Майчинството счетоводно-59

• 37 078
  • 754
  •   1
Отговори
# 465
Здрaвейте, моля Ви зa съвет. В моментa съм по мaйчинство вторa годинa. Но ме приехa в болницa със съмнение зa извънмaточнa,което зa сегa не е но не се знaе. Утре ме изписвaт и ме питaт искaм ли болничен,a не знaм кaк стоят нещaтa. По-мaлко ли пaри ще вземa зa болничния? И кaкви документи трябвa дa подaм aко излязa болничен? и последен  въпрос: aко всичко е нaред с бременносттa ще зaвърши декември,a aз съм до aвгуст по мaйчинство, дa излязa по болничен или отпускa след мaйчинството? Блaгодaря Ви!

# 466
Здравейте, аз искам да попитам следното. В майчинство съм втора година. Бих искала да пусна детето на ясла докато съм майчинство, за да свикне с обстановката. Дали ще има проблем. Или трябва първо да се върна на работа, за да я пусна на ясла. newsm78

# 467
  • София-Младост
Здравейте, аз искам да попитам следното. В майчинство съм втора година. Бих искала да пусна детето на ясла докато съм майчинство, за да свикне с обстановката. Дали ще има проблем. Или трябва първо да се върна на работа, за да я пусна на ясла. newsm78
С тръгването на ясла вие нямате право на отпуск за гледане на дете до 2г., т.нар. майчинство. Т.е. ттрябва да се върнете на работа или да ползвате друг вид отпуск, болничен.

Здрaвейте, моля Ви зa съвет. В моментa съм по мaйчинство вторa годинa. Но ме приехa в болницa със съмнение зa извънмaточнa,което зa сегa не е но не се знaе. Утре ме изписвaт и ме питaт искaм ли болничен,a не знaм кaк стоят нещaтa. По-мaлко ли пaри ще вземa зa болничния? И кaкви документи трябвa дa подaм aко излязa болничен? и последен  въпрос: aко всичко е нaред с бременносттa ще зaвърши декември,a aз съм до aвгуст по мaйчинство, дa излязa по болничен или отпускa след мaйчинството? Блaгодaря Ви!
По време на болничният ви се прекъсва майчинството и имате право на 1/2  от обезщетенито, плюс обезщетението по болничният лист. За документите-прил12, прил.4, болничният лист.

Последна редакция: вт, 08 апр 2014, 00:24 от AnMary

# 468
Така и аз влизам с питане.

Вече съм в 45 дневния, но май месец ми свършва договора. Какво стана след това, какво се прави ...
А и от началото на годината до май ще се събере отпуска, тя как ще се използва, нали съм в майчинство при приключване на договора с работодателя. ( ако има значение, на държавна работа съм)

Има и някакъв минимален шанс да ми продължат договора, но не ми се вярва.

Ще си получаваш обезщетението от НОИ до изтичане на 410 дни. Обаче имай предвид, че след прекратяване на договора ти вече няма да си здравно осигурена и ти дължиш сама здравни вноски. Подай Декларация 7 в НАП. Също няма да ти се зачита осигурителен стаж за това време. За да вземаш майчинство до навършване на 2 години от детето е нужно да помислиш за някой фиктивен работодател.

Да тя моята работодателка, каза, че ще трябва да си внасям здравните осигуровки сама, за да ми плащат майчинство и втората година. Така ли е всъщност ?
Тази декларация за какво всъщност се подава ? А това с фиктивния работодател заради осигурителния стаж ли ми го казваш ? Нещо не мога да ги разбера хич, тези неща .

# 469
Здравейте,
Интересува ме следното нещо. В момента съм назначена на трудов договор по проект финансиран по Европейска програма, който свършва месец декември 2014, а терминът ми е януари 2015. Как мога да процедирам и дали по време на майчинството ще трябва сама да си плащам осигуровките.

# 470
  • София-Младост
Здравейте,
Интересува ме следното нещо. В момента съм назначена на трудов договор по проект финансиран по Европейска програма, който свършва месец декември 2014, а терминът ми е януари 2015. Как мога да процедирам и дали по време на майчинството ще трябва сама да си плащам осигуровките.
Няма ли да излезеш в45 дневният докато е в сила договорът?

# 471
Мисля, че да, но реално като ми е изтекъл договорът, кой ще ми плаща осигуровките докато съм в майчинство?

Здравейте,

# 472
  • София-Младост
Мисля, че да, но реално като ми е изтекъл договорът, кой ще ми плаща осигуровките докато съм в майчинство?

Здравейте,
Ти ще си плащаш здравните, държавата ще ти превежда обезщетението до 410 дни. Не се пизнава това време за стаж, ако не бъркам.

# 473
  • В полите на Пирин планина
Да тя моята работодателка, каза, че ще трябва да си внасям здравните осигуровки сама, за да ми плащат майчинство и втората година. Така ли е всъщност ? - не е вярно; за да получаваш майчинство до 2 години на детето е нужно да си осигурена за всикчи осиг. случаи или по-просто казано - да си на трудов договор
Тази декларация за какво всъщност се подава ? - Подава се, за да можеш сама да си внасяш здравните вноски и да не загубиш здравноосигурителните си права - няма връзка с майчинството, а сфакта, че не си на договор А това с фиктивния работодател заради осигурителния стаж ли ми го казваш ? - да, а и заради евентуалното ползване на отпуск за гледане на дете до 2 годишна възраст, след изтичане на 410 дни Нещо не мога да ги разбера хич, тези неща .

# 474
  • Plovdiv, Bulgaria
Здравейте,четох ,четох...но явно..не гледам добре...да ви попитам следното...
Аз съм със застъпено майчинство,в момента гледам дъщеря ми първа година и взимам от нои 170 лв. за баткото,в момента има възможност да го приемат в ясла -не е сигурно разбира се,но ако го приемат нои ще ми спре ли тези 170лв.Благодаря ви.

# 475
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,четох ,четох...но явно..не гледам добре...да ви попитам следното...
Аз съм със застъпено майчинство,в момента гледам дъщеря ми първа година и взимам от нои 170 лв. за баткото,в момента има възможност да го приемат в ясла -не е сигурно разбира се,но ако го приемат нои ще ми спре ли тези 170лв.Благодаря ви.

Няма да ти спрат тези 170лв.

# 476
Искам да попитам понеже от 12-ти май съм по майчинство,кога ще бъде изплатено първото и трябва ли да се подават някъде документи,че се излиза по майчинство.

# 477
  • Пловдив
Документи се подават задължително.Първо уточни точно в кой период си.Защото като кажеш майчинство се разбира втората година

# 478
И аз се сетих  да попитам нещо във връзка с яслата.Тъй като май месец е първото класиране и ако ни приемат и се запишем през месец май ще ми спрат ли майчинството,защото  ми се пада да взимам до 14 юни, а пък яслата нали започва от септември.

# 479
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
И аз се сетих  да попитам нещо във връзка с яслата.Тъй като май месец е първото класиране и ако ни приемат и се запишем през месец май ще ми спрат ли майчинството,защото  ми се пада да взимам до 14 юни, а пък яслата нали започва от септември.

Няма да си спираш майчинството щом е до юни.Спира се при фактическото започване, когато детето отива на ясла (през септември),но ти вече няма да си в майчинство.

Общи условия

Активация на акаунт