?Въпроси всякакви?

• 5 556 000
  • 96 496
  •   3
Отговори
# 73 500
Аз не мисля, че е преименуван зехтина. Да, има някакво маслиново масло, но употребяват термина за нискокачествено такова , или за смес на екстра върджин зехтин с рафинирано .

# 73 501
  • ту тук, ту там
Аз четох някъде, че някой имал претенции за името "зехтин", някоя търговска марка. Всички останали нямали право да се именуват така.
Нямам никакъв спомен къде съм го чела, нито някакви други подробности помня.

# 73 502
  • София
Аз не мисля, че е преименуван зехтина. Да, има някакво маслиново масло, но употребяват термина за нискокачествено такова , или за смес на екстра върджин зехтин с рафинирано .
Ти не мислиш, обаче разходи се по магазините и ще видиш че няма зехтин, всичко е маслиново масло и нискокачествените смеси и висококачествените екстра върджин зехтини
Аз четох някъде, че някой имал претенции за името "зехтин", някоя търговска марка. Всички останали нямали право да се именуват така.
Нямам никакъв спомен къде съм го чела, нито някакви други подробности помня.
Добре, че някой не се е сетил да си запази и "сирене" като марка, че тогава отекохме Wink

# 73 503
Ами ходя аз...именно там мернах и зехтин като надпис.

# 73 504
Ами аз бях в Билата като писах поста, не съм огледала всички марки, защото не съм се сетила, но масово вече го пишат "маслиново масло"

Сега погледнах брошурата на Лидл, пише си "маслиново масло екстра върджин"

# 73 505
  • ту тук, ту там
Не знам дали има аналогия със сиренето, аз не знам дори дали това, което съм прочела някъде си (не помня къде) е достоверно, но пък и на гръцки терминът си е маслиново масло (елеоладо - не ми се търси гръцката азбука през тел), рядко съм чувала "зехтини" май.

# 73 506
  • София
Ами аз бях в Билата като писах поста, не съм огледала всички марки, защото не съм се сетила, но масово вече го пишат "маслиново масло"

Сега погледнах брошурата на Лидл, пише си "маслиново масло екстра върджин"
Аз специално съм оглеждала точно в Билла и във Фантастико всичките. Зехтини не видях, по етикет всички бяха маслиново масло. В промоционални брошури също няма зехтини. Сега прегледах няколко, които имам вкъщи.

Не знам дали има аналогия със сиренето, аз не знам дори дали това, което съм прочела някъде си (не помня къде) е достоверно, но пък и на гръцки терминът си е маслиново масло (елеоладо - не ми се търси гръцката азбука през тел), рядко съм чувала "зехтини" май.
Това за сиренето беше шега. Simple Smile
А как е на гръцки не би трябвало да ни засяга, защото ние си имаме дума за продукта, не е нещо с което хората се сблъскват за пръв път. Може би има наистина нещо свързано с претенции за името.

# 73 507
  • софия
Така е от около 2-3 месеца, лидер бяха Лидл, при тях за първи път видях преименуването и после и другите се юрнаха.

# 73 508
Така е само във големите хранит.вериги.
В онлайн магазините си го пищат зехтин.
Според мен има връзка с етикирането на продуктите и изискванията за това по бълг.законодателство.
Тоест....да става ясно какво купуваш- растително/маслиново/олио, а не зехтин- това не е много ясно като понятие./зехтин/.
Така си го обяснявам аз.
Може да се пита в АБХ...

# 73 509
Чак пък толкова да са се вживяли да е точен превод от гръцкото елеоладо - маслиново масло, а да не се използва зехтин - от араб. през тур. zeytin? От друга страна думата зехтин си е разпространена и употребляема у нас. Аз пък бях взела да търся разлики в продуктите, ама едва ли има такива.Smile

# 73 510
А според мен е до патентоване на наименованието. Както хървати или сърби, не помня кои искат да патентоват наименованието на продукт "ракия", ако това стане, ние въпреки всеизвестни производители и консуматори на това, не можем да ползваме думата "ракия" за търговско название на този продукт.

# 73 511
  • Другата България
Да задам един сигурно тъп въпрос...някой да е чул, че цигарите ММ ще се спират от производство?

# 73 512
Разрових се...в европейските регламенти си е "маслиново масло"! От там е пренесено върху етикетите.
А веригите слушкат БАБХ...а пък агенцията спазва европейските регламенти.

Все пак сме в Европа....не в турско..Wink
У нас може и да е разпространено "зехтин", но на запад едва ли.

# 73 513
  • София-Младост
Да задам един сигурно тъп въпрос...някой да е чул, че цигарите ММ ще се спират от производство?
Да
https://money.bg/business/bat-spira-shest-marki-balgarski-tsigari.html

# 73 514
  • Другата България
 Thinking Tired
Благодаря ти! Hug

Общи условия

Активация на акаунт