Очакван е финала - последни щъркели, януари да докара-тема19

• 40 503
  • 732
  •   1
Отговори
# 585
здравейте, Мами Simple Smile)
Честито на обебилите се!!!   bouquet
Времето лети и нямам време да ви чета. Надявам се всички сте добре!
Имам въпрос към ЛЛЛ, а и към всички по-опитни, понеже вече сме на 9 дни и все още е хаос с храненето.
Та бебо се научи да виси на гърда и да заспива, държа го до ок. 40 мин. макс и после ми е жива загадка колко е изял. После се дохранване с биберон (понеже съм сигурна, че не е изял достатъчно) с изцедена кърма или АМ. Едно ядене ни отнема ок. 1,5 - 2, което обърква тотално представите за какъвто и да било режим, да не говорим, че понякога се случва да пропусне ядене, т.е. 2 хранния да се слеят... Имате ли опит с подобно нещо, какво би могло да се направи?
И също, възможно ли е след като е повърнал, отново да е гладен? При нас така се получава понякога, а не знам редно ли е да му се дава храна след като вече е върнал?  newsm78
въобще още е каша и всякакъв съвет ще е от полза!

Някой беше писал, че се разраняват гърдите о тпомпата - и при мен е така, а аз съм с Авент. Но и бебо хапе доста, ако трябва да сме точни.

Хубава вечер на всички!
Привет Севи и честита рожба! Към 9-10 ден след раждането /+-/ мнозинството бебета правят скок в растежа. Съвсем нормално е в началото новороденото да суче често и продължително. Едно, че сукането си е тежък физически труд , друго че коремчето е малко, и колко му е да се усвои кърмата бързо и да си иска нова порция. Това "висене на цицата" както го описваш е естественото продължение - бебето е било месеци наред в утробата ти и е получавало всичко нужно. Сега е отвън и има нужда да бъде отново близо до мама, да усеща топлината, аромата, гласа и допира и. Чрез сукането хем се стимулира лактацията, подпомага се възстановяването на матката /вероятно усещаш контрахирането и, когато кърмиш/ и в същтото време бебето тренира толкова много мускули, които по-късно са му нужни за оптималното развитие...и разбира се се набавя храна и имунитет.
Разбираемо е да се чудиш, колко е изсукало, като няма графа на гърдите ни  Mr. Green НО ако ще те ориентира: изключително кърмено бебе, без даване на вода, чай и т.н. ака през първите 6-8 седмици поне 2 пъти, има поне 5-6 напишкани пеленки, има розова и еластична кожа и влажни лигавици. Помсилси все пак, ние възрастните също не се храним в точно определен час и поемаме точно определено количество калории, а се храним и пие според жажда, глад и апетит и съответно натоварване.
Бебетата нито знаят коя дата сме днес, нито ги интересува часовника какво показва или везната - те си искат млякото и майчината прегръдка. Сливането на кърменията също е в реда на нещата, *cluster feeding* се нарича това и се наблюдава често привечер и при фазите на скок в растежа. Така бебето си заявява закуската за следващия ден. Пак повтарям, колкото и да е необичайно за теб, това поведение е нормално. Чрез тези кърмачески маратони можеш да си починеш все пак, а това е добре дошло за всяка новородила жена. Би могла да се оттеглиш с бебето, да си направиш удомно, да полегнеш и придрямваш кърмейки легнала; не е нужно още от сега да въртиш домакинството и да си като перфектно изглеждащата жена от корицата на списанията.

Ако повръща след хранене, понякога помага да оригваш по-естичко, да поносиш по-дълго след кърмене, ако сменяш пеленка да е преди кърмене или ако се налага след храненето да се обръща бебето настрани, вместо да се повдига за крачетата, както някои го правят- така не се връща млякото нагоре по хранопровода.
Друго, което може да има значение: следи за оптималното засукване, да прави добър вакуум и да не засуква и въздух. Да е обхванал добре гърдата -това е и предпазващо сещу разранявания на зърната.
Пишеш, че имаш разранявания и от помпата- обърни внимание дали фунийката пасва добре, да не "разтегля"  или притиска зърното, евентуално вакуумът да не е силен.
Ето една статия, ако имаш време и желание да прочетеш и изпробваш
http://lllbg.org/2013/07/osnovi-karmene-chesto-sreshtani-problem/
Помага ли отговорът ми или имаш още въпроси и притеснения?  Peace

Много благодаря, Пепеляшке!!! Да, отговорът ти ми даде кураж, макар че все още не сме постигнали съшествени резултити. Даже бебо и от беберона почна да заспива, та се храним почти постоянно. А и кърмата ми сякаш намалява ... Sad  Дано все пак се стабилизират нещата, все пак по-добре да се дохранваме отколкото изцяло на АМ! И да - понякога го гони голям глад, та си "дояжда", друг път яде по-малко Simple Smile

