Майчинството счетоводно-59

• 37 115
  • 754
  •   1
Отговори
# 375
  • В полите на Пирин планина
Значи за да вземам 340 лв. са нужни и 2 дена само за да вземам 2 г. така ли .И през тези месеци само тези 16.80 ли трябва да внасям .Благодаря ти много за отговорите...лек ден Wink

Да и на двата въпроса.
Обаче, ако има къде да те заведат на договор и сега, а и гинекологът ти иска да ти пуска болнични можеш да го направиш и да вземаш обезщетение за общо заболяване.

Благодаря за бързия отговор!!! Значи ли, че ако ме освободят от едното място на 5 април и на другото ме назначат на 6ти, от 6ти мога направо да изляза в 45 дневния ?

Трудовият договор влиза в сила след 1 отработен ден, т.е. освобождават те от 5.04 (последният ти работен ден е 4.04), назначават те от 5.04, който ти се води работен ден, и от 6.04 излизаш в 45-дн.болн.

Изскочи още един въпрос  newsm78 Сменяйки работата трябва ли да уведомя НОИ с някакъв документ или направо нося 45 дневния от новата работа?
Благодаря предварително за отделеното време  Hug
[/quote]

Нищо не се носи в НОИ. Болничният лист при новия работодател.

Здравейте,имам въпрос и се надявам да можете да ми отговорите.Работя във хранителен магазин.Във нашия град има общо три магазина.Има много голяма вероятност след празниците магазина във който работя да бъде затворен.Предполагам,че част от персонала ще бъде разпределен във другите магазини,но и това не е сигурно.Във момента аз съм в болничен поради бременност и до края мисля да съм в болничен.Въпроса ми е следния- какво ще се случи с мен ако в действителност затворят магазина? Имат ли право да ме съкратят или уволнят.Управителите ми са уведомени за бременността ми ,но само устно.Не съм представяла писмен документ.Мисля,началото на април когато трябва да си взема следващия болничен да говоря с лекаря за този документ.Нямам никаква представа какво трябва да пише във него.Благодаря ви предварително. smile3525

Това, че затварят магазина не е условие да те съкратят. Добре е все пак да представиш документ за бременността си при работодателя си, за да ползваш закрилата по КТ официално.

# 376
Благодаря Lady Brinne,само ме притеснява да не вземе да "изчезне"  този документ след като го представя във фирмата .

# 377
Момичета, благодаря предварително за отделеното време. Опитах се да не задавам "отговори", давани 1000 пъти и почетох доста, но все пак ми останаха някои въпроси.

Имаме дете на 1 годинка, върнах се на работа на същата позиция точно след изтичането на първата година в майчинство, като веднага си подадох молбата за отпуск (нали трябвало да ползвам отпуската за годината в майчинство). На първия ми реален работен ден имах неофициален разговор с човешки ресурси, че нямало къде да ме сложат и че позицията ми и отделът ми, щял да се закрива (бъдеще неопределено, но скоро казаха, че щяло да е) и да си помисля за финансово обезщетение срещу което ще се навия да си тръгна по взаимно съгласие.

Четох, четох и стигнах до следните изводи и въпроси - моля за потвърждение, ако съм права и за отговори, където не съм стигнала до извод:

