Отговори
# 105
Vili, честито!!! С теб ставаме 4  Crazy

# 106
  • DE
vili_98, намерете адреса на консулството с Гугъл. Обадете се да попитате за вашият конкретен случай. Ние вадихме пълномощно за извеждане на дете зад граница. Нямахме никакви проблеми след това. Но е най-добре да се пита. Отзивчиви са и веднага отговарят. Аз водех кореспонденция чрез имейла.

# 107
Здравейте и от мен  Simple Smile. Търся нови приятели  в района на Бретен. Всичко тук (в Обердендингер) ми е ново и непознато. В момента търся градини за децата (едното на 2, а другото на 4) Дано след това да си намеря работа. Не ме свърта в къщи вече.

# 108
Успех с градините! Kато цяло района около Карлсруе е проблемен откъм свободни места в ясли и градини, но пък може и да имаш късмет. Съвет - подайте документи във възможно най-много на брой градини, все от някъде ще излезе нещо.
За нови контакти, можеш да погледнеш и в българското училище в Карлсруе - има и бебешка и предучилищна група, освен училищния клас. https://www.facebook.com/janbibiankarlsruhe?fref=ts

# 109
Здравейте, някой резервирал ли е билети през voyages-sncf.com ?

# 110
Момичета, децата ви ходят ли следобед на училище? На нас от общината ни изпратиха формуляр, в който питат имаме ли нужда от целодневни занимания в училище и колко дни в седмицата. Пише че питали от рано за да знаят дали ще се съберат достатъчно кандидати за да го организират. Ама аз още не знам дали ще имам ученик, пък какво остава да съм мислила и по колко часа ще е добре да е в училището.

# 111
 мама-ени , до 4 клас при нас имаше 4 пъти в седмицата. Родителя можеше да избира кога да е там детето му. Заплащаше се различно. До колкото знам имаше и обяд. Бяха пуснали в началото формуляри за записване, но после се разбра че ако имаш нужда пак може детето ти да остане. Само трябваше предварително да се обадим. Сега пак се попълваха формуляри, но не заплащаме нищо. Децата могат да бъдат до 17, 30 в училище. Пак имаме възможност да ги оставим ако се наложи, но с предварително обаждане. Та си мисля че не е задължително сега да попълваш дали искаш или не. За твое спокойствие ако можеш се обади.
Сбъдваща щях да питам нещо просто от любопитство. При вас първи чужд език френски ли е или вие си избирате. Мина ми през умът дали различните училища не са с различен език. Само ми е интересно, не е за спор.  Hug
Зайо ,не съм резервирала.

# 112
Френския е задължителен от 1 клас при нас. От 5 клас почват английски и нагоре още езици - по избор и според типа училище. А при вас как е, Хексилина?

Мама-ени май пита не за хорт/занималня, а за ганцтагшуле/целодневно училище. Много родители са доволни от този тип училища и все повече обикновени начални училища придобиват ганцтаг форма - явно търсенето е голямо, и това е логично. Аз нямам личен опит, нашето училище такава екстра няма.

# 113
На формуляра пише - Ganztageskinderbetreuung.

# 114
Ами май това ще да е тип занималня/хорт - платена, без отговорност за проверка на домашни, разяснения и обучение. Улеснение за работещи родители, определено. Ако служителите в занималнята са читави, времето прекарано там може да е супер интересно и забавлително за децата.
Ганцтагшулето си е училище като в БГ - сутрин и следобед учебни часове, по правило без домашни за вкъщи.

# 115
Сбъдваща от думата която е написала мама-ени  ми се струва, че е нещо като занималня.
Поне при нас е така и в двете училища.
Сбъдваща, мерси.  Hug
При нас от първи клас са с английски. От 6- ти влиза или латински или френски. Зависи какво ще си изберат децата. От 8- ми влиза още един език, но само в езиковата паралелка. Имат право да избират пак между два. Говоря за гимназията в която е Вики. Тази година нямат задължителни часове след обяд, до 12.50 са на училище. Имат само СИП който е или 7-ми час или 8-ми и 9-ти ( но само два дни от седмицата)  и Fцrderung който също е следобяд, но не е за всички деца.
П.п. Писали сме едновремено.

Eто това е в началното училище при нас. Води се Betreuungsangebote an der Grundschule
Скрит текст:
Kernzeitbetreuung:

Zeiten:   11:30 Uhr - 13:30 Uhr

Kosten: 

2 Tage/Woche:         22,50 €
3 - 5 Tage /Woche:   30,00 €

Notfallbetreuung:        3,00 €

Nachmittagsbetreuung:

Zeiten:     Montag - Donnerstag, 13:30 Uhr - 16:00 Uhr

Kosten:    2 Tage/Woche     53,00 €

3 Tage/Woche     74,00 €

4 Tage/Woche     86,00 €

Notfallbetreuung:                 7,00 €

Mittagessen:                        3,80 €

# 116
Сбъдваща, Хексилина, много ви благодаря!!!

# 117
Пак изпуснах интересен разговор за отлагането от първи клас, но бяхме няколко дни в болницата с малката.  Sad Беше с Т 5 дни и отказа да яде и пие. В неделя събрах багажа и се занесохме в детската клиника. Сега е по - добре, но остава борбата с храненето. Основно е на кърма, отказва всичко друго / пюрета, каши, варени зеленчуци, плодове, от нашата храна, АМ, дори и да суче се дърпа /. Приемам съвети всякакви, вече се видях в чудо. Утре сме на контролно теглене, защото от 3 месеца не е наддала и грам, на 9 месеца е 6670 г.  ooooh!

Другата седмица предстои разговора с класната на голямата дъщеря. Интересно ми е какво ще каже, но така или иначе сме взели решение къде ще учи догодина.

През март пък са разговорите с учителките от градината на сина, да видим там какво ще решим, че още не можем да го измислим.  ooooh!

Мама ени, занималнята наистина е улеснение за работещите родители. На мен ми се е случвало да ползвам инцидентно, ако знам, че ще отсъствам целия следобед. След часовете децата ходеха да обядват, после пишеха домашни, рисуваха, оцветяваха, играеха навън. При нас е до 15,45 часа.

# 118
Здравейте,мами и татковци,за първи път ми се наложи да се нуждая от вашето професионално мнение и желание да помагате и разчитам  че ще помогнете ако можете!

Група българи от 4 души сме в Германия(Щутгарт) от съвсем скоро но имаме голям проблем с езиковата бариера,и търсим учител да ни научи на немски(разбира се срещу заплащане)
Ако някой има нещо на предвид моля да напише,може и на имейл:avangardd@abv.bg

Предварително Благодаря!

# 119
Здравейте,

Мама Ени, да ходят ни децата следобед на училище, в моя случай 1 бр.

Причината е, че е в целодневно училище. И аз съм от тези, дето са много доволни. Сутрин учат, следобед имат различни занимания, например във вторник имат хип-хоп танци, в сряда - хексенкюхе, в петък - музикално училище. При нас задължителният от 1ви клас език е английски.
Човек може да си "бухне" фру-, шпет- и фериенбетроюнг. Ний като 2ма работещи с рязък недостиг на баби и дядовци и прочее рода, сме "бухнали' последните 2.

Понякога ме гризе съвестта, че не всички ваканции са във вида, в който ние ги познаваме, ама какво да направя... Светът се мени. Пък и като цяло - до момента (средата на 2ри клас) схемата се понася добре. Отделно ходи на 3 вида спорт (не, не съм луда, те са за по час, равномерно разпределени из седмицата, ма си викаме "дай детето да опита квот може, са ни е паднало, след 4-ти клас едва ли...)

Туй е наш'та програма, не че някой ме пита....  Grinning

Авангард - курсове по немски - бол. На един пример http://vhs-stuttgart.de/
Ми то срамота да дойдеш на немска територия и да търсиш курсове по немски сред българи....

Общи условия

Активация на акаунт