Любов наоколо витае, а ЮЛСКО бебе в корема на мама си играе! Тема 8

• 25 192
  • 725
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Ellet ченге съм мила моя
поФално, да не се окаже че имаме общи познати  Laughing
допълвам се - аз съм завършила право в унсс, и ако го караш редовно, пак адмирации, на мен душата ми излезе 5 г. и кусур. а после понеже съм много учена отидох и аз да доучвам още една магистратура, този път в софийския, за разкош  Laughing
сега ако ме накраш - никакъв шанс Crazy

# 466
Знае ли някой, ако се запиша второ висше лятото ще мога ли да се облагодетелствам от студентската помощ
И аз почнах да се замислям да запиша едно второ висше  Mr. Green

# 467
Света е малък ели па Бг, мислех задочно, но ще видим, иначе когато бях млада завърших-финанси и кредит и след това доучвах -парични и капиталови пазари е и на финала станах полицай, чудно

# 468
Света е малък ели па Бг, мислех задочно, но ще видим, иначе когато бях млада завърших-финанси и кредит и след това доучвах -парични и капиталови пазари е и на финала станах полицай, чудно
Mr. Green моя братовчедка така - първо финанси, после мина на психология (защото моя мъж и разказал колко била хубава специалността), та сега ще работи като психолог  Mr. Green
много ще са страшни тези финанси  Mr. Green

# 469
  • Там някъде
Това с еднократана помощ не е точно така, всяка община може да даде повече от законовото, напр. моя приятелка е с адресна рег. Равда и за второ взе 2000лв

Не съм съгласна - в Закона за семейни помощи за деца е посочено, че рамера на еднократната помощ при раждане "се определя ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година, който не е по-малък от предходната година и се диференцира според поредността на децата, родени от майката.", т.е. от това, което е записано в закона за държавния бюджет няма мърдане. Допускам обаче, че е възможно отделните общини да "измислят различни добавки" с цел увеличаване на тази помощ.

И с предварително извинение за дългия пост, но малко разяснение за майките-студентки

РАЗЯСНЕНИЕ НА МТСП ОТ 15.10.2009 Г. ВЪВ ВРЪЗКА С ЧЛ. 8В ОТ ЗАКОНА ЗА СЕМЕЙНИ ПОМОЩИ ЗА ДЕЦА
МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА
Въпрос:

Взех от университета на 12.10.2009 г. уверение, че съм била редовна студентка за лятното полугодие на 2008/2009 г. (до септември). Детето ми е родено на 21.07.2009 г. Подадох документи на 13.10.2009 г. за помощта от 2880 лв., но ми отговориха, че няма да я получа, защото в момента на подаването не съм студентка. Редно ли е това?

Отговор:
Съгласно чл. 8в от Закона за семейни помощи за деца, майка (осиновителка) студентка, учаща в редовна форма на обучение, има право на еднократна помощ за отглеждане на дете до навършване на една година, независимо от доходите на семейството, когато детето не е оставено за отглеждане в специализирана институция за деца.
Съгласно чл. 16а, ал. 2 и 3 от Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца, еднократна парична помощ за отглеждане на дете до една година от майка (осиновителка) - студентка, учеща в редовна форма на обучение, се отпуска въз основа на подадена молба-декларация по образец, утвърден от министъра на труда и социалната политика.
Към молба-декларацията се прилагат следните документи:
1. копие от удостоверение за раждане на децата, за които се иска помощта;
2. копие от заповедта на директора на дирекция "Социално подпомагане" и/или решението на съда за настаняване на децата в семейство на роднини, близки или в приемно семейство по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето - в случаите по чл. 6а, ал. 5 ЗСПД;
3. уверение от висшето училище за лицата по чл. 8в, ал. 1 и 4 ЗСПД, че са записани като редовни студенти към датата на подаване на молба-декларацията;
4. лична карта (за справка).
За получаване на помощта, Вие трябва да отговаряте задължително на условието в т. 3, а именно да сте редовен студент към датата на подаване на молба-декларацията.

Последна редакция: чт, 13 фев 2014, 15:34 от Mrs Raven

# 470
  • София
това за света е факт, а форумът е още по-малък.  Wink не е лошо че си станала полицай, за мен уважавана професия, ама и финансите са си били добре, а сега и с право ще се захванеш. определено адмирации, аз съм вече кротък дроб, не ми се учи Blush

# 471
И аз се замислям дали да не запиша още една магистратура  Laughing още повече,че в закона не е изрично казано,че си длъжен да си завършиш образованието Simple Smile

# 472
Хахаха много ме забавлявш elpet, е силна дума -ще уча, записвам го но....изпитите се дават, не се взимат.Значи Категорично го заявявам това с Помощите-жената е получила за второ 2000, в Царево мисля че също беше някаква такава сума

# 473
И аз се замислям дали да не запиша още една магистратура  Laughing още повече,че в закона не е изрично казано,че си длъжен да си завършиш образованието Simple Smile
О моята кума преди 3 години записа като разбра че е бременна, и след като роди си взе помощите и не се е явявала на нито един изпит или лекция и след това никои не я е потърсил за нищо!
Е естествено че така лъжем държавата, но не ни оставят друг избор  Mr. Green На Магистратурата не е ли по скъп един семестър от бакалаварския?

# 474
  • Там някъде
kalata2011 , аз не казвам, че жената не е взела 2000 лева, казвам, че чисто юридически тези 2000 лева няма как да са оформени като помощ по чл. 6, ал. 1 от Закона за семейните помощи Simple Smile Намерили са начин хората - няма лошо. Иначе дай Боже повече общини, които да мислят за майките!

# 475
Незнам как общината си е оформила законово помощите , но отивам да си сменям адресната регистрация Money

# 476
  • Там някъде
Хахахахаха, много добра идея Joy Ще взема и аз да се замисля да стана морски жител!

# 477
Незнам как общината си е оформила законово помощите , но отивам да си сменям адресната регистрация Money

Joy и ще учиш....е на голяма далавера ще си с това бебе  Mr. Green

# 478
  • Варна
kalata2011 , аз не казвам, че жената не е взела 2000 лева, казвам, че чисто юридически тези 2000 лева няма как да са оформени като помощ по чл. 6, ал. 1 от Закона за семейните помощи Simple Smile Намерили са начин хората - няма лошо. Иначе дай Боже повече общини, които да мислят за майките!

На мен пък ми се стори, че едната говори за еднократната помощ за студенти, а другата за еднократната за второ дете.  Crazy  Впрочем якото е, че може да се възползваме и от двете - та отиваме в Равда да живеем и записваме едно висше в Бургас, че най-близо.  Mr. Green Laughing

# 479
Днес сте ми изключително забавни и не мога да си сготвя манджата. Спрете се за малко Joy

Общи условия

Активация на акаунт