Полша

• 50 443
  • 450
  •   1
Отговори
# 435
  • Бургас
Е той ясен вашият туризъм, какви съвети Simple Smile
Варшава никога не изглежда претъпкана, а Стария град ми допада дори повече от Прага, защото няма тълпи.
Не мога да дам съвет за 18+, на мен са ми любими Старе место и паркът Лаженки.

Ако бяхте с дете, щях да ви препоръчам научния център Коперник, макар че е интересен и за възрастни.
Къщата на парите беше впечатляваща дори и за мен.

# 436
  • Вестерос
Здравейте, ще ходя лятото с приятелки във Вроцлав и Краков. Интересува ме за Краков дали сте ползвали гид и платена екскурзия до Аушвиц и мината Величка и кой гид?

# 437
  • София
В мината туровете са с гид. Няма нужда от ваш. Отивате с влака или градския транспорт, купувате билетите като си избирате на какъв език да е тура и влизате в избрания час с гида, който е на избрания език. Групите обикновено са по 15 души, може и малко повече, не помня точно. Иначе в града на много места има организиран транспорт до там. Бусчета, рейсчета и пр. Турът  е около два часа, но после може да се помотаете долу в сувенирните магазини или да хапнете на 135м под земята в ресторанта. Задължително си купете сол! Уникална е! За Аушвиц не знам. Два пъти съм била в Краков и двата пъти пропуснахме.

# 438
Да, Виелѝчка е само с гид, долу са лабиринти и дълги коридори 100 м под земята и сам човек не биxа пуснали. Има групи на 7 езика, при купуване на билета си избирате език и съответно си запазвате час с гид на съответния език. После слизате по едни стълби двайсетина етажа надолу по стълбите и се започва. Уникална е катедралата под земята, има и ресторант вътре...супер е.
С влак е лесно и бързо, ако сте близо до централната гара. Билетите са евтини, за 7 или 9 злоти, в зависимост от влака... И за двайсетина минути сте там. Като слезете от влака, има буквално няколко минути пеша до мините, всички xора от влака натам xодят. А и ... с Гугъл мапс няма да се изгубите. Преди да слезете в мините, имайте предвид, че поне 2 часа забравяте за WC. Така че може горе в кафенето пред касите. Или долу в ресторанта, но той е чак в края на обиколката.

# 439
  • София
Има тоалетни на няколко места по маршрута. И то доста луксозни. Имат си топла вода, хартия и пр. И там всичко е от сол– стени, под, таван. Гидовете обикновено ги споменават. На някои места групата се забавя за снимки и тогава обикновено има тоалетна. Много е яко долу. А ако уцелите и да се качите на повърхността със старите миньорски асансьори е супер! Щото има и нормални, особено като има струпване на хора за излизане нагоре и се ползват големите асансьори.

# 440
  • София
И ние ще ходим в Краков от петък до неделя, но в края на март. Дано времето да е сухо. Съпругът ми иска да отидем до Аушвиц, но без гид, аз обаче се колебая дали изобщо искам да го видя. Може би без разказите на екскурзовода няма да е чак толкова тягостно. Дъщеря ми е на 16, не съм сигурна и на нея как ще й се отрази. Бих се радвала да чуя и други мнения по въпроса.
До Виеличка ще отидем със сигурност в събота. За останалото - колкото ни стигне времето, а то не е много. В неделя по обяд се прибираме (може би за да гласуваме Wink). Досега сме били само във Вроцлав и Полша ме очарова, така че нямам търпение да видя и Краков.

# 441
  • София
Много тежко и натоварващо място е.
Побиваха ме тръпки постоянно, стягане в гърдите усещах, бях напрегнат и неспокоен. И една странна тежест отгоре над главата.
Не издържах и си тръгнах веднага.
Никога не бих се върнал.

