Счетоводител в нужда се познава 6

• 38 530
  • 734
  •   1
Отговори
# 105
Не се плаща на инвалидите. Повечето дори не знаят, че имат такива договори.

# 106
 newsm78 нищо не разбрах... Ако работодател наеме пенсионер по болест /инвалид/ на граждански договор ....
Ако плаща редовно и коректно на пенсионерите- инвалиди, мен не би ме интересувало те, какво печелят от това да наемат точно такива хора. Не знам какъв е казусът, но аз съм на принципа, всеки да си гледа в неговата паничка. Нищо лично.
         Аз си мисля дали това не е да послужи при кандидатстване за работа на инвалид - един вид - "по-изгодно ви е да ме наемете, защото..."

# 107
хахаха  Joy
Ако можете ми отговорете , ако не моля  Ви не се опитвайте да гадаете. Прекалено далече сте от истината. Просто имам такъв казус и моля за помощ - точно толкова просто е.

# 108
  • В един копнеж!
Щом са прекалено далеч от истината, то тогава ти си наясно с нея, а само се допитваш.
ЗАКОН
за интеграция на хората с увреждания

Трудова заетост
Чл. 22. Трудовата заетост на хората с увреждания се осъществява чрез интегрирана работна среда и в специализирана работна среда.
Чл. 23. (1) Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта разработват и реализират национални програми и мерки за насърчаване на заетостта, осигуряващи равни възможности на хората с увреждания за участие в пазара на труда.
(2) В програмите и мерките по ал. 1 се предвиждат средства за стимулиране на работодателите, които осигуряват заетост на хора с увреждания.
Чл. 24. Работодателят, съответно органът по назначаването, е длъжен да пригоди работното място към нуждите на лице с увреждане при неговото наемане или когато увреждането на лицето настъпи след наемането му на работа, освен когато разходите за това са необосновано големи и биха затруднили сериозно работодателя.
Чл. 25. (1) Работодателят, съответно органът по назначаването, може да кандидатства с проекти пред Агенцията за хората с увреждания за отпускане на средства за:
1. осигуряване на достъп до работното място за лице с увреждане;
2. приспособяване на работното място за лице с увреждане;
3. оборудване на работното място за лице с увреждане.
(2) Агенцията за хората с увреждания ежегодно определя размера на администрираните от нея средства за финансиране проектите на работодателите по ал. 1.
(3) Агенцията за хората с увреждания предоставя средствата по одобрените проекти въз основа на сключен договор с работодателя.
(4) Работодателят наема на работа хора с трайни увреждания за срок не по-кратък от три години след усвояване на средствата по ал. 3.
(5) Работодателят, който не е усвоил средствата съгласно договора по ал. 3 или не е назначил хора с трайни увреждания, възстановява получените суми със законната лихва.
(6) Редът за кандидатстване и отпускане на средства по ал. 1 се определя в правилника за прилагане на закона.
Чл. 26. Работодател, сключил договор по чл. 25, ал. 3, ползва следните преференции, при условие че не ползва такива по реда на Закона за насърчаване на заетостта:
1. средства от републиканския бюджет за 30 на сто от внесените от работодателя осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване, задължителното здравно осигуряване и допълнителното задължително пенсионно осигуряване за наетите хора с увреждания по ред, определен с правилника за прилагане на закона;
2. средствата, изразходвани за целите по чл. 25, ал. 1, се отчитат по реда на действащото счетоводно законодателство и при данъчното облагане се прилага общият ред на Закона за корпоративното подоходно облагане.

* * * * *

Ако лицето е наето чрез бюро по труда:

ЗАКОН
за насърчаване на заетостта

Чл. 52. (Изм., ДВ, бр. 26 от 2003 г.)
(1) (Изм., ДВ, бр. 38 от 2005 г.; доп., бр. 18 от 2006 г.) За всяко разкрито работно място, на което са наети безработни лица с трайни увреждания включително военноинвалиди, насочени от поделенията на Агенцията по заетостта, на работодателя се предоставят суми съгласно чл. 30а, ал. 2 за времето, през което лицата са били на работа, но за не повече от 12 месеца.
(2) (Изм., ДВ, бр. 38 от 2005 г.) За всяко разкрито работно място за наемане на временна, сезонна или почасова работа, на което са наети безработни лица с трайни увреждания, насочени от поделенията на Агенцията по заетостта, на работодателя се предоставят суми съгласно чл. 30а, ал. 2 за времето, през което лицата са били на работа, но за не повече от 6 месеца.

П.С. Lady Brinne го е казала много сбито и ясно! +С, -Р, - данък по ЗКПО

# 109

Така написано, излиза че хора, които са пенсионери- инвалиди имат ГД без да знаят? Това е за Прокурор! Всеки човек с ГД дължи данъци и осигуровки, както и е длъжен да подава данъчна декларация. В противен случай глобите са много големи.

# 110
  • В един копнеж!
Не всеки човек с гр.договор дължи осигуровки.  Simple Smile За данъци, да, тук съм съгласна.

# 111
  • Юпитер- Сатурн
За трудов ми е ясно защо го правят, но за ГД стана ми интересно?

# 112
Е, щом до сега не е станало ясно,значи не е нужно да се изяснява Wink

# 113
Хубаво е, че вече и данъчните могат да прекратяват ТД/ ГД, защото в един момент се оказва, че човек може да има договор за работа без той да знае с всички негативни последици за него. Така, че ако съществува такъв проблем можете да се обърнете освен към Прокуратурата и към НАП за извършване на проверка.

# 114
  • Юпитер- Сатурн
Е, щом до сега не е станало ясно,значи не е нужно да се изяснява Wink

И аз това си помислих, ама ...

# 115
  • В един копнеж!
Това прието ли се вече? Данъчен да прекратява договори?!Последно го видях само като предложение.
Да ви кажа аз съм против. По тази логика ще пуснат и НОИ, и НЗОК да прекратяват. По- добре всеки да си знае ресора.

# 116
Явно дъжовното време,влияе недобре на размислите по темата.
Моля,четете нормативната база ,тя не е от вчера.
Данъчните престанаха да съществуват със създаването на Националната Приходна Агенция-имаме инспектори по приходите и правомощията им не са създадени тази сутрин Laughing

# 117
Здравейте, не знам дали това е точната тема за моя въпрос и ако не е, моля да ме извините :/ Реших да си задам въпроса тук, защото знам че има много компетентни мами Simple Smile Питането ми е следното:
От 2008 до 2012 г. имам тр. стаж, осигурявана на 1000 лв. По стечение на обстоятелствата бях съкратена и получвах обезщетение на борсата 6 месеца. В течение на 1 г и повече не започнах работа до миналата г. ноември 2013 г., като сега се водя на 4 часов работен ден и усигуровките ми са на 200 лв. Чудя се дали ще имам ли право на майчинство? Оказва ли миналия трудов стаж някакво влияние или не...? Много ще съм благодарна, ако някой ми отговори Simple Smile

# 118
Здравейте, не знам дали това е точната тема за моя въпрос и ако не е, моля да ме извините :/ Реших да си задам въпроса тук, защото знам че има много компетентни мами Simple Smile Питането ми е следното:
От 2008 до 2012 г. имам тр. стаж, осигурявана на 1000 лв. По стечение на обстоятелствата бях съкратена и получвах обезщетение на борсата 6 месеца. В течение на 1 г и повече не започнах работа до миналата г. ноември 2013 г., като сега се водя на 4 часов работен ден и усигуровките ми са на 200 лв. Чудя се дали ще имам ли право на майчинство? Оказва ли миналия трудов стаж някакво влияние или не...? Много ще съм благодарна, ако някой ми отговори Simple Smile

Ще имаш право на майчинство, друг е въпросът какво ще е обезщетението. В сайта КиКИнфо има добри калкулатори, в които можеш да направиш приблизителна сметка. На първа страница на темата "Майчинството счетоводно" също има много полезни линкове.

# 119

Ще имаш право на майчинство, друг е въпросът какво ще е обезщетението. В сайта КиКИнфо има добри калкулатори, в които можеш да направиш приблизителна сметка. На първа страница на темата "Майчинството счетоводно" също има много полезни линкове.
Благодаря ти, веднага влизам в сайта да изчисля Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт