Отговори
# 150
Благодаря, Мира! Честито и на вас! Били сте изправени пред същата дилема, но според мен разумът е надделял над прекомерните амбиции. 32 СОУ е много авторитетно училище, което в личната ми йерархия бе преди "нашето" 18 СОУ, но както писах, там дъщеря ми не попадна дори сред резервите. Поне такива бяха отзивите, които повлияха на формирането на предпочитанията ми. Единственият недостатък на 32-о е този, че доколкото разбрах, се пада една група за занималня на три паралелки.

Бг-мамите сте големи детективи, четете коментарите като под лупа:) Излиза, че моето дете е в 18 СОУ, а не в 120 ОУ, благодарение на отказването на Нели Капели. Наистина невероятно съвпадение! Предположението на Мира е вярно - позвъниха ми съвсем неочаквано, за да ми съобщят, че се е освободило едно място в немската паралелка и че първата резерва също се е отказала. Така че от страна на 18 СОУ няма нищо непочтено. Тъй като още се колебаех между това училище и 120-о, помолих за отсрочка в регламентирания срок. От другата страна ми бе обяснено, че имам такова право, но ме призоваха да отговоря колкото може по-скоро от солидарност с някои от резервите след нас. Оказа се, че те още в мига на публикуването на първото класиране са отишли в училището, за да се поинтересуват от шансовете си, като са споменали, че ако решат да чакат второто класиране, рискуват да изпуснат мястото си другаде, където вече са приети, и откъдето, предполагам, не връщат удостоверения. Поради това съобщих решението си скоро след този разговор, малко преди официалното излизане на второто класиране.     

След описанието на Татко Мецан занималнята в "двореца на пионерите" не ми звучи особено примамливо, макар че, от друга страна, съм човек с повече от скромни финансови възможности.     

# 151
  • София
Mira_p , в Двореца на децата взимат деца и от 32-ро. Както писах вече условието е да има поне 5 деца от едно и също училище. Да Ви кажа мене каката ми я отгледаха в двореца. Познавам се с учителките там и съм доволна. Наистина базата е позанемарена, но не е чак толкова зле както казва татко Мецан. Във втори клас започват в училищата да обединяват няколко класа на занималнята и според мен е по-добре тогава да не се ходи на занималня в училището. На 1-ви октомври всяка година има ден на отворените врати също и може да разгледате и да решите. Госпожите по математика, по български и  по екология са просто прекрасни жени. На възраст около 55, но са много внимателни. Аз лично бях доволна за каката. Сега вече не ходим на занималня, но пък съм я записала на какво ли не там. Според мен има нечии интереси към самата сграда или пък е въпрос на лошо управление, но не се рекламират и малко хора знаят какво може да им предложи двореца. Също така, ако се плати за 3 месеца наведнъж таксата, то правят отстъпка от 20%. Ако детето е записано на второ нещо в двореца, отстъпката за второто занимание е 50%, а за трето и повече отстъпката е 70% от таксата. Като беше по малка я бях записала на други допълнителни занимания освен занималнята и госпожите ми я водиха. После започна сама да си ходи от кабинет на кабинет и така. Сега познава двореца като на длан Wink.
Само да кажа, че вече не се казва дворец на пионерите, а Национален дворец на децата - НДД
Ofterdingen - може пък да ме почерпите някой ден, ако се окаже, че сте доволни от училището (това е в кръга на майтапа) От все сърце пожелавам късмет на малките първокласничета!

# 152
Разбира се, че имате почерпка от мен! Само кажете кога:) Благодаря Ви за хубавото пожелание, както и за ценната информация относно институцията, която на шега наричам с някогашното й име, без ни най-малко да се отъждествявам с неговото съдържание! Желая на Вашите две деца да попаднат в най-доброто за тях училище и да усвояват знанието с лекота и увлечение!   

# 153
На мен ще ми е много полезно, ако споделите реален опит от заниманията на децата в Двореца, защото ме интересува и ми е близко и удобно.
Сигурно не трябваше по този начин да пиша впечатлението си, излезе много негативно, а всъщност нямам представа на база личен опит дали заниманията са ниво. Само за базата ми направи впечатление колко е стара и занемарена, но моля да не се влияете от това, което съм писал за Двореца, тъй като нямам практически опит. За курсовете по езици там реших, че не са ниво, след събеседване с преподавателите, които ги водят, питах ги какво учат децата, как минава курса и т.н. И то, аз се интересувам за съвсем малките деца. Просто това, което ми казаха, не ми прозвуча задоволително, но реално не сме ги пробвали, за да кажа с категоричност. Все пак, сигурен съм, че например Британика и Алианса са много по-добри. А колкото до това, че в 18-то език не се научава, виждам, че и в темата доста родители са на същото мнение, а това също го знам от няколко родители с деца в 18-то.

# 154
  • София
Татко Мецан, за да не спамя темата писах на лични. Ако има още нещо, което Ви интересува, пишете.

# 155
  • София
Здравейте, намесвам се в темата, защото сме в процес на подреждане на училищата след 7-ми клас.
Наши приятели имат дете в 8-ми клас в 18-то СОУ. Имат отлични впечатления от първата година.
От друга страна в класациите с резултатите от матурите през последните 5 години 18-то СОУ липсва в челните места (средна оценка над 5,33) за страната.

