Орхидея 12

• 122 169
  • 791
  •   1
Отговори
# 570
И аз имам орхидеи, които постоянно имат цвят. Едната е тази бялата от предния пост. Имам я от 3 години, пуснала е само едно листо при мен и е с 3 листа, никакви въздушни корени, а вечно цъфти Simple Smile
Друга пък има много листа и корени и тя постоянно цъфти. По едно време беше с 4 цветоноса.  Laughing

Сузи ти знам че ториш регулярно, може би затова при теб така се получава.
аз само един път съм имала  три цветоноса от една орхидея. Втората ми рохидея която получих в живота си пак не я гледах явно правилано и тя бне съфтя две години но после се пооживи и пусна три цветоноса едновременно. Имам три четири с по два цветоноса годишно но пак не ерзултат от торене.

по повод снимката това не ми прилича на изгорено нещо. Или поне не през стъкло ( то някак фокусира и се получава кръгово изгаряне а това е продължение на жилките ) - била ли е пряко на слънце. Това бялото, меко ли е или като пергамент. Удебелено ли е или тънко като хартия ?

# 571
Добро утро!Получих си филаделфията от Германия, без никакви транспортни поражения. Heart Eyes
Доколкото виждам, в саксийката има две напълно самостоятелни растения, с много и преплетени корени.Едното е прецъфтяло, а другото цъфти в момента с един цветонос.Съвсем суха е в момента, но на места се виждат от вътрешната стена на саксийката позеленявания, като мъх.Та се чудя сега да я разбутам ли, за да сменя боровите кори и да разделя растенията, или да изчакам прецъфтяването? newsm78
_re_ge, ти какво би ме посъветвала?

Нямам и резервни прозрачни саксийки, вие къде си намирате такива?В големите магазини дали продават стари, от уморени при тях растения?

И последно, да се похваля-едната ми ванда, която купих почти без здрав корен ноември месец, и която оттогава стоеше с леко сбръчкани листа и без никакво раздвижване, най-сетне е образувала една мъничка пъпчица върху единия остатък от корен Simple Smile.Май ще оживее, много съм щастлива Heart Eyes

# 572
  • волно калдъръмче
И аз трудно намирам саксии за орхидеи. Искам да сменя саксиите на две орки с малко по-големи. Сега са напускали едни от твърда пластмаса, чиито дренажни отвори са на дъното, а подложките им се продават отделно Shocked Поне две години вече минито ми е в рязана и надупчена бутилка от минерална вода 0,5 л. Чудя се дали да не опитам с по-големи бутилки за другите орки.

# 573
И на мен хич не ми харесват тия твърдите саксийки, които съм виждала да продават.Искам да си намеря като тези , в които съм купувала орхидеите newsm78.

# 574
_re_ge,страхотно е,че инаш така осветена къща,рай е за цветя.При мен има щори,които уж са вдигнати,но пак спират известно количество светлина,а след това имам и тънко перде,което също замрежва.Пробвах да го махам,но ми стана някак неуютно без него и се отказах,а за щорите да махам мъжът ми и дума не дава да става.Той обича да си гледа филми и като пекне насреща нищо не се вижда.
Аз в началото нищо не разбирах от орхидеи и бях от тези дето се чудят кое е корен и кое цветонос.Сега вече разбрах от къде си излизат цветоносите-от пазвите на листата.Корени също са ми излизали от там,но цветонос от друго място не съм виждала.Затова и като имам орхидея с три листа и от двете пазви се виждат вече остатъци от  прецъфтели цветоноси сякаш няма от къде да очаквам нови такива.Това е причината да си мисля,че когато орхидеята има повече листа и вероятността да е близо до цъфтеж е по-голяма.

# 575
Само да вметна,че последният път като ходих в Практикер за първи път видях да продават от обикновените саксийки за орхидеи,тоест от тези, с които обикновено ги купуваме.Цени не видях,че много бързах.

# 576
И аз имам орхидеи, които постоянно имат цвят. Едната е тази бялата от предния пост. Имам я от 3 години, пуснала е само едно листо при мен и е с 3 листа, никакви въздушни корени, а вечно цъфти Simple Smile
Друга пък има много листа и корени и тя постоянно цъфти. По едно време беше с 4 цветоноса.  Laughing

Сузи ти знам че ториш регулярно, може би затова при теб така се получава.
аз само един път съм имала  три цветоноса от една орхидея. Втората ми рохидея която получих в живота си пак не я гледах явно правилано и тя бне съфтя две години но после се пооживи и пусна три цветоноса едновременно. Имам три четири с по два цветоноса годишно но пак не ерзултат от торене.

