153 Съединение прави силата в Съединените Американски Щати

• 53 906
  • 739
  •   1
Отговори
# 495
Poluчих писмо от гранична полиция с таз годишните изисквания за пътуване на деца (промяна няма )
Ето го,ако някому би послужило

ГОСПОЖО ...,

Във връзка с поставения от Вас въпрос в писмо от 22.05.2013г., Ви уведомявам

следното:

В случай, че при граничната проверка не бъдат установени данни за наличие на

българско гражданство на децата Ви, те ще бъдат пропуснати да излязат от страната с

паспортите на граждани на САЩ, без декларация за съгласие за пътуване от отсъстващия

родител/и, независимо от лицето, което ги придружава.

При условие, че децата Ви са български граждани, но не притежават български

паспорти, при излизане от България следва да представят за гранична проверка паспортите

на граждани на САЩ и нотариално заверена декларация за Вашето и на съпруга Ви съгласие

за напускане на страната. Българските граждани, пребиваващи в чужбина, могат да заверят

декларацията в консулската служба на българското задгранично представителство в

съответната държава. Съществува правна възможност, декларацията да бъде заверена от

местен нотариус, задължително с печат “Apostille”. Документа следва да бъде преведен на

български от оторизиран преводач и представен за гранична проверка при напускане на

страната, заедно с паспортите на САЩ.

Следва да имате в предвид, че в изпълнение разпоредбите на чл.12, ал.2 от Закона за

българските лични документи, българските граждани (в случай, че децата са и български

граждани), притежаващи и документи за самоличност, издадени от органите на друга

държава, в отношенията си с българските държавни институции са длъжни да удостоверяват

самоличността си с български документи.

Информация относно условията за напускане на страната на малолетни и

непълнолетни български граждани можете да намерите на интернет страницата на ГД

“Гранична полиция” - www.nsgp.mvr.bg – “За пътуващите”.

ДИРЕКТОР: (п)

ЗАХАРИН ПЕНОВ

# 496
  • Down south
Включвам се само да благодаря за положителните коментарии и да кажа, че моята приятелка, чиято дъщеря, учейки се да шофира, почти я премаза Sad се възстановява добре. Физическото състояние на "инструкторката" се подобрява, а психическото състояние на пишман шофьорката изглежда добро.

Благодаря ви още веднъж!

Пътуваме за България съвсем скоро, за жалост не мисля, че близките ми цъфтят и връзват от възторг Sad явно нарушаваме предначертани ваканционни планове.
 Може би, когато човек е дълго време извън страната,  бива малко или повече "поотписан". Да не пропуна, поръчките и подаръците са чакани с нетърпение, другото, вървящо с тях ще се наложи да се преглътне Simple Smile

Мрън, тъжна съм Sad добре че не се прибирам често.

Последна редакция: пт, 30 май 2014, 05:37 от Daylily

# 497
  • The QC to be!!!
Staggering figures: Half of all US adults hacked in last 12 months
 Sick Като прочетох горното и се замислих дали да не се върна с 20 години назад да банкирам само в банката лично, и да пазарувам само в магазините кеш.  ooooh!

# 498
Staggering figures: Half of all US adults hacked in last 12 months
 Sick Като прочетох горното и се замислих дали да не се върна с 20 години назад да банкирам само в банката лично, и да пазарувам само в магазините кеш.  ooooh!

Има начин да се предпазим онлайн, а банките много надобряха в лова на хакери и крадци. Аз имам голямо доверие на моята банка. Паролите на важните неща са ми само букви и цифри, без смисъл. На гмейл имам 2-степ verification, a пък Таргет ми дадоха една година кредит мониторинг след като направиха белята. И е ясно, че не кликам на съмнителни линкове и не си давам паролата ей така.

# 499
Не мога да си представя свят без електронни плащания. Като вид защита, винаги плащам с Пейпал, когато имам възможност. Така не въвеждам номер, пък и ако продавачът се окаже менте, мога да си получа парите обратно.

И аз като Hear Again, имам голямо доверие на банката си. Миналата година получих смс за съмнителна транзакция и като я проверих, наистина не беше моя. Оправиха всичко за отрицателно време.

За съжаление, не само банковите сметки са на прицел, а и електронните пощи и акаунти.

