Как са разпределени задълженията вкъщи?

• 20 847
  • 253
  •   1
Отговори
# 150
# 151
Никой наистина не е казал,че обществото и смеейната среда не са ключов фактор в това какви са ролите в семейството ..но да речем, че ги обърнем...мъжът го учим да чисти готви гледа децата и т.н.,а ние като амазонки само раждаме и ходим да изкарваме пари.При колко процента от цялото население на Земята този експеримент ще се получи?...

Не разбирам кой е предлагал крайност? Защото това е точно такава крайност. И като всяка, естествено, няма да проработи (точно както не е проработило и това жената е само пред печката).

Всеки родител трябва да бъде научен, че не е срамно да се грижи за децата си, независимо дали става дума за възпитание, хранене или др. физическо обслужване. Това е контакт, който е важен и за децата.
И всеки трябва да си се обслужва, няма такова нещо в природата, че в женската е генетично заложено да бърше задника на мъжкия.
Разбира се, нищо лошо няма в наемането на платен персонал, аз говоря за другите случаи.
И колкото и да са различни мъжете и жените, малко трябва да се замисли този, чиито ръце са свободни дали е редно, от чисто човешка гледна точка това.
Виж прибегнах до крайности заради опонирането на Девора,ясно е ,че дете без баща не бива,както и съпругата да е като прислужница.Разбираме нещата по различен начин,нормално   bouquet

# 152
Не мисля, че си разбрала Девора, всъщност малко са хората, които смятат твърдо, че единият трябва да е пред печката, и слава богу  Simple Smile

# 153
Не мисля, че си разбрала Девора, всъщност малко са хората, които смятат твърдо, че единият трябва да е пред печката, и слава богу  Simple Smile
Аз не мисля, че ти разбираш мен.Не казвам,че единият ТРЯБВА да е пред печката,а че на единият по ще му приляга да е пред печката. Crossing Arms

# 154
Това вече зависи дали човек си слага изкуствени ограничения или не.
Аз не бих. Особено, ако печката е просто едно от многото неща, а той седи пред компютъра (както е в случая, заради който е пусната темата). Снимката, която пуснах е идеален пример.

И защо е престижно за един мъж да е главен готвач, но не му приляга да готви вкъщи? Кое му е женското на готвенето? Кое му е женското на чистенето? Да чисти колата е мъжко, да чисти дома си - женско. Осъзнавате ли колко са еднакви нещата, а са различни само в главите ни?

Съвсем друго е, ако някой каже - аз няма да правя това, защото ме мързи. А другият до него - аз ще се гърбя, защото така съм възпитана - да обслужвам хората от мъжки пол. Но да се говори, че не прилягало, без абсолютно никакъв аргумент... Всички тези въпроси съм си ги задавала като дете, не намерих отговор, затова и не възприех онова, което виждах. Неприятно ми беше и още е  Peace

# 155
  • Бургас
От както започнах да ходя на курс по английски три пъти в седмицата от 18-21ч. нямам време за много домакинстване. Мъжът ми готви - обикновено пече някакво месо на скарата и прави салата. Той пазарува, защото аз дори не знам какво има и какво няма в хладилника. Чисти, подрежда и простира. Общо взето прави всичко.
Когато не съм на курс връщам жеста с готвенето и останалите домакински работи  Grinning

# 156
Касита и аз съм за, ама когато има мъжка. А когато няма (както е през почти цялото време), какво правим?

Псуваме майка му.
  Joy hahaha

Винаги има работа обаче . Flutter

# 157
Иха, как съм го пропуснала това чудо  Laughing

Да споделя по темата. Не са разпределени. Когато се запознахме ММ имаше някакви наклонности да си мисли, че аз трябва да върша домакинската работа, като той, разбира се, ми "помага". Е, след известно време успя да увре, че никой на никого не помага (а той всъщност от самото начало си помагаше доста де  Laughing), а всичко е споделено. Може и прави абсолютно всичко, когато е по-свободен от мен - чисти, готви (някои неща по-добре от мен), пере (с пералнята де), мие чинии. И хич, ама хич не го съжалявам. Единственото, което отказва да прави, е да бърше прах, защото много мрази. Примирила съм се още в началото, въпреки, че и аз не обичам  Laughing Аз за сметка на това мразя да се занимавам с терасите, та има някаква равнопоставеност.

Та така - вършим всичко, както дойде. Понякога той работи повече часове, та аз приготвям храна/чистя/пера. Понякога е обратното.

С колата си се занимава само той. Пазаруваме заедно. Сметките ги следя и плащам аз. Той слиза в мазето да ми носи зарзавати разни, аз категорично отказвам.

И все пак си мисля, че по-голямата част аз я върша  Sunglasses

# 158
Моят мъж чисти, готви и пазарува доста. Нали съм програмирана, че чистенето е мой проблем, та досега като го видя да чисти, скоквах и аз да се включа. Напоследък обаче го оставям да направи колкото иска без да се меся.

