Орхидея 12

• 122 195
  • 791
  •   1
Отговори
# 420
Е .... и аз опитах да го закрепя за пръчицата и го счупих 
cry
Две години чаках да излезе и го счупих.

Да го режа ли? Tired

# 421
Е .... и аз опитах да го закрепя за пръчицата и го счупих  
cry
Две години чаках да излезе и го счупих.

Да го режа ли? Tired

Съжалявам много!!!
НО в интерес на истината се случва. Дори на мен , която уж съм опитна се случваше поне по веднъж на година. Тази година не счупих нито един но за сметка на това съборих без да искам две саксии и цветоносите се счупиха. Едниния беше отворил първа пъпка и имаше още 20. Другия беше отворил само две пъпки.

и така относно изправянето.
ако погледнете цветоносите на фалчетат си ще забележите че едните са много светлозелени на цвят. Другите кафеникаво червеникави.

-Светлозелените са обикновено на жълти или жълтозелени фалчета, понякога на бели. Тези цветоноси са благодатни, гъвкави са и лесно се изправят , не се чупят от раз.
-Червеникаво кафевите цветоноси с амного чупливи, с тях трябва мнооооооого внимание , не са гъвкави а по-скоро твърдички и докато ги изправяш доста често ПРАс и се чупят.

Затова единственото което ви трябва е повече практика ... и  следните правила:

- започнете изправянето когато цветоноса е около 10-15 см и още няма и намек на пъпки  - тогава е все още не толкова чуплив, сякаш с повече водно съдържание и лесно се поддава на изправяне ......
-  леко поизправете като така му дадете направление. в тази фаза някъде до 25 см можете да прохващате и с две щъркелчета.
- помнене че с опит можете д аизправите дори цветонос който върви надолу, просто трябва да се внимателни и да не напъвате веднага (!) да дадете нужното н аправление. Важното е полека лека да се смени направлението на цветоноса и след като стане 20-30 см вече да е нагоре. Няма цветонос който да не мога да изправя, не съм се родила научена, просто трябва да се опитва , с опит се учи човек.Ръцете започват да усещат кога какво да направят.

За предпочитане е да не ползвате повече от две щъркелчета, В началото може и по едно! - това е защото когато цветоноса е прихванат на три точки по лесно се чупи. Аз мога да прихващам и на повече от три места но имам както казах повече опит.

# 422
Знам, че опита учи, но аз като имам само 3 орхидеи, които чаках 2 год. и този цветонос беше най-хубав.  Cry
Беше около 15см. без пъпки, на бяла орхидея и пак го счупих.
Вече ще ги оставям да си растат на където си искат.
Само не разбрах сега да отрежа ли цветоноса защото го счупих по средата.

# 423
Трябва да видя дали е имало членче в средата.ако може снимка.

Аз примерно никога не бих оставила крив цветонос. нито каскаден надолу.
Обожавам тази лека плавна изгъната линия на цветоноса- първо право нагоре като стрела и след това в елегантна дъга настрани. За мен орхидеите са и естетика . Чупила съм много цветоноси, жалко ми е но все пак винаги изправям цветоноси защото в моите очи цвета, външния вид  е свързан и с изисканост.

Знам , че много хора в темата не изправят цветоноси по тази причина,
но аз смятам че цветарството е и вид предизвикателство, както и възпитание на позитивност. Днес се е счупил цветоноса, но утре ще го изправя по сполучливо и разбира се че ще го накарам да цъфне пак, няма нищо сложно в това. 

Съветвам те да си купиш нова орхидея.
това е най-доброто лекарство срещу тъга.
А за счупения цветонос - жалко- но има толко а много по-тъжни, трагични неща на този свят от един счупен цветонос. Това е твоето предизвикателство с което този път не си справила, следващия път ще стане, ако не по-следващия. Живота не всичко е само цветя и рози. Дава ни предизвикатества. ние пък се борим, кръговрат е това.

# 424
 Hug
знам, че не най-тъжното нещо на света, но ми беше първия който съм видяла. Който аз съм "отгледала".
Веднага си помислих, че ще си купя нова, но аз исках да видя как расте цветонос, не съм виждала. А не да си купя вече пораснал. Но, пак е някакво успокоение.  Flutter
Много искам да си намеря такава каквато Nadeto... по-рано показа.

Ето счупения цветонос -
Скрит текст:

А ето и другия, който е по-малък и по гъвкав, успях да го защипя така, добре ли е?
Тези щипки не нараняват ли стъбълцето? -

Скрит текст:

# 425
още нешо което забравих са пиша!
когато прихващате не изгъвайте допълнително, не създавайте дъга -  изгъване в междинни точки - там в напрегнатите места се чупят цветоносите.

този цветонос се е счупил точно по тази причина. Трябва леееееко с пръсти да ги придвижиш цветоноса към пръчката започвайки от мястото където расте, а не да го огънеш на дъга.

виждам две междинни членчета. по вида им дълбоко се съмнявам да пуснат oт там спящи разклонения, но все пак дай им шанс, остави го така.

А ето и другия, който е по-малък и по гъвкав, успях да го защипя така, добре ли е?
Тези щипки не нараняват ли стъбълцето? -

този цветонос  еприхванат доста добре.
Като порасне още 5-6 см прихвани само горната част с още едно щъркелче, без да отпускаш долната.

