За приготвянето на грис

  • 2 989
  • 35
  •   1
Отговори
# 15
Приготвям грис : като сложа малко масло и една супена лъжица грис на котлона и леко го запържа.След това наливам 120-130 мл вода и го оставям на тих огън за няколко минути.Прибавям на върха на малка лъжичка захар.Като поистине и две мерителни лъжички адаптирано мляко.Един път слагам обезсолено сирене, а на следващия плодово пюре- по този начин го разнообразявам.Бебо го харесва и по двата начина.

# 16
  • Мнения: 76
Малкият е на 6 м. и половина, от 1 седмица през ден му правя царевичен грис (на опаковката пише "Царевичен грис за качамак". Знам, че царевицата е много полезна, разгражда мазнините в организма, съдържа много виамини и пр. Приготвям като пшеничения грис - става вкусно! Добавям намачкан банан и е супер! Може и от готовите плодови пюренца да се добави.
А за елдата (гречката) - купих едно пликче от диетичния щанд - на зърна. Варя я заедно със зеленчуковото пюре и после пасирам всичко. Богата е на желязо и затова държа на нея. Иначе не е много вкусна, ако се дава само елда, без друго...

# 17
  • Мнения: 827
Мисля, че сте малки за прясно мляко.Аз го правя с адаптирано.Слагам да заври 200г.вода.После 2-3 супени л.грис(май все на око ги правя Wink).Като започне да се сгъстява ,отнемам от котлона,защото после още се сгъстява.Добавям 2-3 мерителни л.АМ.Понякога го правя с плод , настърган Peace
  Точно и аз така го правя, лесно и бързо. А и често в последния момент слагам и настърган плод.

# 18
  • Sofia
  • Мнения: 2 469
да попитам захар слагате ли !?

# 19
  • Мнения: 7 640
да, слага се захар- както на кисела- около 1 непълна с.л.

# 20
  • Мнения: 1 427
Захар не слагам, защото в повечето случаи добавям плод(пресен или от компот).

# 21
може ли само да се свари грис и с различни добавки-плодове,пюре,адапте

# 22
в смисъл без да се пържи или нещо подобно

# 23
  • Мнения: 46 518
мами как приготвяте грис,че на опаковката не пише? ...
И аз го правя като marianna.
Захар не слагам, само плодове.
С масло и сирене също става много хубаво.

... а по колко жълтък давате на наште месеци? ...

Виж в Библиотеката, аз още не съм давала.

# 24
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 295
може ли само да се свари грис и с различни добавки-плодове,пюре,адапте
в смисъл без да се пържи или нещо подобно
Ами да де- вари се. На котлона, с вода или прясно мляко, после слагаш добавките по желание на клиента.
Аз правя за закуска със сирене и масло вместо попара.

# 25
  • Мнения: 7 640
някой наливал ли е горещ грис в бурканчета да се вакуумира? Става ли му нещо?

# 26
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 367
С АМ:

400мл.вода
35гр. грис
3-4м.л АМ
половин ч.л масло

Грисът се сварява във водата, прибавя се маслото, след като поизтине се слагат мерителните лъжици АМ и се бърка здраво за да не стават бучки

С прясно мляко:

200мл. вода
200мл. прясно мляко
35гр. грис
15-20гр. захар
половин ч.л масло

Грисът се вари във водата, след като се сгъсти се добавя топлото прясно подсладено мляко и се бърка до сгъстяване, маха се от котлона и се добавя маслото

Става с гъстота на каша  Grinning

# 27
  • София
  • Мнения: 15 219
някой наливал ли е горещ грис в бурканчета да се вакуумира? Става ли му нещо?

Аз.
Нищо му няма. Давала съм го до ден-два след като съм го приготвяла-съвсем си е истински.
Когато Иво още ядеше кремчета и грис приготвях по 2-3 порции наведнъж. Едната я изяждаше същия ден, другите-следващите дни.

# 28
  • Мнения: 7 640
Виви smile3525
Благодарско!!!
Ако знаеш колко време ми спести този ти съвет- киселите ги правя за няколко дни напред, щом става и с гриса- супер.
Какво друго правиш по този начин?

# 29
  • София
  • Мнения: 15 219
Виви smile3525
Какво друго правиш по този начин?

Какво имаш предвид под "друго"?
Ако е за десерти-само нишестени кремчета и грис съм правила така (Иво не искаше да яде мляко с ориз или с овесени ядки, например). Но не виждам пречка всичко, което ври, за да се приготви, да се съхранява по този начин.

Общи условия

Активация на акаунт