# 500
Здравейте, аз съм майка, която изпрати сина си на бригада в САЩ. Той е съвсем близо до Вашингтон. Нямаме опит и се чудим кой вариант на разговори е най-добър.
Той ме попита за Т-мобайл дали е безплатно да говорим, но аз така и не съм чувала за това - какво е..
Инак той е с Мтелската си карта там. Тук активирахме роуминг и закупихме някакъв пакет за предплатени минути PACK2GO. Там има предплатени 120 минути и ако ги превиши започва да му се начислява по роуминг тарифата, където при мое обаждане ще платим по 2 лв на минута.
Но аз се притеснявам, че Мтел имат някаква уловка, която не сме довидели и накрая може да се окажем с огромна сметка.
Та ви моля за съвет, понеже вие имате опит - какво ще ме посъветвате като най-удачен вариант за контакти с него през тези 4 месеца?

# 501
Здравейте, аз съм майка, която изпрати сина си на бригада в САЩ. Той е съвсем близо до Вашингтон. Нямаме опит и се чудим кой вариант на разговори е най-добър.
Той ме попита за Т-мобайл дали е безплатно да говорим, но аз така и не съм чувала за това - какво е..
Инак той е с Мтелската си карта там. Тук активирахме роуминг и закупихме някакъв пакет за предплатени минути PACK2GO. Там има предплатени 120 минути и ако ги превиши започва да му се начислява по роуминг тарифата, където при мое обаждане ще платим по 2 лв на минута.
Но аз се притеснявам, че Мтел имат някаква уловка, която не сме довидели и накрая може да се окажем с огромна сметка.
Та ви моля за съвет, понеже вие имате опит - какво ще ме посъветвате като най-удачен вариант за контакти с него през тези 4 месеца?

Интернет - вайбър, скайп. Дори вие да нямате компютри и смарт фоунс, може той да си купи скайп кредит и да звъни на стационарен номер в България, ще ви излиза по - евтино.

# 502
  • Tам през Атлантическия океан
Poluчих писмо от гранична полиция с таз годишните изисквания за пътуване на деца (промяна няма )
Ето го,ако някому би послужило

ГОСПОЖО ...,

Във връзка с поставения от Вас въпрос в писмо от 22.05.2013г., Ви уведомявам

следното:

В случай, че при граничната проверка не бъдат установени данни за наличие на

българско гражданство на децата Ви, те ще бъдат пропуснати да излязат от страната с

паспортите на граждани на САЩ, без декларация за съгласие за пътуване от отсъстващия

родител/и, независимо от лицето, което ги придружава.

При условие, че децата Ви са български граждани, но не притежават български

паспорти, при излизане от България следва да представят за гранична проверка паспортите

на граждани на САЩ и нотариално заверена декларация за Вашето и на съпруга Ви съгласие

за напускане на страната. Българските граждани, пребиваващи в чужбина, могат да заверят

декларацията в консулската служба на българското задгранично представителство в

съответната държава. Съществува правна възможност, декларацията да бъде заверена от

местен нотариус, задължително с печат ”Apostille”. Документа следва да бъде преведен на

български от оторизиран преводач и представен за гранична проверка при напускане на

Следва да имате в предвид, че в изпълнение разпоредбите на чл.12, ал.2 от Закона за

българските лични документи, българските граждани (в случай, че децата са и български

граждани), притежаващи и документи за самоличност, издадени от органите на друга

държава, в отношенията си с българските държавни институции са длъжни да удостоверяват

самоличността си с български документи.

Информация относно условията за напускане на страната на малолетни и

непълнолетни български граждани можете да намерите на интернет страницата на ГД

”Гранична полиция” - www.nsgp.mvr.bg – ”За пътуващите”.

ДИРЕКТОР: (п)

ЗАХАРИН ПЕНОВ

Toчно с въпрос  за пълномощно за дете  се засилих да питам тук  Blush

Значи сина ми е на 7 г , роден в БГ  ще пътуваме след месец ,  мъжа ми остава тук  , да разбирам от горното че ще бъде ОК ако направим пълномощно и се завери при нотариус  с печат ”Apostille”  Simple Smile

Това само не разбрах  Blush

Цитат
Документа следва да бъде преведен на

Това като се връщаме ,  да разбирам че  пълномощното направено тук трябва да се преведе така ли ?  Rolling Eyes

Мерси предварително Grinning

п.п. със зелени карти сме , още нямаме гражданство тук Wink

Последна редакция: пн, 02 юни 2014, 05:00 от Desss

# 503
Пълномощното може да се завери безплатно и за няколко минути в банков офис. Апостил се взима само от сити хол и има такса.
Чета ви и си мълча, но съм тук.

