Орхидея 12

• 122 154
  • 791
  •   1
Отговори
# 615
Момичета помагайте!!!Спешно се нуждая от вашето мнение!!!Става въпрос за тази ванда .Какво ви е мнението ?Имам предвит корените хубави ли са? И като цяло как я намирате.Снимките не са много ясни ,но няма как да я видя на живо затова ми трябва и вашето мнение.Според мен корените ми се виждат хубави,като ,че ли май е започнала да прецъфтява .Но все пак кажете си и вашето мнение.Ще се радвам на бързите ви отговори.Пускам само един линк към албума ,но вътре са 6 снимки .Благодаря ви предварително!
http://zori03.snimka.bg/flowers/orhidei.810855.33048122

# 616
Момичета помагайте!!!Спешно се нуждая от вашето мнение!!!Става въпрос за тази ванда .Какво ви е мнението ?Имам предвит корените хубави ли са? И като цяло как я намирате.Снимките не са много ясни ,но няма как да я видя на живо затова ми трябва и вашето мнение.Според мен корените ми се виждат хубави,като ,че ли май е започнала да прецъфтява .Но все пак кажете си и вашето мнение.Ще се радвам на бързите ви отговори.Пускам само един линк към албума ,но вътре са 6 снимки .Благодаря ви предварително!
http://zori03.snimka.bg/flowers/orhidei.810855.33048122

Здравей, според мен корените са добре. И да цветовете прецъфтяват.Моята беше с 3 хубави корена, останалите почернели и изгнили. Явно ѝ хареса при мен, пусна си нови корени, листа, а сега и цветонос. Simple Smile

# 617
Да се оплача от мини-то което си купих...от от 5 пъпки 4 увяхнаха Sad май ще си остане само с двете цветчета, както я купих.  Sad

# 618
Здравейте,
Влизам специално, за да благодаря на Саморая за мигновенната реакция -   bouquet
Надявам се, че с вашите съвети ще успея да съхраня и опазя моята орхидея занапред.

# 619
  • виртуално
Открих малки бели паячета в лудизията, другите орхидеи са добре.
Направо да сменя почвата или ...?

# 620
Идвам само да покажа счупения цветонос за който толкова страдах.
Реши все пак да ме зарадва и ако съм права, изкарва нещо -

Скрит текст:

Добре, че послушах re_ge и не го отрязах.
Тази пролет орхидеите ми решиха да цъфтят на всяка цена и намират всякакви начини.
Имах и един усукан цветонос, който май нямаше да го бъде, но и той тръгна.
Имам 4 нови и 2 стари цветоноси на 3 орхидеи.  Heart Eyes

# 621
Открих малки бели паячета в лудизията, другите орхидеи са добре.
Направо да сменя почвата или ...?

Най-добре да напръскаш с препарат за вредители по растенията , но д анапръскаш и почвата и растението... и да смениш почвата едва ли ще имаш 100% успеваемост. Прочети упътването на препарата , предполагам има инкубабионен период след който трябва да повториш пръскането . Предполагам става въпрос за някакъв акар. Често се завъжат при малко по-топло време и лоша вентилация при цветята ( ако са прекалено скупчени едно до друго ).

allaya
това очаквах да стане.
Често се случва при счупени цветоноси когато растението все още има сили. понякога дори и да отрежеш цветоноса до дъно пораства нов за нула време.

Зори,

според мен милтонията има ботритис, тези петна по листата.
държана е прекалено на влажно и топло. ако беше само по цветовете щах да каж че ще отмине но понякога ботритиса по листата е упорит, иска пръскане с препарати но какви не знам, ако е скъпа не бих я купувала, не е в перфектно състояние.

Вандата ми изглежда добра но цветовте й са на увехване .

Добре а откъде да купя такива борови кори само?
Във всички вериги продават субстрат за орхидеи, но той е в непрозрачни торби и като попиташ ти казват: "да това е за орхидеи, точно така борови кори само". Да ама не, аз като опипвам ми се струва, че не е само борови кори има някаква пръст вътре, нещо ситно.
Веднъж купих от цветарски магазин след уверения на продавачката и пак вътре не бяха само борови кори  Close направо си имаше и пръст и някакви други дребни съставки - мъх, стърготини.

Цвета пиле
а за какво са ти са само борови кори.

субстрат самоот борови кори  не добър за фалчета - това го казвам от опит. Много бързо просъхва фалчетата в него изискват повече поливане пулверизиране, все неща които бихме искали да си спестим.
На първа страница има много хубав материал за субстратите, какво трябва да съдържат и прочие. Можеш да си направиш такъв сама, единствено  кокосовите влакна ги няма в продаваемите субстрати, но те се набяват от екзотичните магазини. Аз слагам корк от тапи, стироформ, понякога парченца сфагнум ако фалчето епредразположено към силно дехидратиране.

Прочети и ще го обсъдим .

