Техника за емоционална свобода (ТЕС, EFT) - тема 3

• 177 272
  • 770
  •   1
Отговори
# 345
Ако може да ме насочите към материали, които мога да прочета за да ми се изясни техниката.

https://www.youtube.com/watch?v=YyADd97zcLQ
Ей тук мисля е супер просто обяснено. Някъде по средата Огнян Симеонов демонстрира техниката и замяна на някои от точките на ръката с потупване на китката.
Оня ден го гледах, защото бях позабравила детайлите на ТЕС и ми стана ясно отраз!  Sunglasses

Последна редакция: чт, 11 юни 2015, 16:12 от Пит

# 346
  • Варна
Благодаря за отговорите   bouquet

# 347
Една приятелка иска да използва Тес,но има няколко аспекта от различен характер,които я притесняват.Въпроса ми е може ли да използва тес за няколко проблема едновременно? Имам предвид тес-а се за един проблем и малко по-късно за друг?

# 348
  • София
Да, може.
По принцип е добре да седне и на един лист да опише всичките си проблемни ситуации и свързаните с тях емоции, силата им. Може да ги оформи като табица. Да се подхване само един проблем – този който е най-силно изявен и да се работи с него. Когато решим, че той вече не е проблем, да проверим по таблицата какво се случва с другите неща – те още ли са проблем, силата им същата ли е или по-слаба? Обикновено и другите проблеми са намалели, защото корените им са едни и същи. Прави се така до решаване на всички проблеми.
НО! – търсете силно заредените емоции, къде в тялото ги усещате да се проявяват и нека това ви води като белег за има/няма проблем! С тях правете декларациите, а не с имам зъбобол!!! Правилното е – изпитвам остра пулсираща болка в този зъб и се чувствам безсилна от това, толкова безсилна че чак ми се реве!
 bowuu

# 349
Благодаря DARYYG   bouquet Дали е възможно с ТЕС да повлияе на намирането на желаната от нея работа? От няколко месеца се сблъсква със затруднения при търсене на работа и е доста отчаяна.

И само още един въпрос.Тя се тесна за това,че не може да се реализира професионално и почувства отчаяние и доста силен хъс по нейните думи.Възможно ли е когато почувстваме положителни емоции при  работа с Тес,да ги задържим и да се възползваме от тях?

# 350
  • София
Дааа! Това е идеята, освобождаваме се от негативните емоции задържани в нас поради някаква наприятна ситуация. Това ни дава сила, енергия и оптимизъм, мисленето ни се променя а от там и действията ни. Тогава идват и резултатите и нова реалност под формата на здраве, работа, отношения...какво ли не!? Кой за каквото работи, плюс бонус за всеки различен, но обикновено щастлив. Grinning
Ако има страх, че може да изгуби хубавите емоции то и от това се прави декларация и се ТЕСа!
 bowuu

# 351
Благодаря.  Simple Smile Някакви идеи за работа с хора, които са прекалено интелектуализиращи или не са в контакт с емоциите си по принцип или ги държат под тотален контрол и ти казват, че нищо не усещат, нямат яд, гняв или каквото и да е от преживени травмиращи моменти?  Rolling Eyes  Преди време пробвах с една моя позната, която изпитва и ревност, разочарование и други такива неприятни чувства, обаче нищо не се получи - тя просто отказваше да влезе в контакт с тях и преживяното от нея, и непрекъснато обясняваше как всъщност това вече не я тормозело и т.н.  Rolling Eyes Grinning А някакви наблюдения по зодиакални знаци и съответно склонноста им да се поддават на тес-ване?!  Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Стана ми интересно. Въпреки че е било преди доста време, искам да питам нещо.
Когато си опитал с тази приятелка, тя искала ли е да се освободи от проблема си или просто си го е дъвкала?

За астрологията. И аз мисля, че има връзка.
Лично мен някак си ме влече повече да изследвам връзката с хюман дизайна.

# 352
Приятелят ми скоро се яви на изпит по кормуване.Беше много притеснен и аз му предложих да опита с Тес и да се отпусне.След,като си прожектира филм в съзнанието,се притесни още повече и каза,че усеща топка в стомаха си.Предложих му следната декларация-Въпреки,че имам топка в стомаха си заради предстоящият ми изпит... и така нататък. Той направи няколко Тес-ания и каза,че се чувства по-спокоен и малко по-добре.Но на другия ден топката се беше "завърнала" и дори ми каза,че по-време на изпита кракът му се е разтреперил. Къде е грешката ни според вас и може ли положителната емоция,която е постигнал да е по-трайна или пък защо не постоянна?