1. изобщо не съм длъжна да се съгласявам, тъй като Законът ме пази и реално могат да ме махнат само при закриване на предприятието, а не при закриване на отдела или на щата.
2. ако приема, обаче, колко работни заплати обезщетение да искам? - ясно е, че няма да са по-малко от 4, заради чл.331. Но четох по форуми, че за стандартни случаи (т.е. не майки с деца) съдът отсъждал максимум 6 заплати. И все пак тези стандартни случаи не са защитени по този начин, като майките с деца - общо взето, ако не се съглася, те трябва да ме държат на работа още 23 месеца по Кодекса, освен ако не закрият предприятието, нали така? В този случай - колко според вас е максимума?
3. Как се става член на Сидникатите и има ли смисъл от подобно действие? Знам, че те имат безплатни юристи и определени допълнителни защити, но не съм запозната с действието на самите синдикати.
4. Ако все пак съкратят моята позиция и отдел, те са длъжни да ми предложат друга на същото ниво в компанията и на същите пари и условия. Ако, обаче, го направят, аз длъжна ли съм да приема. Искам да каа - ако ми предложат работа в друг отдел, в който не искам да ходя или пък за работа, която не искам да върша, въпреки че е на нужните финансови условия - може ли да я откажа и отново да съм защитена?
5. Ако отговорът на горния въпрос е "да", както очаквам - това означава ли, че ако не се съглася да се "помръдна", не могат да закрият и отдела.
6. Ако все пак решат да предприемат някое "незаконно" действие и да ме освободят неправомерно, четох в някакъв форум, че  първо е добре да се подаде жалба към Инспекцията по труда и НОИ и после да се съдим. Така ли е? НОИ и Инспекцията могат ли да ги задължат да постъпят "правилно" както се казва...
7. В закона четох, че мога да ги съдя и за щети, като например по америкканските филми - стрес, спря ми кърмата и т.н. (абсолютно реална опасност има - като се има предвид как се стресирах днес)... Не че не е време да я отбивам малката, но няма да им го простя, ако е в следствие на емоциите, които ми причиняват...
8. Искам още едно детенце и то скоро... В този случай, в който съм ползвала 1 година майчинство и съм се върнала на работа примерно за месец-два. След което примерно напускам по взаимно съгласие и си връщам майчинството (че го прехвърлих на свекървата сега като се върнах на работа)... ако забременея в края на втората година от майчинството, какво ще взимам за следващото майчинство и базирано на какво - заплата или първо майчинство? Четох по темата и разбрах, че не трябва да работиш, за да взимаш майчинството от първото дете - но ако съм работила месец-два и съм се върнала пак в майчинство - как се смята?

Надявам се, че съм била достатъчно обяснителна! Много ви благодаря предварително!

Благодаря Lady Brinne,само ме притеснява да не вземе да "изчезне"  този документ след като го представя във фирмата .

Ти го "входирай" с номер и си го копирай или снимай с телефона Simple Smile Няма да изчезне в тоя случай.

Последна редакция: вт, 01 апр 2014, 01:18 от AnMary

# 378
[1. изобщо не съм длъжна да се съгласявам, тъй като Законът ме пази и реално могат да ме махнат само при закриване на предприятието, а не при закриване на отдела или на щата. - точно така. Могат само с разрешение на ИТ, но те никога не дават съгласие.
2. ако приема, обаче, колко работни заплати обезщетение да искам? - ясно е, че няма да са по-малко от 4, заради чл.331. Но четох по форуми, че за стандартни случаи (т.е. не майки с деца) съдът отсъждал максимум 6 заплати. И все пак тези стандартни случаи не са защитени по този начин, като майките с деца - общо взето, ако не се съглася, те трябва да ме държат на работа още 23 месеца по Кодекса, освен ако не закрият предприятието, нали така? В този случай - колко според вас е максимума? - Принципно по-малко от 4 брутни заплати не може да ти предложат, но могат да ти предложат и 5 и 6, зависи от желанието на работодателя
3. Как се става член на Сидникатите и има ли смисъл от подобно действие? Знам, че те имат безплатни юристи и определени допълнителни защити, но не съм запозната с действието на самите синдикати. за синдикатите не мога да дам мнение. те са ми мътни и кървави:)
4. Ако все пак съкратят моята позиция и отдел, те са длъжни да ми предложат друга на същото ниво в компанията и на същите пари и условия. Ако, обаче, го направят, аз длъжна ли съм да приема. Искам да каа - ако ми предложат работа в друг отдел, в който не искам да ходя или пък за работа, която не искам да върша, въпреки че е на нужните финансови условия - може ли да я откажа и отново да съм защитена?това е само мое предположение: ако работодателят ти предложи работа в друг отдел при същите условия като в стария, и ти откажеш, той може да иска разрешение от ИТ, като приложи документи за необходимостта от закриване на твоя отдел, за направеното ти предложение за работа и за твоя отказ. Тогава не зная какъв ще е отговора на ИТ. А ти защо не искаш да се преместиш в др.отдел при същите условия?!
5. Ако отговорът на горния въпрос е "да", както очаквам - това означава ли, че ако не се съглася да се "помръдна", не могат да закрият и отдела.
6. Ако все пак решат да предприемат някое "незаконно" действие и да ме освободят неправомерно, четох в някакъв форум, че  първо е добре да се подаде жалба към Инспекцията по труда и НОИ и после да се съдим. Така ли е? НОИ и Инспекцията могат ли да ги задължат да постъпят "правилно" както се казва...
7. В закона четох, че мога да ги съдя и за щети, като например по америкканските филми - стрес, спря ми кърмата и т.н. (абсолютно реална опасност има - като се има предвид как се стресирах днес)... Не че не е време да я отбивам малката, но няма да им го простя, ако е в следствие на емоциите, които ми причиняват...
8. Искам още едно детенце и то скоро... В този случай, в който съм ползвала 1 година майчинство и съм се върнала на работа примерно за месец-два. След което примерно напускам по взаимно съгласие и си връщам майчинството (че го прехвърлих на свекървата сега като се върнах на работа)... ако забременея в края на втората година от майчинството, какво ще взимам за следващото майчинство и базирано на какво - заплата или първо майчинство? Четох по темата и разбрах, че не трябва да работиш, за да взимаш майчинството от първото дете - но ако съм работила месец-два и съм се върнала пак в майчинство - как се смята? Ако напуснеш по взаимно съгласие няма как да се върнеш майчинството.

Щом искаш второ дете, моят съвет е: върни се да си гледаш детето до 2г. и ако родиш преди детето да е навъряшило 2г. за второ ще вземаш същото майчинство като за първото.

Надявам се, че съм била достатъчно обяснителна! Много ви благодаря предварително!

[/quote]

# 379
Здравейте!
По термин съм в болничен по майчински до 24.05.2014. До тогава ще съм назначена по трудов д-р и получавам обезщетение. След това ще се самоосигурявам и ще работя в собствената си фирма. Питала съм в НОИ и ми бе отговорено, че в този случай за отпуск по майчинство имам право на 50% от обезщетението за отпуск по майчинство. Въпросът ми е какви точно документи трябва да се подадат в НОИ за да получа обезщетението?

Благодаря предварително.

# 380
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
По термин съм в болничен по майчински до 24.05.2014. До тогава ще съм назначена по трудов д-р и получавам обезщетение. След това ще се самоосигурявам и ще работя в собствената си фирма. Питала съм в НОИ и ми бе отговорено, че в този случай за отпуск по майчинство имам право на 50% от обезщетението за отпуск по майчинство. Въпросът ми е какви точно документи трябва да се подадат в НОИ за да получа обезщетението?

Благодаря предварително.

Приложение 4 от подменю Формуляри в сайта на НОИ.

# 381
Благодаря за бързия и изчерпателен отговор!

Относно точка 2 - някъде четох в закона, че обезщетението за неправомерно уволнение е до 6 заплати, но все пак ще питам и адвокат. При положение, че си толкова категорично защитен от закона като майка с дете под 3 години, мисля, че могат да се договорят и повече. А ако се стигне до съд за неправомерно уволнение, освен 6те заплати, трябва и да те възстановят на работа...

Относно точка 4 - просто искам да си знам опциите - надали ще откажа същата заплата в друг отдел, въпросът е, че като се е стигнало до "мисли за взаимно съгласие"... доколко ще ни е приятно да работим заедно и дали няма да ме дебнат да сбъркам и да ме спъват на всяка стъпка... и да ми предложат нещо, за което не ставам според мен или работа, която не ми е приятна... Просто да гаднеят - чувала съм за фирма, която сложили момичето, което не искало да си тръгне в празна стая, само, без компютър, без телефон... и цял ден там... егати тъпотията - не че не е можела да си вземе да си чете книжки или да си донесе лаптоп личен... но все пак ясно, че целта е била психически тормоз... знам ли на какво са способни  newsm78

Относно майчинството -
1. ако напусна по взаимно съгласие, не мога да си върна майчинството от бабата, така ли? А бабата остава ли в майчинство? ... това не го знаех... даже една приятелка hr ми каза "взимай обезщетението и се върни в майчинство"... може би е имала предвид, ако е обезщетение по чл. за съкращение или 331.
2. Относно съвета - добре звучи, но ... майчинството втората година не ме устройва като сума, освен това с предното детенце пробвахме 2 години, така чеееее божа работа. Не мога да разчитам на това. Ако ще действам за дете, може би е по-добре да се запъна, да не се съгласявам на никакви обезщетения и да си ходя на работа. В този случай как се смята маайчинството - върти ми се в главата, че съм чела, че времето, което си на работа ти се счита заплатата, на която те осигуряват, но времето на първата година в майчинство я смятат по минимална работна заплата (въпреси че взимах максимума!)... някой има ли идея? А в момента, колко назад връщат лентата на осигуровките?
3. А ако спра да ходя на работа по взаимно съгласие, след това започна работа някъде на срочен договор, примерно и ме махнат - отивам на борсата... колко ще взимам от борсата след като до преди 2 месеца съм била майчинство?

Благодаря предварително за бързите отговори!

# 382
Здравейте . Края на годината детето ми става на 2 годинки и аз евентуално трябва да се върна на работа . Тъй като знам как стоят нещата във фирмата ни , на мое място има човек , който е много близък с шефа и едва ли ще напусне та ... могат ли по някакъв параграф да ме освободят от длъжност е единия ми въпрос и другия е - ако реша да напусна сама какво ще ми е обезщетението и колко време ще съм на борсата?На мен никак не ми се връща така или иначе , но искам да го направя така , че да е най - добре за мен .

# 383
  • В светлото бъдеще на своята приказка...
Здравейте! И аз се включвам при вас с молба за съвет.
След близо седмица детето ми ще навърши 2 год., съответно и майчинството ми приключва, а фирмата, към която фиктивно се водех ще прекрати взаимоотношения с мен. Аз обаче отново съм бременна и в тази връзка някои познати ме посъветваха да говоря с работодателя и ако се съгласи, може да ме остави на работа, след което цялата си бременност да изкарам на болнични, след което отново да си продължа майчинството, разбира се като продължавам да си плащам осигуровките както до момента, но и какви други разходи в този случай работодателя би имал за моя сметка, които аз ще си поема?! Възможен ли е някакъв такъв вариант, вече съм страшно объркана, от няколко места получавам противоречива информация, вярвам, че тук ще ми помогнете да се ориентирам най - правилно! Благодаря!

# 384
Здравейте! И аз се включвам при вас с молба за съвет.
След близо седмица детето ми ще навърши 2 год., съответно и майчинството ми приключва, а фирмата, към която фиктивно се водех ще прекрати взаимоотношения с мен. Аз обаче отново съм бременна...

Предполагам, че след като втора година си в майчинство си на постоянен трудов договор. Не съм такъв специалист като повечето момичета тук, но доколкото знам ти си защитена от закона докато детето ти навърши 3 години , а не 2 - това дали работодателят иска да се разделя с тебе теб не те вълнува. Той може да иска, но това е НЕЗАКОННО. А това че си бременна, те защитава двойно според мен... Но дори и за бременността да не съм права, ти си защитена от първото дете, докато родиш второто (живот и здраве) и след това второто дете те защитава още 3 години, докато то ги навърши. Така че кажи на работодателя да не мисли как да те маха, защото ще се наложи да те върне на работа с 6 заплати обещетение (това е стандартната "присъда" на съде за неправомерно уволнение). По-скоро да мисли как да те ползва като кадър, вместо да мисли как да те маха.

Естествено, за да си отстояваш правата трябва да не ти пука и да не се поддаваш на провокации, които неминуемо следват. Но ако питаш за закони - законът е на твоя страна.

Естествено, можете и да се разберете да си тръгнеш срещу обезщетение от негова страна по взаимно съгласие един вид. Но това в случая, тъй като си бременна, изобщо не е в твоя полза.

Консултирай се и с адвокат - но аз го направих и повечето неща, които ти казвам, са потвърдени от адвокат.

Успех!

Здравейте . Края на годината детето ми става на 2 годинки и аз евентуално трябва да се върна на работа . Тъй като знам как стоят нещата във фирмата ни , на мое място има човек , който е много близък с шефа и едва ли ще напусне та ... могат ли по някакъв параграф да ме освободят от длъжност е единия ми въпрос и другия е - ако реша да напусна сама какво ще ми е обезщетението и колко време ще съм на борсата?На мен никак не ми се връща така или иначе , но искам да го направя така , че да е най - добре за мен .

Първо - ако другият човек е назначен по заместване, той си отива, освен ако шефът ти не му намери друга работа. Второ - защитена си 3, а не 2 години, така че шефът ще се наложи да ви съвмести с другия човек, ако не иска да го загуби. Трето - ако ти сама решиш да напуснеш, няма как да отидеш на борсата... На борсата се отива след съкращение, при срочен трудов договор или след уволнение по чл.331 (по желание на работодателя с обещетение не по-малко от 4 брутни работни заплати).

