Техника за емоционална свобода (ТЕС, EFT) - тема 3

• 177 273
  • 770
  •   1
Отговори
# 285
Нощни очи, ще чакам да пишеш повече за алергията на мъжа ти как се справяте.
Моят мъж има от студентските години алергия, която му е много силна когато сме извън вкъщи, най-вече при моите и неговите родители. Той прави понякога ТЕС, но подозирам че върху симптомите само и има много леко подобрение, пренебрежимо малко. Симптомите му са че не може да диша (преди беше предимно хрема), дори чух един от последните пъти как му свирят гърдите. Т.е. нещо като астма се получава.
Досега все четях разни източници от типа на книгата "Болестта като път", при които основно се отдава на проблем с агресивността и че човек е "алергичен" към някого.
Мислех, че може да е свързано с конфликт с баща ми (много трудно комуникират) или с майка му. Но след последното ни пътуване до моите родители си мисля, че може аз също да му провокирам, понеже осъзнах че моето отношение там се променя в много негативна посока.
Работя в момента по себе си, почвах да ползвам каквито се сещам подходи, защото спомените от детството ми са бледи и съответно и емоциите не са много силни. Взех например стари снимки за да тесам докато ги гледам. И тесам при конкретни нови случки и емоции.

# 286
Къде мога да прочета за предизвикателството?

# 287
Не е задължително всички физически проблеми да са на емоционална основа. Rolling Eyes Може да се дължат и на физически травми или продължително пренапрежение, работа при лоши условия - например за очите.  Rolling Eyes Информацията, която споделяте, е интересна.  bowuu

# 288
  • ул. "Мечтание"
Листопад, мисля че малко по-назад бях дала линк към предизвикателството. Има го и в книгата за ТЕС на И. Петърнишки.

gingerina
, симптоматичното третиране на алергията много бавно повлиява и евентуално помага да се задържи положението без антихистаминови препарати и подобни начини за третиране.
В книгата за ТЕС има за алергията глава. Аз се опитвам сега да издиря нашата книга за да прочета какво беше. Имаше нещо особено обяснено там. Но като цяло търсим причините.

Които при моя мъж бяха много и разнообразни, включително имаше нещо свързано с мен. Не сме подхождали с въпроса към какво е алергичен, но започнахме с чувства, които предизвикват алергията му - страх и чувство за безпомощност, къде се намират в тялото, кое е по-силно, защо е там... Минахме през няколко случки, част реални, други хипотетични (излезе например една случка с 15 годишния ми мъж, която не се е случила наистина), както и бъдещи ситуации. Минахме и през отношенията с родителите му, как той се е чувствал незначителен и колко разочарован е от това, че те нямат време за него.

Вчера целия ден спа и беше много отпаднал, но през цялото време нямаше симптомите на алергия. Днес ги има отново, макар че според него са значително по-слаби. А и аз го чувам че доста по-рядко киха и работи спокойно в градината. Имаме още работа, но и двамата сме на мнение, че отметнахме доста голяма част от проблемите.
Имаме подозрение, че алергията му е свързана и с дълговете които имаме. Не сме го зачекнали още това обаче. При него са се натрупали много неща, които се проявяват под една и съща форма - сезонна сенна хрема.

Не е задължително всички физически проблеми да са на емоционална основа. Rolling Eyes Може да се дължат и на физически травми или продължително пренапрежение, работа при лоши условия - например за очите.  Rolling Eyes Информацията, която споделяте, е интересна.  bowuu

И да, и не. Например според някои теории травмите биха могли да бъдат предизвикани от емоционални състояния.
Но определено, ако имаме среда, която вреди на тялото по един или друг начин, и не направим нищо да променим средата или издръжливостта на тялото (говоря МНОГО общо и теоретично, защото всяка ситуация е редно да се разглежда самостоятелно), проблема е силновероятно да се появи отново дори да го отстраним за някакъв период от време. Средата (физическа или обкръжение) в която пребиваваме също може да се дължи на нашите емоции, мислене и чувства... Всичко това би могло да се повлияе с ТЕС.

