Майчинството счетоводно-59

• 37 127
  • 754
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте, имам много неясноти по въпроса за болничните по време на бременността.
Сега съм  8 седмица и до момента съм ползвала 61 дни разпокъсани болнични от началото на тази година. До 12-тата седмица ще си пусна наличната платена годишна отпуска. Когато ме регистрират  12 седмица се надявам да ми дават пак болничен. За годината разбрах че общо ми се полагат 180 дни. 45-те дни преди раждане влизат ли в тези 180 дни и ако не ми стигнат дните какво се прави (освен варианта платена и неплатена отпуска) в този случай?
Благодаря предварително   bouquet

# 346
Здравейте, в началота на втория месец съм и има още доста време до края на щастливото събитие, но съм съкратена от една седмица и съм на борсата, за следващите 8 месеца, ако не си намеря работа. Въпроса ми е колко време преди раждането трябва да имам трудов договор, за да мога да взимам пълно майчинство? И въобще има ли някакви тъкости, за да взимам по- голямо майчинство. До сега съм осигурявана на бруто 1025лв., от борсата ще взимам около 500, но до колкото разбрах ще ми ги смятат при обещетение за майчинство на база минималната заплата.

# 347
Да питам и аз-до 16ти април съм в платен годишен отпуск,от 17 излизам в 45 дневния болничен преди термин.С мартенските заплати ще ни бъдат преведени по 250 лв за дрехи,имам ли право да ги получа и аз,държавен служител съм?

# 348
  • Пловдив
Здравейте, в началота на втория месец съм и има още доста време до края на щастливото събитие, но съм съкратена от една седмица и съм на борсата, за следващите 8 месеца, ако не си намеря работа. Въпроса ми е колко време преди раждането трябва да имам трудов договор, за да мога да взимам пълно майчинство? И въобще има ли някакви тъкости, за да взимам по- голямо майчинство. До сега съм осигурявана на бруто 1025лв., от борсата ще взимам около 500, но до колкото разбрах ще ми ги смятат при обещетение за майчинство на база минималната заплата.

Нека се изкажат и по-големите специалисти тук, но мисля, че ако те назначат фиктивно в някоя фирма и излезнеш в болничен, би било по-изгодно - както за майчинството, така и за месечните ти приходи по време на бременността. Разбира се, първо се увери, че АГ-то ти ще ти дава болнични до края.

# 349
Здравейте,
успях да изчисля майчинските някак от едната си работа. Водя се на половин ден и на 2 ра работа. Нали и от  там ще взимам майчински? Вапроса ми е - за базата ще вземат И двете ми заплати нали?

# 350
Miss-know-all, благодаря! smile3525

# 351
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, имам много неясноти по въпроса за болничните по време на бременността.
Сега съм  8 седмица и до момента съм ползвала 61 дни разпокъсани болнични от началото на тази година. До 12-тата седмица ще си пусна наличната платена годишна отпуска. Когато ме регистрират  12 седмица се надявам да ми дават пак болничен. За годината разбрах че общо ми се полагат 180 дни. 45-те дни преди раждане влизат ли в тези 180 дни и ако не ми стигнат дните какво се прави (освен варианта платена и неплатена отпуска) в този случай?
Благодаря предварително   bouquet

Болничният 45 дни преди термин не влиза в 180 дни от ЛКК. Тези 61 дни кога си ги ползвала - през 2014 година или ...? Може да се явиш и на ТЕЛК, ако не ти стигнат дните, но в твоя случай след 12-та седмица, мисля ще са достатъчно.

Да питам и аз-до 16ти април съм в платен годишен отпуск,от 17 излизам в 45 дневния болничен преди термин.С мартенските заплати ще ни бъдат преведени по 250 лв за дрехи,имам ли право да ги получа и аз,държавен служител съм?

За това трябва да се види във Вътрешните правила за работната заплата или друг документ, в който са оформени тези допълнителни плащания.

Здравейте,
успях да изчисля майчинските някак от едната си работа. Водя се на половин ден и на 2 ра работа. Нали и от  там ще взимам майчински? Вапроса ми е - за базата ще вземат И двете ми заплати нали?

Да и двата осигурителни дохода се вземат.

# 352
Според мен няма да ги получиш. Ще ги получи лицето, което работи по заместване на твоето място. Все пак ти ще си по майчинство и няма как да носиш дрехите, които ще закупиш на работното място. Предполагам, че ви дават пари 2 пъти в годината - за лятно и зимно облекло.

# 353
Въпросът ми незнам дали е за тази тема, но незнам към кой да се обърна. Педиатърката на сина ми иска някакъв талон от женската консултация, за да издаде третия болничен (този след 45 дневния и болничния от родилното). Какво представлява този талон?

# 354
  • Пловдив
Въпросът ми незнам дали е за тази тема, но незнам към кой да се обърна. Педиатърката на сина ми иска някакъв талон от женската консултация, за да издаде третия болничен (този след 45 дневния и болничния от родилното). Какво представлява този талон?

За първи път чувам да се иска някакъв талон.Да не иска предишните ти болнични,за да види датите.Пък и за какво й е нещо от ЖК то чак,като последния е от болницата.Питай я пак подробно какво точно иска.

# 355
Здравейте,имам въпрос и се надявам да можете да ми отговорите.Работя във хранителен магазин.Във нашия град има общо три магазина.Има много голяма вероятност след празниците магазина във който работя да бъде затворен.Предполагам,че част от персонала ще бъде разпределен във другите магазини,но и това не е сигурно.Във момента аз съм в болничен поради бременност и до края мисля да съм в болничен.Въпроса ми е следния- какво ще се случи с мен ако в действителност затворят магазина? Имат ли право да ме съкратят или уволнят.Управителите ми са уведомени за бременността ми ,но само устно.Не съм представяла писмен документ.Мисля,началото на април когато трябва да си взема следващия болничен да говоря с лекаря за този документ.Нямам никаква представа какво трябва да пише във него.Благодаря ви предварително. smile3525

# 356
здравейте:)

имам един въпрос: бременна съм в 6ти месец ...от 25.02 до 26.03 взех болничен за бременност. Вчера получих копие на писмо от НОИ за върнат болничен,който трябва да е първичен,а е отбелязан като продължение. Болничният трябва да се коригира от лекаря. но все още не е пристигнал в счетоводството на работата ми. Утре отивам да си взема нов болничен, продължение на предходния ( този върнат за корекция ) от 27.03 до 27.04 ...Някой знае ли дали грешката при предния болничен ще има отношение към изплащането на новия ми ?

# 357
Сетих се да попитам дали след като спечеля делото срещу работодателя си, върна парите на борсата, които съм получила и напусна по свое желание имам право отново на борса и каква? След уволнението имах право на 6 месеца? Благодаря предварително   bouquet
Може ли някой да ми каже ще имам ли право на борса отново?

# 358
Цитат
Да и двата осигурителни дохода се вземат.

Lady Brinne благодаря за отговора.   bouquet

# 359
Здравейте,
бременна съм в 5ти месец, назначена съм по трудов договор, но излязох в болничен от 10.03 - интересува ме първия болничен, който ще получа (10.03-09.04), на база 18 месеца назад считано от Февруари на каква процентна база се изчислява - 70 или 80% ? За да мога долу горе да си го сметна сама какво ще получа.

80% от брутния осиг. доход, но не повече от нетния на база 18 месеца от м.02.2014 назад.

Как трябва да се разбира това "80% от брутния осиг. доход, но не повече от нетния..."  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт