Орхидея 12

• 122 368
  • 791
  •   1
Отговори
# 150
  • волно калдъръмче
Момичета, може ли да задам един бърз въпрос?
Моите фаленопсис са вече 3годишни
Изкараха доста въздушни корени, направо като пипала са станали
Какво да ги правя, да ги оставя така или да ги пресадя в по-големи съдове?
Предполагам не се режат
Благодаря

Не се режат. Няма проблем да я пресадиш в нова саксия. Първо ги извади и огледай кореновата система. Ще забележиш, че някои стари корени, които са били свежи, вече не са така жизнени или направо са изсъхнали /получава се неща като тръбичка с влакно в средата/. Отстрани ги внимателно. Ако има изгнило, също се реже и се ръси с топсин или друг фунгицид, може и с канела. Не ги поливай веднага, изчакай ден-два. Новата саксия да е прозрачна. Добре е да има отвори и отстрани за повече въздух при корените. Не знам как са ти старите. Моите всички са надупчени като решето. 

# 151
Благодаря, Саморая
Остава и да намеря по-големи стъклени саксии, че тези, които съм виждала са на размер като тези, в които са в момента красавиците

Ре_ге, как точно спиртосваш розетката?  newsm78

# 152

Това се причинява от прекалената влага. възможно е да е гниене но НЕ Е от болест а от неподходящ грижи. Болестното гниене се развива по друг начин. При теб причината е в розетката и от там си заминават листата.

можеш да оставил корените в корите, но поливай крайно рядко ( на два месеца веднъж да кажем )  и не с потапяне. Не вярвам д аима големи шансове но никога не се знае.

Отново подчертавам - корегирай си начина на отглеждане. От 90 орхидеи съм нямала ни една с загнила розетка. Затова пък така си замина орхидеята на сестра ми и на една приятелка. Опитах да ги реанимирам но без успех.Така че съм виждала какво се случва и защо.

Както забелязваш дамата на която орхидеята е извадила кейки има два запазени листа и няма нагнила розетка. И аз имам една която беше с нагнила сърцевина която не заблелязах като я купувахме, но имаше две читави листа. когато я видях направо ми идваше да се застрелям. Имаше и от тези гадинки в розетката . Розетката беше нагнила отгоре в средта но отдолу беше читава. Спиртосах няколко пъти и тя се вдърви, но двете листа си останаха и хубавите корени. след година пусна кейки. Но пак подчертавам беше нагнило най новото горно листо а не долните. Докато ако розетката сивее и гние това е все едно да си заминава сърцето на цветето.

В определен момент съм сгрешила нещо, нищо чудно и в розетката да е попаднала вода и винаги попивам, но може и да е останала. Даже не я знам какъв цвят е, от изненадките на промоция е  Sad
Ти твоята с какво я спиртоса, да опитам и аз така?

# 153
В бриколаж имаше хубави големи саксии и прозрачни. Имаше и фаленопсис по 10 лв .

# 154
  • София
Нямам орхидея засега, но
направо ми напълнихте душата със снимки!  Heart Eyes
Красота!

# 155

В определен момент съм сгрешила нещо, нищо чудно и в розетката да е попаднала вода и винаги попивам, но може и да е останала. Даже не я знам какъв цвят е, от изненадките на промоция е  Sad
Ти твоята с какво я спиртоса, да опитам и аз така?

В средата точно листа почерня и падна. Получи се като кладенче. Там щъкаха онези сребричти гадинки. Кладенчето беше обградено отстрани с два листа. С една клечка за уши натопена в спирт изтърках хубаво кладенчето. И на следващия ден също. то се вдърви направо. след месец окапа едното листо но едно остана. Заедно с вдървеното кладенче. Сложих фалчето в един забутан ъгъл. и запончах да го поливам през поливане на цветята. значи е било на 2 -3 месеца месеца. Беше на сянка  Така че изкарала от 8-ми март до декември. На поредното поливане края на декември видях че е пуснала кейки в основата ( нямаше как да е на цветоноса защото той изсухна). Това кейки сега стна на две години. Доста голямко е на три листа но не може да се раздели- расте от корен на майката. Не е и цъфтяло досега но карай. Все някога ще стане. Листата му са по 10 сантимерта. смятам че есента ще даде цветонос и ще ме възнагради за търпението.

П.С. за да загние не е необходимо да е пулверизиране . може да е защото е посадена прекалено навътре ( загърлена а не кекната отгоре)  или да е поливана прекалено често. При сестра ми изгни защото при тях е тъмно студено и прекалено влажно и да полива на месец се оказа прелкалено често.

# 156
Момичета,днеска съм щастлива! newsm44
Откакто се затопли времето наблюдавам усилен растеж по моите орхидейки.Имам една,която купих на 30.10 2013 г.Ето тази

та нея като се прибрах в къщи и я разопаковах от целофана,видях че най-горното и листо е отцепено наполовина от розетката.Държи се почти на косъм.Направо лошо ми стана-реших че като няма център ще я чакам с години да изкара отнякъде кейки.
Днеска след поредното оглеждане какво да видя-от основата на отцепеното листо се е показало новичко все още миниатюрно листенце(а аз чаках да избие някъде отстрани).После виждам че точно под него на същото отцепено листо се подава нещо подуто,което не ми прилича нито на корен,нито на цветонос.
много ми се струва,че и от там ще се развие листо-такова е едно тлъсто и кръгло.Утре ще се опитам да ги снимам тези нещица,дано се види нещо че още са много мънички.
 Подутините по коленцата на дендра ми нобиле продължават да си раста,но още не съм сигурна дали ще цъфти или ще прави нови булби.
Момичета,днеска видях новата брошура на Практикер-до 09.03. ще има орхидейки на промоция по случай празника-по 8.88 лв.

