Отговори
# 210
  • София
tonniny повдигна много интересна тема с тези болнични и с изплащането на майчинските.  newsm78 В този ред на мисли искам да ви попитам кога ви изплатиха втория болничен?! На мен още не ми е платен, т.е. за февруари не съм взела никакви пари., а той е от 31.01 - 13.03

Ще ти го платят най-вероятно на 2 части - за 31.01 и целия февруари ще ги получиш  може би още този четвъртък и останалата част ще я получиш малко след 13.03, може би първия четвъртък след 13-ти. Това е по мои наблюдения как действат. Някак ги делят месец за месец. Пиши после дали е така.

Влади вече е 6.200  Joy Минахме на дрехи за 3-6м малко са му широки де, ама 0-3 ги опъва като манекенка  Joy
И ние сме така  Mr. Green Още 2 седмици и ще му взимам 3-6:)

Забравих да напиша и че сме на адаптирано мляко.Това е засега от нас ако има някоя майка в положение като нашето да сподели мнение по въпроса със соковете ...

И ние сме на адапте, но смятам да захраня с кашички и соковете за по-натам. Ще видим как ще се преборя с педиатрите...

Аз се чувствам като на курорт при нашите. Не е истина просто. Днес излизах 4 часа на кафе с приятелки.  lalalala Толкова роптах докато се махна, а сега не ми се тръгва за квартирата, плаче ми се направо.... Детето е много спокойно тук, не знам защо. Не само че ме отменят, ами и той се чувства по-добре и вече не плаче.

# 211
Честит празник, българки!  Simple Smile

Исках да споделя,че останах потресена от това което споделиха повечето мами,че даването на сокче от 2 месеца е недопустимо!Аз бях съвсем спокойна досега тъй като лекарката ми каза,че може да започна да му давам.Под сокче имам впредвид от ябълка и морковче,честно казано много се разтревожих дали не съм сбъркала като сам му дала!Но той много го харесва и с удоволствие го пие.Използвам само домашни ябълки и моркови не купени от пазара!Взех да се притеснявам дали въпросните малки пъпчици не са от сока или най-вероятно са причинени от меда!
allian84 меда не го слагам във водата,а когато имахме гъбички в устата топвах леко марлята във него и след това във содата.Не съм прекалявала и не съм му давала чисто мед!И не сме едномесечно бебче,а сме на цели 2 месеца Simple Smile

Въздържах се от коментар, защото тази тема е от т.нар. "вривоопасни" форумски теми, но след като допускаш, че може да си сгрешила и аз ще си позволя коментар, пък дано не се засегнеш.  Blush
Честно казано не знам как и през ум може да ти мине просто да изпълниш всички тези заръки на вашия педиатър, без да се усъмниш, че мед, сода и сок на новородено (каквото е едномесечното бебе) най-малкото звучи, хмммм, странно. В днешно време колкото и да ни липсва опит за каквото и да е, информацията е най-достъпното нещо. Wink Казвам го не за да те упрекна, защото никоя от нас не се е родила научена да гледа деца. Но колкото и бебето да не идва на бял свят с "наръчник за употреба", вече наистина под път и над път има откъде да почерпим полезна информация, да потърсим второ мнение, да разберем за различните методи и теории и да изберем коя от тях да следваме, за да направим нашия живот и този на децата си по-добър и здравословен.  Hug

Ив Мин4е, ихааа голям мъж си имаш ти, да ти е жив и здрав!  Hug Но да ти кажа и ние вече прибрахме повечетзао дрешки  най-мъничко бебе и извадихме тези за 3-6 м, защото наша Лиза е около 60-сантиметрова дългурница. Joy (Роди се 48см) За количката - хм, кофти. Знам какво е да се разочароваш от нещо, на което си възлагал големи надежди, а и си дал сума ти пари.  Confused

Фейсче, бразо за 5-звездното обслужване и почивка. И аз обичам да си ходя при мама и тати и го правя, когато ММ е в "комбильовка" (както казва каката  ).

Денислава, аз фотосесия на каката направих на 4 месеца и 10-тина дни. Нищо, че не можеше да сяда, стана уникална. При интерес какво би могло да се получи, можеш да видиш във фейса ми.

Благодаря на всички за честитиките за киличката!! Нямам търпение днес да я побутам, пък дори и само  до магазина.  Laughing

Последна редакция: пн, 03 мар 2014, 09:29 от ♥Пандичка♥

# 212
  • Германия
´´´´

ЛЛЛ благодаря ви много, че ви има  Hug Hug Hug   bouquet    bouquet  bouquet
Ако не бях в друга държава бих станала и аз доброволец (като натрупам нужния опит!)

Iv Min^smile, бЛЛЛагодаря за топлите думи. Това че си в друга държава не е пречка  Wink да предаваш опита си на други майки и подкрепяш, щом искат да кърмят. Там където си, ако има ЛЛЛ група можеш да я посетиш или като си ходиш през ваканциите в България да вмъкнеш и едно Бебешко кафе или среща в програмата си  Wink

# 213
Честити месечинки на асталните ни близнаци.

Докладвам за памперските клевър. Доволна. Малко дървени са ми сравнение с Памперс, но не пропускат, сухи са.

Панди, честита ви каляска.

Добре дошла на Цветииии.

Тони, като хора по отделно са готини, но като смяна не. Добре че една от колежките ги е засилила. Иначе ние за всеки празник съ ирахме пари. 90% от заплатата е от 45 дневния болничен натам.
Годината майчинство ти свършва на термина. Демек, аз трябва да съм на работа на 12 януари 2015 защото по термин сме били на 11. Онзи ден попълвах документи.

Фейс без мъжо ли сте на гости. Дано нямате повече такива инциденти.
Триколка живот и здраве другото лято. Та парите ги прибирам.
Сок не бих и не съм давала на такива месеци и като начало на захранване. Ще потърся една схема, по която се водех аз.

Алиан, много тъпо така. Аз бях болничен от деня на двете чертчки. Даже ми стана неудобно, че толкова пари са ми събрали.

Ив и ние сме на дтехи 3-6 месеца. И ударихме 6 кила. В петък сме на консултация та да видим.

Катенок,  Hug

Вашите бебоци заглеждат ли се по играки? Моя се кара на една маймуна ( не аз де), че не иска да му говори. Та смятам да взема един мечок разказвач на приказки.

Оставям ви, че бяхме на пазар, рожден ден, писах тема и вече съм гроги.
Лека и мека Hug

# 214
Честит празник на всички и от мен!

Аз нямам какво толкова да пиша, то явно и останалите като гледам как сме се разписали всички  hahaha Благодаря ви за отговорите за парите. Стана ми чудно, защото тези 90% са от брутната заплата, което означава, че трябва да взимам повече пари отколкото докато бях на работа, а аз не съм взела толкова. Затова и помислих, че са ми ги платили като болничен, тоест 80%, но явно не. Наистина дневната база е по-висока - погледнах в справката от НОИ и въпреки това взимам по-малко пари. За какво говоря - примерно заплатата ми е 600 лв, аз докато съм била на работа съм взимала 400 лева, а сега в майчинство трябва да взимам поне 500 лева, но не  - аз имам примерно 350 лв пуснати от НОИ. Явно ще трябва да ходя и да видя каква е работата в самото НОИ. В тази връзка някой да знае дали мога да направя справка по телефон и да ми даде номера на този телефон? Че в сайта не откривам.

Цветиии, аз бях отговорила, че не давам сокове и че това е недопустимо преди да започнеш да захранваш детето, което най-рано става в 4-и месец - наааййй-рано!!! пропуснала съм, че си написала, че даваш и мед  #Crazy #Crazy #Crazy Как е възможно педиатърът да ти каже подобно нещо??? Та мед не се дава на малко дете преди да навърши годинка!!! То и аз, защото кърмя, съм спряла да ям мед, за да не го предам на детето, пък камо ли директно!!!!! Прочети линковете, които ти беше пуснала Зеленкото, пък и наистина в нета е пълно с информация какво се дава и в каква възраст на едно дете.

# 215
  • София
Здравейте и от мен. Вече сме в квартирата. Свеки спи с малкия, но подозирам, че няма да може да се оправи с него и ще ставам по нощите.

За соковете вече достатъчно обсъждахме. Аз четох тези дни по въпроса и реших да захраня към 6-ти месец с каша. Една позната ми сподели, че започнала захранването с бульон. Вари примерно картоф и морков и дава водата на детето да я пие. Не знам обаче как ще се разбере дали има алергия, ако не е от един зеленчук бульона - само картоф или само морков. Някоя от вас ако знае нещо по въпроса с бульоните, може да сподели  Peace

Елг, сами бяхме при нашите, ММ отиде при майка си, че имат работа по вилата, рязали лозе и цепил дърва. А аз го посрещнах с въпроса "Почина ли си?" Grinning Памперсите клевър колко са "дървени"? Че примерно на бейбилов на мен ми бяха малко дървени също. Пък на клевър искам да ги пробвам. Ако намериш схемата на захранване, пусни я  тук за такива неопитни, като мен Simple Smile.