# 289
Които при моя мъж бяха много и разнообразни, включително имаше нещо свързано с мен. Не сме подхождали с въпроса към какво е алергичен, но започнахме с чувства, които предизвикват алергията му - страх и чувство за безпомощност, къде се намират в тялото, кое е по-силно, защо е там... Минахме през няколко случки, част реални, други хипотетични (излезе например една случка с 15 годишния ми мъж, която не се е случила наистина), както и бъдещи ситуации. Минахме и през отношенията с родителите му, как той се е чувствал незначителен и колко разочарован е от това, че те нямат време за него.

Вчера целия ден спа и беше много отпаднал, но през цялото време нямаше симптомите на алергия. Днес ги има отново, макар че според него са значително по-слаби. А и аз го чувам че доста по-рядко киха и работи спокойно в градината. Имаме още работа, но и двамата сме на мнение, че отметнахме доста голяма част от проблемите.
Имаме подозрение, че алергията му е свързана и с дълговете които имаме. Не сме го зачекнали още това обаче. При него са се натрупали много неща, които се проявяват под една и съща форма - сезонна сенна хрема.

Тези чувства и емоции той ги осъзнаваше още преди тесването или някои неща излязоха наяве впоследствие като резултат от сеансите?  Simple Smile

# 290
  • ул. "Мечтание"
Преди да започнем го попитах как го кара да се чувства алергията и да определи степента на тези чувста от 0 до 10. Той ми отговори че го дразни и го кара да се чувства безпомощен. Тръгнахме от това, другото излезе по време на сеанса.

Работила съм с хора, които не осъзнават или не могат да открият конкретна емоция предварително и я търсим с ТЕС.

# 291
Преди да започнем го попитах как го кара да се чувства алергията и да определи степента на тези чувста от 0 до 10. Той ми отговори че го дразни и го кара да се чувства безпомощен. Тръгнахме от това, другото излезе по време на сеанса.

Работила съм с хора, които не осъзнават или не могат да открият конкретна емоция предварително и я търсим с ТЕС.

Благодаря.  Simple Smile Някакви идеи за работа с хора, които са прекалено интелектуализиращи или не са в контакт с емоциите си по принцип или ги държат под тотален контрол и ти казват, че нищо не усещат, нямат яд, гняв или каквото и да е от преживени травмиращи моменти?  Rolling Eyes  Преди време пробвах с една моя позната, която изпитва и ревност, разочарование и други такива неприятни чувства, обаче нищо не се получи - тя просто отказваше да влезе в контакт с тях и преживяното от нея, и непрекъснато обясняваше как всъщност това вече не я тормозело и т.н.  Rolling Eyes Grinning А някакви наблюдения по зодиакални знаци и съответно склонноста им да се поддават на тес-ване?!  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 292
El Mariachi,какво имаш предвид с това хора,които са прекалено интелектализиращи?

# 293
El Mariachi,какво имаш предвид с това хора,които са прекалено интелектализиращи?

Не е ли разбираемо?  newsm78 Хора, при които интелектът доминира над емоциите - склонни са да анализират, обясняват, философстват, но не и да чувстват.  Simple Smile

# 294
  • ул. "Мечтание"
А някакви наблюдения по зодиакални знаци и съответно склонноста им да се поддават на тес-ване?!  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Ммммне... Астрологията ми е много слаба. Simple Smile Но ми даваш повод да разпитам мой близък астролог. Simple Smile

А за другото - понякога нещата са толкова травмиращи, че всички чувства и спомени биват заключени през девет тежки порти. Тогава се действа по заобиколни начини, не мога да ти дам обаче рецепта. Хубаво е евнетуално да се работи с опитен терапевт (зависи от травмата разбира се, понякога е нужно просто малко повече желание и упоритост). Но като цяло има начини. Може би метафоризиране на нещата тук ще свърши работа и ще "измами" защитите на ума. Говоря обаче теоритечно, ако работя с такъв човек ще действам интуативно. Понякога нещата "прозират", макар че човека не ги осъзнава и водещия сесията може да подхване нещо, което клиента въобще не е предполагал че го има....

На мен също ми се е случвало да имам травмиращи ситуации, по които сякаш нямам чувства и емозции. Но като се потупам и поработя малко започва да изскача туй-унуй. Whistling Mr. Green

Все пак да припомня, че има някакъв процент от хора, при който ТЕС не действа. Не мога да се ангажирам с число, защото не си го спомням. Предполагам обаче, че комбинация от техники, включваща и ТЕС (може би) би помогнало на тези хора. Не съм задълбавала в тази област все още.

# 295
А някакви наблюдения по зодиакални знаци и съответно склонноста им да се поддават на тес-ване?!  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Ммммне... Астрологията ми е много слаба. Simple Smile Но ми даваш повод да разпитам мой близък астролог. Simple Smile

Все пак да припомня, че има някакъв процент от хора, при който ТЕС не действа. Не мога да се ангажирам с число, защото не си го спомням. Предполагам обаче, че комбинация от техники, включваща и ТЕС (може би) би помогнало на тези хора. Не съм задълбавала в тази област все още.

А какъв признак обединява този процент?!  Rolling Eyes Simple Smile И за физически проблеми ли става дума, за психологически ли - интересно ми е да видя нещо написано по темата.  Simple Smile
Що се отнася до астрологията, по мои наблюдения скромни - хората от въздушните зодии са най-летливи и недеференцириуми.  Mr. Green Следват ги козите и овните, които си имат други особености.  Mr. Green Но все пак обобщения да не правя, защото има всякакви хора от всички зодии.  Mr. Green

# 296
  • ул. "Мечтание"
Добре дошъл в моето семейство от петима въздухари - две везни, един водолей и два близнака... ТЕС ни действа идеално! Simple Smile Наистина астрологията е много повече от едната зодия, толкова много аспекти влияят. Peace

Нямам представа какво обединява този процент от хора, на които ТЕС не им действа, чела съм точно един абзац в книгата за ТЕС по въпроса, не ме е привлякло (все още) като интерес какво ги обединява тези хора поради каква причина не ги "лови" тесането. Може би да се свържеш с някой от ТЕС мастърите за информация, ако те влече.  Thinking

Нова ТЕС победа - снощи усмъртих в зародиш един херпес с три врътки по точките... Така и не стигнах до някаква ясна причина за него, нещо мъгляво, мъгляво беше, даже не съм сигурна какво... ЗаминА си по живо, по здраво, преди да разбера.
Жив пример, че понякога нещата се решават и без да знаем причината.  Crazy

# 297
Добре дошъл в моето семейство от петима въздухари - две везни, един водолей и два близнака... ТЕС ни действа идеално! Simple Smile Наистина астрологията е много повече от едната зодия, толкова много аспекти влияят. Peace

Нямам представа какво обединява този процент от хора, на които ТЕС не им действа, чела съм точно един абзац в книгата за ТЕС по въпроса, не ме е привлякло (все още) като интерес какво ги обединява тези хора поради каква причина не ги "лови" тесането. Може би да се свържеш с някой от ТЕС мастърите за информация, ако те влече.  Thinking

Нова ТЕС победа - снощи усмъртих в зародиш един херпес с три врътки по точките... Така и не стигнах до някаква ясна причина за него, нещо мъгляво, мъгляво беше, даже не съм сигурна какво... ЗаминА си по живо, по здраво, преди да разбера.
Жив пример, че понякога нещата се решават и без да знаем причината.  Crazy

Mr. Green Mr. Green Mr. Green Е, явно защото сте все "въздухари", си приличате енергийно и се хармонизирате. Grinning Не ми е идвало на ум да се свържа с някой ТЕС мастър, но идеята може да се пробва. И даже с няколко - ще го обмисля. Grinning  bowuu Скоро тук беше Карл Досън, но цената за семинара беше твърде неподходяща за България, иначе щях да го питам на място.  Mr. Green

# 298
  • София
Браво, Нощни очи!... Да си тесала това име във връзка с очните си проблеми!? – идейка

El Mariachi
По темата интелектуализиращи типове – ТЕС работи освен с емоция, физическо усещане в тялото и с убеждения. Иначе казано с мисли. Тупка се по точките и се повтаря убеждението, вярването, мисълта до раздвижване на проблема, поява на нови елементи и/или разрешаване.

По темата Липса на чувства – Може да се ТЕСа точно с това "нищо не чувствам, не мога да чувствам, не искам да чувствам..." Това е признак за т.н. ПО – психологически обрат, още наречен  скрита съпротива или вътрешно упорство. Това е защитна реакция породена от скрит в подсъзнанието мотив. Този мотив може да е и положителен – ще изгубя нещо хубаво за мен, ако реша проблема. Може и да е лош – ще ми се случи нещо още по-лошо, ако реша този проблем.
Както забелязваш не слагам знак за равенство между интелектуализиране и липса на емоция!

По темата зодии – това е интересно и всичко с всичко има връзка, значи и с това. Така мисля.

По темата ТЕС не работи при всекиго – първо е добре да се провери, дали човекът прилагащ техниката я разбира или усеща, позволява ли си го, защото може да бърка техниката, може да не формулира добре, може да не довършва темата за работа, може да не прави достатъчно за него ТЕС, може да има ПО...
Аз съм се натъквала и на друг вид спънка – нали има вече "нови хора", които просто се раждат различни – с повече софтуер от мен, например. Т.н. кристални, индиго, бели и т.н. – на тях просто не им трябва ТЕС или друг опосредстващ инструмент, защото си го имат – вече вградена способност за справяне по някакъв си техен начин. Едни виждат енергията и просто я пускат, променят или недопускат. Други само с мисъл управляват....ей-такива неща.

Още нещо от мен, може да ти е интересно, понеже интелектуализираш и ти  Peace Ако още не си се натъквал на "германска нова медицина", хвърли ѝ едно- две очи, ще ти даде връзката тяло емоции, биологични програми, причина–следствие на едно първично ниво или поне ще дообогати това, което вече знаеш. Аз ценя този труд.
А ГНМ е удобна за разкриване на евентуален корен на проблем, включително за алергиите.
Аз като работих за алергия към слънцето, която придобих на късни години на море, осъзнах, че съм изпитала силен яд , гняв и неспособност за отстояване на себе си в комуникацията с конкретен човек в момент на силен пек на плажа. Това бе достатъчно, за да овладея алергията. Имаше още 1-2 аспекта, като страх от неконтролируеми/налудни хора(човекът), чувство на ограниченост в пространството – не съм там където и с когото искам. Ей такива мити работи с алергията ми. Вече я нямам.
 bowuu

# 299
  • София

Не ми е идвало на ум да се свържа с някой ТЕС мастър, но идеята може да се пробва. И даже с няколко - ще го обмисля. Grinning  bowuu Скоро тук беше Карл Досън, но цената за семинара беше твърде неподходяща за България, иначе щях да го питам на място.  Mr. Green
Laughing Считай се свързан.
Цената за семинара беше много под обичайната за Карл Досън, като той минава за "евтин"! Следващият семинар ще е през февруари 2016 г. но на по-висока = по-близка до реалната за него цена.
Не забравяйте, че тук дори нямате разходи за път, хотел, храна и транспорт на място  към Англия или друга държава по света!
Та, аз бях на и двата му семинара и си заслужаваше. Ако искате да сте само на ниво лична употреба на ТЕС, има и други нива на обучение. Но за да не се получи реклама, може да нищим темата на лични.
Ако имаш още въпроси питай.

Общи условия

Активация на акаунт