Имена от фолклора

• 28 467
  • 153
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте, моите предложения са:

Росана - "Караджа дума Русанки, Русано, росна ябълко, Русано, роден босилек ти чула ли си Русано..."

Лалица - "Замръкнала е Лалица, на връх на Стара планина, тънко Лале.."

Еница - "Торнала ми е Йеница, торнала ми е Йеница, низ Бяла речка, низ Бяла речка..."

Севдана - "Севдано ле, любе ле, мъри като си ме любила що не си ми казала..."

Неделя - "Недельо, Недельо, байнева убава, заспала Неделя до кичеста круша..."

Цвета - "Я разтуряй Цвето моме, маргиите, Цвето моме..."

Злата - "Злато моме, Злато джанъм, ти златна ябълко..."

Милка - "Иван на Милка тихом говори, Милке ле мойто балдъзче, къде е Милке кака ти..."

Димянинка - "Димянинка, Димянинка, Димянинка мори конь водила..."

# 106
  • някъде по морето
Аз съм Татяна и съм кръстена на баба си Стоянка, на която всички казваха Тяна.
 На руски името  е Татьяна Simple Smile и наистина е много разпространено
Но според мен, в Русия са малко по-консервативни  и им дават имена точно от християнския календар.
Стоян, Стояна/ка, са си български имена (пожелателни) - да стои, да трае( дават се на дете в семейство, в което умират деца)
Такива имаена са Желязко, Сребрьо и Сребра, както Злати и Златка.
Запрян е име също българско пожелателно, да няма повече деца(там, където има много )
Първан - първороден и т. н.

# 107
  • Pb
Има песен и за мома Елица, но текста не го помня.

# 108
Аз съм певица с "Йейл славянски хор" в Съединените щати. Ние търсим за книги и нотни листове за песента Неделя извършва по този начин (https://www.youtube.com/watch?v=0cSZ8rP6nNk). Виждам, че си написал встъпителните текста тук, и се чудех дали можете да изпратите на останалата част на мен или ги публикувате тук. Благодаря ви много!

# 109
# 110
Аз съм певица с "Йейл славянски хор" в Съединените щати. Ние търсим за книги и нотни листове за песента Неделя извършва по този начин (https://www.youtube.com/watch?v=0cSZ8rP6nNk). Виждам, че си написал встъпителните текста тук, и се чудех дали можете да изпратите на останалата част на мен или ги публикувате тук. Благодаря ви много!

Това за мен ли е?

# 111
  • Варна
Изглежда писано с гугъл преводач. Пита жената за текста на песента :Недельо, недельо" и нотите.

# 112
  • Pb

всъщност за тази имах предвид http://vbox7.com/play:0b61eee090  Simple Smile Чувала съм я по сватби.

# 113
Текста ще го напиша. Иначе за нотите съм я пяла тази песен, но имам само щим - това означава партията само на едната певица, ако желаете, бих могла да пратя запис и някой музикант да извади партитурата. 
Nedelio Nedelio baineva hubava
zaspala Nedelia do kitchesta krusha.
Do kitchesta krusha do blaga blagusha
Do kitchesta krusha do blaga blagusha.

Nedelkinin bratets do Nedelia sedi
do Nedelia sedi na Nedelia duma
Nedelio Nedelio baineva hubava
stani sabudi se stani razbudi se.

Che ti libe doide gore ot Zagore
gore ot Zagore ot ravnoto pole
armagan ti nosi na krustche kolanche
na krustche kolanche na shiika gerdanche.

# 114
  • Пловдив
Седнало е Джоре дос
обаче не знам Джоре име ли е и дали е производно от Георги?

Песента е включена в учебниците по музика за начален курс - в 1 и 2 клас на Генчо Гайтанджиев. В 1 клас е за слушане, във 2-ри за пеене. Авторът, лека му пръст, в книгата за учителя дава насоки как трябва да се обясни на децата, че няма мъжка и женска работа, че всички сме равни (дотук съм съгласна), че и мъжете могат да плетат чорапи. Следва картинка на учебника, където е дадено момче да плете чорапа и намек едва ли не, че Джорето е гей, като се има предвид текста "кому че го дадеш дос? - който мене сака дос". Сега ако ми кажете как да го обясня на първи и втори клас ще съм много благодарна. Защото аз смотавам набързо, че художникът е направил тази рисунка за по-интересно и да подчертае, че всеки може да върши всякаква работа.  Laughing

# 115
Джоре-то е застъпена и в ПГ 6-годишни в ДГ, даже моето дете наскоро ми я пя и се смях.

# 116
  • Варна
Седнало е Джоре дос
обаче не знам Джоре име ли е и дали е производно от Георги?

Песента е включена в учебниците по музика за начален курс - в 1 и 2 клас на Генчо Гайтанджиев. В 1 клас е за слушане, във 2-ри за пеене. Авторът, лека му пръст, в книгата за учителя дава насоки как трябва да се обясни на децата, че няма мъжка и женска работа, че всички сме равни (дотук съм съгласна), че и мъжете могат да плетат чорапи. Следва картинка на учебника, където е дадено момче да плете чорапа и намек едва ли не, че Джорето е гей, като се има предвид текста "кому че го дадеш дос? - който мене сака дос". Сега ако ми кажете как да го обясня на първи и втори клас ще съм много благодарна. Защото аз смотавам набързо, че художникът е направил тази рисунка за по-интересно и да подчертае, че всеки може да върши всякаква работа.  Laughing

A не може ли Джорето да плете женски чорапи?
Изобщо не би ми хрумнало , че е гей.. ooooh!

# 117
И на мен.
Но всъщност аз досега все съм си мислела, че Джорето е момиче. Нямам спомен от картинките в учебника преди, хм, 20тина години, леле колко отдавна.

# 118
То тогава нямаше много картинки  Mr. Green  (аз преди 30 години)

# 119
Тогава на картинките изобщо не си личеше Джорето момче ли е или момиче.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт