Майчинството счетоводно-59

• 37 079
  • 754
  •   1
Отговори
# 435
  • София-Младост
За съжаление не ти се признава стаж от прекратяването на ТД.

# 436
  • номад в БГ
Благодаря,Ала-Бала,за бързото включване.   bouquet
Все пак ще отида до НОИ,след смъртта на човека (Мир на праха му) бях ходила при тях да питам как стоят нещата за мен,защо никой не ме уведоми? А и нали не може първата година от майчинството да се сключва друг тр.договор? По никакъв начин ли не мога да го възстановя този стаж?
 Извинявам се,че вече ставам досадна,това ми е за последно...

Последна редакция: чт, 03 апр 2014, 15:46 от Зоя Г

# 437
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
Дали може да попитам нещо и аз - самоосигуряващо се лице съм - за цялата 2013 година съм плащала вноски за всички рискове на база 420 лв., сега се оказва, че имам да доплащам доста. Въпросът ми е като ги доплатя върху по - високия доход, кой осигурителен доход ще ми се зачита при обезщетение за майчинство и има ли вариант чрез някакви коригиращи документи да ми се зачете по - големия доход, върху който реално съм платила вноските. В крайна сметка нали това е идеята на авансовите вноски - не мога да знам какъв точно доход ще получавам през месеца и за това накрая се изравнява. Ще е много тъпо хем да си доплатиш, хем да ти отрежат обезщетението.  #2gunfire - За жалост не може. При изравняването на осиг. вноски с ГДД се довнася само фонд Пенции, без фонд ОЗМ

И още един въпрос - мога ли да си внасям само осигурителни вноски за фонд майчинство  на по - висок размер своевременно ежемесечно, а за останалите осигуровки да доплащам в последствие, тъй като нямам представа какъв ще ми е месечния доход през тази година, така или иначе накрая се изравнява и довнася, но ако това за обезщетението за майчинство и болничен е вярно,просто се обезсмисля цялото внасяне на осигуровки на реален доход, макар и в последващ момент. - Не може така - или всичко или нищо

И закъснението с няколко дни след 25 число влияе ли върху размера на зачитания осигурителен доход? Знам, че има решение на Административен съд в тази посока, като тази разпоредба е обявена за нищожна, но се чудех НОИ как го разбира? - Тази разпоредба беше обявена за противоконституционна и не важи, т.е. зачита се вноската дори и да е след 25-то число

Благодаря на всички Ви предварително Simple Smile и Ви желая хубав ден!

Здравейте,
 Почетох из темата, но май съвсем се ошашавих и бих се радвала на вашата помощ. Моя случай е следния:
 От края на ноември съм в неплатено майчинство за отглеждане на дете след 2г. възраст.  След като разбрах ще съм бременна се върнах на работа от началото на март, но само фиктивно т.е аз си плащам осигуровките на работодателя. Осигуровките ми са 150лв. на месец и докато изляза в 45 дневния болничен ще дам около 900лв. Въпроса ми е струва ли си да си ги плащам осигуровките или мога да си вземам болнични. Все ми се струва, че тези пари не биха ми се възвърнали. Осигуряват ме на минималната работна заплата.
 Отделно се водя на работа и в още една фирма на два часа и там съм се върнала на работа след като ми свърши платеното майчинство т.е там не ползвах неплатено майчинство.
 Гинеколога ми е готов да ми дава болнични, но  ще  окажат ли голямо влияние върху новото ми майчинство или ще е по- добре отколкото сама да си плащам осигуровките.

Напълно излишни са тези вноски. Според обясненията ти едва ли ще вземаш повече от минималното обезщетение, което в момента е 340 лева.
Спокойно може да се вземаш болничен лист, но щом имаш две работни места временната неработоспособност важи и за двете, т.е. не може на едното място да си в болничен, а на другото - не.

Благодаря,Ала-Бала,за бързото включване.   bouquet
Все пак ще отида до НОИ,след смъртта на човека (Мир на праха му) бях ходила при тях да питам как стоят нещата за мен,защо никой не ме уведоми? А и нали не може първата година от майчинството да се сключва друг тр.договор? По никакъв начин ли не мога да го възстановя този стаж?
 Извинявам се,че вече ставам досадна,това ми е за последно...

Ти си била с прекратен договор. Просто по КСО щом веднъж започне ползването на отпуск за бременност и раждане, жената получава обезщетение до изтичане на 410 дни. Съжалявам за неприятната ситуация, но нищо не може да се направи.

Последна редакция: чт, 03 апр 2014, 23:06 от AnMary

# 438
  • номад в БГ
Благодаря на всички за ценните съвети и помощ,които оказвате в тази темичка  bouquet Heart Eyes

# 439
Lady Brinne , Благодаря за отговора, макар че изобщо не ме устройва Sad

Но като така са решили умните глави така ще е, просто ще почна да гадая какъв ще ми е дохода и ще внасям на по - висок за всеки случай.

А по втория ми въпрос - това за внасянето само на осигуровки за ОЗМ прочетох тук - http://www.ngobg.info/bg/messages/5500-%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%81% … %D1%82%D0%B5.html

Стана ми доста интересно и за това реших да го постна, за да попитам и Вас за мнение. Според мен честно казано ми се иска да е възможно, въпросът е до колко следва да се отлага внасянето на останалите вноски, както и ако не искам да се осигурявам за пенсия примерно в момента, защото болничен и майчинство са ми по - важни и са ми на дневен ред мога ли да го направя и съответно как?

Много сте мили тук, Благодаря Ви  bouquet

# 440
Lady Brinne , Благодаря за отговора, макар че изобщо не ме устройва Sad

Но като така са решили умните глави така ще е, просто ще почна да гадая какъв ще ми е дохода и ще внасям на по - висок за всеки случай.

А по втория ми въпрос - това за внасянето само на осигуровки за ОЗМ прочетох тук - http://www.ngobg.info/bg/messages/5500-%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%81% … %D1%82%D0%B5.html

Стана ми доста интересно и за това реших да го постна, за да попитам и Вас за мнение. Според мен честно казано ми се иска да е възможно, въпросът е до колко следва да се отлага внасянето на останалите вноски, както и ако не искам да се осигурявам за пенсия примерно в момента, защото болничен и майчинство са ми по - важни и са ми на дневен ред мога ли да го направя и съответно как?

Много сте мили тук, Благодаря Ви  bouquet

Това "писание" е от 2010 година. През 2013 се срещнахме с т.нар. единна сметка, в която внасяхме всичко на куп, независимо от желанието да внесем едно или друго. Закриваха се задълженията по реда на възникването им.
Сега има хибрид на единната сметка, но фонд ОЗМ не е по отделна сметка, а всички фондове на ДОО са заедно.
Мисля, че това отговаря на въпроса ти.

# 441
Значи последно питам и спирам - изводът от всичко е че най – добре е да си избера нещо средно като доход, върху който да внасям всичко, макар и със закъснение, за да не доплащам накрая голяма сума, която няма да ми се зачита за ОЗМ и ще бъде на вятъра, както се оказа за миналата година, нали така? А колко най - много мога да закъснявам с вноските и всъщност ако се окаже, че съм платила вноски върху доход, който реално не съм получила това ще бъде ли проблем и ще може ли някак да ми се приспадне?

Много много благодаря отново.   Grinning

# 442
  • Пловдив
Lady Brinne благодаря за отговора!  bouquet
 По калкулатора на първа страница майчинството ми излезе да е минималното 340лв., въпреки, че не съм сигурна, че правилно попълних всички месеци. Но пробвах различните варианти и все си излиза 340лв.
 За болничните знам, че трябва да са два и за двете фирми.
 Прочетох, че след изтичане на болничния след раждане на втория трудов договор мога да се върна на работа без да ми се спира обезщетението за майчинство. Вярно ли е това? И има ли някакви условия? Защото при първото ми майчинство  в таблиците на НОИ ми излиза, че получавам обезщетение и от двете фирми, та да не би като започна на втория трудов договор да си удържат тяхната част? Оф май стана малко объркано! newsm78 ooooh!

# 443
Значи последно питам и спирам - изводът от всичко е че най – добре е да си избера нещо средно като доход, върху който да внасям всичко, макар и със закъснение, за да не доплащам накрая голяма сума, която няма да ми се зачита за ОЗМ и ще бъде на вятъра, както се оказа за миналата година, нали така? А колко най - много мога да закъснявам с вноските и всъщност ако се окаже, че съм платила вноски върху доход, който реално не съм получила това ще бъде ли проблем и ще може ли някак да ми се приспадне?

Много много благодаря отново.   Grinning

Осигуровките така или иначе се внасят до 25-то число на следващия месец. Би трябвало да можеш да направиш сметка горе-долу за дохода си. Или на някаква полу-годишна база изравниш, знам ли?! Въпрос на планиране е.
Ако имаш надвнесени суми / т.е. доходът ти е по-малък / имаш право да ти ги върнат ако са над МОД /420 лв / .

По калкулатора на първа страница майчинството ми излезе да е минималното 340лв., въпреки, че не съм сигурна, че правилно попълних всички месеци. Но пробвах различните варианти и все си излиза 340лв.
 Прочетох, че след изтичане на болничния след раждане на втория трудов договор мога да се върна на работа без да ми се спира обезщетението за майчинство. Вярно ли е това? И има ли някакви условия? Защото при първото ми майчинство  в таблиците на НОИ ми излиза, че получавам обезщетение и от двете фирми, та да не би като започна на втория трудов договор да си удържат тяхната част? Оф май стана малко объркано! newsm78 ooooh!

Трябва да са изтекли 135-те дни с болнични листове.

# 444

Прочетох, че след изтичане на болничния след раждане на втория трудов договор мога да се върна на работа без да ми се спира обезщетението за майчинство. Вярно ли е това? И има ли някакви условия? -Ако се завърнеш на работа /при старт със двама работодатели/ след 135-те дни календарни дни болнични за бременност и раждане при единия работодател, то ще загубиш частта от обезщетението си при него.

# 445
sunny12 , за да ползваш ти отпуск за гледане на дете се подава в НОИ Приложение 3.

Документите за прехвърляне на майчинство ги има подробно на първа страница на темата в линк.

За мен е значително по-просто да прехвърлиш направо майчинството на майка ти - ще си спестиш една бумащина, но ти си преценяваш.

Лицето / майката или на когото се прехвърля / трябва да има 12 месеца опсигурителен стаж изобщо през живота си, а не непосредствено преди прехвърлянето. Не е новост.

Документите трябва да се представят при работодателя няколко дни по-раюно, няма конкретен срок, но уговорете всичко предварително, макар че прехвърлянето не може да бъде отказано от работодателя.

Lady Brinne   bouquet

Наистина най-лесно ще бъде да се върна на работа и директно да прехвърля майчинството. Обаче майка вече е разговаряла с директора си да работи до 4 юли с 3 месечно предизвестие от сега, с идеята да може да излезе в майчинство. Това се случва преди да е наясно, че майчинството ще и се прекрати с прекратяването на договора. Сега е неудобно да го разиграваме днес едно, утре друго и решихме да го оставим така. В този случай виждам следните вариант, като не знам дали последните 2 са възможни.

- излизам в отпуск за гледане на дете от 20 юни. На 4 юли майка я освобождават, на 7 юли започва при нов работодател, на 8 или 9 юли - прехвърлям майчинството на нея. Работима ли е тази схема?

- Възможно ли е да се върна на работа на 20 юни (не излизам в отпуск за дете и не подавам никакви декларации), майка напуска, назначават я веднага след това (както е описано по-горе), и аз тогава и прехвърлям майчинство на 8-9 юли? Т.е. мога ли да и прехвърля майчинство без аз да съм се възползвала аз от него?

- А това може ли да се случи - прехвърлям майчинство на майка ми на 20 юни (аз се връщам) докато тя е при този работодател. Прекратяват договора на 4 юли, на 7 започва при нов работодател. И какво се случва с майчинството при тези рокади, прекратява ли се, автоматично ли се прехвърля?

Предварително благодаря  Hug

# 446
sunny12, всички варианти стават, но при всяко прехвърляне се изготвят набора от документи, а при прекратяване на договора се подава Приложение 12 - за промяна на обстоятелствата. Същото се подава и ако ти прекъснеш ползването на отпуск за гледане на дете.

# 447
Добро утро! Имам едно малко питане. Ако излизам в болничен на 15.06 тази година, трябва ли да си ползвам годишния отпуск от януари до юни, или и тези дни могат да се прехвърлят за другата година? Tired

# 448
Добро утро! Имам едно малко питане. Ако излизам в болничен на 15.06 тази година, трябва ли да си ползвам годишния отпуск от януари до юни, или и тези дни могат да се прехвърлят за другата година? Tired

Може и да ги прехвърлиш, не се губят.

# 449
Привет , искам да попитам - детето става на 2 години декември месец . Ако го приемат на ясла още сега на септемврийския прием и аз го запиша трябва да се върна на работа , ок . Ще си пусна платения годишен отпуск и след това малко неплатена до навършване на 2те годинки . Въпроса ми е по време на отпуската - платена и неплатена ще получавам ли половината майчинство? И платения отпуск на база брутната раб.заплата ли се изплаща?

Общи условия

Активация на акаунт