(Пред)пролетHa ... шекерено-бонбонена - ТР ТЕМА 57

• 98 042
  • 749
  •   1
Отговори
# 705
Надявам се, че бездействието по цял ден ми се отразява зле. В този ред на мисли, да ви попитам, колко време ви беше нужно да се адаптирате в средата? Аз не знам турски, а едва преди няколко дена се заговорих с едно момиче от близкия магазин, което говори английски. Не съм социален човек, обичам да си стоя у дома, но съм свикнала да съм активна и да съчетавам работа и университет. Сега ми е едно такова празно.

# 706
  • с трима мъже :)
здравейте!  Hug

Накратко: Кои са предпочитаните квартали за живеене в Истанбул?

Това е лично мнение и усещане, но ще ви изчета с интерес отговорите
благодаря

# 707
Джорди, Mistik, много ви благодаря за помощта!   bouquet ММ, като му кажа да ми преведе нещо и все едно го карам камъни да носи. А турският е толкова цветен в пожеланията.
Остава да избера, а ми харесват всичките.
Здрави и щастливи!  Heart Eyes

# 708
  • до вятърните мелници
Ани, не искам да те плаша, но могат да минат години докато се почувстваш в свои води... Аз също не съм от най-социалните и първите около две години не работих. Почти откачих! Когато тръгнах на работа обаче се пооправиха нещата. А ако нямаш намерение да работиш то запиши се някъде на курс по нещо за да създадеш нови контакти и евентуално приятелства. Има една фейс група Foreign women of Istanbul запиши се и в нея ако искаш. Успех и не се отчайвай. Всяко начало е трудно, но ти избираш с какви хора да се заобиколиш. Не е ли прекрасно?!

# 709
  • до вятърните мелници
Моят най-предпочитан квартал е Кадикьой и прилежащите му Мода, Фенербахче, Еренкьой, Джаддебостан, Бостанджа. Всички изброени са до морето, в Азиатската част.
Но когато се избира място за живеене в Истанбул, най-вече трябва да се гледа постоянната работа колко е далеч и как се стига до нея, защото всекидневното пътуване от до отпонад 40-50 минути в едната посока според мен обезмисля и депресира в дългосрочен план.

# 710
Имам голямо желание да работя, не си се представям като домакиня. Не знам дали е вярно, но ми казаха, че нямаш право да работиш, ако нямаш турско гражданство или работна виза издадена от българска фирма.  Confused

# 711
  • с трима мъже :)
....защото всекидневното пътуване от до от по над 40-50 минути в едната посока обезмисля и депресира в дългосрочен план.

Peace

# 712
Случайно попаднах на тая тема, не знам дали тук е мястото да питам - как мога да издиря Шермин от Шумен, живее в Истанбул, екскурзовод е с руски език? Загубихме се във времето, за което съжалявам.

# 713
  • Varna
clevermary,
Бихте могли също така да посетите темата за пътуване до Истанбул, мисля, че беше в отдел Туризъм. Там може би е по-голяма вероятността момичетата да са попадали на Шермин щом е екскурзовод и ако все още се занимава с това. Успех!

# 714
Питах и във "Въпроси всякакви", но се надявам тук поне някой да може да ми даде насоки, цитирам си въпроса:

Идея как може да се стигне от турската граница до летище "Ататюрк"? Такси също е вариант, но каква е системата с техните таксита - дали някоя компания ще се навие и каква би била цената?

# 715
Защо от границата? Хванете автобус от България за Истанбул или от Одрин за Истанбул(не знам от къде), после метрото, което ще ви откара до летището минава през автогарата.

# 716
Здравейте момичета, привет от снежна Норвегия. Знае ли някой (или може да помогне като потърси и даде линк) - на фирма производител на изкуствени / пластмасови цветя в Турция. Търсих сама, но понеже не знам езика не се справям. Ще бъда много благодарна за оказаната помощ.

# 717
Здравейте!
Понеже ми се налагат доста чести пътувания до Истанбул, имам въпрос относно престоя в Турция, на който се надявам някой да може да ми отговори.
До колкото знам имам право на 90 дни престой в рамките на 6 месеца. Тези 6 месеца как се изчисляват? На мен ми предстоят по 1-2 пътувания всеки месец за по няколко дни, а през януари-февруари ще имам по-дълъг престой - около 6 седмици. Та 6-те месеца се изчисляват като за последното пътуване смятам 6 месеца назад колко дни съм била в Турция или се смята по друг начин? Тоест ако през януари-февруари съм в Турция 45дни към тях прибавям и дните, които съм била през месеците септември-януари, а предишните пътувания през месеците юни-септември не се вземат предвид, права ли съм?
Дано ме разбрахте какво имам предвид, че стана малко объркано Embarassed

# 718
  • Истанбул
Шест месечния период започва да тече от първото ти влизане в Турция. Така пише в закона. Аз го разбирам така от първата дата на влизането ти броиш 6 месеца, в тези 6 месеца имаш право да си в Т 3 месеца. Като изтекат първите 6 започват да текат втори 6 месеца и така. Но това е моето тълкуване на закона. Може някой друг да е по-наясно от мен.

# 719
  • Берлин
Да, питала съм в консулството, както и адвокат. Здравка правилно е изтълкувала закона Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт