Автоимунен тиреоидит на Хашимото (32)

• 71 338
  • 718
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Лабораториите са ни под всякаква критика ooooh! ooooh!

# 586
Имам въпрос: Някой знае ли нещо и какво за доц. Даскалова,ендокринолог във Военна болница (София)?

# 587
Гала, преди време коментирахме за взаимодействията между тироксин и други лекарства, но информацията е разпръсната.
Скрит текст:
Препоръки от холандската асоциация при щитовидно болни:
Цитат
Таблетките левотироксин се приемат сутрин на гладно или вечер преди лягане (тогава дозата за постигане на еутиреоидно състояние като цяло е по-ниска). Абсорбцията на лекарството се повлиява от едновременния прием на жлъчни соли, антиацидни медикаменти, препарати, съдържащи желязо, калциев карбонат, алуминиев хидроксид и Sucralfate. Те трябва да се приемат с разлика от 2 до 4 часа от времето за приемане на тиреоидния хормон. Някои ензимни индуктори като Phenytoin, Carbamazepine, Fenobarbital и Rifampicin причиняват бързо метаболизиране и ускорен клирънс на левотироксин, което налага повишаване на дозата му.

Магнезия се пие с 4 часа разлика, желязото - 8 часа след прием на л-тироксин и поне 10 часа преди следващия л-тироксин Wink  Peace

Цитат
Уведомете Вашия лекар, ако приемате някое от следните лекарства, тъй като Еутирокс може да окаже влияние върху техния ефект:
-    Антидиабетни лекарства (лекарства, понижаващи кръвната захар): Еутирокс може да намали ефекта на Вашето антидиабетно лекарство, така че може да имате нужда от допълнителни изследвания на нивата на кръвната захар, особено в началото на лечението с Еутирокс. Докато приемате Еутирокс, може да се наложи корекция в дозата на Вашето антидиабетно лекарство.
-    Кумаринови производни (лекарства, използвани за предотвратяване на кръвосъсирването):
Еутирокс може да засили ефекта на тези лекарства, така че показателите на кръвосъсирването трябва да се изследват редовно, особено в началото на лечението с Еутирокс. Докато приемате Еутирокс, може да се наложи корекция в дозата на кумарина.
Убедете се, че се придържате към препоръчваните интервали за прием, ако трябва да приемате следните лекарства:
-    Лекарства, които се свързват с жлъчните киселини и понижават високия холестерол (като холестирамин или холестипол):
Убедете се, че сте приели Еутирокс 4-5 часа преди тези лекарства, тъй като те могат да блокират абсорбцията на Еутирокс от червата,
-   Антиациди (за облекчаване на киселините в стомаха), сукралфат (за язви на стомаха или червата), други алуминий съдържащи лекарства, желязо съдържащи лекарства, калциев карбонат: Убедете се, че сте приели Еутирокс поне 2 часа преди тези лекарства, тъй като в противен случай те могат да намалят ефекта на Еутирокс.

Цитат
Уведомете Вашия лекар, ако приемате някое от следните лекарства, тъй като те могат да намалят ефекта на Еутирокс:

-    пропилтиоурацил (антитиреоидно лекарство),
-    глюкокортикоиди   (противоалергични   и   противовъзпалителни лекарства),
-    бета блокери (лекарства, понижаващи кръвното налягане, използвани и за лечение на сърдечни заболявания),
-    сертралин (антидепресивно лекарство),
-    хлорохин или прогванил (лекарства за профилактика или лечение на малария),
-    лекарства, активиращи определени чернодробни ензими, като барбитурати (успокоителни, сънотворни лекарства),
-    естроген съдържащи лекарства, използвани като хормонозаместителна терапия по време или след менопаузата Или за предпазване от забременяване.

Цитат
Информирайте Вашия лекар, ако приемате някое от следните лекарства, тъй като те могат да усилят ефекта на Еутирокс:

-    салицилати (лекарства, използвани за облекчаване на болката и за понижаване на температурата),
-   дикумарол (лекарство за предотвратяване на кръвосъсирването),
-    фуроземид във високи дози от 250 тд (диуретично лекарство),
-    клофибрат (лекарство за понижаване на кръвните липиди),
-    фенитоин (антиепилептично лекарство).

Уведомете Вашия лекар ако приемате протеазни инхибитори (лекарства за лечение на СПИН), тъй като те могат да повлияят на ефекта на Еутирокс. Може да е необходимо редовно изследване на нивата на тироидните Ви хормони. Възможно е и коригиране на дозата на Еутирокс.
Уведомете Вашия лекар, ако приемате амиодарон (лекарство, използвано за лечение на неправилния сърдечен ритъм), тъй като това лекарство може да окаже ефект върху функцията и активността на Вашата тиреоидна жлеза.