Пример: събота и неделя той готви няколко пъти и изчисти след себе си. Освен това изпра 4-5 перални, като преди това напазарува, включително някакви неща, които отдавна бяха свършили и той сам се сетил, че има нужда. Аз пипнах доста по-малко от него.

Купил нов прах за пране, нова марка. Преди 1-2 години сигурно щях да му кажа, че е купил грешна марка, нали не съм я одобрила, но вече не ми пука. Харесва му, ок, с това перем.

Обаче цяла седмица е много зает и аз поемам чистенето и готвенето. Такава ни е щафетата у нас, но това е след 10 години брак, в който и двамата сме се учили как да делим работата.

# 159
Не мисля, че си разбрала Девора, всъщност малко са хората, които смятат твърдо, че единият трябва да е пред печката, и слава богу  Simple Smile
Аз не мисля, че ти разбираш мен.Не казвам,че единият ТРЯБВА да е пред печката,а че на единият по ще му приляга да е пред печката. Crossing Arms

Добре, но в защита на тезата си твърдиш, че на жените приляга повече поради генетични различния. А категорични доказателства за това няма. Та въпросът е защо повече им приляга на жените.

# 160

Добре, но в защита на тезата си твърдиш, че на жените приляга повече поради генетични различния. А категорични доказателства за това няма. Та въпросът е защо повече им приляга на жените.
Моите постове май си ги чела през редове, нямам намерение да се повтарям , толкова от мен  Hug

# 161
Моите постове май си ги чела през редове, нямам намерение да се повтарям , толкова от мен  Hug

Много внимателно чета. За линка, който си пуснала, отговорих, че професорът е плагиатствал в две от книгите си (в едната от тях общо 20 страници от чужд труд, а в другата, в която говори за разликите между половете, използва непотвърдени и непубликувани изследвания).

Прочетох и мнението ти за разликите между мъжа и жената. Мнения и аз изказвам свободно, безплатно и както ми дойде отвътре, но те имат нулева научна стойност. Аз питах защо жената и приляга да е пред печката в отговор на твое твърдение. Разбирам жени, които казват, че им харесва да се грижат за дома, да създават уют, дори ако ще да чистят и подреждат, за да е чисто, както те го разбират (примерно партньорът им има различна идея за подреденост, но няма проблем с това да спазва реда на подреждащата половинка). Не разбирам обаче защо на жената по- и приляга домашната работа. При здрав и прав партньор.

Аз самата обичам да готвя или по-скоро да експериментирам Simple Smile и готвя добре. Но смятам, че не е наследство от мои пра-пра родителници.

# 162

И защо е престижно за един мъж да е главен готвач, но не му приляга да готви вкъщи? Кое му е женското на готвенето? Кое му е женското на чистенето? Да чисти колата е мъжко, да чисти дома си - женско. Осъзнавате ли колко са еднакви нещата, а са различни само в главите ни?

Присетих се за суши ресторанта на Джиро в Токио. Този японец има 3 звезди мишлен. Казва, че когато децата му били малки излизал в 5 сутринта и се връщал след 10 вечерта всеки ден. Синовете му питали жена му кой е този непознат мъж, който идва от време на време у тях. Е - с готвене в къщи трудно могат да се постигнат 3 звезди мишлен, ако ще и жената да е най-образцовата домакиня. Simple Smile

И все още има родители, които несъзнателно окуражават момчетата повече що се отнася до постижения. Дали защото повече пазят и се притесняват за дъщерите си, дали защото смятат, че определени сфери са недостъпни за реализация за жени (или поне трудни), дали друго...

# 163
  • София
 Аз не вярвам да има мъж, който да не може да сготви или да изчисти, само защото генетично не му е заложено. Crazy Може да не му идва отвътре готвенето, но гаранция може да направи нещо бързо и вкусно. Навремето , когато бяхме гаджета с моя мъж, каква мусака правеше..ехеее. Същото е и с чистенето-  една прахосмукачка не е нещо, което се научава или има нужда от показване как се върши тая дейност. В това отношение свекърва ми си е свършила чудесно работата, научила ги е и двамата с девер ми на всички домакински дейности . И квартирата му беше винаги чиста и подредена. И това, признавам си, ми правеше много добро впечатление.
 Друг е въпросът кой в семейството е по-свободен през деня и съответно може да отметне голяма част от домакинстването.

# 164
В това отношение свекърва ми си е свършила чудесно работата, научила ги е и двамата с девер ми на всички домакински дейности .

Ето тук се крие според мен ключът. Следващата предпоставка е любимата да не реши да го превъзпитава (и това от темата) като му покаже кой за какво е генетично предразположен, а именно Той пред телевизора, Тя - пред печката (не говоря за случаите, когато единият разполага с много свободно време за разлика от другия).

Общи условия

Активация на акаунт