Спешно моля за мнение на дама юрист-въпрос за наследвство

• 7 851
  • 90
  •   1
Отговори
# 60
Законът предполага, че наследниците имат принос към наследството. Всякакво оспорване на завещание, дарение, прехвърляне чрез фиктивна покупко-продажба и пр., се базира основно на това. Те ще трябва да докажат принос.

Shocked  Спрете се, моля ви. То бива смукане от пръсти ...

# 61
Законът предполага, че наследниците имат принос към наследството. Всякакво оспорване на завещание, дарение, прехвърляне чрез фиктивна покупко-продажба и пр., се базира основно на това. Те ще трябва да докажат принос.

Shocked  Спрете се, моля ви. То бива смукане от пръсти ...

Добре, на какво основание (правно, не морално) ще има претенции към имущество, което е прехвърлено по някакъв начин на друг още приживе? Човек има право да разполага със собственото си имущество до смъртта си.

# 62
Цитирах конкретно твое изказване, не залитай сега в произволни посоки.

# 63
Цитирах конкретно твое изказване, не залитай сега в произволни посоки.
Не, не залитам. По какъв начин ще имаш претенции към чуждо имущество, ако не докажеш някак, че имаш принос (дори и нематериален) към създаването, натрупването или поддържането на това имущество? Дай пример, ама да не е нещо от сорта, че в лекциите ти по право било писано, че ергенският данък се дължал само от мъже.

# 64
Правното основание е Закон за наследството. Ако има право на запазена част, никой не му иска да доказва принос.

# 65
Правното основание е Закон за наследството. Ако има право на запазена част, никой не му иска да доказва принос.

Нямаше ли нещо за общите части?

# 66

Нямаше ли нещо за общите части?

Упорито продължаваш.  Laughing Ергенския данък не се е изучавал, казах само че е споменаван и такива са ми спомените от споменатото. Няма нужда да се правиш на интересна, достатъчно небивалици наръси без никой да те кара.

Госпожа Бюфет даде правилен съвет, другото е щракане по клавиатурата.

# 67
Не съм юрист и се сещам за запазена и разполагаема част, не знам за общи части...

# 68
Там ще си хортуваме за асансьори, покриви и за заплатата на чистачката.  Joy
И за приноса към завитата крушка в коридора на общия етаж.

Законът нищо такова не предполага.
Нещо си говорите, колкото да има какво да се пише.
Кой и кога "ще трябва да доказва принос?

# 69

Упорито продължаваш.  Laughing Ергенския данък не се е изучавал, казах само че е споменаван и такива са ми спомените от споменатото. Няма нужда да се правиш на интересна, достатъчно небивалици наръси без никой да те кара.

Госпожа Бюфет даде правилен съвет, другото е щракане по клавиатурата.

Е, да, аз не съм юрист и затова се възмущавам от това отношение. Да чакаш да получиш нещо от някого, с когото си в лоши отношения. Добре е в такива случаи, че този с имуществото има достатъчно много законни начини, чрез които може да се защити.

# 70
Тя търси съвет, но нито тук е мястото, нито това е начинът. Отношенията на хората са си тяхна работа.

# 71
Там ще си хортуваме за асансьори, покриви и за заплатата на чистачката.  Joy
И за приноса към завитата крушка в коридора на общия етаж.

Законът нищо такова не предполага.
Нещо си говорите, колкото да има какво да се пише.
Кой и кога "ще трябва да доказва принос?

Ето истински случай. Няколко деца, едното някак убеждава другите да се откажат от полагаемите им се части от къща в негова полза, за да може то да я поддържа. Родителят (наследодателят) бива убеден от същото дете да му дари неговата част срещу договор дарение с издръжка и гледане. Родителят умира, без да е гледан и издържан от въпросното дете. Къщата не е поддържана. Успяха да оспорят договора.

# 72
В случая е оспорено придобиването на целия имот от едно дете, а не на неговия дял.

# 73
Цитат
Даже и да се откажеш, банките пак имат начин да искат да им платиш
И какъв е той, ако дългът е на наследодателя, а ти си се отказал от наследство?

При отказ от наследство няма две последици, само една е- наследниците, които са постановили такъв, не поемат пасивите на своя наследодател. Това е истината, но не ми се споре с радиоточката!
Ако някой ви търси, пък вие си решите да не се главоболите и почнете да плащате, въпреки такъв отказ- това вече си е лично ваш проблем. Но от гл. т. на правото при това положение силом нищо не могат да ви вземат.
Уточнявам го, поради невярната информация, която се поднася в тази насока.
Локумите по темата оставям за любителите на сладко.

Цитат
Нееднаквото третиране /на децата- б.м./ е обидно нещо.
Да, с това съм напълно съгласна. При подобно бих преустановила контактите или бих ги намалила до минимум. Не бих търсила компенсация, обаче.

# 74
Милото 73, аз затова и избягвам да споря, ако насреща нямам опровержение с мотиви. Давам информация, ако трябва- източник и толкоз. Мога да дискутирам, ако насреща имам мотивировка. Другото е лаф да става, за което не винаги имам време и желание, особено напоследък.

Кукумицинка, този пример няма нищо общо с изисквания за някакъв принос при наследяването.
Договорът за прехвърляне на собственост срещу издръжка и гледане не е наследяване, а друг тип правоотношение, от облигационен, а не от наследствен характер.
Има една друга категория в наследственото право- недостойнство за наследяване, но то е нещо различно пак. Става въпрос за много тежки провинения от страна на наследник по отношение на наследодателя- убийство или опит за такова, набеждаване за извършено престъпление или който е проявил насилие или измамил наследодател да направи определено завещание, скрил, подправил, унищожил и т.н. такова. Просто това е различна хипотеза също, която не се изразява в никакви "приноси", освен конкретните морално и правноосъдителни.

Общи условия

Активация на акаунт