Като порасне с още 5-6 см и ще трябва следващо прихващане , отпусни и двата щъркела и отново прихвани първо в едната точкадолу  после в другата горе но двете да не са близко а да кажем да делят цветоноса на три равни части.

А защо имаш още един цветонос.
ако е стар за какво ти е?

# 426
Имам си една прхидея подарена от мъжа и много и се радвам. Grinning

# 427
_re_ge безценна си     Hug

Ще го остова счупения така пък ще видим, чудя се само ако го отрежа дали няма да провокирам да излезе нов.

Стария цветонос на другата която показах как съм захванала е с цвят. Всъщност тя има 2 цъфтящи и този новия. Много ми беше трудно да го захвана защото на тази пръчица има още един.

# 428
_re_ge безценна си     Hug

Ще го остова счупения така пък ще видим, чудя се само ако го отрежа дали няма да провокирам да излезе нов.

Стария цветонос на другата която показах как съм захванала е с цвят. Всъщност тя има 2 цъфтящи и този новия. Много ми беше трудно да го захвана защото на тази пръчица има още един.

а защо оставяш старите цветоноси  - жизнена позиция защото мразиш да режеш или просто не знаеш какво да ги правиш.

Старите цветоноси са винаги едни такива длъгнести, цъфтят  необилно с по един два цвята , за мен развалят вида на цветето.

Имам специално две фалчета на които съм оставила стар и нов цветонос, заради девойките мразещи да режат тук в темата, исках да се убедя че няма смисъл да се сотавя стар цветонос....ами старите ми цветоноси са с по два цвята. новите са с по 5-6.

Така че продължавам да смятам че по-добре стария цветонос да се отреже.

# 429
Ами жал ми е да ги отрежа. Имат по 2 цвята и двата. Ако нямаха щях, но така ми е жал.
А и как да съм сигурна, че като ги клъцна ще излязат нови.
То може би за това новото цветоносче тук е по-хилаво, защото има други два.
Това което счупих беше на орхидея без цветонос и беше силно и здраво (което не ми попречи да го счупя де)  #2gunfire

# 430
То може би за това новото цветоносче тук е по-хилаво, защото има други два.

Да да
ето как сама казваш това което мисля.
ако има стари цветоноси дали задължително ще пусне нов ето това си мисля. сигурно има случаи в които пуска , но за мен обилен цъфтеж се получава основно ако е новопораснал,  пресен цветоноса .

# 431
  • ГОре на черешата...
Ре-ге, някъде по-назад пуснах снимка на орхидеите ми като ги преместих на друго място, ако имаш време - моля те погледни ги и ми кажи да изрежа ли старите цветоноси? На мен ми е жал - на един-два на върховете пъпчиците са се запазили и наедряват, но знам че ще се отворят 1-най-много 2 цвята, а аз искам да цъфнат истински, с много цветове, в елегантната извивка за която ти говориш. Да ги отрежа ли? Ако направя това след колко време мога да очаквам нови цветоноси?

# 432
Ре-ге, някъде по-назад пуснах снимка на орхидеите ми като ги преместих на друго място, ако имаш време - моля те погледни ги и ми кажи да изрежа ли старите цветоноси? На мен ми е жал - на един-два на върховете пъпчиците са се запазили и наедряват, но знам че ще се отворят 1-най-много 2 цвята, а аз искам да цъфнат истински, с много цветове, в елегантната извивка за която ти говориш. Да ги отрежа ли? Ако направя това след колко време мога да очаквам нови цветоноси?

Ако настина имаш наедрели пъпки на стари цветоноси не ги режи.

Сега ще се поясня защо смятам така:
Принципно времето за оформяне на цъфтеж било от стари цветоноси или залагане на нов цветонос е есента и пролетта. Да кажем сега точно почват да се появяват новите цветоноси или да наедряват пъпки на крайщата на старите или да растат нови разклонения на стари цветоноси от спящи пъпки.

Ако сега отрежеш старите цветоноси нищо не печелиш, защото наистина  вече е късно за нов цветонос този цикъл на цъфтеж- пролетния. ( разбира се всичко е въпрос на растение ако е достатъчно силно може веднага да пусне нов цветонос, но ако не пусне-  newsm78 . Имам случай когато дъщеря ми беше отнесла с одеялото връх на цветонос порастнал 5 см. След 10 дена орхидеята пусна цветонос от другата страна, но пак разбирам че е било въпрос на късмет !)

ако обаче изчакаш да си прецъфтят оформените вече пъпки, което ще стане някъде в средата на лятото- ето тогава отрежи старите цветоноси до дъно, подхрани растението еднократно дай му да почине до есента и при сезона на смяна на температурите което е октомври/ноември ще бъдеш зарадвана с нови цветоноси.

Но сега наистина не виждам смисъл.

Намерих снимката.
Наистина много стари ненужни според мен цветоноси.
но щом си ги пазила досега запази го още малко. Лятото след прецъфтяване смело го изрежи. Гарантирам че есента ще имат нови цветоноси.

Последна редакция: нд, 30 мар 2014, 22:58 от _re_ge

# 433
  • ГОре на черешата...
Благодаря, Ре-ге  bouquet, ще ги оставя още малко и като дойде време ще питам докъде да ги отрежа.

# 434
Ето и новата ми красавица:

А как ухае само  Heart Eyes
Корените гледам са други по-тънички и субстрата е друг, та се чудя за поливането при тези милтониопсиси както при фаленопсиса ли е?

Общи условия

Активация на акаунт