За мен най-добрия субстрат е този а Баумакс. но все пак  му добавям ще туй онуй. Купувала съм и само борови кори- отвратителни- от тези тънките - с тях да се гледат фалчета е мъчение.

Последна редакция: сб, 26 апр 2014, 19:38 от _re_ge

# 622
  • ГОре на черешата...
При мен бяха едни бели гадове, от типа на мокриците - след двукратно третиране през 10 дни с актара/ опръскване и накисване/ вече няма никакви гадини Peace.

# 623
Макар, че не съм сигурна дали е възможно така да се отглежда орхидея,
показвам защото е много красиво.

Скрит текст:

# 624
Макар, че не съм сигурна дали е възможно така да се отглежда орхидея,
показвам защото е много красиво.

Скрит текст:
И аз видях във Овощарския Институт в Пловдив орхидеи,които висяха във въздуха по точно този начин и много се изумих.Едва ли стоят постоянно така...

# 625
Поразрових се и разбрах ,че орхидеята ми  която се чудех каква е е дендробиум Simple Smile .И двете ми орхидеи вече са пресадени в прозрачни саксии.Добре ,че не чаках повече защото корените бяха доста загнили особено на Милтонията.Сега съм забранила на мъжът ми да ги полива докато ме няма ooooh!Изрязах изгнилото и се надявам да оцелеят.Дендробиумът ми има две три петна по листата-възможно ли е да е от слънцето понеже стоят на прозореца newsm78 Вчера си купих още една от Кауфланд-бяха ги намалили защото са тръгнали да увяхват.Но пък на мен тази много ми харесва като цвят и си я взех.Сега вече си имам и фаленопсис Heart Eyes

# 626
  • София
Еми, честито!  Hug

Един съвет от мен - махни щипките, които хващат цветоноса в тънката му част и го навеждат надолу. Той най-вероятно ще остане в същата си форма, защото е стоял дълго време така, но може и да се поизправи. Имах 2 орхидеи, които бяха направени така и определено не се чувстваха добре. Много бързо увехнаха. Тази поза не е естествена. Може и да не съм права, но все си мисля, че това беше причината. Тогава купих и 2 други от същата партида, но с нормален цветонос и издържаха много повече. Цветоносите им се доразвиха и пуснаха още пъпки, а при "усуканите" - нищо.  Sad

# 627
Еми, честито!  Hug

Един съвет от мен - махни щипките, които хващат цветоноса в тънката му част и го навеждат надолу. Той най-вероятно ще остане в същата си форма, защото е стоял дълго време така, но може и да се поизправи. Имах 2 орхидеи, които бяха направени така и определено не се чувстваха добре. Много бързо увехнаха. Тази поза не е естествена. Може и да не съм права, но все си мисля, че това беше причината. Тогава купих и 2 други от същата партида, но с нормален цветонос и издържаха много повече. Цветоносите им се доразвиха и пуснаха още пъпки, а при "усуканите" - нищо.  Sad

Танче!

Веднага споделям опит и наблюдения !

Тази е преоценена защото по мои сметки зареждане на такива фалчета беше преди повече от две седмици . Цената им беше 22 или 24 лева.Нормално е ако са държани тези две седмици в кауланд на климатик и без естествено осветление на техните условия да има омекване на цветовете, но според мен няма нищо общо с прегъване на цветоноса.

За сведение аз имам вече 4 от тези тип каскаден фалчета купени  за послените почти два месеца от Кауфланд. Честно да ти кажа не видях страдание в нито една от тях. Даже тези които бяха купени веднага на зареджане и струваха пълна цена си отвориха всички пъпки.

Да не кажа че дори започна да ми харесва този начин на прегъване. аз самата си прегънах така един от по-гъвкавите си цветоноси. ами стана красиво какво да кажа.

# 628
  • София
Моите не бяха преоценени и ги купих преди повече от година. Бяха на някаква много изгодна промоция и затова се върнах с 4-5 орхидеи още в първия ден на промоцията. Двете бяха оформени точно така, а другите - по стандартния начин. Затова и реших, че не им е понесло това огъване. Може да не съм права.  Wink

# 629
Здравейте момичета!Благодаря ви много за бързите коментари относно вандата.Смятах да си я купя,но мъжа  ми нещо се дръпна ,че така по-снимки не ще.Обаче ме изненада и от два дена съм горд собственик на една прекрасна ванда.Само дето незнам какъв вид е  Embarassed,ако някой може да ми каже ще съм му много благодарна.
http://zori03.snimka.bg/flowers/orhidei.810855.33076233
 _re_ge и аз си мислих,че може да е ботритис на милтонията ми, ама както съм я купила така стоят листата.Имам предвит,че не виждам да се разпостранява.Та все се надявам да е от наторяването нещо .Купих я преди месец с един цъфнал цветенос и с наченки на още три.Сега цъфнаха още два и остана третия.Ама и аз едно обяснение дръпнах Laughing EmbarassedПускам линк и на нея.
http://zori03.snimka.bg/flowers/orhidei.810855.33076240

Общи условия

Активация на акаунт