Майчинството счетоводно-59

• 37 159
  • 754
  •   1
Отговори
# 165
  • Пловдив
Добър вечер!
Искам да попитам: може ли ЛЛ да издаде на 10.03 третия изравнителен болничен, който да е от дата 12.03?

Не,не може.Може да го издаде на 12 ти или след това

# 166
  • Varna
Здравейте!
Искам да попитам, ако към момента работя на трудов договор на половин работен ден, имам ли право на обезщетения за бременност и  майчинство?
имам осигурителен стаж достатъчно дълъг.

Благодаря предварително!  bouquet

# 167
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
♥Elfita♥, благодаря за отговора!

# 168
  • Пловдив
Искам да попитам, ако към момента работя на трудов договор на половин работен ден, имам ли право на обезщетения за бременност и  майчинство?

Да

# 169
  • София
Здравейте,
много съм объркана и ви моля ако някой може да ми разясни моята ситуация Sad Имам силни съмнения че съм забременяла, а в момента съм в края на отпуск за отглеждане на малко дете (2-ра година от майчинството). Как да изчисля ако родя, какво майчинство бих получавала, като евентуално се опитам да се върна на работа възможно най-скоро за да започнат отново да ме осигуряват на 690 лв. Има ли някакво значение че съм била в майчинство, някакъв допълнителен закон, или се изчислява стандартно за осигуровките ми 18 месеца на зад?

# 170
  • София-Младост
Здравейте,
много съм объркана и ви моля ако някой може да ми разясни моята ситуация Sad Имам силни съмнения че съм забременяла, а в момента съм в края на отпуск за отглеждане на малко дете (2-ра година от майчинството). Как да изчисля ако родя, какво майчинство бих получавала, като евентуално се опитам да се върна на работа възможно най-скоро за да започнат отново да ме осигуряват на 690 лв. Има ли някакво значение че съм била в майчинство, някакъв допълнителен закон, или се изчислява стандартно за осигуровките ми 18 месеца на зад?
Периодът на майчинство при сметките ще е на база МРЗ. Иначе изчисленията са стандартни. Калкулатор трябва да има в първата тема.

# 171
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
еми значи остава така, на 17.03 подписвам "назначаването" и остава дилемата дали на 18.03 да взема болничния от лекаря, че да не вземе да се "размрънка" счетов.-та или в такъв случай да се разбера с него да кажем след седмица да ми го издаде, че поне така да имам повече отработени дни - 5 /една раб. седмица/.дано счетов. да е съгласна на този вариант. така става ли според вас? или да си му кажа да ми ги издаде на 31.03 и счетов. да ги внася там в изискуемия 15 дневен срок...в НОИ, за да мога да си получа обезщетението преди раждане или няма такъв вариант обезщетение за майчинство да бъде изплатен преди датата на термина или самото раждане, което може да е преди или след термина.
благодарности пак за отговора, който ще чакам на финал да получа. всичко ми се изясни, остана само този казус. пак благодаря! Simple Smileпоздрави

Пак казвам съобрази се със счетито...или болничният да е от 19 март или направо си вземаш 45-дневния...

# 172
 Здравейте!Бременна съм след ИКСИ и съм в болничен от деня на пункцията.180 -те дни болнични ми приключват на 25 март а 45-те дена преди ВРТ ми започват от 9 май.За този месец и малко без болничен ще се явя на ТЕЛК.От ЖК ще ми дадът документа за ТЕЛК на 26 март.Въпросът ми е следния:Документът за ТЕЛК преди да изтече последният болничен ли се подава или може и ден,два след като е изтекъл?Объркано стана  Embarassed дано сте разбрали въпроса ми.Благодаря предварително bouquet.

# 173
  • Varna

Да

Благодаря Ви за отговора! Хубав ден!

# 174
Пантера благодаря!!! Изцяло ми помогнахте и ти и другите специалисти, които ми писахте относно казуса. Всичко ми се изясни. остава "договорката" със счет. на 17-ти. какво ще каже за болничния -кога да го изискам от АГ-то?то вярно пък, че независимо че почти съвпадат дните, 17-ти-18ти няма да има един отработен ден даже.но и както предполагам, тя няма да иска да е "толкова скоро", т.е. веднага след "назначаването", един ден и "хоп" - болничен Simple Smile)) и съм на 100 % убедена, че жената ще изиска както и си спомена като говорихме :аз предлагам поне 2 отработени седмици да имаш...а те две отработени седмици са точно до 31.03 Simple Smile 11 работни дни и на 01.04 отивам при АГ-то за болничен. така става нали Simple Smile хем се спазва уговорката, хем взимам болничния точно на датата 45 дневен преди термин Simple Smile))разбрах, че предварително не може да ми го издаде, ако на 17-ти ме назначат и на 19-ти да го взема да го представя, не може предварително...а на 31.03 може ли? а и това зависи кога е по график на работа доктора...
Благодаря пак!

