Спешно моля за мнение на дама юрист-въпрос за наследвство

• 7 764
  • 90
  •   1
Отговори
   Здравейте,тъй като нямам възможност за адвокати и юристи,моля за безплатен съвет тук. Случая е следния: мъжа ми ( нямам брак с него ) е на 31 год. Осиновен е. Осиновителите му имат природен син на 28 год е. Родителите на мъжа ми го гонят от родната му къща ( къща в град,на 3 етажа,по думите им по 1 етаж на двамата синове,на практика излиза друго). Живи са родителите. Казаха ни,че като е осиновен,той има права по имуществото. Може ли да ги съди за наследство като са живи? Може ли да иска някакво обезщетение? Може ли,ако родителите му препишат приживе на брат му всичо,все пак да се води дело за наследство? Той има ли някакви права изобщо? 
   Аз съм с дарено жилище от баба ми и знам,че след смъртта и,майка може да ме съди за да получи нещо. Та не съм наясно много,моля да се включите.
Благодаря предварително,много е важно за нас.

# 1
Малко объркан ти е въпросът, но наследство има само, ако човекът или хората са починали. Т.е. няма как съпругът ти да наследи нещо, след като осиновителите му са живи.

# 2
Малко объркан ти е въпросът, но наследство има само, ако човекът или хората са починали. Т.е. няма как съпругът ти да наследи нещо, след като осиновителите му са живи.

Да,объркано е,Късметче. Искаме да знаем може ли да получи чрез съд етажа си от къщата да е на негово име законно.

# 3
Писах ти на лични.

# 4
  • София

Да,объркано е,Късметче. Искаме да знаем може ли да получи чрез съд етажа си от къщата да е на негово име законно.

Не, къщата си е на родителите и така ще е до смъртта им.
При смърт на единия 1/2 се дели на 1/2 за едното дете при две деца. Май. Или беше 1/3? newsm78

# 5
Реално къщата е била и е само на неговите родители. Нито той, нито брат му имат собственост върху къщата. Когато починат може да има някакви претенции за наследство, преди това не. Може да е несправедливо, но и роден син да им е пак може да го изхвърлят и да не му оставят нищо.

# 6
При смърт на единия 1/2 се дели на 1/2 за едното дете при две деца. Май. Или беше 1/3? newsm78
Точно така. При смърт съпругът/та има 50% от собствеността и си разделя с децата останалите 50%. Т.е. за съпругът/та ще има около 67% и по 17% на двете деца.

# 7
Точно така. При смърт съпругът/та има 50% от собствеността и си разделя с децата останалите 50%. Т.е. за съпругът/та ще има около 67% и по 17% на двете деца.

Да,разбирам. Безсилни сме....А не е честно Sad

# 8
дадкис_а,

честно, нечестно в правото нямат голямо значение.

През форум трудно се получава най-точния съвет, но човек трябва да е информиран.

Това, което те интересува е "запазена част от наследство" - но тя се отнася за безвъзмездни сделки - дарение/завещание. Пусни търсене, има много инфо. Прочети и закона за наследството.

Осиновено и родено дете имат абсолютно еднакви права. Но реално родителите могат да не оставят нищо на някое от децата и то съвсем законно. Например ако продадат къщата на едното дете.

Чела съм, че могат да се водят дела след смъртта на родителите (да са живи и здрави много години) и за запазена част, и за разваляне на фиктивна продажба. Без да те отчайвам, тези дела се печелят с адвокат и то добър.

Пожелавам ви да решите всички въпроси с разбирателство.

# 9
Напротив, съвсем си е "честно". Имуществото, което принадлежи на съпрузите Х и У си е тяхно до смъртта им или докато те не решат да го прехвърлят приживе другиму. Сиреч и сега, ако решат, има начини да прехвърлят въпросната къща, без след смъртта им един ден дете тяхно да може да оспори сделката...Могат да се атакуват само завещания и дарения по чл.28 от ЗН, с които се накърняват запазени части и то само до размера на тези части. Други сделки- не. Така, напр., те могат да прехвърлят имота си и срещу издръжка и гледане на друго свое дете или на съвсем страничен човек.
Честно и почтено е само това- човек да разполага с имуществото, което сам е придобил. Дали ще получи нещо даром един ден или по наследство- Божа работа. Колкото по- о време се възприеме тази идея, толкоз по- леко човек живее и се радва на щастливи и мирни отношения с близките си.

Ето ти малко за четене от ЗН:

Чл. 28. (1) Когато наследодателят остави низходящи, родители или съпруг, той не може със завещателни разпореждания или чрез дарение да накърнява онова, което съставлява тяхна запазена част от наследството.

(2) Частта от наследството вън от запазената част е разполагаемата част на наследодателя.

Чл. 29. (1) Запазената част на низходящи (включително и осиновените), когато наследодателят не е оставил съпруг, е: при едно дете или низходящи от него - 1/2, а при две и повече деца или низходящи от тях - 2/3 от имуществото на наследодателя.

(2) Запазената част на родителите или само на преживелия от тях е 1/3.

(3) Запазената част на съпруга е 1/2, когато наследява сам, и 1/3, когато наследодателят е оставил и родители. Когато наследодателят е оставил низходящи и съпруг, запазената част на съпруга е равна на запазената част на всяко дете. В тия случаи разполагаемата част при едно дете е равна на 1/3, при две деца е равна на 1/4, а при три и повече деца е равна на 1/6 от наследството.

Последна редакция: вт, 07 яну 2014, 15:02 от Judy

# 10
Не знам, аз със съвсем отрицателно впечатление оставам от нещата, както изглеждат. Осиновили го хората, изгледали го, не знам на колко години са го "изгонили", но при условие, че в момента е на 31 г., много хора биологичните си деца "гонят", след като станат пълнолетни. Изключително нечестно и непочтено ми изглежда това желание за съдене и търсене на наследство приживе. Нямат 20 лева за адвокат, иначе ламтят за наследство и то абсолютно чуждата, която не им е никаква на тези родители.

# 11
  • София
О, стига сме се яли.

Я да питам и аз за един казус, макар и загубен вече.
Майка и баща, с двама синове.
Бащата умира рано. Първия син се съди с майката и тя му изплаща част от апартамента и той се изнася.
Майката и втория син продават апартамента и купуват 2 други.
Втория син почива и майката/вече баба/ дарява всичко на децата му.
И бабата почива.

Може ли първия син да има някакви претенции към наследството, което е при децата на втория?

# 12

Да,разбирам. Безсилни сме....А не е честно Sad
Както са казали,и роден син да им беше,пак имат право хората да правят квото си щат с имуществото си.
И добре,че има закони някви останали да фунцкионират в тая страна,че инак няма спасение от наглеци като вас!
Ти наясно ли си,че както е осиновен,така може да бъде и"разосиновен"и тогава ще съдите филанкишията.. Laughing
Боже думи нямам.. Crazy

# 13
  Това е отговорът!

# 14
Къщата може да се продаде , дори и по документи , на другия син и тогава никакво наследство няма да има .

Общи условия

Активация на акаунт