?Въпроси всякакви?

• 5 553 575
  • 96 496
  •   3
Отговори
# 73 920
  • София
Много, много ти благодаря, Илайза!

# 73 921
  • София
Казус: ако отидеш с направление на специалист да речем на 4 май, а после за вторичен чак към средата на юни месец, тоест, минава 1 месец, нужно ли е ново направление? По,късният вторичен час е уговорен със специалиста поради спецификата на лечението, обаче тази на регистратурата като дава час нещо  измърмори за ново направление...

И друг въпрос: ако първичният и вторичният прегледи са направени в рамките на месеца, но се налага трето посещение извън този месец, за него пак ли трябва ново направление?

И на двата въпроса отговорът е Да.
Преди години срокът на направлението беше 45 дни и в рамките на тези дни пациентът имаше право на един първичен и два вторични прегледа. После обаче го промениха и сега срокът е 30 дни и право на един вторичен за този период. После пак друго направление.

# 73 922
Имам въпрос за пощите.

Искам да ми пратят важна пратка от България до държава в Европа, трябва ми тракинг номер да има. Какъв тип пратка ми трябва? Препоръчаната международна има ли задължително тракинг номер?

Гледам на този линк услугите:

https://www.bgpost.bg/bg/495 newsm78

# 73 923
  • София
Имам въпрос за пощите.

Искам да ми пратят важна пратка от България до държава в Европа, трябва ми тракинг номер да има. Какъв тип пратка ми трябва? Препоръчаната международна има ли задължително тракинг номер?

Гледам на този линк услугите:

https://www.bgpost.bg/bg/495 newsm78

Препоръчана с предимство. Да, препоръчаната пратка задължително има тракинг номер. Получава се веднага на гишето при подаването на пратката.

Как се определя цената - преди цената се определяше от размера на пратката (ширина и дължина) и теглото. Сега вече има и дебелина. Дай размера и ще ти кажа от коя група е.

# 73 924
  • Варна
Скрит текст:
Казус: ако отидеш с направление на специалист да речем на 4 май, а после за вторичен чак към средата на юни месец, тоест, минава 1 месец, нужно ли е ново направление? По,късният вторичен час е уговорен със специалиста поради спецификата на лечението, обаче тази на регистратурата като дава час нещо  измърмори за ново направление...

И друг въпрос: ако първичният и вторичният прегледи са направени в рамките на месеца, но се налага трето посещение извън този месец, за него пак ли трябва ново направление?
Преди години срокът на направлението беше 45 дни и в рамките на тези дни пациентът имаше право на един първичен и два вторични прегледа. После обаче го промениха и сега срокът е 30 дни и право на един вторичен за този период. После пак друго направление.

Ако е вярно, е кофти. Аз това намерих, публикацията е от 12.03.2018 г и пише за 45 дни...
http://www.puls.bg/health/news/news_30319.html

Цитат
Когато отидем на първичен преглед с направление от личния лекар, до 45 календарни дни след това можем да осъществим вторичния. Специалистът преценя кога да бъде извършен той според нуждите на всеки пациент.

Цитат
Медицинското направление за консултация или провеждане на съвместно лечение може да се ползва до 30 календарни дни от издаването му. Срокът за извършване на вторични прегледи от лекар специалист е до 45 календарни дни от датата на извършване на първичния преглед.
Личният лекар не може да издаде ново направление към  специалист за едно и също състояние (диагноза) при положение, че медицинското направление е в сила до 45 дни от датата на първичния преглед при специалиста и той има задължението в рамките на този период да осъществи необходимите вторични прегледи.]

Стана дълго, но мисля че тук намерих най-точен отговор. Може да е полезно за някой.

https://www.dnes.bg/health/2018/04/17/napravlenieto-ot-lichen-le … ot-1-april.373848

Последна редакция: ср, 16 май 2018, 14:29 от Киса

# 73 925
Благодаря ти, Жълто Цвете. bouquet

Цената не ми е важна, важно е само да мога да я следя и да я получа, де. Значи международна препоръчана с предимство.

# 73 926
  • София
Скрит текст:
Казус: ако отидеш с направление на специалист да речем на 4 май, а после за вторичен чак към средата на юни месец, тоест, минава 1 месец, нужно ли е ново направление? По,късният вторичен час е уговорен със специалиста поради спецификата на лечението, обаче тази на регистратурата като дава час нещо  измърмори за ново направление...

Ако е вярно, е кофти. Аз това намерих, публикацията е от 12.03.2018 г и пише за 45 дни...
http://www.puls.bg/health/news/news_30319.html

Цитат
Когато отидем на първичен преглед с направление от личния лекар, до 45 календарни дни след това можем да осъществим вторичния. Специалистът преценя кога да бъде извършен той според нуждите на всеки пациент.

