БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 33 010
  • 736
  •   1
Отговори
# 675
  • Мнения: 567
Morena, мерси за отговора.  Hug
Така вече си набих 2 неща в главата - тесто с бакпулвер и бутер тесто - в загрята фурна. Накрая на обучението ми тук във форума ще взема да издам книга с принципни положения и съвети!!! Еле пА за теста  hahaha

Да питам, с тия оцветени портокали и лимони, не е ли опасно това сладко? Как ми се яде, ама ме е шубе?!?  newsm78 Освен да взема био, че да го пробват и децата. . .

# 676
  • Sofia
  • Мнения: 29 012
Аз го правя само за да слагам от него в кексове,козунаци и др.,не за директна консумация,като други плодови сладка...макар,че от Гърция най-редовно си купувам уникално вкусно сладко от портокалови и лимонови кори и то са доста дебелички,а изобщо не горчат...от него не остава за сладкиши,така се изяжда

# 677
  • Мнения: 567
А някъде в БГ има ли читаво да пробвам?

# 678
  • Sofia
  • Мнения: 29 012
Аз го взимам от гръцкия Карфур,може и тук да го има,не съм проверявала...

# 679
  • София
  • Мнения: 31 379
момичета и момче  Laughing

Някоя/й от вас правил/а ли е спагети на фурна  newsm78


да, правя печената паста по Дейвид Роко http://pep-4o.blogspot.com/2010/06/blog-post_13.html без значение на пастата - тънка да е. http://pep-4o.blogspot.com/2010/06/blog-post_13.html

  bouquet

# 680
  • Мнения: 2 883
Специално за сладкото от корите, както беше споменато по - напред се изварява няколко пъти преди консумация, а и това, което правя аз е само за сладкиши и кексове - запечатвам го със захар. В нета иначе гледах, че има и рецепти като истинско сладко, но на мен такова от кори не ми трябва  Laughing за това реших да го направя от плодовете. За тях - аз съм на принципа по - добре да е домашно с купени продукти, отколкото само купено. Така поне знам какво има вътре и съм си спестила някое друго Е. А за следващия път ще знам и да го изваря, така част от боклуците вътре ще заминат. Така си мисля, че ще стане, може и да греша.

# 681
  • Sofia
  • Мнения: 29 012
как го направи,филетира ли парченцата или с люспите са портокалите....

# 682
  • Мнения: 2 883
С белачката за картофи  направих това за сладкишите, а сладкото от портокал го направих от самия плод, старателно обелен отвън, но не се сетих, че и от вътре има бели неща  ooooh! и заради това нагарча  Laughing

# 683
  • Sofia
  • Мнения: 29 012
чувала съм,че става хубаво сладко,а може би и не толкова горчиво с едни малки като чери  портокалчета,имаха някакво по-особено име,но го забравих...

# 684
  • Мнения: 340
Малко ме е срам с тези, въпроси, ноо ..  Rolling Eyes Rolling Eyes
Ще правя козунак за 3-ти път .. в рецептата, ако пише примерно, че се слага 600 гр. брашно, но после се меси, докато поеме 100 гр. мазнина .. тестото ми става прекалено меко, а нали не е хубаво след мазнината да се слага пак брашно?? Какво да направя, че да не става така, повече брашно ли да сложа в началото, да стане по - твърдо тесто?
И пише, че яйцата и захарта се разбиват с вилица, ако е с миксер няма ли да е по - хубаво или не е от значение специално за козунака?

# 685
  • Sofia
  • Мнения: 22 541
Малко ме е срам с тези, въпроси, ноо ..  Rolling Eyes Rolling Eyes
Ще правя козунак за 3-ти път...
Хич даже да не те е срам, всички сме тръгнали така, нали. Simple Smile
Предлагам ти моите обяснения за козунакоправенето, дано ти е полезно. Simple Smile

 

# 686
  • София
  • Мнения: 12 213
Малко ме е срам с тези, въпроси, ноо ..  Rolling Eyes Rolling Eyes
Ще правя козунак за 3-ти път .. в рецептата, ако пише примерно, че се слага 600 гр. брашно, но после се меси, докато поеме 100 гр. мазнина .. тестото ми става прекалено меко, а нали не е хубаво след мазнината да се слага пак брашно?? Какво да направя, че да не става така, повече брашно ли да сложа в началото, да стане по - твърдо тесто?
И пише, че яйцата и захарта се разбиват с вилица, ако е с миксер няма ли да е по - хубаво или не е от значение специално за козунака?
Яйца+захар+ванилия+ром са ти течните съставки и те могат да се разбият с миксер. Брашно не   се добавя, както е указанието на рецептата, така ѝ го спазвай. Ще се получи. Нека всичките продукти да са със стайна температура. Работи на топло, козунаците обичат топло.

# 687
  • Мнения: 2 358
Одеве пак правих кекса на Лабрекс и най-накрая се разбрахме с моята фурна относно кексовете Grinning Пекох 30-35 мин на долен реотан с вентилатор, на 150 градуса. После оставих само на вентилатор 30-35 мин. Стана си супер Simple Smile За първи път не ми се наложи да го покривам с фолио Simple Smile Ура!

# 688
  • Мнения: 1 668
Някъде четох, че тестото за козунак трябва да е меко като меката част на ухото Laughing Не добавяй много брашно, защото ако стане твърдо няма да втаса или ще втаса малко в следствие на което козунакът ще остане леко сбит. Аз онзи ден прекалих с брашното и така и ми стана, с времето ще се научиш да усещаш. макар че и 1000 пъти да справиш нещо пак може да претърпиш пробвал, спокойно и смело действай Hug

# 689
  • Мнения: 11 607
Малко ме е срам с тези, въпроси, ноо ..  Rolling Eyes Rolling Eyes

В темата за козунаци, в 1 пост, има събрани много полезни съвети - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=719698.0

Не, не става прекалено меко тестото след мазнината, тя се усвоява......Признавам си - не съм спазвала стриктно технологията за правене на козунаци и пак са се получавали.....Не се отказвай! С времето ще придобиеш безценен опит - и Тинки го е написала! Ето Блу най-накрая си е хапнала кекс  bouquet.....А на нас парче????

Общи условия

Активация на акаунт