НВ-ВМХ, част 73

• 38 160
  • 754
  •   1
Отговори
# 435
  • SA
Цитат
Такива снимки и аз съм виждала, на крави и в Нова Зеландия, и в Австралия, ама ...само снимки.

Ако за теб са само снимки, то за някои хора това е месото, което консумират.
Никой, никьде не е уточнил, че в тази тема се обсьжда единствено месото,  продавано в масовите магазини в Бьлгария. Тук пишат момичета, живеещи по цял свят, а и в Бьлгария пак е вьзможно да се намери добра алтернатива с малко повече усилия и желание.

Цитат
И не, не вярвайте на мен.
Виж, тук вече си права Simple Smile

Последна редакция: сб, 22 фев 2014, 18:06 от kameloth

# 436
........ защото "тревата на съседа е по-зелена" това са периоди,които отминават,а навиците от дома остават

tania6  Heart Eyes дано се окажеш права. Дали ще го доживея тоя момент някога не знам.

W'A'S'P'  Heart Eyes

joya  Heart Eyes  и при нас сладки и подобни неща са забранени, обаче има деца на "hot" lunch (здравословния обяд на госпожа Обама  Embarassed-пица, такос и т.н.) и нали знаеш че саднвичите тук са придружени задължително с чипс. Поне при нас е така. Та въпросните кисийки идват от там, явно някой от децата са склонни да дават. И гледай глупост сега  #2gunfire - не им дават да си носят от къщи такива неща, а в обяда предоставен от училището им дават. Абе да не  ви занимавам с моето дете пак, но от това което Баничка сподели останах възхитена. Въпреки, че не е толкова мъничка като моето дете, дори и тийн да е пак ми е като детенце, а колко добре се е насочила.

# 437
vici, през последните години в училище се засили интересът ми към химия и биология. Та оттам тръгна и страстта към подобряване начина на живот.  Simple Smile
Иначе от тази ферма Линбул, месото е прекрасно! Аз поръчах още охладени 10 килограма телешко, разпределено по пакетчета - мляно, за готвене и стекове от бут. Конвенционално телешко даже не обичам, точно защото ме заболява челюстта да го джвакам. (както Вив каза)  Laughing Обаче тея фермерски мръвки като си ги наготвя в херметическата със зеленчуци и масълце стават разкош!  Heart Eyes Крехки, сочни и ароматни, не стоят "на конци".

# 438
  • Варна
Момичета, вижте на какво попаднах.
https://www.facebook.com/pages/Prof-Haubs-Diet-Experiments/152304481454281
 Професор, който прави експерименти със себе си, хранейки се с "джънк" храни, но в малко количество. Резултатите които споделя са че при по-обилно хранене със здравословни храни има по-лоши изследвания, отколото с малки порции вредни храни.
За мен това се дължи на големите компенсаторни възможности, които имат телата ни за да се преборят с "боклука", който постъпва в тялото. Тогава се засилва неспецифичния имунитет и е нормално тялото да работи на по-високи обороти, т.е. има по-добри кръвни изследвания.
Освен това, ако професорът е имал дългогодишно добро хранене, то един лимитиран във времето експеримент не би могъл да е показателен. Все пак храненето влияе предимно в дългосрочен план.
Ще ми е интересно да чуя и вие какво мислите за това  Wink

# 439
  • SA
Radost, аз не можах да намеря кьде точно е описан този експеримент, за който говориш и не разбрах за какьв период от време става вьпрос.
Но права си, че тялото ни има много големи компенсаторни вьзможности и дьлго може да се справя успешно с т. нар. джьнк. Както се вижда , голяма част от хората, хранещи се по този начин, започват да имат здравословни проблеми след 30-40 годишна вьзраст.
От постнатите статии прегледах ето тази:
http://jjstrength.com/dietary-fat-cant-make-you-fat-uh-yeah-it-can/
И по принцип сьм сьгласна с твьрдението, че системното преяждане за продьлжително време не е добра идея, независимо за каква храна става вьпрос.
В източниците ми на информация обаче не сьм срещала призиви за тьпчене с мазнини, бекон и както там се твьрди. Чела сьм и някои от книгите на Аткинс. Той сьщо подчертава да се яде, за да се заситим, а не сякаш сме на сьстезание по надяждане.  Simple Smile Единствено в пьрвата фаза на неговата диета , която е десетина дни, той говори за ядене на корем на мазни храни. След това се разчита, че кетозата ще подтисне естествено апетита, така че като цяло и храната ще се ограничи.
Не сьм сьгласна и че яденето на полезни мазнини, с вьглехидратно ограничение може да те направи чак дебел. Да се качи някое и друго кило - да, но чак дебел по американските стандарти - едва ли. Освен ако не си си поставил за цел системно да се тьпчеш с храна.

Последна редакция: сб, 22 фев 2014, 23:38 от kameloth

# 440
Много е поучителен този експеримент. Важното е да се яде по-малко, за да може организмът ни да преработи храната добре. Друг е въпросът, че някои храни може да усилят апетита, поне при някои хора.
Нали експериментите показват, че хипо-калорийният начин на хранене води до удължаване на живота и то значително.
А за метаболитния синдром, освен начина на хранене, според мен от голямо значение е видът работа. Едно е човек да работи седнал пред компютъра, друго е, например, да преподава на крак.
Напоследък все по-често попадам на статии за вредата от продължителното седене.

Последна редакция: нд, 23 фев 2014, 10:51 от hjkl;

# 441
То прекаляването с която и да е храна не води до нищо добро. Вярно, гледам калорийният ми излишък да не е от торти, но и вредната храна няма как да се избегне напълно, доживот. Важното е, все пак, да не се случва по 2-3 пъти седмично и да не е в количества като за цяла рота.
Колкото до храната в училищата, във филмът Super size me, даваха пример, че в училище от типа на ТВУ, са въвели система за здравословно хранене и точно 2-3 продукта от около 20-30, идват от консерва - всичко друго прясно купено и приготвено. Вместо пици - месо, зеленчуци, бобови, царевица, такива неща. И какво излиза - че децата, като не се тъпчат със захар и консерванти (доколкото е възможно в Щатите), са много по-добре концентрирани и поведението им се подобрява значително, в сравнение с преди, когато са им сервирали джънкове.

# 442
Аз пък не мисля така, и то от опит с преяждане с джънк редовно.
Принципно почваш с малки количества не дебелееш, но ако си склонен кум емоционални пристъпи идва момента в който просто се натъпкваш, няма нищо полезно в джънка, за да приемеш и нещо ценно с цялото количество. Та в този ред на мисли предпочитам да преям с бекон от колкото да иям 8 крилца кфс (това си е нормална порция за мен, не преяждане) След джънка си натъпкан, ама след 2 часа си гладен, след 2 яйца и бекон не се сещам за храна 4-5 часа.
Същото важи и за домашните тестени глупости. Мога да ги ям до безкрай, мекици да речем, нормален човек изяжда 2 и спира, е да ама аз мога да изям и 10 и още да мога да поема. Така че и те в графа джънк. Общо взето за нормалният човек може нито една храна да не е проблем, но с годините този организъм се променя, и благодарение на това че си е ял всичко вече не е нормален. Пример цял живот слаба жена, активно спортуваща, ядяща всичко, е изведнъж започва да трупа +2-5кила, в началото не се вижда, ама после да, или изниква някой здравословен проблем, за човек без хранителни проблеми, това няма общо с храненето и той не го променя, до като проблема не се задълбочи и не започне да търси причина, пример при мен, защо си пия хормоните редовно и въпреки това ТСХ-то ми расте (Хашимото) ами защото и храната е фактор, при мен храната води до стрес , пример, ям джънк, на следващият ден съм подута, не ми седят добре дрехите, депресирам се, самоатакувам се, самосъжалявам се и се наяждам пак.
Така че според мен който и да е организъм не бива да яде джънк, млад, стар, здрав все тая. Дори и рядко. Ако толкова имаш нужда от разнообразие хапни шоколад, дори хляб, ориз, картофи, ама
джънк в формата му тип вериги за бързо хранене, не!  Води до пристрастяване и после е много трудно.

# 443
Ама нали говорим именно за количествата. То е ясно, че не е много добре да изядеш една кутия вафли...

# 444
да но искам да кажа че дори и малко количество джунк не е добре, поне според мен  Peace

# 445
Разбира се, че не е. Баба ми как е живяла без бургери и е оцеляла, като гледам. Въпросът е, че едно парче торта на РД никого не е убило. Все пак, пак подчертавам - не всеки ден и не цялата торта.

# 446
  • SA
Днес се поразрових и намерих повече информация за този експеримент.  Simple Smile
Значи този професор Mark Haub бил професор по хранене в университета в Канзас.
41 годишен, хранел се здравословно( по негово виждане  Simple Smile) :
Цитат
Before his Twinkie diet, he tried to eat a healthy diet that included whole grains, dietary fiber, berries and bananas, vegetables and occasional treats like pizza.
Вьпреки това обаче бил с наднормено тегло - 33,4% телесни мазнини и BMI- 28,8.
Изследванията му преди опита не са особено добри:
TC>200, LDL-153, HDL- 37, TC:HDL ratio>6  , TG - 120, TG:HDL ratio - 3
И понеже не можел да си обясни защо сьс здравословно хранене има подобни проблеми, решил, че вероятно яде повече храна.
С експеримента си се опитва да докаже, че не храната има значение, а единствено калорийния баланс.
И така, за 10 седмици консумирал не повече от 1800 ккал дневно ( а понякога и по-малко -1500-1600), което било с 800 ккал по-малко, от обичайното му хранене. Основната му храна била някакви кесчета, десертчета и малко количество зеленчуци и протеинови шейкове.
За тези 10 седмици отслабнал кьм 12 кг. , HDL му се повишил от 37 на 46 ( доста незначително, при това си остава под нормално препорьчваните стойности), TG се понижили от 120 на 75 , а LDL се понижил от 153 на 123.
Ами човекьт просто си е погладувал 10 седмици, отслабнал... Като гледам той и преди това си е наблягал на вьглехидрати, макар и от "здравословни " храни. По време на опита, макар и да е ял джьнк, то сьс сигурност е намалил и вьглехидратния прием, заради по-малкото количество консумирана храна. А това е довело и до продобрение в изследванията му.
Никой не отрича, че с глад се отслабва. Вьпросьт е, че не може да се гладува цял живот, или поне 99% от хората не могат.
Жалко, че човек, който уж е специалист по хранене и дори обучава студенти, разсьждава по този начин и не се е замислил дали в действителност обичайното му хранене е чак толкова здравословно, щом го тласка кьм метаболитни нарушения.
А ето оттук прочетох за експеримента:
http://edition.cnn.com/2010/HEALTH/11/08/twinkie.diet.professor/index.html
http://rajganpath.com/2010/11/08/the-prof-mark-haub-nonsense/
http://livinlavidalowcarb.com/blog/did-kansas-state-nutrition-pr … ck-cake-diet/9226

Последна редакция: пн, 24 фев 2014, 08:28 от kameloth

# 447
  • София
Много интересен празник, по нашата част  Grinning Гледах го сутринта  Peace Нашите прабаби и дядовци са му разбирали на храненето, а и никой не си е мерил холестерола  Wink
http://www.btv.bg/shows/tazi-nedelia/videos-nedelia/video/176282 … a_v_Apriltsi.html

# 448
И аз мисля, че ако човек реши да се тъпче, по-добре с нещо здравословно. Аз също ограничавам въглехидратите, но ако изпадна в някаква неконтролируема хранителна истерия от стрес, вместо мекици ще направя питка от грахам и вместо пържени картофи ще хапна варен картоф със зехтин, домашно разбит зехтинов хайвер или сурово кокосово масло, примерно. Вместо захар плодове... Най-страшното е да купиш първия боклук на улицата. Тук в София в днешно време дебнат на всяка керемидка - то не са пици, банички, дюнери, фалафели, пържени картофи, палачинки, понички, сладкарници, пекарни, бързи закуски, бозички, просто е ужас...

Вчера ми попадна една статия на д-р Меркола. Той съветва, когато човек изпадне в хранителна истерия, да хапне авокадо.

# 449
Едно съвсем скорошно проучване за връзката между нивата на витамин Д и глюкозния толеранс при здрави хора, т.е. недиагностицирани с диабет тип 2: http://www.cardiab.com/content/13/1/48 Изследваната група се е състояла от хора със стойности на захарта над 8,6 на първия час след ОГТТ, т.е. хора с повишен риск за развитие на диабет, но все още не диабетици. Установено е, че при тях нивата на витамин Д (25(OH)D) са били значително по-ниски от нивата при хората със захар под 8,6 на първия час. Т.е. още едно доказателство за връзка между нивото на витамин Д и глюзния толеранс.

Последна редакция: пн, 24 фев 2014, 08:32 от Cioccolata

Общи условия

Активация на акаунт