Православни пости - 4 тема

• 49 425
  • 738
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Дойде ред да докладваме и втората ни анкета. В нея са участвали 36 души.

На въпроса: „Какви трудности срещате по време на постите ?“ отговорите са както следа:

- Спазване на хранителните изисквания. - 25 % - 9 участника;
- Спазване на въздържание от изнервяне. - 55.60 % - 20 участника;
- Спазване на въздържание от светска суета и веселие. - 13.90 % - 5 участника;
- Друго. - 5.60 % - 2 участника.

Приемам предложения за следваща анкета.

# 316
Чудесна идея за събота и неделя

http://www.edna.bg/vkusno/osnovni/grycki-giuvech-4633398

# 317
Здравейте,

Благодарности, Дядо Хаджи, за така добре подготвената и полезна тема!
Започнах поста, но не минава без изнервяне. Дано нататък намеря духовното изчистване...
Успех на всички!

# 318
Супата с леща е много вкусна без олио, сложих много чесън, целина, морков, чудничко стана Simple Smile
За мен е много ценно въздържанието от разни неща, изпитание е за духа, което калява.

# 319
Днес сме на зрял боб, мариновани гъби, маслини и хляб. Слава Богу през постите това си е направо угощение...

# 320
  • София
А зехтин може ли? Щом става маслини  Mr. Green че озверяла от глад, си взех едно солено вкусно нещо от Слънце и Луна със зехтин..

# 321
  • Бургас
и аз това се чудя от вчера - строг пост без олио означава ли без зехтин и изобщо всякаква мазнина

# 322
За съжаление без всякаква мазнина, зехтина включително Simple Smile.
Не е много дълъг периода - само пет дни  Simple Smile. По-назад в темата бяхме коментирали с какво може да се замести липсата на мазнина.

# 323
  • София
Ами значи вече съм в прегрешение  Crazy освен, че се карам и на детето понякога...    Tired

# 324
  • The point of no return
Malini, освен ако не постиш по религиозни причини, не виждам как си в прегрешение Simple Smile

Първият ден мина супер успешно при мен, да видим кога ще ме подгони чувството на нон-стоп глад, което помня от последните пости  Crazy

# 325
  • София
Malini, освен ако не постиш по религиозни причини, не виждам как си в прегрешение ...

А по какви други причини може да пости  Thinking

# 326
Тази седмица карам на ядки, плодове и мед. Нещата засега са под контрол. Още не съм се скарала на никого, но има време до петък. Simple Smile Чувствам голяма радост с началото на поста! Най-накрая нещата ще си дойдат на мястото.

# 327
  • София
Християнка съм, но не съм силно религиозна. Вярвам, разбира се, и то много, но си имам моето схващане за нещата.

Постя, защото се чувствам добре така и усещам, че се изчиствам от боклуците, които иначе ям... а се хванах, че сама не мога да се огранича и ми е добре, че ги има постите.

Онзи ден се запознах с една бивша монахиня и си говорихме за постите, и както каза тя, Христос не проповядва това, както и много други неща, но при нас са доста изкривени разбиранията Blush (коментира дори това, че мУтрополитите не се придвижват с магарета, нали, а със скъпи коли...)

За карането - с дребната, това е истинско изпитание..  Mr. Green

# 328
 newsm78 , аз пък се чудя, защо все за зехтина питате. Зехтина е олио от маслини . Има и други олиота от орехи , ленено , сусамово , царевично , палмово ...

Като цяло и аз се чудя , защо може ядки да се ядат и маслини примерно  , а не олио , което се прави от тях и за това не мисля да го спазвам.

# 329
Malini, освен ако не постиш по религиозни причини, не виждам как си в прегрешение ...

А по какви други причини може да пости  Thinking

Може, може  Grinning
Ако се спазва като диета, с цел прочистване на тялото.

Скрит текст:
Съдя по себе си, защото и аз провеждам  в момента житен режим, но не по религиозни причини - т.е. определено не спазвам "духовната" страна на житуването - по простата причина, че не споделям пантеистичните идеи на дъновизма.
Сигурно и "ефектът" на житуването ми няма да е пълен (според техните разбирания), но какво да се прави - не съм особено "духовна"  hahaha

Общи условия

Активация на акаунт