по повод снимката това не ми прилича на изгорено нещо. Или поне не през стъкло ( то някак фокусира и се получава кръгово изгаряне а това е продължение на жилките ) - била ли е пряко на слънце. Това бялото, меко ли е или като пергамент. Удебелено ли е или тънко като хартия ?

Не, не. Торила съм само 2 пъти и те бяха миналата година. Тази с 4 цветоноса беше преди торенето.  Laughing Скоро споделих, че повече няма да торя защото ми прецъфтяват по бързо.
А за листото, да по-тънко е. печеше я слънцето, сега я преместих. Точно това, което е по-светло е по-тънко. Тази орха я взех без цвят преди повече от година, пусна цветонос-нападнаха я онези белите буболечки и докато я чистех, махнах 2-3 листа и оттогава нещо не ѝ върви.  Sad

# 577
Само да вметна,че последният път като ходих в Практикер за първи път видях да продават от обикновените саксийки за орхидеи,тоест от тези, с които обикновено ги купуваме.Цени не видях,че много бързах.

Да да !
взе ми думите от пръстите ...
това щях да пиша и аз. Че съм виждала в големите търговски вериги от сорта на Бриколаж Практикер Баумакс да продават от обикновените саксии за орхидеи.

Не, не. Торила съм само 2 пъти и те бяха миналата година. Тази с 4 цветоноса беше преди торенето.  Laughing Скоро споделих, че повече няма да торя защото ми прецъфтяват по бързо.
А за листото, да по-тънко е. печеше я слънцето, сега я преместих. Точно това, което е по-светло е по-тънко. Тази орха я взех без цвят преди повече от година, пусна цветонос-нападнаха я онези белите буболечки и докато я чистех, махнах 2-3 листа и оттогава нещо не ѝ върви.  Sad

Сузи мила,  
постоянно те бъркам с една дама чийто никнем пак беше със "С"която тореше наистина честичко и всичките й фалчета бяха с по няколко нови цветоноса наведнъж.
Обещавам да спра с този обърквация и да си пия редовно гинкото    Hug.

ако мястото е тънко като изсушено, не меко или лигаво значи най-вероятно е изгаряне.

Последна редакция: пт, 18 апр 2014, 17:04 от _re_ge

# 578
Ре_ге, имам едно питане по орхидеен въпрос.  Simple Smile Имам една подарена орхидея, която не знам по каква причина започна да загнива от към най-вътрешното листо/бях си оставила цветята на свеки да ми ги полива през лятото на миналата година за месец и подозирам, че може и да е от преполиване/. Най-вътрешното тисто загни и там нищо не може да поникне вече. Острани си пусна нови листенца/извинения, ако бъркам с термините, ама съм си пълен лаик/, а сега оттам имам и цветонос с цветове. Та, въпросът ми е, какво да направя да го отстраня това нещо и има ли смисъл изобщо да го запазвам или трябва да се опитам да отделя новото разстение?

# 579
  • София
Здравейте, аз имам  4 орхидеи от няколко години. Току що се сдобих с още една и то защото ми стана жал за нея. Вижте в какво състояние е , а има и малки охлювчета. Та въпроса ми е, ако я полея с малко бира дали ще уморя и орхидеята, и охлювчетата или с какво да ги разкарам тези гадове.

# 580
Добро утро!Получих си филаделфията от Германия, без никакви транспортни поражения. Heart Eyes
Доколкото виждам, в саксийката има две напълно самостоятелни растения, с много и преплетени корени.Едното е прецъфтяло, а другото цъфти в момента с един цветонос.Съвсем суха е в момента, но на места се виждат от вътрешната стена на саксийката позеленявания, като мъх.Та се чудя сега да я разбутам ли, за да сменя боровите кори и да разделя растенията, или да изчакам прецъфтяването? newsm78
_re_ge, ти какво би ме посъветвала?

Нямам и резервни прозрачни саксийки, вие къде си намирате такива?В големите магазини дали продават стари, от уморени при тях растения?

