразни свещениците, защото те настояват, че това е лишение, чрез което да извисиш духа си и не трябва да заместваш забранените продукти. Това, което 10'с написа за постите, е логичното обяснение от гледна точка на циклите на отглеждане на добитъка и обработване на земята.
Така че какво пише в Библията и каква е била диетата на Исус няма особено значение за масата, нито пък информацията по тези въпроси може да се счита за достоверна. Моя учител по йога пък е убеден, че Исус 14 години е живял в Тибет и е донесъл будизма под формата на християнство по нашите земи. Всеки си наглася вярата, както му е угодно, ако си много стриктен, освен че ще си като шут в очите на повечето хора, ще ти стане адски некомфортно по някое време.

За мене, постенето от религиозни съображения е лицемерие и няма нищо общо с вярата. А най-лицемерни са много свещеници, които нон-стоп нагъват свинско, но пред паството си уж постят. Това в исторически план, сега едва ли някой се интересува пости ли попа иле не. Никой обаче не може да се дразни, че животинските мазнини се заменяли с растителни по време на пост. Това откъде си го измисли? Яденето на тофу, кокосово масло и безяйчни сладкиши си е напълно според канона.
Аз съм вярваща, но никога не съм постила. Смятам, че постенето е вредно за здравето и имам познати, който си докараха сериозни здравословни проблеми от постене.
Учителят ти по йога е обикновен невежа. Ако имаше поне малка представа от будизъм и християнство, никога нямаше да твърди подобни неща.  Апостол Тома е ходил до Индия, Христос не.

# 1 141

Имам леля болна от диабет, имаме го в рода , баба беше болна. Та и баба ядеше месо , във времена в които за да купиш захар е било малък празник . леля без месо не може , вземеше ли пенсията  първо месо купува , после всичко останало. Сладко не помня да яде много , за макдоналдс изобщо не говорим , че не вкусва.

Това за диабет тип 2 ли? И аз имам една позната, която беше много слаба и се разболя от захарен диабет - но лекарите я считаха за изключение.

Леля тип 1 май , пие хапчета , не претендирам , че съм на ясно но мисля диабета ескалира и се влошава с годините. Първо хапчета, после минават на инжекции и тн. Бяха и дали  диета ,от която много беше отслабнала, а за много дебела , никога не е била , да кажем пухкава. Баба , все пак е баба , когато е била млада не знам каква е била. Когато дядо ми е починал и тя е останала сама с 3 деца , кажи му стрес или както ти харесва е започнала много да яде , много , това по думи на майка и . После отишла на лекар и са и казали , че е диабет. Аз баба я помня дебеличка , живя почти до 90 години , лека и пръст.  Praynig Ослепя от диабета, краката я боляха , киснеха и краката в тетра и не са и ги рязали . Почти 30 години живя с болестта.

# 1 142
Много често околните казват, а и тук го мернах, че не ядат месо
И след малко се подразбира, че месо за тях е свинско
Иначе хапвали телешко, риба, пилешко
И винаги ми е било чудно защо така делят месата и едното е месо, а другото какво? Морков може би?
 Joy

Това с рибата и пилето и аз не го разбирам , но имах колежка която твърдеше , че е вегетаринка и ядеше пилешко и риба, дори , че имала хормонални проблеми и ако не ядяла пилешко не и идвал цикъла. Принципно е обяснено , че не ядят месо от бозайници . Това за пилешното и цикъла не изключвам да не е вярно , но не в следствие пилешкото , а обилните количества прогестерон ,който се дава на пилетата , за по-бърз растеж. В случая , момичето не пие хапчета  приема го чрез месото важното е ,че си вярва.

Маат бг. свещениците по време на пост месо . Бях свидетел , как един си поръча бира . Което не значи , че всички са такива. Прекаления светец и боги не е драг.

Alexandria37, стига се пъна да даваш инфо , защото се видя , че не си на ясно .Кой къде бил , от кога е вегетарианството . ...

# 1 143
  • София
И каква е разликата между животинче, отгледано за храна и домашно котенце? По различен начин усещат болка ли?

Разликата е огромна.

# 1 144
И каква е разликата между животинче, отгледано за храна и домашно котенце? По различен начин усещат болка ли?

Разликата е огромна.