# 442
Ние отидохме без гид преди вече 3-4 години. Точно по това време на годината беше, та беше мъгливо и студено, което направи ситуацията още по-тегава. Не съжалявам, че отидох обаче. Мисля, че въпреки дискомфорта, всеки който може да отиде, трябва да го направи. Много хора говорят за неприятното чувство в газовите камери, но с мен лично най-много остана малката сграда посветена на вестникарските статии в годините преди Холокоста, защото осъзнаваш колко идентични са изложените материали с начина по който сега се говори за определени групи от хора. Също така разбира се местенцето с всички нахвърляни обувки. Неописуемо ужасно е чувството, когато очите ти срещнат малките обувчици, които се виждат тук и там. Сещам се, че отидох до тоалетната в един момент и видях как очите ми са червени и подути, а дори не съм усетила да съм плакала, нито пък се считам за чувствителен човек.

И въпреки това, пак казвам, че препоръчвам да се посети. Само не мога да кажа дали си заслужава повече сами, или с гид. Имаше хора с гид по същото време и изглеждаше доста по-организирано от нашето лутане на моменти, но пък когато си сам имаш повече време да "попиеш" историята на най-важните места.

# 443
  • Бургас
Пропуснах Аушвиц, защото детето е малко, но задължително ще я заведа, когато мине 14.
Това е част от семейната ни история. Трябва да се знае, да се помни, за да не се повтаря никога.
Животът не е само забавление, в европейските държави много държат на тази колективна памет, възпитават младите поколения, за разлика от България.

За самия Краков ползвах аудиогид от приложението IzITravel, ползвам го в много държави. Интересен е също еврейският квартал, местата от снимките на филма "Списъкът на Шиндлер".
Препоръчвам музея под земята в центъра.
Държавни и общински музеи в Полша имат дни с безплатен вход, много обичам да се възползвам Simple Smile

# 444
  • Вестерос
Много ви благодаря!

А от къде си вземате билети за мината?

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 12:01 от Tiffany А

# 445
На място на касите взеx аз. Но има и онлайн, скоро гледаx сайта и видяx, че са качили цените, бяxа 105 злоти, когато бяx през октомври.

Има и тема, специално за Краков
https://www.bg-mamma.com/?topic=1483187

# 446
  • Бургас
За мините купих билети онлайн от техния сайт.

# 447
Не бих отишла в Аушвиц. Има достатъчно забележителности, които си заслужават.
Но да гледам смъртта в очите и съпреживявам, не не мога.

# 448
Аз бяx в Чернобил и Припят, та са си беше уау. За Аушвиц, не знам. Така и не отидоx.  Дарк туризъм му се вика.
В музея на окупацията в Рига и музея на окупацията в Талин има брутални неща, та какво остава в бивш концлагер.

# 449
Включвам се, защото импулсивно купих билети до Вършава. Много евтино и ей така, защото се чудих какво да правим пред началото на Април. Предвид, че кацаме късно, запазих нощувка в близкото градче. Мисля да хванем такси, Болт или Юбер (все още не знам какво работи в Полша). Мислех да се пошляем из градчето и след това да хванем влака и към Вършава. И там резервирах airbnb близко до метро и старият град. Мислех за 2 тура с оранжевите чадъри- старият град и Еврейският. Ще посетим и музеят на водката...
Не мога да намеря много информация за Вършава из темата, ще са ми полезни съвети. Кацаме петък вечерта и се връщаме понеделник привечер...
Така. Има леки промени от днес. Ако сте си купили билет на Раянеър, кацате на летище Модлин (на 50 км от Варшава). Ако сте си купили билет на Уизеър, кацате в самия град Варшава (летище Шопен) след 30 март и ако летите от София.
Ако летите от Варна, кацате на Модлин. Ако летите от Бурас - на Шопен.

С коя авиокомпания и от кой град летите?

LOT
Sofia-Warsaw Chopin

Rуanair
Sofia-Warsaw Modlin
Burgas-Warsaw Modlin

Wizzair
Sofia-Warsaw Modlin (до 29 март)
Sofia-Warsaw Chopin (от 30 март)
Varna-Warsaw Modlin

Последна редакция: ср, 21 яну 2026, 00:33 от diziler

Общи условия

Активация на акаунт