# 504
Здравейте, аз съм майка, която ...

Ние сме тук от година и половина и през цялото време ползваме М-tel SPOT, като услуга. Това са нашите телефонни номера с избраните от нас тарифни планове, т.е. цената е като на разговор в БГ. Разговорите могат да се провеждат през софтуер, инсталиран на компютър или приложение за мобилен телефон. Поинтересувайте се в М-tel да ви обяснят, ако вие лично сте абонати не би трябвало да има проблем да се активира тази услуга. Доста е подобно на Viber като идея, но така не е необходимо и двете страни да са с "умни" телефони.

# 505
Пълномощното може да се завери безплатно и за няколко минути в банков офис. Апостил се взима само от сити хол и има такса.
Чета ви и си мълча, но съм тук.
Da , това болднатото го знам  Peace

Питането ми бе , дали трябва това пълномощно да го превеждам в Бг и т.н  newsm78

а да и задължителен ли е този ”Apostille”  Rolling Eyes

Познати  са ползвали само заверката в банков офис ама децата им са раждани тук , та затова питам  Rolling Eyes

Последна редакция: пн, 02 юни 2014, 15:38 от Desss

# 506
Дес, по правилата е задължително: 1. заверка от нотариус, 2. заверка от secretary of state с апостил и 3. превод в България със заверка на подписа на преводача във Външно (тоест легализиран превод). Тук доста участнички в темата са споделяли, че са минавали и с непреведени документи, но има и спирани, така че горният ред е най-сигурното решение.

Ако имате българско консулство в града или съвсем наблизо, можете да направите пълномощното директно на български там, с техни заверки. Така апостили и преводи отпадат. Но ако нямате, не е толкова страшно - провери с гугъл как се получава апостил в твоя щат, обикновено работата се върши по пощата с чек и е достатъчно лесно.

# 507
Ок  Hug мерси , за изчерпателният отговор  Grinning

Peace

# 508
Бо_, това е от началото на темата. Първа страница. Момичето е написало, че има договор за 2 години обаче. Аз говоря с майка ми постоянно от Бг за нейна сметка.

За да не съм спам, относно връзката със САЩ - варианти:
- Виваком /БТК/ имат такса 15 лв на месец, включваща 3600 безплатни минути със стационарни и мобилни номера в САЩ и Канада, както и стационарни в ЕС. Ако американската карта е обаче предплатена, то при разговор американският оператор начислява някакви минимални суми. Доколкото знам при предплатена карта и от американска да ти звънят,пак ти взима и на теб. Така ми обясни дъщеря ми и затова ще премине на договор.
-Другата опция е и двете страни да имат устройство на епъл и да се говори през Фейстайм

# 509
Анет, мерси! Защо ли в отговора на господина не срещам най-често срещания казус, а именно деца двойни граждани и/или с постоянно местоживеене извън РБългария?!?!?

"Не се изисква декларация за съгласие, когато:

1.1 Отсъстващият родител е лишен от родителски права по съдебен ред или съдебен орган е разрешил пътуването, което се удостоверява с надлежен съдебен акт – представя се оригинал и копие (незаверено), което остава на граничния пункт.
   1.2 В удостоверението за раждане е вписан само един родител или отсъстващият родител е починал, за което е издаден смъртен акт – на граничния пункт се представя оригинал и копие (незаверно) от посочените документи.
   1.3 Малолетните и непълнолетни български граждани, живеят с родителите си дългосрочно в чужбина и това е отразено в техните български документи за самоличност или притежават официален документ за пребиваване, издаден от съответната държава – т.е. когато детето притежава валиден български паспорт, в който под формата на стикер или печат е отразено разрешение за дългосрочно пребиваване в съответната държава или заедно с паспорта представи отделен такъв документ под формата на карта или удостоверение, съдържащо официално уверение за продължително пребиваване от съответните власти.
   В тези случаи е много важно родителите и децата коректно да са посочили действителния настоящ адрес в чужбина при издаване на български лични документи или пред съответните служби “Гражданска регистрация и административно обслужване”.
"

http://www.nsgp.mvr.bg/Guide/tr_persons.htm

Общи условия

Активация на акаунт