# 175
Здравейте! Излязох в майчинство 45 дни преди термин на 11. 03. 2013г. Понеже ТД беше срочен, ме освободиха от длъжност на 15. 07. 2013. Родих близнаци преждевременно с 20 дни. Сега трябва някой да ме наеме и след това пак да изляза в отпуск за отглеждане на дете до 2 години. Въпроса ми е кога ми изтича майчинството и кога най-късно трябва да бъда наета? Ако някой може да ми даде линк с калкулатор ще съм безкрайно благодарна   bouquet
Да разбирам ли, че до 24. 04. 2014 вкл. съм в майчинство и малко преди това трябва да бъда наета?

# 176
  • В полите на Пирин планина
Пантера благодаря!!! Изцяло ми помогнахте и ти и другите специалисти, които ми писахте относно казуса. Всичко ми се изясни. остава "договорката" със счет. на 17-ти. какво ще каже за болничния -кога да го изискам от АГ-то?то вярно пък, че независимо че почти съвпадат дните, 17-ти-18ти няма да има един отработен ден даже.но и както предполагам, тя няма да иска да е "толкова скоро", т.е. веднага след "назначаването", един ден и "хоп" - болничен Simple Smile)) и съм на 100 % убедена, че жената ще изиска както и си спомена като говорихме :аз предлагам поне 2 отработени седмици да имаш...а те две отработени седмици са точно до 31.03 Simple Smile 11 работни дни и на 01.04 отивам при АГ-то за болничен. така става нали Simple Smile хем се спазва уговорката, хем взимам болничния точно на датата 45 дневен преди термин Simple Smile))разбрах, че предварително не може да ми го издаде, ако на 17-ти ме назначат и на 19-ти да го взема да го представя, не може предварително...а на 31.03 може ли? а и това зависи кога е по график на работа доктора...
Благодаря пак!

Може и направо болничния, който е 45 дни преди термин, щом такава ви е уговорката.

Здравейте! Излязох в майчинство 45 дни преди термин на 11. 03. 2013г. Понеже ТД беше срочен, ме освободиха от длъжност на 15. 07. 2013. Родих близнаци преждевременно с 20 дни. Сега трябва някой да ме наеме и след това пак да изляза в отпуск за отглеждане на дете до 2 години. Въпроса ми е кога ми изтича майчинството и кога най-късно трябва да бъда наета? Ако някой може да ми даде линк с калкулатор ще съм безкрайно благодарна   bouquet
Да разбирам ли, че до 24. 04. 2014 вкл. съм в майчинство и малко преди това трябва да бъда наета?

Брой 410 дни от 11.03.2013 г. и от следващия ден трябв ада излезеш в отпуск за гледане на дете.

# 177
Благодаря! а предният въпрос от момичето проворика и у мен интерес: какво ще стане ако ме назначат на срочен тр. договор - 17.03 - 25.09? прекратява ли ми се майчинството по този начин?

Благодаря! а предният въпрос от момичето проворика и у мен интерес: какво ще стане ако ме назначат на срочен тр. договор - 17.03 - 25.09? прекратява ли ми се майчинството по този начин?
и трябва ли пак да бъда наета някъде или към същият работодател пак или няма значение, важно е към дата 01.04 да се водя само на договор без значение срочен или безсрочен?
и какво става след изтичането на срочния договор по време на майчинството?

Последна редакция: ср, 12 мар 2014, 05:04 от AnMary

# 178
  • София-Младост
Да, при срочен договор работодатеялт има право да го прекрати с изтичане на срока, или преди това, ако е сключен в негова полза. Ако към 25,09 на теб ти е започнал отпуска за бременост и раждане, ще продължиш да получаваш обезщетение, до края на 410-те дни, но нямаш право на обезщетение за втората година.

# 179
Здравейте!
На 04.04.2014 г. трябва да се явя на работа след изтичане на 2 години майчинство. Септември месец ми предстой второ раждане. Някъде в края на юли месец ще излезна болничния, който се издава 45 дни преди термина. Имам отпуска, с която да покрия времето от началото на април до края на юли, но началникът ми ми каза, че няма да позволят да си я използвам сега. Аз нямам намерение да се връщам на работа през това време, поради което ще се наложи да излезна в болничен.  От прочетеното останах с впечатлението, че ако излезна непрекъснат болничен няколко месеца от бременността, обезщетението за майчинство ще ми се смята 18 месеца назад преди болничния, т.е. не само преди 45 дневния, а преди целия болничен. Така ли е наистина? Не знам дали има значение, но съм държавен служител.
Дано не съм ви затруднила много с обясненията си и да ме разберете какво ме вълнува Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт