Рискове при покупка на имот при съжителство без брак

• 43 304
  • 248
  •   1
Отговори
# 60
  • Финландия
Учудва ме как може да мислите, че мъжът ще купи жилище със собствени средства и ще го пише наимето на жена си, с която нямат брак, или на детето им...Е тогава къде е семейната собственост?

# 61
  • Балчик
Учудва ме как може да мислите, че мъжът ще купи жилище със собствени средства и ще го пише наимето на жена си, с която нямат брак, или на детето им...Е тогава къде е семейната собственост?

Освен това, ако парите за жилището са проследими и могат да бъдат доказани, че той ги е платил, децата по съдебен път могат да оспорват, че това е с цел да ги обезнаследи. Laughing

Някои наистина живеят в приказки.

Детето не върви в  комплект с никого. Двамата родители са равнопоставени и в правата, и в задълженията си.

Кифлите е най-добре да си търсят равни на тях мъже, без ангажименти.
А на злите мащехи им пожелавам от сърце да се окажат в същата ситуация след години.

# 62
  • София
Брат ми като купуваше жилище му казах да го пише на името на снахата, въпреки че нямат брак (тогава имаха 1, а сега 2 деца) ... Мнението ми е, че мъжа трябва да се погрижи за децата си независимо дали има или няма брак - ако не дай си боже се скарат и разделят ... жилището трябва да е за децата му, а те са малки все още ... Според мен така е редно ... и така направи брат ми ... Ако снахата го натири - няма страшно, ще се оправи, и ще се грижи за децата си, но най-важното е, че те ще си знаят дома ...

Peace Peace Но колко ли хора разсъждават така  newsm78 newsm78

# 63
Освен това, ако парите за жилището са проследими и могат да бъдат доказани, че той ги е платил, децата по съдебен път могат да оспорват, че това е с цел да ги обезнаследи. Laughing

Е, човек не е ли свободен да си харчи парите както иска, докато е жив? Или трябва да ги пази за наследниците?

Не че защитавам подобни машинации с цел обезнаследяване. Peace

# 64
  • Пловдив
Свободен е, но даренията, наред със завещаното, подлежат на намаляване след смъртта му, ако накърняват т.нар. запазена част. Не е от значение дали са правени със специална цел старото, разкомплектованото дете да не получи наследство, а само дали накърняват като стойност зап. част; но ако целта е такава, казах по-горе какво според мен представлява подобен мъж, в най-добрия случай.
Не коментирам случаите на сериозни конфликти с пораснали деца, които са се провинили тежко пред родителя, нито случаите, в които първото дете е компенсирано равностойно с нещо друго. Коментирам само случаите на разкомплектоване на бившите деца, за да не бъдела, ръйш ли, ощетена новата съпруга и общите деца, сакън да не им се наложи да делят с разкомплектованото дете.
Колкото до това с проследяването и доказването на дарените пари - трудничко би било според мен, особено след толкова години, макар да не казвам невъзможно.

# 65
Който иска да даде на децата си - ще го направи. Който не иска - ще намери начин да не го направи. Затова да се разчита на наследство е най-тъпото нещо за мен, просто не трябва да се мисли. Ако дойде - добре, ако не дойде - здраве да е. Не сме английски аристократи, чакащи еди коя си богата леля да умре, та да си оправим живота. Казвам го с най-добри чувства Peace

# 66
Оранжева мандаринка, в случая ставаше въпрос за покупка на жилище с пари на мъжа и да се пише на името на втората жена. Дарение може да се оспорва, да.

_Dana_, съгласна съм с теб. Hug

# 67
  • София
Не сме английски аристократи, ама 80 % от жилищата са собствени и 80% от делата са за наследство /горе-долу/.

# 68
  • Пловдив
Точно така, не трябва да се разчита. Нито пък да се замислят врътки с цел получаване на по-голямо наследство. Важи и за първото, и за второто дете, и за новата жена.

Нина, ами и пари могат да се даряват. Например като се предоставят за купуване на имот.