Ако се нуждаете от диагностично изследване или сканиране с йод съдържащо рентгеноконтрастно вещество, съобщете на Вашия лекар, че приемате Еутирокс, тъй като може да Ви бъде поставена инжекция, която да повлияе функцията на тиреоидната Ви жлеза.
Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемал и други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.
Тиреоидните хормони не са подходящи за намаляване на теглото. Ако нивото на тиреоидните Ви хормони е в границите на нормата, приемът на тиреоидни хормони ще намали теглото Ви. Ако повишите дозата без специална препоръка от Вашия лекар, могат да възникнат сериозни или дори животозастрашаващи нежелани реакции.

Doli, антитела изследвала ли е дъщеря ти, или само ТСХ проверява?

# 588
Doli в коя лаб. ги изследва? Аз от Бодимед съм доволна /и всички 4-5 ендокринолози,които познавам също я препоръчват/. Сега остава да кажеш, че в нея са пуснати Joy
Ехография прави ли на ЩЖ щерката, че при мен така всичко беше в норми 2000г. само на ехото си имах типични промени за Хашимото и след 12г. изскочиха проблемите Confused

Всички други лекарства се приемат поне 2ч. след Еутирокса! Naughty За някои интервалът е още по-голям.

# 589
  • Sofia
Направи ги в Цибалаб/централата/
Първо само ТСХ,беше над 5...ходи при личната лекарка,казала да си изследва отново ТСХ,ФТ4,ТАТ и МАТ,но защо не и  ФТ3? не и дала талон,платила си ги е....и вчера всичко си беше в норма..не е нормално такива отклонения от резултатите

Скоро ще си направи ехография и ще посети ендокринолог,платено...писнало ми е от мотаенето за талони на ЛЛ Close
Има някои симптоми,които ни притесняват...лесно отслабва/бавно качва кг.,все и е студено,студени и потни крайници,а напоследък много пъпки по лицето,трудно минаващи,плътни,направо като циреи...

Последна редакция: чт, 20 мар 2014, 09:05 от Doli

# 590
Doli те Т3 и Т4 са свързани, не е проблем, че не го е изследвала. Hug
Ехо да си направи задължително при добър специалист и дано няма отклонения Hug

# 591
  • Sofia
дано Praynig

# 592
  • София
Веднага се върнете в лабораторията с резултатите,как може Crossing Arms
Искайте 3-то изследване за тяхна сметка!
На мен ми се е случвало подобно нещо,но не беше за TSH и от Кандиларов сами предложиха да ми потретят изследването за тяхна сметка Peace

# 593
  • Sofia
не съм се сещала за това,казах и,може и да пробва...

# 594
Имам въпрос: Някой знае ли нещо и какво за доц. Даскалова,ендокринолог във Военна болница (София)?
Ходих при нея, когато за пръв път установих, че имам проблем с щитовидната жлеза. ТСХ тогава ми беше 3,2, а ТАТ и МАТ много завишени. На бележката от ехографа беше написала - изменения както при автоимунен тиреоидит, но след прегледа ми беше изписала само селен и деанксит, бях тогава на 25 години и според другата ендокриноложка, при която бях ходила, за моята възраст ТСХ трябвало да е по-ниско още повече и на фона на високите ТАТ и МАТ. В крайна сметка послушах другата ендокриноложка, която веднага ми назначи терапия с еутирокс от 0.25. При доц. Даскалова повече не съм ходила, но на по-късен етап си мислех, че е трябвало да я послушам и да следвам нейното лечение, защото започна да ми се вие много свят, поддържах високо кръвно, получих екстасистули на сърцето и т.н. - все неща, от които се чувствах толкова зле, че сама си спрях еутирокса  Crazy абе беше пълна каша.

# 595
Благодаря Мереленда.
Това, което ме притесни е:
-    Кумаринови производни (лекарства, използвани за предотвратяване на кръвосъсирването):
Еутирокс може да засили ефекта на тези лекарства, така че показателите на кръвосъсирването трябва да се изследват редовно, особено в началото на лечението с Еутирокс.

Аз имам някакъв проблем с кървенето, по - точно получавам подкожни кръвоизливи, огромни синини, ето сега цикъла ми беше 11 дена, значи има връзка с ел.тироксина това.

# 596
Seti Beti, благодаря за отговора. Да разбирам, че ти си доволна в крайна сметка от доц.Даскалова. Аз доста съм се притеснила, защото след прегледа при нея, тя препоръча да вляза в болницата за 3 дни за по-пълни изследвания. Съгласих се, но се питам какво ли значи това, сигурно са зле нещата. Какви изследвания ще са това, знаеш ли? Никой не писал, че е постъпвал в болница за изследвания... Офф!

# 597
  • Sofia
преди месец имаше съфорумка,която беше за няколко дни в болница за изследвания...ще потърся къде беше писала Peace

# 598
Doli , ще съм ти много признателна, ако намериш повече инфо!

# 599
  • Sofia
попадна ми една нейна статия http://zdrave.frognews.bg/c_9/sc_2/n_105/

Общи условия

Активация на акаунт