Александрия 37 . каза , точка  Joy И в какво е разликата. ??? Flutter Това е лицемерно , иначе има хора не обичат животни , нито за домашни любимци , не им е жал да ги ядат, но пък не им вредят-сестра ми е такава. Но да не осъзнаваш, че все сме животни , е равносилно на глупост.

# 1 145
  • София
Моя учител по йога пък е убеден, че Исус 14 години е живял в Тибет и е донесъл будизма под формата на християнство по нашите земи.

Да,в Индия и Тибет.Говори се,че е бил Раджа-Йогин.Eвангелията на есеите с препоръки за клизми и пр. липсват в Библията примерно, за да не будят подозрение.

Тук пък пише за "Тибетското евангелие":
http://ezernagradina.dir.bg/_wm/library/item.php?did=404808&df=8&dflid=3

Книгата я има в спиралата,намират се и други книги в нета около тези твърдения.

Ама моля ти се, виж си източника.  Laughing
Бил е в Индия толкова, колкото е бил женен за Мария Магдалена, от която имал няколко деца.  Stop

# 1 146
  • София

Разликата е огромна.
Разликата е първо в интелекта и второ - домашната котка е селектирана като такава. Дива котка не вярвам да тръгнеш да си отглеждаш. Ако овцата не се отглежда за мляко и храна, едва ли ще си я вземе някой в къщи да си я гушка. Аз обичам умерено домашните животни, добитъкът не предизвиква такива чувства в мен. Не мога да се привържа към прасе, кокошка или дори агне.

Стига с тоя диабет вече. Laughing

# 1 147

Александрия 37 . каза , точка  Joy И в какво е разликата. ??? Flutter Това е лицемерно , иначе има хора не обичат животни , нито за домашни любимци , не им е жал да ги ядат, но пък не им вредят-сестра ми е такава. Но да не осъзнаваш, че все сме животни , е равносилно на глупост.

А за мен, да сравняваш човека с животно е равносилно на глупост.

# 1 148

Имам леля болна от диабет, имаме го в рода , баба беше болна. Та и баба ядеше месо , във времена в които за да купиш захар е било малък празник . леля без месо не може , вземеше ли пенсията  първо месо купува , после всичко останало. Сладко не помня да яде много , за макдоналдс изобщо не говорим , че не вкусва.

Това за диабет тип 2 ли? И аз имам една позната, която беше много слаба и се разболя от захарен диабет - но лекарите я считаха за изключение.

Леля тип 1 май , пие хапчета , не претендирам , че съм на ясно но мисля диабета ескалира и се влошава с годините. Първо хапчета, после минават на инжекции и тн. Бяха и дали  диета ,от която много беше отслабнала, а за много дебела , никога не е била , да кажем пухкава. Баба , все пак е баба , когато е била млада не знам каква е била. Когато дядо ми е починал и тя е останала сама с 3 деца , кажи му стрес или както ти харесва е започнала много да яде , много , това по думи на майка и . После отишла на лекар и са и казали , че е диабет. Аз баба я помня дебеличка , живя почти до 90 години , лека и пръст.  Praynig Ослепя от диабета, краката я боляха , киснеха и краката в тетра и не са и ги рязали . Почти 30 години живя с болестта.

Щом пие хапчета е тип 2. Тип 1 се лекува само с инсулин.

# 1 149
  • Пловдив
Аз обичам и домашните любимци, повече от умерено и добитъка го обичам.
Когато са болни ги съжалявам и искам да им помогна, за това си и избрах порфесията.
Осъзнавам обаче, че добитъка се отглежда за добив на: месо, яйца, кожа, вълна и т.н. Не намирам нищо не нормално в това.
Приемам, че човека е вид животно и в ситуации, когато животните са по-силни не ни дават шанс да го забравим. Например тигрите, които отмъкват и убиват хора в джунглата, а и дори в България има хора нападани и убивани от вълци.
Природа побеждава по силния, а в някой случай силата е в това, което е в главата.
За жалост овцете никога не побеждават и в религията са си жертвен агнец.

# 1 150
  • София

А за мен, да сравняваш човека с животно е равносилно на глупост.