# 69
  • София
Оранжева мандаринка, в случая ставаше въпрос за покупка на жилище с пари на мъжа и да се пише на името на втората жена. Дарение може да се оспорва, да.

_Dana_, съгласна съм с теб. Hug

Еми записването на името на жената и дарение не е едно и също  newsm78 newsm78

# 70
  • Пловдив
Моля, не продавай краставици на краставичар. Simple Smile
Специално повтарям: могат да се даряват не само недвижими имоти, но и пари, както и движими вещи и други неща.

# 71
Нина, ами и пари могат да се даряват. Например като се предоставят за купуване на имот.

Съгласна съм, просто ми се видя странно, че може да се оспорва един такъв "подарък". Ами ако е пръснал парите по хазарт, круизи и любовници? Laughing

# 72
  • София

Съгласна съм, просто ми се видя странно, че може да се оспорва един такъв "подарък". Ами ако е пръснал парите по хазарт, круизи и любовници? Laughing

Ами то дарението е записано черно на бяло - кой на кого за какво и т.н. Иначе на устни уговорки - пиши го бегалУ  Mr. Green Mr. Green

# 73
  • Пловдив
Е, тогава няма как. Любовницата си е изработила честно полученото. Wink

Практически става дума за проследими дарения на големи стойности. Парите по принцип имат свойството да бъдат лесно разпиляеми и трудно проследими. Затова и номерът със "записването на името" предполагам, че работи. Трудно ще се установи как и откъде е дошла сумата. Особено когато са минали много години, понеже наследодателят все пак трябва да е умрял, преди да говорим за запазени части.

Цитат
Иначе на устни уговорки - пиши го бегалУ.
Именно, затова е трудно.

# 74
Брат ми като купуваше жилище му казах да го пише на името на снахата, въпреки че нямат брак (тогава имаха 1, а сега 2 деца) ... Мнението ми е, че мъжа трябва да се погрижи за децата си независимо дали има или няма брак - ако не дай си боже се скарат и разделят ... жилището трябва да е за децата му, а те са малки все още ... Според мен така е редно ... и така направи брат ми ... Ако снахата го натири - няма страшно, ще се оправи, и ще се грижи за децата си, но най-важното е, че те ще си знаят дома ...

Peace Peace Но колко ли хора разсъждават така  newsm78 newsm78

Еми така де,що тогава се скача че ще било на името на жената?
Ако се разделят и бащата има още деца,те няма да имат право на това жилище,нали така?
Значи ''първата кифла'' може да си върже гащите и да си подсигури детето или децата,а ''следващата  кифла'' не?
Това се нарича майчин инстинкт.Всяка гледа да си подсигури детето.Природа,какво да правиш Crossing Arms
Дааа,мнението на ''адвоката'' в темата кърти мивки просто.Интересно ако и дойде клиентка с това питане,дали същото ще я посъветва?Нищо чудно,да водиш дело за делба е много по-изгодно от една консултация.
Много едностранчиво гледате на нещата.
А ако бащата след развода е оставил имота на майката или на децата,ще ви бъде ли приятно следващото дете на бащата да има дял?Не нали?Ами по същият начин е и другата страна.
Значи на първото дете е оставен имот,а на следващото не трябва да има,той трябва да е общ.
Не знам дали мъжа е п...ка(ама език и то от юрист) в случая,ама за мен втората ще е тъпа п...а,ако се съгласи на подобно нещо.
Аз пък познавам няколко такива случая,при които наследствен имот беше оставен на бившата жена и детето след развода.Бащата има още едно дете след това.Не успяха да купят жилище( в това време трудно се успява).Еми второто дете е по квартири,за сметка на първото.Кой е по-прецакан в случая?Дали на бившата му ще и пука за това?Дали ще и е гузно,че живее в жилището,което дефакто е било наследство на бащата от родителите му и че както нейното дете,така и другото има право?Дали ще отиде и ще прехвърли половината на следващото дете?Едва ли?Аз такива случаи не знам да има .

Общи условия

Активация на акаунт