Орхидея 12

• 122 304
  • 791
  •   1
Отговори
# 225
  • волно калдъръмче
Няма как да остане жадна. Ако се преполива редовно, започва да гние. Засуши я за по-дълго време. Ако те притеснява да не изсъхнат повърхностните корени, може само тях леко да пулверизираш от време на време, но без да се стича вода надолу в субстрата и да мокри дълбоките корени.

Нищо не ти пречи и да я извадиш от субстрата и да оставиш корените да се засушат. Тъкмо ще имаш възможност да надупчиш стените на саксията.

# 226
За колко време мога да я държа орхидеята извън саксията?В понеделник и тор ще взема...ох,дано я спася че много си я харесвам...

# 227
  • волно калдъръмче
Добре ще е да дадеш и една снимка на листата.

# 228
Саксията трябва да се надупчи и по стените. Така, както е в момента, корените на повърхността винаги ще се нуждаят от допълнително оросяване между поливките. Ако нямаш възможност да надупчиш стените, разреди поливките. Аз торя упорито през цялото време /през поливка/. За режима на моите ще рече 2 пъти месечно. Ако отглежда кейки или храни пъпки, може и на всяка поливка,  като разреждам леко разтвора.

Бялата орха си е ок. Може да оросяваш леко пъпките, ако въздухът в стаята е много сух от парното. Само пази нацъфтялото, че понякога от водата стават много грозни петна.

Аз бих правила въвсем обратното. което показва колко непрентенциозни са всъщоност фалчетата и единственото което може да ги умори е ПРЕПОЛИВАНЕТО!

В случая дори не виждам смисъл отпресаждане. Ръсененто с канела на загнило е отдавана в историята. Аз просто бих я посложила на засушаване.

1. никога не пулверизирам въздушните корени. Имам фалчета който са 8-9 години и на които да кажем 40 % от корените са въздушни  ( отгоре отдолу- където им скимне).  не пулверизирам. Къде ти да намеря време  като имам вече към 100 бройки орхидеи . Поливам когато мога. Последният път не ги бях поливала от 16 декември. Полях понеделника на тази седмица. тогава имах време тогава го направих. Всички обаче цъфтят и ако имаха възможност щяха да вързват. Нямаше омекване дори на листата.

затова ви съветвам да не се главоболите с опръскване. Ние сме на парно и прозорци с К стъкло. Орхидейника ми е в изцяло южна спалня .... никога не им е сухо. то няма и как.Затова според мен :

1. Да се пръскат пъпките е опасно- хваща ги ботритис- черни петна по цветовете, грозно и опасно.
2. Да пулверизирате зеленината на растението- пак опасно и ненужно - може да загние сърцевината.
3. Да оръзсвате въздушните корени- ненужно. Разглезвате растението  , а то е създадено да ви създава минимално грижи.

ПРЕСАЖДАНЕТО- абсолютно излишно. Догде има и шепичка субстрат- той  им е достатъчен. това че стърчат много въздушни корени е нормално заради начина на изхранването на растението. Грозни са но пък правят растението универсално и устойчиво.

Без субстрат моите фалчета могат да изкарат колкото искат - не по-малко от седмица. Проверено е защото когато нямам време и ги извадя от субстрата защото има мухъл при новозакупено цвете мога да яоставя така и цяла седмица. нищо не й става. Дори съм го правила и когато цъфти.

В резюме.
Не й слугувайте толкова и запомнете - НЕ ПРЕПОЛИВАЙТЕ.  ако се двоумите да полеете или не изчакайте още три четири дена. винаги е добре по-късно отколкото по-рано. не по често от на 10 дена през зимата. бих посъветвала дори на 3-4 седемици. а моите ги поливма на 45 дена но тук никой не може да издържи толкова време да не полива. Лятото поливайте на седмица. Аз моите ги поливам на 2-3 седмици защото нямам време по-често. Пак не им пречи.... Фалчето е съвършения домашен любимец- никога не ви създава екстра грижи.

за торенето само като сравнение. Почти не торя. Събира ми се не повече от 4 пъти в годината. Не им пречи на цъфтежа и развитието. Аз лично бох се притеснявала от преторяване отколкото от липса на торене.

