Майчинството счетоводно-59

• 37 227
  • 754
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте! Може да се повтарям , но искам да попитам дали имам право на майчинство, имам около 5м стаж от 2012г. и сега съм бременна в 21 г. с., искам да попитам ако ме назначат във фирма 45 дни преди раждането, ще имам ли право на майчинство и  каква ще е сума / в какъв срок ще бъде? Защото разпитвам, някъде казват едно, други друго, а от четенето до сега не ми става ясно. Благодаря Ви много предварително Simple Smile
и съм студентка 2г , ако това е от значение

# 136
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Щом нямаш необходимия осигурителен стаж, може да те назначат във фирма преди 45-дневния и щом направиш 12 месеца стаж, ще получаваш майчинство до 2 години на детето.Колкото по-рано те назначат толкова по-добре.Може и да си в болничен за да плащаш по-малко осигуровки.

# 137
Благодаря ви много за ценната информация..Значи щем не щем ще го запишат на законния ми мъж..Sad  Дано успея поне с подаването на документите..!А доход на бащата с първото ми дете не ми искаха последният път приподаване на документи за детски,понеже имам решение от дело за издръжка...Дали и с това бебе ще е така?

# 138
Щом нямаш необходимия осигурителен стаж, може да те назначат във фирма преди 45-дневния и щом направиш 12 месеца стаж, ще получаваш майчинство до 2 години на детето.Колкото по-рано те назначат толкова по-добре.Може и да си в болничен за да плащаш по-малко осигуровки.
щом направя 12 или 18 месеца, не се ли промениха нещата сега от 12 на 18м

# 139
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
щом направя 12 или 18 месеца, не се ли промениха нещата сега от 12 на 18м

Трябва да имаш 12 месеца осигурителен стаж, т.е. на 8 часа.
Изчислението е върху предходните 18, но при теб ще е МРЗ най-вероятно.

# 140
Благодаря, ще проверя в калкулатора. Аз писах на НОИ, но техния тоговор беше следния:

Към момента дължимото парично обезщетение е правилно и законосъобразно  изчислено и изплатено въз основа на наличните данни по чл. 5, ал. 4 от КСО и  приложената декларация от осигурителя  с попълнени данни относно правото на парично обезщетение.

В 18-мес. период, от който е изчислен БЛ има некоректни  данни по чл. 5, ал. 4 от КСО от работодателя, това са месеците: 01.08.2012г. до 30.04.2013г. В тези случаи периодите с некоректна информация се заместват с минимална работна заплата /МРЗ/.

Уведомих и работодателя за последното изречение.

Но все още не съм на ясно кой е в грешка и колко би трябвало да получа като средно дневно обезщетение. Затова ви благодаря за предложението да използвам калкулатор.

Отговорът на НОИ посочва проблемът, работодателят следва да реагира и да подаде необходимите данни (декл.1) и тогава ще можеш да поискаш преизчисляване на обезщетението от НОИ.

# 141

Отговорът на НОИ посочва проблемът, работодателят следва да реагира и да подаде необходимите данни (декл.1) и тогава ще можеш да поискаш преизчисляване на обезщетението от НОИ.
[/quote]

Работодателя е подавал своевременно всеки месец декл1. Проблемът май се крие в това, че през този период съм получавала обезщетение за отглеждане на дете до 1г, и като такова то не се смята да осигурителен доход. Затова за осигурителен доход се взима МРЗ.
Така че след като си родил дете ако искаш да получаваш някакви нормални пари и да не се чувстваш ощетен от държавата по-добре е да не ползваш болничен до натрупване на 18 месеца след завръщане на работата. А всички знаят, че тогава най-много се налага защото децата са малки и боледуват. Както и да е. Срам ме е че има майки които искат да получават майчинство и питат как да се регистрират за 1 раб ден, за да получават такова. А други които работят не им се полага това за което са плащали всеки месец докато работят. Отново абсурдите в България.

# 142
Здравейте!Бременна съм след ИКСИ и съм в болничен от деня на пункцията.180 -те дни болнични ми приключват на 25 март а 45-те дена преди ВРТ ми започват от 9 май.За този месец и малко без болничен ще се явя на ТЕЛК.От ЖК ще ми дадът документа за ТЕЛК на 26 март.Въпросът ми е следния:Документът за ТЕЛК преди да изтече последният болничен ли се подава или може и ден,два след като е изтекъл?Объркано стана  Embarassed дано сте разбрали въпроса ми.Благодаря предварително  bouquet.

# 143
  • Пловдив
Благодаря ви много за ценната информация..Значи щем не щем ще го запишат на законния ми мъж..Sad  Дано успея поне с подаването на документите..!А доход на бащата с първото ми дете не ми искаха последният път приподаване на документи за детски,понеже имам решение от дело за издръжка...Дали и с това бебе ще е така?

Ще е така,ако и за него имаш решение от дело за издръжка

Работодателя е подавал своевременно всеки месец декл1. Подал,ама грешна.Пишат ти от НОИ ти обаче си съчиняваш някакви други неща Проблемът май се крие в това, че през този период съм получавала обезщетение за отглеждане на дете до 1г, и като такова то не се смята да осигурителен доход. Затова за осигурителен доход се взима МРЗ. НЕ,не е така.Не се взима МРЗ за този период

Срамът го остави за другите.  Peace

Последна редакция: пт, 07 мар 2014, 23:39 от ♥Elfita♥

# 144
  • Sofia, Bulgaria
Здравейте, четох доста и виждам, че повечето въпроси са за болничните или изчисляването на майчинството... моят въпрос е малко по различен и моля да ме извините ако не  е за тук...
От 01.04.2014 излизам по майчинство 45 дни преди раждане.. през март получих пари за дрехи в момент , в който няма основание да НЕ ми дадат цялата сума за цялата година, тоест още съм си на работа и ми се дължи цялата сума. Във вътрешните ни правила е записано, че когато служител ползва отпуск по майчинство през календарната година му се дължи сума изчислена на пропорционално отработеното време. В правилата са посочени също и отделни случаи, при които служителите ДЪЛЖАТ ИЛИ СЪОТВЕТНО НЕ ДЪЛЖАТ възстановяване на сумите за облекло (например при напускане, пенсиониране и т.н.), но не е посочено изрично, дали се възстановяват ако излезеш по майчинство ....тоест ако си получил парите за дрехи в момент, в който НЕ си бил по майчинство, то когато излезеш по майчинство ДЪЛЖИШ възстановяване- това не е изрично посочено.

Въпросът ми е:

1. Правилно ли е вътрешните правила да се тълкуват така в мой интерес: парите се изплащат ПРОПОРЦИОНАЛНО НА ОТРАБОТЕНО ВРЕМЕ само тогава, когато в момента на изплащането си в отпуск по майчинство. Но ако си на работа и не ползваш към момента отпуск по майчинство те се изплащат в пълен размер и  щом не е посочено изрично , че се дължи възстановяване на тези суми, то няма задължение за връщане.
2. Важи ли в този случай, това че добросъвестно получени пари няма как да те накарат да възстановиш или това важи само само за трудово възнаграждение? Някъде попаднах на статия от адвокат, който обясняваше, че пари за дрехи НЕ могат да ти удържат от заплатата, защото били с различен характер.... (съжалявам ако е малко объркано)..

# 145
Аз също имам въпрос, който сигурно много пъти е задаван, но не му намирам отговора. За изчисляване на обещетение за майчинство вече се вземат 18месеца назад. Но през тези 18 месеца, 6 от тях бях на бюрото по труда и получавах обещетение. За да си сметна с калкулатора, за този период каква сума трябва да въведа-0лв или 320(т.е.  минималната заплата), или някаква друга?
Бях освободена от работа, заради намаляване обема на работа, ако това има значение, но не помня по кой член се води.. Tired

# 146
Здравейте! Може да се повтарям , но искам да попитам дали имам право на майчинство, имам около 5м стаж от 2012г. и сега съм бременна в 21 г. с., искам да попитам ако ме назначат във фирма 45 дни преди раждането, ще имам ли право на майчинство и  каква ще е сума / в какъв срок ще бъде? Защото разпитвам, някъде казват едно, други друго, а от четенето до сега не ми става ясно. Благодаря Ви много предварително Simple Smile
и съм студентка 2г , ако това е от значение

Като студентка би трябвало да получиш еднократна помощ при раждане на дете за студентки, възлизаща на размер 2 880 лв!!!
http://pomosti.oneinform.com/semeini-pomosti/student/

стига да си редовна форма на обучение.
аз съм завършила преди 10 години, но това ме кара да се замисля, дали да не запиша още една магистратура през лятото, сега май месец като се роди детето. но имам време още за това и трябва да видя в бургаските университети, най-вероянто във вхти как стои въпроса

# 147
  • В полите на Пирин планина
Аз също имам въпрос, който сигурно много пъти е задаван, но не му намирам отговора. За изчисляване на обещетение за майчинство вече се вземат 18месеца назад. Но през тези 18 месеца, 6 от тях бях на бюрото по труда и получавах обещетение. За да си сметна с калкулатора, за този период каква сума трябва да въведа-0лв или 320(т.е.  минималната заплата), или някаква друга?
Бях освободена от работа, заради намаляване обема на работа, ако това има значение, но не помня по кой член се води.. Tired

МРЗ се вписва за месеците, когато си била безработна.

# 148
Въпросът ми е:

1. Правилно ли е вътрешните правила да се тълкуват така в мой интерес: парите се изплащат ПРОПОРЦИОНАЛНО НА ОТРАБОТЕНО ВРЕМЕ само тогава, когато в момента на изплащането си в отпуск по майчинство. Но ако си на работа и не ползваш към момента отпуск по майчинство те се изплащат в пълен размер и  щом не е посочено изрично , че се дължи възстановяване на тези суми, то няма задължение за връщане.
2. Важи ли в този случай, това че добросъвестно получени пари няма как да те накарат да възстановиш или това важи само само за трудово възнаграждение? Някъде попаднах на статия от адвокат, който обясняваше, че пари за дрехи НЕ могат да ти удържат от заплатата, защото били с различен характер.... (съжалявам ако е малко объркано)..

По първият ти въпрос бих тълкувала в твоя полза, доколкото казваш, че във ВПРЗ не е посочено изрично, че в този случай се възстановяват съответните суми. Разбира се не претендирам че мнението ми е миродавно.

Дори и работодателят ти да поиска връщане на част от сумата, това трябва да стане доброволно от твоя страна. В този случай важи чл.272 от КТ, в който изрично са посочени какви удръжки могат да се правят от работодателя от трудовото възнаграждение и твоят случай не попада в тях.

# 149
  • sofia
Здрaвейте,имaм следното питaне,че нещо съвсем се объркaх.Септември 2013 рaзбрa ,че съм бременнa с трето бебче и от нaчaлото нa ноември излязaх болничен с ЛКК порaди прокървявaне,до сегa съм ползвaлa 150 дни до 02.04.2014 и след товa излизaм в 45 дневния.Проблемът е в товa ,че през 2013 си бях ползвaлa полaгaщия се от ЛЛ болничен 40 дни(основно зa децaтa) и с него стaвaт повече от 180 дни,но пък сa в две рaзлични години.Много объркaно стaнa.Дaли ще ми върнaт последния болничен и изобщо кaк се процедирa в тaкaвa ситуaция?

Общи условия

Активация на акаунт