Майчинството счетоводно-59

• 37 279
  • 754
  •   1
Отговори
# 75
Здравейте . Може би сте писали назад из темите , но няма да имам време да ги изчета, за което се извинявам ако се повтарям. Въпросът ми е : Мога ли да пътувам в чужбина за няколко дни, ако през това време съм в болничен поради бременност ? Според мен по този начин бих имала проблеми и аз , и лекарят, който е издал болничния. Според ММ нямало кой да се занимава с мен и нямало проблем .
Благодаря предварително за отговора  Hug

# 76
  • София-Младост
Здравейте . Може би сте писали назад из темите , но няма да имам време да ги изчета, за което се извинявам ако се повтарям. Въпросът ми е : Мога ли да пътувам в чужбина за няколко дни, ако през това време съм в болничен поради бременност ? Според мен по този начин бих имала проблеми и аз , и лекарят, който е издал болничния. Според ММ нямало кой да се занимава с мен и нямало проблем .
Благодаря предварително за отговора  Hug
Ако става въпрос за болничен за бременост и раждане няма проблем.

# 77
Здравей те. Имам проблем и изпадам в ужас. От октомври сме в БГ и работя тук от декември. Сега съм брименна и днес шефката ми каза че затваря магазина. Най много още два месеца ще съм на работа. Преди да почна работа не съм здравно осигурена.  Мога ли да взема болничен и да ми Бъде изплатен от НОИ, като нямам здравни осигуровки?  И как трябва да се процедира за да взимам майчинството?

# 78
  • Пловдив
Здравей те. Имам проблем и изпадам в ужас. От октомври сме в БГ и работя тук от декември. Сега съм брименна и днес шефката ми каза че затваря магазина. Най много още два месеца ще съм на работа. Преди да почна работа не съм здравно осигурена.  Мога ли да взема болничен и да ми Бъде изплатен от НОИ, като нямам здравни осигуровки?  И как трябва да се процедира за да взимам майчинството?

Имаш право на болничен щом в момента работиш и имаш 6 м осиг стаж /смятам,че го имаш/.С предното дете нали си била по майчинство от фирма?Но взимането на болничен няма да те спаси,ако затворят фирмата.Търсиш си друга фирма да те назначи,за да взимаш 2 г майчинство.Достатъчно е да отработиш един ден преди 45 дневния ти болничен
За да имаш право на майчинство,трябва да работиш в момента на издаване на 45 дневния болничен преди термин и да имаш 12 м осигурителен стаж през целия ти живот

# 79
  • На десетия....
Момичета и аз се включвам с въпрос / надявам се да е за тук/
На 19.02.2014 изтече и последния болничен.... всичко ми е изплатено, сега кога да очаквам превод на майчинство  newsm78 и отразяват ли го някъде в сайта но НОИ ?
Благодаря предварително  bouquet

# 80
  • Пловдив
Момичета и аз се включвам с въпрос / надявам се да е за тук/
На 19.02.2014 изтече и последния болничен.... всичко ми е изплатено, сега кога да очаквам превод март месец,парите за февруари.до 5 ти април парите за целя март на майчинство  newsm78 и отразяват ли го някъде в сайта но НОИ ?да,под болничните ще ти излезе нова таблица с декларациите.проверяваш си всичко на същото място

# 81
Не мога да разбера как болничните за майчинство вече са изплатени за февруари а болничните за януари при бременност  още не!!!Къде е уловката?

# 82
Здравейте!
Имам въпрос и се надявам да можете да ми помогнете:
Случая е следния точно преди да разбера, че съм бременна със сина ми напуснах работа, да почвам да друго място. На следващия ден буквално разбрах, че съм бременна и се уговорих със стария си шеф да ме върне на работа, за да мога да взема майчинство, като аз си плащах два месеца осигуровките и после се водех в болничен. Това се развива края на 2009 год., началото на 2010 г.
След това забременях с дъщеря ми и от февруари 2012 г. съм по майчинство с нея. Сега четири години по-късно трябва вече да ми се прекрати договора, защото малката става на 2 години, а работно място няма.
Днес говорих със счетоводителката и тя ми казва, че обаче за да ми прекрати договора, трябва да си платя осигуровките за отпуските за четири години , които ми се полагат. Да уточня, понеже работодателя ми е направил услуга да ме води по майчинство, не претендирам да ми плаща отпуски. Това което ме интересува има ли вариант да не се плащат тези отпуски и да не се дължат осигуровки за тях в НОИ?