# 229
  • волно калдъръмче
Tais., засушаване извън субстрата се прави, когато гният корените. Поставя се в бутилка, за да може корените да са на въздух. Само се пулверизират от време на време. Може да стои месец-два и повече, да се опръскват с хранителен разтвор и когато образува стабилна коренова система, да се засади отново. На дъното на бутилката се слагат мокри камъчета или се сипва вода, но корените на растението да нямат контакт с нея. Наличието на вода в бутилката отменя до голяма степен опръскването на корените.

Ако мислиш, че е системно преполивана и може да има гниене, изрови корените, почисти гнилото, третирай раничките с топсин или друг фунгицид и засуши за около десетина дни. Може да я сложиш отново в сух субстрат, ако са ѝ останали достатъчно корени, но може и в пластмасова бутилка.

тук има полезна информация

_re_ge, като прохождаща с орхидеите и на мен са ми казвали НЕ ПРЕПОЛИВАЙ. Въпреки че ми е било известно, съм правила гафове. Едва ли Tais. не знае за преполиването. Докарала го е до някакво тревожно положение и търси съвет как да полива. Явно, че нещо не върви.

Когато моята е на перваза на прозореца и е добре осветена, я поливам всяка седмица. В момента пак е на перваза, но времето е мрачно, субстратът съхне бавно, може да поливам и през две седмици. Вероятно твоите ги поливаш още по-рядко, което е разбираемо, ако саксиите ти нямат отвори отстрани и задържат влагата още по-дълго време.

# 230
Tais., засушаване извън субстрата се прави, когато гният корените. Поставя се в бутилка, за да може корените да са на въздух. Само се пулверизират от време на време. Може да стои месец-два и повече, да се опръскват с хранителен разтвор и когато образува стабилна коренова система, да се засади отново. На дъното на бутилката се слагат мокри камъчета или се сипва вода, но корените на растението да нямат контакт с нея. Наличието на вода в бутилката отменя до голяма степен опръскването на корените.

Това при мен винаги е водило до поява на мухъл по самите корени. Сменях бутилки, пръчки на който бях кекнала фалчето да стои над влагата така, че само корените да са над водата или да комуникира с нея -  без ралика- мухъл винаги се появяваше.
което е неоспорим факт в моят опит и затова сякаш единствения начин по който съм реанимирала така фалчета ( но вд оста по лошо състояние от това на Таис- да кажем с по един къс корен )  е в сфагнум. но там реанимацията също не е от лесните защото пък сфагнума е много хигроскопиен и отново трябва дори още по рядко поливане или обвиване с фолио и държане на топло- но това вече е въпрос на фалчета които са съвсем зле и берат душа.

затова
сега да обясняваме какво и как си е излишно, понеже от снимката наравно с няколкото позагнили корена  се виждат като минимул 3 свежи зелени корена, който са достатъчни фалчето да се възстанови независмо от загниването.

Аз смата така както описах понай-лесния и безболезнен наичн съм реанимирала удавени фалчета закупени от практикер и баумакс ( там ги давят ). Просто оставям субстрата да просъхне много добре поне месец и половина два без да правя нищо допълнително. Сред корените на една стандартна орхидея винаги има остарели понагнили корени , но това не значи да ги пресаждаме всеки път. просто цикъл на живот на корена е това.

Ако все пак дамата реши че иска да подсушава субстрата то тогава препоръчвам :

1. Да извади фалчето и да го остави на вестник. ако иска може да изсули обвивиките на загнилите корени но д аостави обезателно жилките. Може профилактично да ги напръска направо отгоре със който и да е препарат за болести по растенията - всяко нпръскалце което с епродава в цветарските магазини ще й свърши работа . Аз не винаги го правя обаче ...
2. паралелно разстила субстрата на вестник с мушамяна  подложка на тънък слой и слага до отоплителе уред. На 6-8 часа го разбърква за д аможе да просъхне  добре от всички страни. Отнема някъде две денонощия да изсъхне сносно . Има и начин в микровълнова или фурна но после в къщата ще вони със седмици- не си струва. След два дена всичко обратно в саксията. но внимателно - фалчето трябва да е НАД субстрата - подпряно с пръчки а не заровено в него поради опасност от загниване на стъблото.
3. Саксията предварително може да се обработи със спирт за всеки случай.
3. може да се направят паралелни разрези а може и да не. Имам и нарязани ( фабрично!)  и ненарязани саксии, но всички поливам паралелно. Така че явно и това не е определящ фактор за това на  колко трябва да се поливат фалчетата.

Саморая
саксиите който са по в дъното на цветарниците ми изпряват по бавно, тези до прозореца по бързо, но винаги вторите  чакат първите  да просъхнат. И въобще поливам когато мога а не когато имам знаци че трябва. Пиша всичко тоа защото искам да дам на начинаещите ясен знак че фалчетат никак не са чупливи а са суперуниверсални и непретенциопзни откъм грижи. Затова и преполиването го пиша с големи букви. това е единственото което може да ги умори.

П.С. Ох и още нещо понякога може да ги умори- прекаленото обгрижване , затова дайте им малко повече свобода, не се взирайте в тях прекалено внимателно.

# 231
  • ENGLAND
Аз преди две седмици се опитах да съживя 3-4 орхидеи, много засушени и хвърлени вън пред входа на работата. Имат си корени, всъщност половината корени бяха добре, другите направо изсъхнали, тези в центъра. Изрязах изсъхналите, но не съм ги пръскала с топсин, тук нямаме, нито с канела. Просто пак си ги посадих в корите. Листата им бяха свежи, твърди, но сега на 1-2 орхидеи забелязвам че листата омекнаха. Губя ли ги орхидеите или има още шанс да се запазят? И мога ли още нещо да направя за тях?
Всъщност на какво се дължи омекването на листата? Така и не разбрах от всичко прочетено.

Последна редакция: нд, 09 мар 2014, 02:56 от Doret

# 232
 _re_ge ,САморая благодаря ви за изчерпателната информация.
Значи орхидеята има и няколко зелени здрави корена,листата и са твърди и зелени - напълно здрави по нищо не се различват от тези на бялата орхидея.Най-лесно ми се струва са спра да поливам орхидеята.Ще я наблюдавам наличието на здраво корени ме кара да си мисля че ще оцелее.
Сега ще се опитам да не преполея другата.
И честно да си кажа мисля за трета орхидея - страшна зараза са Simple Smile
Когато ми подариха тази със загнилите в момента корени много четох и тук и знаех че не бива да я преполивам,внимавах корените да са сиви и тогава я топях във вода за 15 минути.Много ли е толкова?Водата гледам да е със стайна температура.Сега ще разредя поливането и дано я спася...

# 233
  • волно калдъръмче
Засушавай, няма страшно. Някои ги поливат чак когато листата им увиснат като заешки уши.

# 234
Всъщност на какво се дължи омекването на листата? Така и не разбрах от всичко прочетено.

Често на простудяване, рязка смяна на температурите но когато ниските са по ниски от допустимото, проблеми с корените.
От недополиване листата омекват ако да кажем лятото не съм поливала 2 месеца. Но ако полея се възстановяват напълно.

внимавах корените да са сиви и тогава я топях във вода за 15 минути.Много ли е толкова?Водата гледам да е със стайна температура.Сега ще разредя поливането и дано я спася...

Проблемът не е в това колко време си я държала натопена. Аз държа зимата не по малко от един час ( заради многото фалчета иначе не се получава). А лятото държа и по цяла нощ. Винаги внимавам да за на топло, но ние сме на парно и съм нямала проблеми. Както и след  поливането трябва да се внимава с въздушните течения ако имате пъпки - лесно се провокира окапване.

По скоро за преполиване говорим когато поливаш по-често от необходимото. Корените не трябва да са само сиви а направо бели, субстрата трябва да максимално просъхнат- без конденз , чак да хруска. И пак ако имаш съмнения можеш да отложиш за няколко дни.

Тук е немаловажен въпроса и при начините на поливане какво става. Ако поливаш под течаща вода- субстрата не се оводнява добре, просъхва лесно и може да се полива по-често, по рядко има загтниване на корени ....  но нали целта ни е да направим режима на цветето такова че ако заминем на почивка на 40 дена , да не се налага да идва съседката да  ни полива орхидеите.Затова и метода на потапяне е универсален. Потапяш за колкото трябва според атмосферните условия, вадиш, добре отцеждаш каво въртиш саксията на различнис трани да се изтече максимално водата, слагаш в кашпа ако имаш и отново на място и така.