Момичета, много ми помага да ви чета!  Hug явно не съм само аз, дето едва - едва смогва, хем с помощта на ММ. И течащите памперси сме ги изпробвали вече, в началото си мислех, че бебо се поти, хич и не предположих причината  Laughing И аз се доизцеждам (май Q_A беше писала) - ужасно трудоемко и времеемко е да кърмиш, после храниш с биберона и после доизцеждаш. И станало време за следващото ядене почти. Страхът да не си добра майка май е мн лошо нещо - знам, че не ми помага, ама не мога да се спра. Виждам, че не съм само аз поне Simple Smile

За коликите ползваме Еспумизан и сякш помагат. Някой беше писал, че предизивикват запек, пък бебо днес не е пълнил памперсите - може да има връзка newsm78

Честити бебчета на всички!!! Да са ни живи и здрави януарчетата  txtloves

# 586
За изцеждането, да се похваля една приятелка ми даде ел. помпа, без това чудо на техниката щях до сега да съм се отказала. Към момента успявам за 10тина минути да изцедя след хранене на двете бебета между 120-140 мл от двете гърди общо. Страшна работа е тази ел. помпа, чудо на чудесата. Ако трябваше на ръка да го правя, щях да се предам отдавна.
За памперсите - ние сме на Хъджис памучни 1-ка от 2-5 кг - много съм доволна. Едната беба ака като за световно, страшно много, огромно количество ако и то на всяко кърмене, въпреки всичко за сега се справят блестящо. 1 пакет 56 броя струват 16,60 - така, че мисля, че и цената е задоволителна. Ще пробвам да премина на Памперс, но 2-ка - имат пакет 92 броя за 21 лева, но трябва малко да натрупаме на дупе, че много сме клечави и ще са ни големи, така че до тогава ще сме на Хъджис.
Хайде бе мами кажете нещо за секс-а, само аз ли се интересувам, хваща ме срам вече  Embarassed Embarassed Embarassed

# 587
Честито на всички мамчета!
Роси Добре дошла!

За пелените - ние сме с памперс и не ни пропускат, е само когато се е оплескала ака мноого обилно и не съм го стегнала добре на кръстчето.

За коликите - борим ги с Еспумизан, Абоколикен и БиоГая, слагам задължително абоколикен а другите чат-пат. Имаше два три дни - горямо напъване и голям рев, ама голяяям, сега обаче се закротихме и се надявам да не се връщат пак със същата сила. Казват, че колики има поне до 3-4 месец и не се и надявам да е отминало, но поне нека намалее.., че като я гледам и ми се къса сърцето, да не говорим, че нервите ми здраво се пилят.

Кефя се на всички които извеждате бебетата навън - аз още не смея. Вчера на консултация само дето отидохме /качили сме 600 гр от изписването/, но нямаше истинска разходка. оставям я облечена пред отворен прозорец и чакам времето да се пооправи - вярно, че може да  е чак март месец, но да видим, ще почакам още.

# 588
Маги и на мен ми е интересен въпросът ти, но за съжаление аз нямам представа. Все още имам течение, на 2 седмици съм има още бая да изтече  Grinning Смятам преди да пробваме кеска да отида до доки да си каже мнението. Аз съм с бая шевове и ме е страх само като си помисля  Tired Дано някоя компетентна мама се включи   Hug

# 589
Честити бебета на Дени и на Цвети, както и на останалите мами, за които съм изпуснала новините! да са им здрави и щастливи бебчетата и да радват много мамчетата и татковците си   bouquet

Нашето пъпче падна преди няколко дни, което е новина номер едно на седмицата при нас. Голям зор си беше това пъпче, сега ни мъчат коликите... Но се третираме с еспумизан и засега май има ефект.

Бейбифейс, прочетох те и само да ти кажа, че и аз понякога се сдухвам и имам чувството, че съм изпаднала в кошмарна безпомощност. Сигурна съм, че си страхотна майка за бебчето си, което си личи от това, което правиш за него. Ясно е, че следродилната депресия е нормално нещо, просто ще мине и трябва търпение. И за да те успокоя още повече, ще ти напомня, че живот и здраве ни чака периода на пубертета  Wink Някой ден ще се смеем на сегашните си чувства и преживелици, ще видиш.  Hug

# 590
Честити нови бебета! Да са живи и здрави и да радват мама и тати!  Hug

Фейс, аз не мисля, че си в депресия или че се проваляш като майка! Напълно те разбирам. Едва ли има мама, която не е минала през тези моменти, мисли и емоции с първо детенце. Цялото това напрежение, недоспиване, неразположение на детето, изобщо всичко, което ти се случва е ново и непознато. Клиширано е, но целият ти живот се преобръща, вече на първо място е малкото човече, а не ти. Никой не се ражда научен да бъде родител. Но съм сигурна, че всяка една от нас прави най-доброто за своето бебе. В това число и ти. Никой няма право да ти казва кое е добре и кое не за теб и детето ти, ти си тази, която сама ще реши. Затова не се отчайвай, радвай се на рожбата си, всичко   е наред!
Както и другите са те посъветвали, за да си улесниш нощното хранене - прави си водата в термос и млякото си го разпредели на дози (аз ползвах контейнерчетата на Авент). Така много по-лесно и бързо ще си приготвиш млякото, без да се налага да ходиш до кухнята и да се разсънваш.
Относно домакинството - щом майка ти е на разположение, нека тя ти помогне или пък мъжа ти. Ти не си супер герой, че да успяваш на всякъде. Важното е, че не си сама.  Hug

Роси, добре дошла в България. Simple Smile

Коте, как е Мила? Дано скоро се оправи!   bouquet

Маги, аз бях секцио, но с баткото не издържахме, та още на 2-рата седмица...  Embarassed
Така че, според мен ако се чувстваш добре и възстановена, не виждам защо не.  Peace

За памперсите - пробвахме Пуфис (държаха мокро), сега сме на Памперс белите - пак не съм очарована. Както каза някоя мама, акото залепва за гръбчето и ни пропусна 1-2 пъти. Мисля следващите да са Бейбилов.

Мами, тези, които сте изцяло на кърма - давате ли вода? А изплаквате ли устата след всяко ядене? И с какво - шише, лъжичка?

# 591
Роси, добре дошла

Маги, още не сме правили.  Embarassed

Мами, да ви кажа една полезна информация.
Бяхме в ДМ. Продукти бейбилов имат намаления с една карта. Иьдава се с акта на раждане на бебето и е за 20% на тези артикули за период от 3 гидини.
Ние си взежме чай за коликите.

# 592
 sunflower3 - ние сме изцяло на кърма и вода не давам. С каката бях така, не е близвала вода почти година, докато я кърмех и беше добре и доволна, а е лятно бебе. Моята педиатърка ми каза, че това е личен избор, кърмата по принцип доставя всичко необходимо, даването на вода е по желание, щом бебето е изцяло на кърма. Опитът ми показа, че така е добре за бебетата и сега отново не давам вода. За сега няма проблеми доволни са, да чукам на дърво, за на лято ще видим или ако преминем на АМ тогава ще давам вода.

# 593
Здравейте януарски мами!  Hug Искам да ви попитам ползвали ли сте Лефакс-при колики? Предлагат  да ми донесат от Германия-то в БГ не се ли продава и добро ли е като действие? Лека вечер от мен!  Party

# 594
Оф Маги,добре че беше първа.И мен това ме интересува,ама аз съм спешно секцио,не можах нормално за съжаление и нич не ми е ясно.И аз се страхувам и мисля да ида при докторката да се консултирам,но също не по-рано от края на Февруари ще стане това,а мисля,че съм пред откачане вече #2gunfireСтрува ми се,че почвам да се изнервям лесно и то не от бебо,а от липсата на кекс и НЕизлизане. #CrazyТа някой с опит в секциото да споделя също опит.

# 595
Здравейте януарски мами!  Hug Искам да ви попитам ползвали ли сте Лефакс-при колики? Предлагат  да ми донесат от Германия-то в БГ не се ли продава и добро ли е като действие? Лека вечер от мен!  Party

По-добре от Германия да ти го донесат. Мен ме посъветваха от там да го взема.

# 596
 Първо по темата за коликите, ние си взехме колийф, посреднощ ММ ходи по аптеките и като цяло съм доволна, 10 мин. след приемането се успокои, даваме и биогая, но тя е за чревната флора и засега няма запек, нито от едните нито от другите капки.
 Сега искам да попитам за пъпчето. Снощи ММ докато събличаше бебо за баня, бутна без да иска щипката на пъпчето и потече кръв и то не малко, шок и ужас, направо щях да се побъркам.След няколко памучета със спирт кръвта спря и сега направо незнам как да я къпем и дали няма пак да го разкървим и да стане някакъв проблем!?Моля някой ако има някакъв опит с това или съвет нека да сподели. Търсихме доктор но трудна работа в почивните дни.

# 597
Сега искам да попитам за пъпчето. Снощи ММ докато събличаше бебо за баня, бутна без да иска щипката на пъпчето и потече кръв и то не малко, шок и ужас, направо щях да се побъркам.След няколко памучета със спирт кръвта спря и сега направо незнам как да я къпем и дали няма пак да го разкървим и да стане някакъв проблем!?Моля някой ако има някакъв опит с това или съвет нека да сподели. Търсихме доктор но трудна работа в почивните дни.

Не я къпете. Обработвайте със спирт веднъж или два пъти дневно по 1-2 капки с капкомер и изчакайте да падне пъпният остатък.
Наблюдавайте дали се появява зачервяване на кожата около пъпа - в такъв случай е добре да се види от педиатър и при необходимост да се назначи локално антибиотично лечение.

Не си мислете, че за симптоматика, която изчезва след първия прием на даден медикамент, заслуга има медикаментът  Mr. Green

# 598
Маги ние вече бъркаме кекс. Започнахме около 40-я ден след раждането Simple Smile

А за коликите - ние сме на Инфакол и gripe water. Според мен е важно да се дават преди ядене иначе няма ефект.

# 599
За колийфа и нас ни облекчи с първият пример, но е така защото съдържа ензим, който подпомага разграждането на лактазата .....има логика да действа веднага  Peace

Общи условия

Активация на акаунт