# 83
Здравейте!
Имам въпрос и се надявам да можете да ми помогнете:
Случая е следния точно преди да разбера, че съм бременна със сина ми напуснах работа, да почвам да друго място. На следващия ден буквално разбрах, че съм бременна и се уговорих със стария си шеф да ме върне на работа, за да мога да взема майчинство, като аз си плащах два месеца осигуровките и после се водех в болничен. Това се развива края на 2009 год., началото на 2010 г.
След това забременях с дъщеря ми и от февруари 2012 г. съм по майчинство с нея. Сега четири години по-късно трябва вече да ми се прекрати договора, защото малката става на 2 години, а работно място няма.
Днес говорих със счетоводителката и тя ми казва, че обаче за да ми прекрати договора, трябва да си платя осигуровките за отпуските за четири години , които ми се полагат. Да уточня, понеже работодателя ми е направил услуга да ме води по майчинство, не претендирам да ми плаща отпуски. Това което ме интересува има ли вариант да не се плащат тези отпуски и да не се дължат осигуровки за тях в НОИ?

Първо моля за едно уточнение - натрупаният платен отпуск ползван ли е (по документи) или предстои да бъде ползван. В първият случай е редно според уговорката ви да си поемеш осигуровките и данъка, а ако е вторият случай - може отпускът да не се ползва, а да се начисли като обезщетение при освобождаването, като се дължи само 10% данък върху сумата (която пак е редно да си поемеш). И в двата случая няма значение дали "претендираш" за отпуски, тъй като Кодекса на труда е задължителен и според него платеният отпуск се използва или се начислява като обезщетение (освен в случаите на изтичане по давност, но твоят случай не е такъв).

# 84
  • София
Здравейте. Имам два въпроса.  На 2 март детето ми направи една година. Обаче се оказва, че фирмата, в която работя ще прекрати част от дейноста си, сиреч аз оставам без работа. Това има ли някакво значение за НОИ и парите, които ще трябва да получавам от тях. Като остана без работа сега, мога ли март 2015 да подам документи на борсата и от там да получавам пари поне до септември 2015? Нещо ми е тъмна индия, кой какво прави, как се случва в тая държава и тн.
Втория. Възможно ли е от НОИ да са объркали дневната сума, която са ми изчислили за плащане на първата година. Много малка е сумата, която получавах и сега като смятам на калкулатора, които сте поставили на първата страница ми излиза разлика от 250-280лв на месец?
Благодаря.

# 85
  • София-Младост
Здравейте. Имам два въпроса.  На 2 март детето ми направи една година. Обаче се оказва, че фирмата, в която работя ще прекрати част от дейноста си, сиреч аз оставам без работа. Това има ли някакво значение за НОИ и парите, които ще трябва да получавам от тях. Като остана без работа сега, мога ли март 2015 да подам документи на борсата и от там да получавам пари поне до септември 2015? Нещо ми е тъмна индия, кой какво прави, как се случва в тая държава и тн.
Втория. Възможно ли е от НОИ да са объркали дневната сума, която са ми изчислили за плащане на първата година. Много малка е сумата, която получавах и сега като смятам на калкулатора, които сте поставили на първата страница ми излиза разлика от 250-280лв на месец?
Благодаря.

Закриване на фирмата има отношение за отпуска за втората година. Ако няма фирма оставете без майчинство. Ако има фирма си подавате документи за отпуска за отгл. на малко дете.
Ако закрият фирмата имате право да отидете на борсата.
МАлко вероятно е да са объркали толкова драстично. Извадете си ПИК и си проверете как са ви осигурявали в сайта им и какво дневно обезщетение ви е изчислено.

# 86
  • София
Имам ПИК и всичко съм проверявала, но се оказа доста голяма разлика от това, което аз очаквах и това, което НОИ ми изплаща. Не закриват цялата фирма, а само един отдел от нея, в който аз работя.

# 87
  • Пловдив
ladvy,в момента базата е 18 м,а твоето обезщетение е на база 24 м.Пиши мейл до НОИ с притесненията ти,ще проверят и ще ти отговорят.

# 88
ladvy,в момента базата е 18 м,а твоето обезщетение е на база 24 м.Пиши мейл до НОИ с притесненията ти,ще проверят и ще ти отговорят.

може ли да дадете и-мейла на НОИ. Благодаря!

# 89
  • Пловдив
може ли да дадете и-мейла на НОИ. Благодаря!

На сайта на НОИ ги има мейловете.Пишеш на това НОИ,в което ти се представят документите.

Общи условия

Активация на акаунт