# 353
  • София
Приятелят ми скоро се яви на изпит по кормуване.Беше много притеснен и аз му предложих да опита с Тес и да се отпусне.След,като си прожектира филм в съзнанието,се притесни още повече и каза,че усеща топка в стомаха си.Предложих му следната декларация-Въпреки,че имам топка в стомаха си заради предстоящият ми изпит... и така нататък. Той направи няколко Тес-ания и каза,че се чувства по-спокоен и малко по-добре.Но на другия ден топката се беше "завърнала" и дори ми каза,че по-време на изпита кракът му се е разтреперил. Къде е грешката ни според вас и може ли положителната емоция,която е постигнал да е по-трайна или пък защо не постоянна?
Грешки няма... трябвало е да поработите по-дълго, евентуално и да освободите напълно топката от стомаха. Освен това трябва да потупвате докато си прожектира филма, защото от написаното разбирам, че първо сте пуснали филма и после сте тупкали. Има вариант ако и преди в живота е имал подобна ситуация, да е трябвало да се върнете там и да я отработите.

# 354
И също:

каза,че се чувства по-спокоен и малко по-добре
това е останало недовършено

В такъв случай аз казвам: "Разбирам, че част от теб е по-добре. Но в момента не работим с тази част. Говори ми само от позицията на тази част, която все още се чувства зле."

# 355
DARYYG,имал е много такива ситуации,в който да е притеснен.Но ние решихме в прожекцията да си представи как ще се почувства на изпита,когато седне зад волана и тогава се появи топката.За минали ситуации ли трябва да се прави филма или става и с предположения как би се почувствал в бъдеще от дадена ситуация? Да,така направихме,първо прожекцията и оценка на чувството на тревожност по скалата и след това потупването.Гледахме един клип,който беше изпъчен по тв и там указанието беше да се прожектира филма за да се постави оценка на емоцията и след това да се потупва,за това го направихме така.

# 356
И също:

каза,че се чувства по-спокоен и малко по-добре
това е останало недовършено

В такъв случай аз казвам: "Разбирам, че част от теб е по-добре. Но в момента не работим с тази част. Говори ми само от позицията на тази част, която все още се чувства зле."

Много ценен съвет,не се бях замисляла над това.Аз се зарадвах,че има подобрение и е по-спокоен.

Благодаря и на двете ви   bouquet

# 357
И още един въпрос.Филма,който прожектира трябва да е съсредоточен върху емоциите провокирани от даден проблем ли или просто да си представя колата,изпита и т.н? Позитивни емоции допускат ли се,нещо,като визуализиране на успешното справяне с изпита?

# 358
И още един въпрос.Филма,който прожектира трябва да е съсредоточен върху емоциите провокирани от даден проблем ли или просто да си представя колата,изпита и т.н? Позитивни емоции допускат ли се,нещо,като визуализиране на успешното справяне с изпита?
Работете върху минали събития:
"Кога друг път си усещал тази топка в корема" - да ти каже поне три такива спомена, които да изчистите.
След това пак с филма, който сте правили - да си представи бъдеще събитие (ако пак ще се явява на изпит, например)
Ако има дискомфорт, пак определяш усещането в тялото и питаш: "Кога друг път си се чувствал така?" и изчиствате един или повече спомена.

И така, докато види бъдещата ситуация само по желания начин.

# 359
Работете върху минали събития:
"Кога друг път си усещал тази топка в корема" - да ти каже поне три такива спомена, които да изчистите.
След това пак с филма, който сте правили - да си представи бъдеще събитие (ако пак ще се явява на изпит, например)
Ако има дискомфорт, пак определяш усещането в тялото и питаш: "Кога друг път си се чувствал така?" и изчиствате един или повече спомена.

И така, докато види бъдещата ситуация само по желания начин.

Как може да изчисти спомените,като формулира декларацията.. "Въпреки,че в еди кой си имах топка в корема..." и за всеки спомен се действа по този начин,така ли?

Виждане на бъдещата ситуация по желания начин би трябвало да значи да си представи изпита,без да усеща топката в стомаха си или напрежение?

Трябва ли да се тес-ат точките разположени успоредно и от двете страни на тялото или може само от дясно или ляво по избор?

Общи условия

Активация на акаунт