Орхидея 12

• 122 260
  • 791
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Аз бих отрязала изсъхналите корени,почисти ги внимателно,за поливането...мисля,че не я поливаш правилно.Аз един път седмично я потапям в леген,след което я поливам-докато не се напълни с вода до ръба на саксията,оставям я около 30мин,понякога и час.След това я изваждам и хубаво я отцеждам,преди да я върна в кашпата.И не я дръж на слънце Peace

# 496
не я държа на слънце, преместих я за снимката.
 Embarassed  Embarassed не разбрах за поливането : слагам я в легна и пълня докато стигне до ръба на саксията  и я оставям във водата да 30-60мин така ли ?  Embarassed  Embarassed

# 497
  • София
Да,слагаш я в легена и я поливаш,докато не се напълни саксията до ръба,държиш 30-60мин.и изцеждаш хубаво.
Аз така правя,имам я от 2 месеца и се чуства прекрасно...

# 498
не я държа на слънце, преместих я за снимката.
 Embarassed  Embarassed не разбрах за поливането : слагам я в легна и пълня докато стигне до ръба на саксията  и я оставям във водата да 30-60мин така ли ?  Embarassed  Embarassed
Да точно така, може да ползваш не леген (бая вода ще ти трябва), а кофа или някаква дълбока купа в която да се събере саксията. Аз правя това на 2 седмици а понякога се отнасям и на повече дори.
А за падналите пъпки не се тревожи, на повечето орхидеи купени от магазина с пъпки им падат, поне моето виждане и наблюдение е такова. Иначе е добре да отстраниш изсъхналите и изгнили корени, но аз не препоръчвам това по време на цъфтеж, все пак май се допуска.

# 499
Здравейте, моля ви за помощ. Подариха ми орхидея за 8-ми март. Нещо обаче не е както трябва. Две от нецъфналита цветчета паднаха, гледам и другите завяхват. Има изсъхнали корени. Поливам в седмицата веднъж и то по малко. Купила съм саксия , но не съм е пресадила, защото е цъфнала. Помогнете със съвет какво да правя  Praynig . Ето и снимки:
Скрит текст:

На твое място не бих правила абсолютно нищо.
Много си е добр еорхидеята. това че има изсъхнали корени не й пречи , приеми ги като елемент на фалчето което нито вреди нито пречи нито епоказател за нещо непроиятно. Така както гледам пъпки май ще окапят всички.

.Аз един път седмично я потапям в леген,след което я поливам-докато не се напълни с вода до ръба на саксията,оставям я около 30мин,понякога и час.

Тази честота на поливане в този сезон като нищо може да доведе до загниване на корените.
Предполагам сте начинаещ орхидеист?

# 500

Tazi na koqto vmomenta okapvat papkite mi e nova ot fevryari q imam i tova sa papki ot star cvetonos, drygata na snimkata s ediniq cvqt e taka kypena, bqha i okapali cvetovete.
no Imah i stara ot minalata godina koqto dekemvri izkara cvetonos  na koito ima6e 4-5 papki no po4naha da kapqt i v posledstvie zadarja 3 koito cafnaha i sled sedmica okapaha i te,nqmam navika da torq izbqgvam go.Imam i edin vinen pilorik  ot minalata godina fevryari koito postoqnno pyska papki ot dva novi cvetonosa ot dekemvri no i toi e taka -kapqt, pri negy yspqh da zadarja dva cvqta koito v4era okapaha no ima o6te dosta papki , toi postoqnno pyska  cvqt ot spq6ti papki/nadqvam se pravilno da se izrazqvam/Ako ima6 drygi vaprosi pitai moga i drygi snimki da ka4a.

много ми е трудно да ви чета с тази латиница , но ще се справя.

от това което прочитам разбирам че допускате някаква грешка в отгледжането.

тука сега малко ще пофилософствам , ще си стане дълго който му е интересно може да ме прочете.

в отглеждането на фалчетата аз лично заблеязвам три тънки моменти. Казвам че АЗ забелязвам защото всичко което ще напиша е резултат от мой личен опит и наблюдения над моите цветя и тези на приятелките ми . Аз съм по-скоро практик отколкото теоретик.