Мисля че не бих бързала да пресаждам сега докато цъфти.
Тези позеленявания не са за предпочитане в саксията но смятам че на фалчето нищо няма да му стане докато прецъфти. В магазинската мрежа често продават такива леко позеленясали саксии и аз изчаквам да прецъфтят и тогава пресаждам.

Някой в темата беше споделил че когато изпозлва вода с тор при поливането с потапяне зелениите изчезвали полека лека, но това не съм го правила.

Когато пресаждаш е хубаво да дезинфекцияраш саксията и да смениш субстрата. Поне аз така бих направил вместо да обработвам корите- става адска смрад, после кухнята ми не може да се отмирише със седмици.

дали бих разделила фалчетата ?
Вероятно бих опитала.
Първо щях да полея за да станат корените по гъвкави и зелени.После бих махнала субстрата и почистила добре всички корени. Като видя какво става тогава бих решила какво да правя според това кое от двете е кейки и на какво е израснало това кейки :

1. Ако е кейки на корен  и то самото има корени поне 4-5  поне по 5 см или 3 корена но дълги - бих разделила. ( казват че оптимума е три корена но ако са късички следва винаги един по-тежък период на адаптация с доста реална опасност да си загубиш цветето )
2. ако е кейки на стъбло не бих делила.
3. ако е кейки на корен но с оплетени корени и СРАСНАЛИ или общи на МЕСТА бих разделила но само ако пораженията са в разумни граници.

Последна редакция: пт, 18 апр 2014, 17:14 от _re_ge

# 581
Ре_ге, имам едно питане по орхидеен въпрос.  Simple Smile Имам една подарена орхидея, която не знам по каква причина започна да загнива от към най-вътрешното листо/бях си оставила цветята на свеки да ми ги полива през лятото на миналата година за месец и подозирам, че може и да е от преполиване/. Най-вътрешното тисто загни и там нищо не може да поникне вече. Острани си пусна нови листенца/извинения, ако бъркам с термините, ама съм си пълен лаик/, а сега оттам имам и цветонос с цветове. Та, въпросът ми е, какво да направя да го отстраня това нещо и има ли смисъл изобщо да го запазвам или трябва да се опитам да отделя новото разстение?

Разбирам чудесно въпроса.
старата орхидея жива ли ? има ли зелени листа, колко са?
новото растение дъщерно на какво е израснало / на корен на майката или на стъблото на майката /. то самото ново растение има ли корени , колко листа има, колко са големи?

# 582
Положението е следното : старата орхидея има 4 живи и здрави листа, просто изгнилото/изсъхналото е в средата и няма как да си пробие път ново листо. Жива е, корените са в добро състояние. Новите листенца са странично разположени под едното старо листо, прикрепени са към съблото, т.е нямат индивидуални корени. Има ли смисъл от старите листа, при положение, че растението не може да пусне ново листо от там, а новите са двечки - едно нормално голямо и едно малко? Цветоносите в този случай не изтощават ли орхидеята?

# 583
1. Ако е кейки на корен  и то самото има корени поне 4-5  поне по 5 см или 3 корена но дълги - бих разделила. ( казват че оптимума е три корена но ако са късички следва винаги един по-тежък период на адаптация с доста реална опасност да си загубиш цветето )
2. ако е кейки на стъбло не бих делила.
3. ако е кейки на корен но с оплетени корени и СРАСНАЛИ или общи на МЕСТА бих разделила но само ако пораженията са в разумни граници.
Благодаря ти, _re_ge, май и аз предпочитам да прецъфти и тогава да извадя да видя може ли да се разделят.Отвън изглеждат като две напълно самостоятелни растения-еднакво големи, с по 4 листа, с видимо много и дълги корени и при двете.Тъкмо ще имам време да си намеря саксийки. Simple Smile

# 584
eminav,аз имам опит с голи охлюви,не знам дали борбата не се води по същия начин,но нищо не пречи да пробваш.Аз не съм поливала с бира,но я използвах за примамка.Сложих капачка пълна с бира отгоре върху корите вечерта и на сутринта не можех да повярвам,но голият охлюв,който ми изяде един цветонос,беше в капачката...пиян ли ...удавен ли не знам,но го хванах.Явно бирата е голям деликатес за охлювите Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт