Майчинството счетоводно-59

• 37 018
  • 754
  •   1
Отговори
# 495
  • Плевен
Здравейте, изчетох последната тема, но не намерих казус като моя, затова реших да попитам. Значи.. в майчинство съм, дъщеря ми става на 2 год. през август 2014г. Водя се на трудов договор фиктивно в една фирма. Междувременно пак съм бременна, но поради ред причини искам да прекратя договора с тази фирма и да се запиша в друга, пак фиктивно. Въпросът ми е може ли да стане така, колко време трябва да се водя в новата преди да пусна болничен? Това как ще повлияе на майчинството ми в момента и на следващото? Надявам се да ме разберете, защото и аз не съм сигурна дали правилно си задавам въпросите.

# 496
  • София
Здравейте!
Сигурна съм,че въпросът който сега ще поставя е дискутиран многократно тук, но нека получа отговор от компетентните лица, специално за себе си.
Имам 12 мес. осигурителен стаж във фирмата. Каква сума за майчинство ще получавам през първата и съответно през втората година, така че с точност да мога да информирам работодателя си относно връщането ми на работа?

Благодаря предварително на всички,които ще отговорят!

# 497
  • София-Младост
Здравейте!
Сигурна съм,че въпросът който сега ще поставя е дискутиран многократно тук, но нека получа отговор от компетентните лица, специално за себе си.
Имам 12 мес. осигурителен стаж във фирмата. Каква сума за майчинство ще получавам през първата и съответно през втората година, така че с точност да мога да информирам работодателя си относно връщането ми на работа?

Благодаря предварително на всички,които ще отговорят!

При тези данни е въпрос на отгатване първата година, втората за момента обезщетението е 340лв.

Здравейте, изчетох последната тема, но не намерих казус като моя, затова реших да попитам. Значи.. в майчинство съм, дъщеря ми става на 2 год. през август 2014г. Водя се на трудов договор фиктивно в една фирма. Междувременно пак съм бременна, но поради ред причини искам да прекратя договора с тази фирма и да се запиша в друга, пак фиктивно. Въпросът ми е може ли да стане така, колко време трябва да се водя в новата преди да пусна болничен? Това как ще повлияе на майчинството ми в момента и на следващото? Надявам се да ме разберете, защото и аз не съм сигурна дали правилно си задавам въпросите.
В новата поне 1 ден, за да влезе в сила ТД. Промяната на работодателя не оказва влияние в/у обезщетението. А кога ще го направите е ваш избор. Най-добре е да стане с изтичането на втората година, за да спестите бумащина, ако сега смените фирмата.

Последна редакция: пт, 11 апр 2014, 04:25 от AnMary

# 498
  • В полите на Пирин планина

Да си подновя питането.

Аз мислех, че трябва да съм на работа като влизам в майчинство, а после няма значение.

Значи , аз така го разбирам. Като ми свърши май месец договора, ще ми спрат майчинстото, така ли ?

А и ще имам натрупан платен отпуск, с него какво става ?

Ако започне ползването на отпускът за бременност и раждане - 45 преди термин до 410 дни - се получава обезщетение до края му. НО, за да получаваш обезщетение за гредане на дете до 2 годишна възраст трябва да си на договор - иначе нищо няма да получаваш.
Ако договорът ти изтече, независимо, че ще си получаваш обезщетението през всичките 410 дни, щом веднъж е започнало ползването вече, то това време не се зачита за стаж и за този период трябва сама да си внасяш здравни вноски. Това е - не знам как по-ясно да го напиша, за да се разбрем  newsm78

Здравейте, изчетох последната тема, но не намерих казус като моя, затова реших да попитам. Значи.. в майчинство съм, дъщеря ми става на 2 год. през август 2014г. Водя се на трудов договор фиктивно в една фирма. Междувременно пак съм бременна, но поради ред причини искам да прекратя договора с тази фирма- по взаимно съгласие става без проблем друга, пак фиктивно. Въпросът ми е може ли да стане така, колко време трябва да се водя в новата преди да пусна болничен? - достатъчен е един отработен денТова как ще повлияе на майчинството ми в момента и на следващото? - прекратиш ли настоящия договор подаваш Приложение 12 - за промяна на обстоятелствата, защото с прекратяването на договора се прекратява и правото на отпуск за гледане на дете; подписваш нов договор, отработваш един ден, вземаш болничен и подаваш Приложение 4, за да получаваш 1/2 от обезщетението за гледане на дете до 2 години; как ще повлияе един болничен зависи какви са били осигурителните доходи 18 месеца назад Надявам се да ме разберете, защото и аз не съм сигурна дали правилно си задавам въпросите.

# 499
Здравейте,

Първо искам да благодаря на всички, които отделят от времето си, за да отговарят на въпросите на тези като мен, които не се оправят добре със счетоводната материя!

Моят случай е следният: 1-вата година от майчинството ми изтече на 12 март, след което аз се върнах на работа. Още на 18 март ми беше изплатена сумата, която ми се полага за периода 1 - 12 март. След това би трябвало да получавам всеки месец по 170лв, нали така?
Въпросът ми е, дали за март ще ми бъде изплатена някаква част от тези 170лв и ако ДА, то кога да очаквам тези пари? До момента нищо не ми е преведено.

Благодаря предварително!

# 500
Здравейте,

Първо искам да благодаря на всички, които отделят от времето си, за да отговарят на въпросите на тези като мен, които не се оправят добре със счетоводната материя!

Моят случай е следният: 1-вата година от майчинството ми изтече на 12 март, след което аз се върнах на работа. Още на 18 март ми беше изплатена сумата, която ми се полага за периода 1 - 12 март. След това би трябвало да получавам всеки месец по 170лв, нали така?
Въпросът ми е, дали за март ще ми бъде изплатена някаква част от тези 170лв и ако ДА, то кога да очаквам тези пари? До момента нищо не ми е преведено.

Благодаря предварително!

Подала ли си приложение 4 при работодателя? Ако - да, то той трябва да го представи в НОИ до 15-ти април 2014. Плащането е в срок от 15 работни дни. Ще получиш сума за 13 работни дни - 110.50 лева.

# 501
Да, подадено е такава декларация. Значи просто ще трябва да изчакам превода. (най-вероятно до края на април)

Благодаря за разяснението!

# 502
Здравейте, дали някой може да ме просветли - след 2-ра година майчинство майката може директно, без прекъсване, да си ползва натрупания платен отпуск, нали? Възможно ли е да й се откаже от работодателя?  При положение, че след използването му ще продължи веднага да ползва неплатен отпуск за отглеждане на дете до 3 г.

И второ, има ли срок за пускане на молба за такъв отпуск, или трява да стане просто преди изтичането на втората година?

# 503
Здравейте, дали някой може да ме просветли - след 2-ра година майчинство майката може директно, без прекъсване, да си ползва натрупания платен отпуск, нали? - да Възможно ли е да й се откаже от работодателя? - не, за врмето преди 2014 г.  При положение, че след използването му ще продължи веднага да ползва неплатен отпуск за отглеждане на дете до 3 г. - няма проблем

И второ, има ли срок за пускане на молба за такъв отпуск, или трява да стане просто преди изтичането на втората година? - няма определен срок - поне 10-тина дни по-рано е добре

# 504
Lady Brinne, признателна съм ти за отзивчивостта и информацията.   bouquet

# 505
Добро утро,
назначена съм във фирма от 01.03.14, излязох в болничен на 10.03.14, виждам че болничния ми е подаден в НОИ, но няма да ми го изплатят докато не са ми платени осигуровките, нали така? До кога е срока за плащането им през този месец, защото знам че все още не са платени.

# 506
  • София-Младост
Добро утро,
назначена съм във фирма от 01.03.14, излязох в болничен на 10.03.14, виждам че болничния ми е подаден в НОИ, но няма да ми го изплатят докато не са ми платени осигуровките, нали така? До кога е срока за плащането им през този месец, защото знам че все още не са платени.
Няма такова нещо, ще ти се изплати в рамките на 15 работни дни от подаването, без значение платени или не осигурит. вноски.

# 507
Добро утро,
Няма такова нещо, ще ти се изплати в рамките на 15 работни дни от подаването, без значение платени или не осигурит. вноски.

Благодаря ти, значи съм се заблудила  Simple Smile

# 508
Здравейте!Сумата на която ме осигуряват е 470 лв.,на постояннен трудов договор на 8ч.работен ден с трудов стаж в тази фирма 1г. и 8 месеца,5 години имам осигуряване на 4 ч.Въпроса ми е колко болнични ще взема и колко майчинство!Благодаря!

# 509
Здравейте!Сумата на която ме осигуряват е 470 лв.,на постояннен трудов договор на 8ч.работен ден с трудов стаж в тази фирма 1г. и 8 месеца,5 години имам осигуряване на 4 ч.Въпроса ми е колко болнични ще взема и колко майчинство!Благодаря!

Около 360-370 лева, в зависимост от броя на работните дни.

Общи условия

Активация на акаунт