Цитат
Медицинското направление за консултация или провеждане на съвместно лечение може да се ползва до 30 календарни дни от издаването му. Срокът за извършване на вторични прегледи от лекар специалист е до 45 календарни дни от датата на извършване на първичния преглед.
Личният лекар не може да издаде ново направление към  специалист за едно и също състояние (диагноза) при положение, че медицинското направление е в сила до 45 дни от датата на първичния преглед при специалиста и той има задължението в рамките на този период да осъществи необходимите вторични прегледи.]

Киса, преди 3 години мъжът ми си счупи ръката. След като я гипсираха в Пирогов, лекарят го викаше точно през 32-33 дни на контролни прегледи, а можеше да го вика на 28-29 ден например, като обясняваше това с графика си. И всеки път искаше ново направление. Според мен не беше случайно това, но това е друга тема. Джи Пи-то ни всеки път даваше направление за поисканата дата. Тя ми е роднина, никога не би ни отказала, но ако това не беше редно то пак щеше да ми каже, че контролният преглед може да се осъществи с предходното направление.
Нека се включи и някой друг, но моят опит е този.
За най-достоверна информация намери някакъв телефон на Здравната каса, където дават такава информация. Не може да няма национален номер за въпроси на пациенти.

# 73 927
Тъкмо и аз щях да предложа да се звънне в НЗОК - там със сигурност ще знаят и ще ти отговорят. Нац.телефон някакъв би трябвалода имат...
Моят опит е за 30 дена,  и после изтича направлението.

# 73 928
  • Варна
Направено е така, че хората да мрат.... егати и системата дето я имаме... При удобен случай ще попитам личната, да видим и нейното мнение по въпроса, ама викам да съм предварително подготвена))

# 73 929
От извора - тоест от сайта на НЗОК :

Медицинското направление за консултация или провеждане на съвместно лечение може да се ползва до 30 календарни дни от издаването му. Срокът за извършване на вторични прегледи от изпълнител на СИМП е до 30 календарни дни от датата на извършване на първичния преглед.

https://www.nhif.bg/page/1502

# 73 930
  • Варна
От извора - тоест от сайта на НЗОК :

Медицинското направление за консултация или провеждане на съвместно лечение може да се ползва до 30 календарни дни от издаването му. Срокът за извършване на вторични прегледи от изпълнител на СИМП е до 30 календарни дни от датата на извършване на първичния преглед.

https://www.nhif.bg/page/1502

Благодаря. Излиза, че трябва ново направление. Flushed

# 73 931
А защо не сте посетили специалист втори път в рамките на месец от направлението?
 За лабораторни изследвания също направлението важи до 30 дена от издаването :
"Медицинското направление за медико-диагностични изследвания може да се използва до 30 календарни дни от издаването му." - от сайта пак. Мен така аха да ме върнат от лаборатория за изследване на детето ...

Тук чета и друго:

"В срок до 30 календарни дни от издаването на медицинското направление за високоспециализирано медико-диагностично изследване (ВСМДИ) и високоспециализирана медицинска дейност (ВСМД) здравноосигуреното лице е длъжно да избере лечебно заведение и да уговори ден и час за извършване на изследванията."

което не знам как да го разбирам - само да изберем заведение в тези 30 дни, или и да свършим там каквото ще вършим в това лечебно заведение?

# 73 932
  • Варна
Щото има всякакви ситуации. Ако питаш мен дали съм минала вторичен преглед в рамките на първите 30 дни - минах. Но, следва ново лечение и следващият преглед се пада чак другия месец. И излиза, че пак трябва да си отвися при личната за ново направление.
В подобни случаи не е ли нормално да си ходиш при същия специалист докато не се изчисти проблемът, при това с първоначалното направление, а не всеки път ново и ново.... луда работа.

# 73 933
Да, няма логика. В такъв случай при третото посещение при специалиста мисля че той трябва да вземе по-малко за преглед на частно, защото все пак лечението не е приключило.

Всъщност се получават два месеца - 30 дена за първо посещение, и от първото още 30 дена за второто посещение. Достатъчно за завършване на лечение, евентуално.

# 73 934
Благодаря ти, Жълто Цвете. bouquet

Цената не ми е важна, важно е само да мога да я следя и да я получа, де. Значи международна препоръчана с предимство.
Последно като изпращах с проследяване, то работеше до слагането в чувал, после се надяваш всичко да е ок.

Общи условия

Активация на акаунт