Майчинството счетоводно-59

• 37 230
  • 754
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте ! Може ли някой запознат да ми разясни нещо,че се обърках :
В отпуск след майчинство съм .Интересува ме следното :
Единият месец в отпуск хващам 17 работни дни ( от 19 р.д. за месеца ) и получавам напр. 500 лв..Тези пари саточно толкова, колкото ми се полагат на база среднодневно заплащане ( умножено по 17 р.д. ) въз основа последен реално отработен месец  преди болничните ми .На следващия месец обаче има 22 работни дни .За този месец с 22 р.д. какво заплащане трябва да получа ? 500 лв. или :
500/17= 29,41
29,41*22= 647,02
Или към първият месец се добавят дните в майчиство ( които са два )  и така се получва ново среднодневно заплащане , което ... какво ? Не са ми ясни нещата и колежката на работа не можа веднага да ми каже ...

# 91
Здравейте момичета, имам един въпрос към вас.: Болничния по време на бременност, да кажем в 3-4-ти месец по същия начин ли се смята както и обикновения болничен, т.е. на 80% от НОИ?

# 92
  • Пловдив

Да

Имаш едно среднодневно за всичките 410 дни.То се умножава по работните дни за съответния месец.Колежката няма какво да ти обяснява.Вадиш си пик код от НОИ и на сайта си виждаш всичко

Здравейте момичета, имам един въпрос към вас.: Болничния по време на бременност, да кажем в 3-4-ти месец по същия начин ли се смята както и обикновения болничен, т.е. на 80% от НОИ?

Да,и двата са за общо заболяване и са на 80 процента

# 93
  • София-Младост
Няма такъв болничен по време на бременост. Има болничен за временна неработоспособност...това за което питаш и болничен за бременост и раждане.
Да на 80% се смята.

Да

Имаш едно среднодневно за всичките 410 дни.То се умножава по работните дни за съответния месец.Колежката няма какво да ти обяснява.Вадиш си пик код от НОИ и на сайта си виждаш всичко
Тя пита за платен отпуск след майчинство.

Последна редакция: чт, 06 мар 2014, 03:18 от AnMary

# 94
Болничният си е болничен .По време на бременност пак го водят "общо заболяване " до колкото знам ( 45 дена преди термин - е за "бременност и раждане" ).Първите 3 дена се заплащат от работодателя на 70% , а останалите на 80%  от НОИ .И в двата случая мисля ,че гледат среднодномесечното заплащане 18 месеца назад , ако няма прекъсване на здравните осигуровки .

Да

Тя пита за платен отпуск след майчинство.
Така е минах ги тези неща Simple Smile.

Последна редакция: чт, 06 мар 2014, 03:19 от AnMary

# 95
  • София
Още снощи видях, че има вече и електронни запитвания. Пуснах един имейл и ще видим кога ще отговорят. Искам да ми презичислят обезщетението за първата година. Бях сигурна в началото, че има нещо объркано, но викам хайде сега да не се занимавам. Но след случай с една ромка, която ми заяви, че получава по 900лв на месец от НОИ вече ми кипнаха гемиите....
По въпроса с фирмата ще чакам официално да ни връчат предизвестията за съкращения.
Ще споделя от НОИ какво са ми отговорили. Надявам се да е скоро.

# 96
Здравейте!
Излизам в неплатен отпуск след 2 години майчинство. Трябва да подам молба. В нета има доста варианти, но не знам кой е правилния. Има ли някъде готова форма? И още един въпрос ... счетоводителката ми каза сама да си изчисля датите от-до на отпуска, който е шест месеца. От кога се смята - деня в който е родено детето влиза ли ... примерно 10 януари - 10 юли ... така ли е или бъркам? Благодаря!

# 97
  • София-Младост
Здравейте!
Излизам в неплатен отпуск след 2 години майчинство. Трябва да подам молба. В нета има доста варианти, но не знам кой е правилния. Има ли някъде готова форма? И още един въпрос ... счетоводителката ми каза сама да си изчисля датите от-до на отпуска, който е шест месеца. От кога се смята - деня в който е родено детето влиза ли ... примерно 10 януари - 10 юли ... така ли е или бъркам? Благодаря!
Вероятно всички са правилни, ето ти един
http://www.shatovi.com/declaracii/zaqvlenie-za-polzvane-na-otpus … len-167-ot-kt.pdf
Отпуска може да започне от следващият ден, след 2 РД на детето.

# 98
Здравейте, искам да попитам за следния казус:

От 3 години работя на 4 часа, осигуряват ме на 210 лв.
Имам ли право на майчинство и какъв ще е размерът съответно през първата и през втората година?

# 99
  • В полите на Пирин планина

Имам ли право на майчинство и какъв ще е размерът съответно през първата и през втората година?

Да - ще имаш. Нужен е осигурителен стаж поне 12 месеца изобщо през живота ти. Ще получаваш минималното обезщетение през 410 дни, а след това определената с ЗБДОО сума на обезщетение за гледане на дете.

# 100
Здравейте!

Моля да ми помогнете с информация!
Моя приятелка е бременна, но здравните й осигуровки са прекъснати. Общо през живота си е работила повече от две години, но с прекъсвания, защото е била предимно на сезонна работа. Осигурявана е на минимална работна заплата. Откак е забременяла не работи и няма здравни осигуровки. Категорично отхвърля варианта да бъде назначена фиктивно в някоя фирма. Няма възможност да плати здравните си осигуровки, за да й възстановят правата.
Това, което иска да знае е какви са правата й, какви пари ще получи от държавата грубо казано.
Някой й е казал, че ще получава по 100лв. в продължение на една година, детски - по 35лв., а вместо 45 дневния болничен преди раждане ще получи 150лв.

# 101
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!

Моля да ми помогнете с информация!
Моя приятелка е бременна, но здравните й осигуровки са прекъснати. Общо през живота си е работила повече от две години, но с прекъсвания, защото е била предимно на сезонна работа. Осигурявана е на минимална работна заплата. Откак е забременяла не работи и няма здравни осигуровки. Категорично отхвърля варианта да бъде назначена фиктивно в някоя фирма. Няма възможност да плати здравните си осигуровки, за да й възстановят правата.
Това, което иска да знае е какви са правата й, какви пари ще получи от държавата грубо казано.
Някой й е казал, че ще получава по 100лв. в продължение на една година, детски - по 35лв., а вместо 45 дневния болничен преди раждане ще получи 150лв.

Това всичко ще го получава, ако доходът на член от семейството не надвишава 350 лв на база 12-месечен период.

# 102

Да - ще имаш. Нужен е осигурителен стаж поне 12 месеца изобщо през живота ти. Ще получаваш минималното обезщетение през 410 дни, а след това определената с ЗБДОО сума на обезщетение за гледане на дете.

Благодаря   bouquet.

А какво е минималното обезщетение за тези 410 дни?

# 103
  • София-Младост

Благодаря   bouquet.

А какво е минималното обезщетение за тези 410 дни?
МРЗ

# 104
Много благодаря!
 Hug

Значи ще получавам 340 лв/мес през първата година, въпреки, че осигурителният ми доход през поседните години е по-нисък.

Общи условия

Активация на акаунт