Ще бъда благодарна на родители и ученици в гимназиалния курс да споделят впечатления. А също и на хора, завършили училището Simple Smile

# 156
Японският език в 18-то се учи много сериозно. Не зная как е с другите чужди езици, но с този шега не бива. Всяка година остават деца на поправителен - мъка е за тях, за родители, за учители и за всички. Затова съвсем приятелски съвет - не си мислете, че ще мине ей така между другото този език, стига детето да е ок по всичко останало. Обучението е на супер високо ниво с много високи изисквания, за да стъжни живота на всеки ученик, който не е пожелал сам да го учи. Преподавателите са изключително амбициозни и стриктни, да не говорим за г-н Братислав Иванов, заради когото изобщо е възможно да се изучава японски в България... Така, че не измъчвайте децата и себе си, ако не сте убедени. Освен всичко останало, ние - родителите не можем да помагаме по никакъв начин от един момент нататък. След списъците на думички с бг. транскрипция, които са приемливи и забавни, следват 3 азбуки, запомняне на йероглифи, изключително трудна граматика и се стига до момента, в който детето те гледа с лека ирония и пита: "А, по японски няма ли да ме изпиташ?" Simple Smile))
Това е споделянето от мен! Успех на всички! Simple Smile

# 157
  • София
Благодаря, MamaZ   bouquet

Имаме много добър отзив за паралелката с първи френски, втори английски. И затова я записахме на челни места в подреждането.
Някой има ли сведения за нея?

# 158
Здравейте!
Честито на приетите в първи клас дечица! Надявам се догодина да се похваля със същото!

Тази година си имам кандидат-гимназистка. Присъединявам се към питането на Пепеляши за информация за паралелката с френски и английски.

Пепеляши, успех на детето ти!

# 159
  • София
Китайски и английски на първо класиране (7-мо желание) с бал 30,914 Simple Smile
Ще участваме на второ евентуално за френски и английски.

При Вас как е положението?

П.П. spring mama, благодаря - и на Вас успех, пък може и в един клас да се озовем Grinning

# 160
Едната близначка се записа по първо желание - ЯЕ/АЕ, другата е приета в НЕ/АЕ, но чакаме второто класиране - евентуално за 35 СОУ ! Някой да има мнение за немската паралелка?

# 161
Егати какъв майтап само, на представянето на НВО в 7 клас 18-то училище е по-назад от 17-то, като има по-малко среден брой точки както по МАТ, така и по БЕЛ. Явно наистина в периода 5-7 клас не е елитно, а съвсем обикновено квартално.

# 162
Егати какъв майтап само, на представянето на НВО в 7 клас 18-то училище е по-назад от 17-то, като има по-малко среден брой точки както по МАТ, така и по БЕЛ. Явно наистина в периода 5-7 клас не е елитно, а съвсем обикновено квартално.
А защо решихте, че 18-то е елитно Simple Smile?
За успеха след 7-ми клас не е показателен само периода 5-7 клас, а и 1-4 клас. Ако преподавателите в 1-4 клас не са успяли за 4 години да възпитат децата да учат, да бъдат отговорни и да се справят с по-голямо натоварване, учителите в етап 5-7 клас нямат възможност да постигнат големи резултати. Всяка година (за да съм по-точна следя само последните 4 години) резултатите от НВО след 7-ми клас за 18-то СОУ не са впечатляващи, а още по-малко "елитни".

# 163
За тази година още не съм виждал класация за 4 клас, но в класацията от миналата година 18-то е много напред, от държавните училища е на второ място след "еврейското".

А защо решихте, че 18-то е елитно Simple Smile?

Ами за такова се спряга, всеки ще ви каже, че в целият този район - Зоните, Разсадника, Зап. парк, Света Троица - елитни са 32-ро, 18-то и 134-то, други няма.

# 164
За тази година още не съм виждал класация за 4 клас, но в класацията от миналата година 18-то е много напред, от държавните училища е на второ място след "еврейското".]

Ами за такова се спряга, всеки ще ви каже, че в целият този район - Зоните, Разсадника, Зап. парк, Света Троица - елитни са 32-ро, 18-то и 134-то, други няма.

Класациите за 4-ти клас са меко казано нелепи - тестовете са елементарни, продължителността на теста е един учебен час, децата се "пазят" (а тук-там и подпомагат) от учители от същото училище (предполагам знаете, че смисълът на тези тестове е оценка на учителя, а не на учениците, т.е. пазещите учители имат интерес децата да изкарат добри резултати) и работите се преглеждат пак в същото училище. Като крайно разликите между различните училища са минимални (стотни) и на никому ненужни.
За да е елитно едно училище, то резултатите в края на обучението на даден етап (основно образование (не начално!) или средно образование за гимназиите) трябва да са добри, да има редовно (не инцидентно) добри постижения в различните състезания. Такива държавни училища са СМГ, НУКК, 107, 73, 125 и т.н.
Да, 32-ро, 18-то и в частност 134-то са добрите училища за нашия район. Аз съм 3-то поколение възпитаник на 134-то (по времето, когато беше основно) и после съм завършила паралелка с източен език в 18-то. Преподавателите са същите както по мое време (в 134-то има и нови), по олимпиади ходехме по 2 деца от випуск и то не защото учителите са били амбициозни.
Тъй като държах детето ми да учи близо до дома ни, следя и 3-те училища от 4 години - резултатите след 7-ми клас за 4 години са все такива. "Езиковото" 18-то е на 71-во място по резултат по ЧЕ! Срамота е да не се взимат мерки!

Общи условия

Активация на акаунт