Меко казано глупост. Да не казвам на какво е равносилно, че някой може да се обиди. Въпреки че щом се имат за животни, едва ли нещо може да ги обиди.  hahaha

И понеже сме на религиозна вълна, в Библията пише, че човек е създаден по Божий образ и подобие, а за животните не се споменава подобно нещо. Споменава се, че са създадени с една единствена цел - да служат на човека, вкл. и за храна. 

Последна редакция: ср, 08 яну 2014, 14:34 от Alexandria37

# 1 151

Имам леля болна от диабет, имаме го в рода , баба беше болна. Та и баба ядеше месо , във времена в които за да купиш захар е било малък празник . леля без месо не може , вземеше ли пенсията  първо месо купува , после всичко останало. Сладко не помня да яде много , за макдоналдс изобщо не говорим , че не вкусва.

Щом пие хапчета е тип 2. Тип 1 се лекува само с инсулин.

Ще се пръкръстя , въпреки че не съм християнка и ще кажа , че пие инсулин на хапчета. Не само , че си видна докторка с тясно специализирала за диабета, сега се оказва, че си гледачка и баячка .

Човека , не е животно , не яде не сере, не пие вода, и не е еволюирал от маймуната   Naughty Не е раждан на тази планета , щъркелите от Марс са го донесли  hahaha Whistling И да сме Божии създания, Бог създаде небето и земята, , растенията , животните и после човека , мъжа , най-вече . Жената малко по-късно да го забавлява. Или и това отричате, защото го пише в стария завет, а от де идем тогава  newsm78 Flutter

Ако можеш , да се привържеш към куче или коте, можеш към маймуна и агне , същото е . Не си ги гледала, не са ти станали мили . Ако не можеш към кое да е животно е друга тама. Не , че не познавам и хора , които си дават и последните пари за улично куче, а лапат пържоли . Света е шарен .Не се гледат само породисти котки , гледат се и улични , аз имам 2. Домашното прасе, също е опитомено , преди 20 000 години ако не греша, също и домашната кокошка . При тях също има селектирани породи и са далече от диви . Скоро гледах нещо което ми направи впечатление , че домашно прасе като  избягало , за 2 седмици започвали да му растат глиги и четина и заприличват досуш на дивите , но по -едри и много лесно , като всеядни оцелявали на свобода.
Alexandria37 , НИЩО НЕ МОЖЕ ДА МЕ ОБИДИ ОТ ХОРА КОИТО НЕ УВАЖАВАМ.   bouquet

# 1 152
Ще се пръкръстя , въпреки че не съм християнка и ще кажа , че пие инсулин на хапчета. Не само , че си видна докторка с тясно специализирала за диабета, сега се оказва, че си гледачка и баячка .

Няма инсулин на хапчета. Всичко за диабета знаете, а елементарни факти, свързани с него, ви убягват...

# 1 153
Аз знам, че има таблетки разработени вече, но не са вкарани за масова употреба.

По- скоро предполагам, че е било нещо такова.
http://www.mh.government.bg/ForThePacient.aspx?pageid=482&ho … mp;articleid=3843
"При хората със захарен диабет тип 2 обичайно се провежда лечение с таблетки, които стимулират отделянето на инсулин от панкреаса или правят инсулина по-ефективен в организма. Вашият лекар може да започне с един вид таблетки с цел да коригира главния дефект при всеки конкретен случай, както и да изпише по-късно и повече от един вид таблетки, за да подпомогне контрола на диабета. Въпреки, че се наричат антидиабетни средства, нито една от различните групи таблетки не съдържа инсулин. На определен етап от развитието на диабета и при пациентите с диабет тип 2 може да се изчерпат резервите от инсулин и да се премине на лечение с инсулин. Таблетките не действат на пациенти, чийто панкреас не произвежда инсулин. При тях е наложително инжектирането на инсулин."

# 1 154
  • София

Alexandria37 , НИЩО НЕ МОЖЕ ДА МЕ ОБИДИ ОТ ХОРА КОИТО НЕ УВАЖАВАМ.   bouquet

Разбира се, уважение и разбиране съществуват само между равни.  bowuu

Общи условия

Активация на акаунт