Някои ги поливат чак когато листата им увиснат като заешки уши.

Съгласна съм
но и всичко зависи от вида на фалчето. Има някои с много твърди големи листа- няма омекване и провисване буквално никога- на каквото и да са били подложени при мен. но има някой по-капризни- на тях понякога наистина им омеквал листата , появяват се едни леки набръчквания резки, но пак при оводняване се махат. Само ако омкванвето е било от простудяване оправия на листата няма - по старите винаги се налага да бъдат изрязани.

# 235
Момичета много ви благодаря,мисля че ще я спася:)
Сега като споменахте на моята и стават като заешки уши листата и след поливане направо се вдигат и набъбват.Поне месец - месец и половина няма да я поливам и с бялата ще внимавам много - тя цялата е отрупана с пъпки Simple Smile

# 236
  • ENGLAND
Благодаря,  _re_ge . Моите бяха подложени на неполиване и след това хвърлени на студено навън, нищо друго не ми остава да чакам да видим какво ще стане.
Днес проверих и мини орхидеята, и тя от хвърлените, с омекнали листа, исрязах изсъхналите корени, но имаше и ново фалче с един дълъг корен и две листенца и се отчупи. Какво да го правя, да го засаждам ли в субстрат или да го оставя в бутилка да пуска коренчета?

# 237
  • Русе
Miltoniq , разкошни орхидеи! Много ми харесват!  Hug
В практикер-а в Русе фаленопсисите бяха изключително лоши.Целите саксии бяха в ужасен зелен,блатясал направо вид,а цветовете поувяхнали. Все бях виждала зле изглеждащи фалчета,но чак такова нещо не бях! Имаше хубави дендробиум-фаленопсиси,онцидиуми и камбрии,но малко се бяха попресилили с цената - 20 лв. и хората се въртяха само около фаленопсисите.
Tais., успех с орхидеята! Не изглежда чак толкова зле,спокойно! Аз лично не бих оставила неполята орхидея един месец,да не говорим за повече време. При мен зимата се налага да поливам по-често,защото е топло и просъхват по-бързо от лятото,когато си живеят на хладното от климатика. Ти най-добре ще си прецениш при теб как са условията. Сетих се и нещо,което не видях да са ти казали,освен че корените трябва да са белезникави и корите сухи, гледай саксията да е много олекнала.  Hug

# 238
освен че корените трябва да са белезникави и корите сухи, гледай саксията да е много олекнала.  Hug

Да да така е
тук една дама с 400 орхидеи казваше че преценя дали да полива според тов аколко й е лека в ръката саксията. Но това вече е висш пилотаж. Пък и нали рабирате че при мен ако трябва да претеглям на ръка вскяа саксия  става неудобно. абе въобще май с тези фалчета съм като многодетна майка или госпожа в детската градина - все нямам достатъчно време за всяко дете конкретно. Но те пък са толкова непретенциозни цветя, просто нямам думи.

Аз лично не бих оставила неполята орхидея един месец,да не говорим за повече време.

Има нещо верно
като кажа колко често поливам зимата и ме гледат невярващо.Но  това е самата истина! Всичко стари пишещи в темата знаят че моите фалчета са подложени именно на такъв режим.

ето  обаче погледнете какво става
снимките са отпреди месец , още не са цъфнали напълно. Сега в момента  екато градина но нямам време да снимам. Всичко е скупчето в спалнята защото елхата все още стои в хола по времето като правя тези снимки.

# 239
_re_ge, страхотни са - все едно че си в тропиците, но аз нещо не доумявам:
1. Нали трябва да са в прозрачни саксии, така че корените да са максимално на светлина, пък твоите са сложени в някакви непрозрачни саксии или кашпи (не мога да преценя), та да попитам винаги ли си стоят така или ги вадиш на светлина?
2. Нали не трябва да са на изложени на слънце директно, а пък твоите от последната снимка са си направо опечени.
И въпреки това са прекрасни, ама аз се обърквам как се гледат всъщност най-добре?

Общи условия

Активация на акаунт