Diliantata...какво ще правим с тези нащте мъже newsm12

Така искам да отида да ги видя поне...ама като си нямаме този магазин в нашият град много ми гадно.
Все пак сложих брошурата на средата на масата та като седне да вечеря първо нея да види  newsm53 па дано се сети.
Лека вечер за сега от мене и много нови орхидейки!

# 157
Момичета,днеска видях новата брошура на Практикер-до 09.03. ще има орхидейки на промоция по случай празника-по 8.88 лв.

На Практикер орхидеите не са качествени ! ....  но това е мое лично мнение. ей на оглеждам си питомките и мога да ви кажа че както гледам досега не е цъфнала ни една практикерска закупена от 2013 година. Лъжа- цъфти една - закупена за 14.07 и то с доста малко цветове на цветоноса - само три.

За сметка на това доста други закупени от други магазини но по-скъпи цъфтят дори ако са прецъфтели есента.

# 158
  • ENGLAND
Момичета, чета ви, но не се включвам много, че имам само 3 орхидеи. Но вчера на служебния вход бяха изнесли цяла количка с орхидеи, почти прецъфтели, с поизсъхнали корени, съжалих че ги хвърлят и си взех 3, а днес още една уж да използвам корите да позапълня другите саксийки. Извадих ги и четирите от саксиите, изрязах изсъхналите корени, доста и повечето бяха в средата и ги сложих пак в саксийките с корите. Но тази дето бях взела да хвърлям и да използвам корите имаше пораснали малки коренчета, та оставих и нея. Но по по-старите корени имаше едни кафяви петна. Някой ако знае болест ли е това и могали да я посъживя орхидейката. Ето снимка на корените с петната.

И още нещо да питам. Тъй като поизрязах сухите корени и саксийките се поопразниха и корите не са догоре, а около 1,5 - 2 см от ръбчето на саксийката. Трябва ли да допълвам с кори догоре или мога така да си ги оставя? Ето колко е пълна саксийката?

Ще се радвам, ако някой може да ми отговори.

# 159

Diliantata...какво ще правим с тези нащте мъже newsm12

За съжаление няма оправия това или се сещат или никога няма да започнат да се сещат.
Да вземем да ги сменим освен  rotfImbo rotfImbo rotfImbo smile3502

На Практикер орхидеите не са качествени ! ....  но това е мое лично мнение. ей на оглеждам си питомките и мога да ви кажа че както гледам досега не е цъфнала ни една практикерска закупена от 2013 година. Лъжа- цъфти една - закупена за 14.07 и то с доста малко цветове на цветоноса - само три.

За сметка на това доста други закупени от други магазини но по-скъпи цъфтят дори ако са прецъфтели есента.

ре_ге тук отново не съм съгласна, последните две орхидеи, които публикувах, арлекина и жълтата са ми от там и са със задоволяващ цъфтеж, чакам да се разтворят повечето пъпки за да кача снимки.Чакам и трета да цъфти в близкия месец, така че според мен е относително или случваш на добро растение или на някой инат независимо от къде я купуваш.

Последна редакция: сб, 22 фев 2014, 11:56 от Diliantata

# 160
Здравейте момичета, много съм развълнувана. След толково много време най-накрая нещо избива по 2 от орхидеите ми. За съжаление едното много ми прилича на корен, познавам ги, но възможно ли е да излиза корен над листо? ето-
http://store.picbg.net/pubpic/D4/B6/9d7fb8f84466d4b6.JPG
http://store.picbg.net/pubpic/5A/D3/c76b5d521b645ad3.JPG

Но, на другата ми се струва, че не е корен. А тя е с 2 цветоноса и са цъфнали.
http://store.picbg.net/pubpic/49/38/9cbade08a0e04938.JPG
http://store.picbg.net/pubpic/D5/4F/cd0f878d75a4d54f.JPG

Ще видя ли нов цветонос най-накрая?  Party

# 161
Честито ,на всички снимки са цветоноси,няма корени  Hug

# 162

Аууууу колко съм щастлива  Hug
Месеци наред всяка сутрин си ги преглеждах и само коренчета. Сега без да искам докато гледах през прозореца ги зърнах.
Тъкмо мислех днес да ги потапям, че са сухи. Нали не пречи?
А както споменах, на едната това ще и трети цветонос, а другите два са с по 1-2 цвята.
Ихааааа  newsm68

# 163

Аууууу колко съм щастлива  Hug
Месеци наред всяка сутрин си ги преглеждах и само коренчета. Сега без да искам докато гледах през прозореца ги зърнах.
Тъкмо мислех днес да ги потапям, че са сухи. Нали не пречи?
А както споменах, на едната това ще и трети цветонос, а другите два са с по 1-2 цвята.
Ихааааа  newsm68
Честити цветоносчета. Не пречи да си ги полееш разбира се.!

# 164
Благодаря, потапям ги.
Сега се замислих, че дори не помня какъв цвят беше едната. Колко вълнуващо ще е докато ми покаже цветчето си Simple Smile
Ох извинявайте, че така се прихласвам, но мислех че няма да видя цветонос скоро.

Общи условия

Активация на акаунт