Рискове при покупка на имот при съжителство без брак

• 43 345
  • 248
  •   1
Отговори
# 105
  • София
А мъжът има ли други деца  newsm78 newsm78 newsm78

# 106
Не, няма, но дори и да има, в случая въпросът е освен детето или децата, други роднини като братя или родители наследяват ли го или само детето (децата).

# 107
  • Вън от пространство и време
О, да. Разбира се, че отива на името на детето. Обаче в нотариалните кантори изповядвате на данъчна или на пазарна оценка сделките? Сега, ако ми кажеш, че последните двайсет години минавате само на пазарна цена, ами няма да ти повярвам.
......

Аз работя от три години, за последните 20 нищо не мога да кажа. Нотариалните такси се изчисляват на база цената, вписана в акта, така че точно нотариусът няма никаква, ама никаква сметка да се изповядва сделка на по-ниска от реалната цена и ако това става, то става въпреки волята му и когато нищо не може да направи.

# 108
  • София
Зная отлично Форест Гъмп как се формира цената на сделката и всички механизми.
Ти така и не ми отговори на въпроса, на данъчна оценка ли изповядвате, или на реална. Защото в някои общини са дефинирани данъчни оценки, много близко до реалните и то последните години, но в други, данъчната и пазарната цена са с драматична разлика, а само до преди няколко години беше пък още по-драматична разликата.
Напълно законно, имам предвид. И естествено, че нотариусът нищо не може да направи, освен да мине сделката на данъчна оценка, която му е надлежно представена от продавача. И не е негова работа да търси къде е разликата между данъчна и пазарна оценка.
Именно, заради тези вратички в закона, говорим за добросъвестност в голяма степен и ни остава да се молим да сме живи и здрави, за да се погрижим за децата си.
Защото в този конкретен казус, де юре всичко е законно, в интерес на детето, но де факто, детето не получава наследството от майка си, а само много малка част. Живот. Не можеш да го предвидиш.

Не, няма, но дори и да има, в случая въпросът е освен детето или децата, други роднини като братя или родители наследяват ли го или само детето (децата).
Детето му е единствен наследник.

# 109
  • Вън от пространство и време
Ти така и не ми отговори на въпроса, на данъчна оценка ли изповядвате, или на реална. Защото в някои общини са дефинирани данъчни оценки, много близко до реалните и то последните години, но в други, данъчната и пазарната цена са с драматична разлика, а само до преди няколко години беше пък още по-драматична разликата.

Ще ти отговоря съвсем откровено. Много рядко, и то само на много близки хора сме изповядвали по данъчна оценка. Повечето от сделките минават на някаква междинна стойност, близка до реалната. Сделките с последващи ипотеки, които хич не са малко, обикновено са си на реалната стойност.

# 110
  • София
Точно такава е практиката напоследък, да. На малко по-висока от данъчната. И срвнително близо до реалната.
През последните години рязко се промени държавната политика, по отношение на данъчните оценки, защото не можеха да си съберат вземанията -държавни такси и местен данък, поради тази разлика и в последните години се предприе тази политика за постепенно изравняване на данъчна и пазарна цена.
От подобни мотиви и се промени практиката местния данък да се събира директно при сделката от нотариуса.

Аз също така правя, още повече в нотариалните ми актове се застраховам задължително срещу евентуални неприятности, не всички, които бих открила при обичайна проверка на имота, който купувам и ако съм изповядала на на ниска стойност сделката, след това по-трудно бих претендирала за реалната цена, която съм платила, по-точно ще се наложи да се обезщетявам с цената, на която съм минала сделката, ако се наложи да я събарям и да си искам парите обратно. Така, че и аз се дразня от високите такси, обаче изповядването на реална стойност ми носи известно спокойствие и сигурност и е някакъв вид застраховка срещу евентуални неприятности.

Но така или иначе, за събитията, за които говоря се развиваха в ранни години, когато беше масова практика да се изповядва на данъчна, а и това изобщо не е единствения механизъм за управление и спекулация с имоти, за който говорих по-рано, но дори само това е достатъчно, за да може един опитен юрист да освободи известен капитал от опеката на съдията.

Последна редакция: вт, 28 яну 2014, 12:46 от Azzy

# 111
Малко спам:

Така е. Напоследък се изповядва предимно на реална цена. Тук сте прави. Не сте прави за причината обаче. А тя е една и е много проста - сделките вече стават изцяло по банков път и купувачи и продавачи просто не им се рискува да минават пред нотариуса на данъчна оценка, а после да си дават остатъка на ръка... Ей това е. Рисково е за продавача (трябва да крие едни пари от данъчните), рисково е и за купувача (ако, не дай си, Боже, след време да трябва да се разваля НА той няма как да докаже, че е платил повече от данъчната оценка и ще духа супата за останалите пари, платени под масата).

# 112
  • София
Не съм съгласна.
Естествено, че цената на сделката трябва да мине по банков път, но хората ползват трезори от много отдавна, освен това ползват и банкови сметки с пълномощни, още сто неща ползват. Изобщо, ако искам да мина извън банковия превод, има сто начина и десетки и стотици държавни служители ги знаят наизуст, защото се сдобиват с имоти на стойност в стотици пъти надвишаващи официалните им доходи, изобщо роман мога да напиша за официалните и неофициалните трансфери.

Малко спам:
... рисково е и за купувача (ако, не дай си, Боже, след време да трябва да се разваля НА той няма как да докаже, че е платил повече от данъчната оценка и ще духа супата за останалите пари, платени под масата).
А този риск за купувача, мисля, че вече го споменах в поста си като достатъчно основателна причина да си мина сделката на реална стойност, вместо да рискувам доста по-солидна сума, за сметка на разликата в местния данък, примерно.

# 113
Не съм съгласна.
Естествено, че цената на сделката трябва да мине по банков път, но хората ползват трезори от много отдавна, освен това ползват и банкови сметки с пълномощни, още сто неща ползват. Изобщо, ако искам да мина извън банковия превод, има сто начина и десетки и стотици държавни служители ги знаят наизуст, защото се сдобиват с имоти на стойност в стотици пъти надвишаващи официалните им доходи, изобщо роман мога да напиша за официалните и неофициалните трансфери.

Малко спам:
... рисково е и за купувача (ако, не дай си, Боже, след време да трябва да се разваля НА той няма как да докаже, че е платил повече от данъчната оценка и ще духа супата за останалите пари, платени под масата).
А този риск за купувача, мисля, че вече го споменах в поста си като достатъчно основателна причина да си мина сделката на реална стойност, вместо да рискувам доста по-солидна сума, за сметка на разликата в местния данък, примерно.

Това е ясно. Аз говорех за сделки между непознати физически лица или несвързани юридически лица и т.н. Никой вече не изповдява такива сделки на данъчна. Да правиш сделки под масата с непознат човек в БГ си е... Simple SmileSimple SmileSimple Smile добра възможност за сериозни последващи драми и екшъни.

# 114
Правната консултация беше полезна и изчерпателна,благодаря !
Към авторката - разбирам,че искаш обща съсобственост ,защото имаш
малко жилище , а по-голямо не можеш да си позволиш.
Мисля, че това не е причината за общо жилище ,защото :
- може да продадеш малкото жилище и с кредит да купиш по-голямо,
- предполагам,че мъжът до теб не разполага със собствено жилище и за него
  е от първостепенно значение наличието на такова,а сам не би се справил,
Вероятно има и други предпоставки, които си ги знаеш,но опитът ми до момента
ме кара силно да се съмнявам в подобно начинание. Защо трябва да се заробваш
с кредит, при положение,че си обезпечена ? Има толкова хубави неща за праване
на твоите години - образование,пътувания ,стайлинг,хоби и др. Живей и се наслаждавай
на младостта си !

# 115
Правната консултация беше полезна и изчерпателна,благодаря !
Към авторката - разбирам,че искаш обща съсобственост ,защото имаш
малко жилище , а по-голямо не можеш да си позволиш.
Мисля, че това не е причината за общо жилище ,защото :
- може да продадеш малкото жилище и с кредит да купиш по-голямо,
- предполагам,че мъжът до теб не разполага със собствено жилище и за него
  е от първостепенно значение наличието на такова,а сам не би се справил,
Вероятно има и други предпоставки, които си ги знаеш,но опитът ми до момента
ме кара силно да се съмнявам в подобно начинание. Защо трябва да се заробваш
с кредит, при положение,че си обезпечена ? Има толкова хубави неща за праване
на твоите години - образование,пътувания ,стайлинг,хоби и др. Живей и се наслаждавай
на младостта си !

Красива Белла, нямам собствено жилище и никъде не съм писала, че имам......

# 116
  • Пловдив
Абе Azzy, за този случай, който разправяш, бащата къде е бил?! Голям .... (тук си поставете обидна дума по ваш избор).

# 117
  • София
Ами Янтра, като се замислиш, той е баща и на трите си деца.
Просто едното му дете е доста по-богато от другите и накрая е разпределил по равно между трите си деца, себе си и новата си съпруга, наследството от първата си съпруга. На което наследник е и той, все пак.
Има един лаф, не по равно, а по братски, така е в този случай, ама обратното.
Истината е, че втората съпруга и майка на двете деца от втория брак беше доста умна, предприемчива и комбинативна и с този капитал в ръцете, не без нейно участие се реинвестира и добре се разви, не са го пропиляли. Имаше достатъчно за всички. Отгледаха детето от първия брак в семейна среда, образоваха го, тя е по-голяма от мен с няколко години и не е отгледана като нещастно сираче.
Получи и апартамента от баба си и дядо си, когато починаха, това беше единственото, което те приживе не бяха прехвърлили на дъщеря си.
Така, че аз не смея да казвам, че не е бил добър баща, нещата имат две страни, но конкретно за наследството, което по право се пада на едното дете, така се получи.
На всичкото отгоре, накрая бащата почина пръв, втората съпруга като преживяла съпруга го наследи, заедно с трите му деца и когато тя почине, нейния дял ще отиде на двете и деца.
Такива неща се случват в живота понякога. Аз съм го разказвала този казус и преди.

# 118
  • Пловдив
Аз не го виждам така бащата, извинявай. Другояче го усещам.

# 119
  • София
Да ти призная и аз го усещам по онзи начин.
Но разказвам обективно фактите, за да бъда справедлива, така да се каже.
А бабата и дядото бяха доста разочаровани, освен ненавременната смърт на единственото им дете, видяха с очите си как се облагодетелстват чужди за тях хора, за сметка на единственото им внуче.
Живот.

Общи условия

Активация на акаунт