Орхидея 12

• 123 018
  • 791
  •   1
Отговори
# 450
Ето и моята утеха от днес за счупения цветонос.  Heart Eyes
Беше любов от пръв поглед, даже мисля че има нов цветонос в зародиш.

Веси, нямам много опит, но мисля че пожълтяването на листата е нормално, старите пажълтяват и аз ги махам.
Това което е като роса по тях също е нормално, моите също имат.
Но, защо цветоноса е цъфнал толкова рано не знам.

# 451
Момичета, искам да се посъветвам с вас, дали орхидеята ми върви в добра посока, тъй като има някои неща, които ме притесняват... Прилагам и снимки.

1. Преди няколко месеца поникна цветоноса на цветето и като цяло доста бързо израсна. Още преди да е достигнало обаче до стандартната си височина, вече имаше и пъпки, а преди няколко дни и цъфна една от тях. Предполагам по-ниският цветонос не е проблем!? http://prikachi.com/images/346/7223346B.jpg
2. Освен това от доста време насам листата, които са най-близо до корените започнаха да жълтеят. Наскоро едното съвсем пожълтя, а другото...и то май на там отива. http://prikachi.com/images/350/7223350p.jpg http://prikachi.com/images/345/7223345R.jpg
3. От време на време се покзва по някое и друго нараняване по листата на цветето. http://prikachi.com/images/348/7223348p.jpg
4. И последно...днес забелязах много мънички капчици, като смола по цветоноса. На какво ли се дължи?! http://prikachi.com/images/343/7223343a.jpg

Предварително ви благодаря за коментарите! Hug

здравей
орхидеята ти е екстра. Махни го това жълто листо, то е пожълтяло от старост, просто го подръпни и то ще падне. Корените са ти много добри на глед  и на цвета на корени  нищо му няма, този цвят фалчета - циламените винаги са с такъв цвят корени а не светлозелени. Това че са навън също не е някакъв проблем, дори е желателно да има корени навън. Що се касае до по-късия цветонос той се получава защото ние не отглеждаме орхидеи в оранжерии, там светлината е в много по-големи количества, цветоносите се теглят към нея и стават впъти по-дулги .... в домашни условия често когато нямат достатъчно светлина фалчетат цъфтят с късички цветоноси. Капчиците лепливите са нормално явление, получават се при резки смени на температурите каквито се наблюдават в момента- денем много топло, вечер хладно.

Ето и моята утеха от днес за счупения цветонос.  Heart Eyes

прекрасна! прекрасна е!

# 452
  • София
_re_ge, много ти благодаря!!! Успокои ме и много ме зарадва! Hug Hug Hug

# 453
  • Варна, а по празниците в Ямбол

И аз се влюбих, разбираемо е!!! Страхотна е! Heart Eyes

# 454
Благодаря ви  Hug
Само още не мога да и намеря място, чудя се дали да не я свиквам на прозореца.
Ако я слажа по-навътре в стаята дали ще си свикне там??
Прозореца е източен и сега лятото до обед много напича.

# 455
Благодаря ви  Hug
Само още не мога да и намеря място, чудя се дали да не я свиквам на прозореца.
Ако я слажа по-навътре в стаята дали ще си свикне там??
Прозореца е източен и сега лятото до обед много напича.

Веднага те съветвам
Забелязвам че не всички пъпки са отворени. за да може да предотвратиш евентуално опадване за сега я сложи на място далеч от течения и пряка слънчета светлина.
Изчакай според мен седмица две -  толкова ще й е нужно да отвори всички пъпки - и тогава можеш да я сложиш където пожелаеш така че да й се любуваш. аз лично моите ги слагам в кухньовсекиденвната - на плота, над печката до телевизора на масата . или на нощното шкафче в спялнята- ставам - лягам все тази красота пред очите ми. В е пак предназначението на тези цветя е не сам да цъфтят а и да ни радват. когато вече цветето прецъфти , което ще стане след 3-5 месеца тогава вече можеш да се замисляш къде да му търсиш място.

при фалчетат няма такова нещо като свикване с мястото. то и не им е необходимо.
те принципно проявяват претенции само като изхранват цветоноси и то не всички а по-капризните. Когато наливат пъпки е желателно да не се местят и да не с аподложени на рязка смяна на условията. иначе като не са цъфнали а почиват може да са където и да е. моите ги мятам често на библиотеката във всекидневната която е северна принципно и те там изкарват едно спокойно лято. Есента вече ги местя на по- светлично и чакам цветоноси.

# 456
О много ценен съвет, благодаря ти.
Вчера даже бях решила да махам пердетата в къщи защото като ги държа постоянно на прозореца, а не мога да им се радвам на красотите.  Crossing Arms
А то всъщност къде се намират е важно само като изкарват цветонос така ли?
Но, аз забелязах че моите започнаха да изкарват когато ги сложих на прозореца.
Значи -
когато е цъфнала напълно и когато е само фалче и е прецъфтяла, може да се държат където ми е удобно.
А когато ще цъфти, т.е. ранна пролет и есен - тогава трябва да са на по светличко.

Правилно ли разбрах?

Веднага си я слагам тази красавица довечера на челно място срещу мен да си я гледам.

# 457
А когато ще цъфти, т.е. ранна пролет и есен - тогава трябва да са на по светличко.

Правилно ли разбрах?

когато ще цъфти трябва да помним че разликите в температурите много добре им се отразяват- вечер по хладнички ( но не под 16-18 градуса) денем по светло и топло- то слънцето е ниско есента и пролетта и може дап рогаря листата през прозореца - това трябва да се следи.

# 458
Като съм започнала с въпросите да попитам и за това фалче, дали е обречено? В ляво това което се вижда е цветонос, който не се разви. Остана си така, но от вчера забелязах това в дясно? Не ми прилича на нищо познато, прилича на нещо което се е сгънало на вътре, като топче е .... newsm78 и ако е цветонос значи цъфти по средата, което не е добре.

Скрит текст:

# 459
Здравейте момичета! Записвам се при вас да ви следя, защото деля с вас обща мания - орхидеите. За сега имам само 10-тина и то защото съпругът ми като чуе за още орхидеи, се изприщва вече.
Започнах отглеждането им напълно случайно, бях чувала, че орхидеи се гледат много трудно, но май за фаленопситите не важи Wink
Имам едно питане, защото никак не ми се чете 30 страници назад. По цветоносите, при разклоненията от цветоноса към самите цветчета имам 2 орхидеи с нещо сато капчици. При други растения това са листни въшки. Растенията са здрави, цъфтят много често. Тези капчици нормални ли са за орхидеите и ако не - листни въшки ли са наистина Sad

# 460
Здравейте момичета! Записвам се при вас да ви следя, защото деля с вас обща мания - орхидеите. За сега имам само 10-тина и то защото съпругът ми като чуе за още орхидеи, се изприщва вече.
Започнах отглеждането им напълно случайно, бях чувала, че орхидеи се гледат много трудно, но май за фаленопситите не важи Wink
Имам едно питане, защото никак не ми се чете 30 страници назад. По цветоносите, при разклоненията от цветоноса към самите цветчета имам 2 орхидеи с нещо сато капчици. При други растения това са листни въшки. Растенията са здрави, цъфтят много често. Тези капчици нормални ли са за орхидеите и ако не - листни въшки ли са наистина Sad

Цитирам _re_ge от само няколко поста по-назад:
Капчиците лепливите са нормално явление, получават се при резки смени на температурите каквито се наблюдават в момента- денем много топло, вечер хладно.

Нормално е, спокойно  Peace

# 461
Allaya, благодаря Hug. Този пост го прочетох, но притеснението ми беше, че при други цветя тези лепливи капчици са индикация за щитоносни листни въшки и си умрях от притеснение, когато ги видях и по цветоносите на любимите орхидеи.

# 462
Като съм започнала с въпросите да попитам и за това фалче, дали е обречено? В ляво това което се вижда е цветонос, който не се разви. Остана си така, но от вчера забелязах това в дясно? Не ми прилича на нищо познато, прилича на нещо което се е сгънало на вътре, като топче е .... newsm78 и ако е цветонос значи цъфти по средата, което не е добре.

Скрит текст:

Здравей
за да цъфти от средата значи цветоноса да излиза от мястото където растат листата -розетката. А на снимките това място хич не се вижда. вижда се стъблото на фалчето, виждам зачатък на въздушен корен някъде отпред  и сега това свежо зеленото. На първата снимка ми заприлича безапелационно на корен на на втората възниква съмнение че може да е цветонос бримка. ако е цветонос бримка израсъл на местото където виждам дори и да не се развие (което се случва често с тези завъртяни цветоноси) , орхидеята ти не виждам с какво е застрашена. Изглежда си чудесно виждам поне две листа отгоре както и корени в субстрата.

Allaya, благодаря Hug. Този пост го прочетох, но притеснението ми беше, че при други цветя тези лепливи капчици са индикация за щитоносни листни въшки и си умрях от притеснение, когато ги видях и по цветоносите на любимите орхидеи.

На първа страница в материалите от книгата на Лиц Рьолке много добре е описано защо се случва това, дали е полезно и как можем да го корегираме. Защото тази сладка течност в големи количества все пак е индикатор че се случва нещо накоето фалчетата реагират по този начин.

# 463
Здравейте, някой от вас отглеждал ли е butterfly orchid. Предстои ми отглеждането на такава и ще се радвам, ако някой има такава, за да обменяме опит. Ето така изглежда http://prikachi.com/images.php?images/281/7229281A.jpg Ще изчета темата,защото сте много полезни със съветите си

# 464
Момичета, да споделя и аз моята болка.

Орхидеята ми е на 1 год, след като прецъфтя изкара две нови листенца, нов цветонос, всичко като по учебник, но...вече 2 пъпки достигат една и съща големина, пожълтяват и падат(това се случва за отрицателно време).Четох, че сте писали, че това може да се дължи на течение, климатик....стресови за цветето състояния, на които обаче категорично не съм ги подлагала.Ако все пак някой се е преборил с това, моля да сподели!

За успокоение имам две нови попълнения Simple SmileИ все пак си тая надеждата да запазя поне 2-3 пъпчици от старата...

http://ivanova222.snimka.bg/flowers/cvetya.811644.32904225

http://ivanova222.snimka.bg/flowers/cvetya.811644.32904226

Някой няма ли да пише по повод това запитване?

Общи условия

Активация на акаунт