Така че моят съвет е (НО аз не съм адвокат - чела съм доста, интересувала съм се и съм се консултирала с адвокати - така че ако някъде съм сбъркала, моля, някое от момичетата, които ни съветват тук, да ме поправи) - ако не искаш да си ходиш, отстоявай си правата - имаш ги още 1 година, през която година си търси работа, защото когато изтече сигурно ще намерят вариант да те махнат, ако си се заяла с тях. Ако искаш да си ходиш, тръгни си само по чл.331, който ти цитирах по-горе, за да може да си вземеш обезщетението и да отидеш на борсата. Имай предвид, че 4 работни заплати обезщетение е минимумът по този член. Тъй като си защитена от закона и той не може да те махне, а при неправомерно уволнение ще го осъдиш да те върне не работа и да ти плати 6 заплати - аз бих поискала поне 6 заплати обезщетение.

Успех!

Последна редакция: вт, 01 апр 2014, 01:18 от AnMary

# 385
  • В светлото бъдеще на своята приказка...
Leda, много благодаря за изчерпателния отговор, сигурна съм, че и на други майчета ще е от полза, само че в моя случай, нещата стоят малко по - различно. Явно не съм се изказала разбираемо - объркването ми идва от това, че всъщност въпросния работодател на мен прави услуга, т.е. още миналата година фиктивно ме назначи на работа към неговата фирма за да мога да вземам майчинство за втората година от раждането, за това и аз сама си плащах осигуровките. Реално аз никога не съм работила при него и той с нищо не ми е дължен, но дали има вариант да продължи да ме води на работа, мога ли да изкарам цялата си бременност на болнични, след което пак да си изляза по майчинство, както и ме посъветваха (или първо това трябва да обсъдя с АГ-то си дали ще е възможно) ... и ако наистина нещата могат да се случат по този начин, то какви допълнителни разходи ще следва да си поема, не искам да ощетявам работодателя да плаща задължения за моя сметка. Дано съм успяла да го обясня по - добре този път, аз самата съм вече доста объркана ...

# 386
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Leda, много благодаря за изчерпателния отговор, сигурна съм, че и на други майчета ще е от полза, само че в моя случай, нещата стоят малко по - различно. Явно не съм се изказала разбираемо - объркването ми идва от това, че всъщност въпросния работодател на мен прави услуга, т.е. още миналата година фиктивно ме назначи на работа към неговата фирма за да мога да вземам майчинство за втората година от раждането, за това и аз сама си плащах осигуровките. Реално аз никога не съм работила при него и той с нищо не ми е дължен, но дали има вариант да продължи да ме води на работа, мога ли да изкарам цялата си бременност на болнични, след което пак да си изляза по майчинство, както и ме посъветваха (или първо това трябва да обсъдя с АГ-то си дали ще е възможно) ... и ако наистина нещата могат да се случат по този начин, то какви допълнителни разходи ще следва да си поема, не искам да ощетявам работодателя да плаща задължения за моя сметка. Дано съм успяла да го обясня по - добре този път, аз самата съм вече доста объркана ...

Написала си ясно, че си назначена фиктивно.
Определено в този случай работодателят с нищо не ти е длъжен, но и ние няма как да ти помогнем.Всичко зависи от теб и АГ-то.
Виж дали лекарят ще ти издава болнични за цялата бременност и после говори с работодателя дали е съгласен да те остави да изкараш още една бременност.Освен осигуровките няма други разходи.При края на майчинството обаче зависи от работодателя как иска да оправите натрупаната отпуска и тогава може да се наложи да платиш данъка върху нея.

# 387
Не бях разбрала, че си фиктивно назначена. Е, в такъв случаите, момичетата, които работят като ТРЗ могат да се посъветват. Но като цяло, ако ти си плащаш нещата, не мисля, че трябва да е проблем да си останеш и да си изкараш в болничен втората бременност - върти ми се в главата, че работодателят плащаше първите 3 дни от болничния ли беше, първия ден ли беше... Също така pantera666 е много права, че отпуската натрупана през годината майчинство, той ясно, че няма да ти я плаща, но трябва ти да си платиш по нея осигуровките отново... Иначе май останалото го плаща НОИ. Въпросът е колко майчинство ще вземеш, ако си се водила болничен през цялото време!? Мисля, че имаше ограничение до определен брой дни болнични през периода на осигуряване преди майчинството...

Е, аз какво помогнах - само нахвърлях разни подозрения... Надявам се, че ще има някой по-запознат да ги изкоментира.   bouquet

# 388
Да сте чували за случай, в който незастъпено майчинство, но разминаващо се с дни, може да бъде преразгледано от НОИ въз основа на молба и да изплащят първото майчинство, което е по-високото?

# 389
  • София-Младост
Не съм, а и не мисля, че има такъв случай.

Общи условия

Активация на акаунт