Първата стъпка през която минават всички е да задържат новозакупеното растение без да го уморят или да отглеждат фалче на листа и корени. Изглежда просто но се оказва че не е. Повечето цветари имат естествена сконност да поливат и затова много често умарят фалчетата си. ако ги поливат с потапяне имам в предвид. Тези дето ги поливат под проточна вода няма как трайно и глобално да овлажнят субстрата и затова поливат често без риск за загниване. И така ако начинаещия орхидеист корегира количестовото и честотата на поливане няма проблеми в отглеждането на листа и корени. Важно е и да подберете мястото , защото много често при първото застудяване изтапанените на прозорец цветя измръзват и хвърлят в ужас собствениците им със спаружени набраздени листа. Изглеждат дехидратирани но не са и тук голяма грешка е да се хвърлите да ги поливате. Просто преместет на по-удачно място. Може лятото да е била добре на перваза но с първите застудявания там вече не й е мястото.  И Така се оказва че стига да не трябва да цъфти фалчето е едно доста непретенциозно цвете, ако спазвате баланс между условията за отглеждане.

Hug

п.с извинявам се за правописните грешки  Embarassed

Последна редакция: ср, 09 апр 2014, 20:00 от _re_ge

# 501
  • София
Здравейте, моля ви за помощ. Подариха ми орхидея за 8-ми март. Нещо обаче не е както трябва. Две от нецъфналита цветчета паднаха, гледам и другите завяхват. Има изсъхнали корени. Поливам в седмицата веднъж и то по малко. Купила съм саксия , но не съм е пресадила, защото е цъфнала. Помогнете със съвет какво да правя  Praynig . Ето и снимки:
Скрит текст:

На твое място не бих правила абсолютно нищо.
Много си е добр еорхидеята. това че има изсъхнали корени не й пречи , приеми ги като елемент на фалчето което нито вреди нито пречи нито епоказател за нещо непроиятно. Така както гледам пъпки май ще окапят всички.

.Аз един път седмично я потапям в леген,след което я поливам-докато не се напълни с вода до ръба на саксията,оставям я около 30мин,понякога и час.

Тази честота на поливане в този сезон като нищо може да доведе до загниване на корените.
Предполагам сте начинаещ орхидеист?
Написала съм,имам орхидея от 2 месеца.....според теб,на колко време да я потапям....?

# 502
орхидея от 2 месеца.....според теб,на колко време да я потапям....?

Поливането с потапяне много добре оводнява корените и субстрата.
и доста за дълго време.
смятам че следващото поливане в зимно-пролетен сезон трябва да след 3 - 4 седмици. освен ако фалчето не стои върху или до парно.

# 503
Втора стъпка  залагане на цветоноси. колкото и добре да върви една орхидея всеки иска да я види цъфнала. Опредлено сезона играе важна роля в залагането на цветонос. Обикновено есента/пролетта се появат цветоноси. Аз бих казала че разликата ( умерената разлика!) в температурите им влияе добре както и може би продължителността на деня. Не смятам че по-доброто осветление е плюс защото при мен цветоноси показват фалчета задънени отзад на цветарниците, а тези отпре дпонякога нищо не изкарват.  .....  Значи освен сезон и разлика в температурите на фалчетата им трябва някаква вътрешна нагласа, готовност да цъфтят. Защото ако няколко фалчета са подложени на еднакви условия част може да пусне цветоноси но част може да не го направи. Защо? само те си знаят, нещо не им е на кеф. и тук си казваш- ще почакам до следващата смяна на сезона защото нищо друго не можеш да направиш.

Важно е да спомена че за да заложат цветонос фалчетата не обичат да бъдат ПРЕполиване. ако ги държите на не чак толкова добре осветено място и ги поливате всяка седмица едва ли ще бъдете зарадвани с цветонос. ако обаче без да ги местите разредите поливането имате повече шанс да видите мечтаното зелено езиче.

# 504
Благодаря ви за отговорите   bouquet Hug

# 505
стъпка трета - изхранването на цветонос , отваряне на пъпки.
ето това вече е задача с която справите ли се ще осъзнаете че да отглеждаш фалче всъщност въобще не е толкова страшно.

Някъде в предишни теми четох изказването на една дама че й казали че фалчетата не се поливали докато цъфтят. Аз се изсмях но мисля че това това с малка корекция има доза истина. Трябва да кажем само че поливането ( съчетано с неподходящото място за отглеждане ) при наливането на пъпки е разковничето на окапването на пъпките . в последно време в темата има масово оплакване от окапване на пъпки ( често на дами накоито това им е пръв цъфтеж в домашни условия ) . Наистина и на мен ми кяпят по някоя друга  но не масово  (да кажем 5-6 пъпки на 90 орхидеи ) дори имам вече наблюдения при мен и изовди  защо как и при кои цветя и ще го споделя малко по-късно защото смятам че има капризни видове които ако нещо не им е както трябва и ХОП пъпката пада. но тук разглеждам масовия случай  на хубави НЕкапризни хибриди. и така. Отново казвам че поливането и мястото на което цветето се поставя след това обръщат колата. Както мога да посъветвам ? Намалете поливането, не поливайте вечер, не поставяйте полятото цвете на място където ще му е хладно, или ще му духа от прозорец. ако нямате друго място просто много разредете поливането и пак като полеете да не е на прозорец.
Експериментирайте!

Запомнете че само вие можете да корегирате нещата- просто трябва да напипате схемата.
аз сега тук и книга да ви напиша няма смисъл - аз отглеждам моите цветя- вие вашите , аз не мога да ви дам универсална формула.

И не казвайте АЗ ПРАВЯ ВСИЧКО ПРАВИЛНО но пъпките капят. За да капят пъпки  (тук не говорим за новозакупени фалчета!) вината е ваша ( поливане място ) и корекцията също трябва да бъде ваша.

Когато напипате верния вариант ще видите че нещата всъщност са прости и фалчето е едно много НЕкпаризно цвете - мечта за всяка жена която иска цветето да цъфти и да я радва без да влага много  много усилия.

Последна редакция: ср, 09 апр 2014, 22:39 от _re_ge

# 506
Здравейте отново! Така..Моята пресъхнала орхидея си мисля, че малко по малко започна да се съживява. Измачканите и меки листа станаха твърди отново. Излиза нов лист. Мисля, че й хванах цаката, като за първа орхидея. Поливам веднъж в седмицата, с потапяне и киснене около час. Не пулверизирам листата, тор не слагам, че още не съм прочела каква, пресаждах я.
 Искам да питам обаче, имам стари, изсъхнали цветоноси, те са отрязани почти до дъно. Под тях ( не знам как да го обясня, а е доста малко и не мога да го снимам - от същата дупка) се подава нещо зелено. Това въздушни корени ли са?

# 507
здравейте! след неуспешни опити да отгледам фалчета, се прехвърлих на дендробиумите. не мога да не се похваля с най-любимия цъфнал-

http://milkhoney.snimka.bg/nature/muholovka.801796.32963302

# 508
  • Русе

Защо? само те си знаят, нещо не им е на кеф. и тук си казваш- ще почакам до следващата смяна на сезона защото нищо друго не можеш да направиш.
_re_ge, ей това много ми хареса!  Hug И аз така правя,въртя ги,оглеждам ги и... казвам си явно няма да е сега,ще чакам!

Milk_Butter, много е хубав! Чудесно си се справила. Аз все още нямам дендробиум,защото преди  няколко години уморих един дендробиум-фаленопсис от незнание и все още не съм си закупила нов.

# 509
Здравейте, аз повече ви чета, отколкото да пиша.Днес от Лидл си купих орхидея

На брошурата имаше зелена, на мен много ми се искаше зелен или жълт цвят, но в нашия Лидл нямаше и си взех пак розово-лилава Simple Smile
Вече имам 7-8 орхидеи, от които само 2 са ми с цвят,другите прецъфтяха и сега се надявам да ме зарадват на есен.
Тази ми е от 8-ми март, стои си така вече месец,някои пъпки изсъхнаха,другите си стоят така,нито растат,нито съхнат

П.п извинявам се за лошото качество на снимките, снимала съм с телефон.

Мен единственото,което ме притеснява е дали получават достатъчно светлина.
На едната със сигурност там й е добре,пуска корени,но за другите не знам.

Общи условия

Активация на акаунт