Тонини, трябва да имаш предвид, че се смята заплатата ти за 2 години назад. Дали си била на една заплата? Да не би да е била по-ниска и в последствие да е увеличавана? Ако си била на една заплата тези 2 години, трябва да взимаш приблизително същата сума, колкото си взимала и докато си работила. Не знам какви са тези 90%, но не трябва сумата да е по-висока от средно дневното ти възнаграждение за тези 2 години назад. (Това значи взимаш нетната сума, която си получила през всички тези 2 години и делиш на броя на работните дни.) Това си го пише в закона. Имай предвид, че сумата се влияе от работните дни в месеца. При 20 дни може да вземеш малко по-малко отколкото си взимала месечно, при 23 дни - малко повече. Аз бях много бясна, като разбрах, че парите от хонорарите, които съм взимала по граждански договори не влизат в изчислението на майчинските, иначе почти двойно щях да взимам сега. ОБАЧЕ влизат при изчислението на детските надбавки. Големи са хитреци.

# 216
  • София
Здравейте момичета! Аз преди час бях легнала да спя,но толкова лошо ми стана,че чак повръщах и сега чакам пък да ми мине главоболието. Пих един чай от джинджифил за стомаха и обезболяващо за главата. Сигурно е от времето.А така ми се спи,че едвам ви чета. Сутринта мъжа ми ме ядоса с поредната тъпотия-в 8 му казах да нахрани бебчо,след като така или иначе беше станал, а аз да поспя. Нашия направил млякото,оставил го на скрина му в стаята и си отишъл в трапезарията на кафенце да гледа сутрешния блок.След час се събуждам от разгневения Итън..умрял от глад. Аз явно толкова изморена,че не съм го чула.Скочих,нахраних го и после вдигнах скандал. Отговора му беше,че докато направи за 2мин.млякото бебчо бил заспал. Е,хубаво де ама пък след това 1 час да не влезнеш и да видиш това дете какво прави.....  #Cussing out Толкова ме хвана яд(защото за втори пъти ми извъртява този номер),че пуснах един душ,приведох се в женски вид и му казах,че излизам. Та така от 11 до 20 вечерта го оставих с децата да ги гледа. А аз ходих из мола,до колежките,на ляво,на дясно.Да види какво е!Беше супер изтощен като се върнах и смирен. Сега спи като заклан...  Laughing
toninny какви два месеца. Моя трети болничен изтича на 13-ти април-за справка,родила съм на 5-ти януари.Това са си повече от 3 месеца. #2gunfire
babyface76 моята заплата за 2 години на зад се е променяла и аз незнам колко пъти. Тръгнах да изчислявам по календара ама то пък като не знам точните цифри....
Честити нови бебчета на всички.И добре дошли на новите ни попълнения
bebetoo честита люлка Simple Smile
зелено човече супер линкове. Аз утре ще ги изчета,че сега вече  TiredВидях клипчето обаче,жестоко!
DeniSlava86 Моя втори болничен е от-до 05,01,2014-15,02,2014 и на 20,02,2014 го преведоха. Те всъщност го пуснаха на два пъти на 04,02,2014 една част и на 20,02,2014 другата.Сега последния ми е от 16,02,2014 до 13,04,2014 и го чакам април да го пуснат.
Elg браво на колегите! И при мен се отчетоха добре  Hug
за захранването Дейвид го захраних след 4-тия месец,ама той и отказа млякото тогава. Сега ще прочета хубаво материалите от зелено човечеи ще видя как да процедирам. Ако се храни с мляко добре ще е след 4-тия месец пак при всички положения...

На финал да ви кажа,че моя Итън започна да похапва малко повече от 90-100гр. Пу-пу-пу. Ама почна пък да повръща. На фонтан еднократно след ядене. Вместо да се оригне,блика мляко на разтояние 3 метра  Laughing  ooooh! Като бяхме при ортопеда,пак повърна в кабинета. И той каза,че не трябва да го тъпчем. Колкото изяжда,толкова. По добре слабо бебе от колкото дебело. Това било предпоставка за бъдещата му фигура. Слабо бебе никога нямало да стане дебел възрастен. И дебелите бебета ставали завормени възрастни  Thinking.... Аз мисля,че е ген!

Айде лека момичета... Мен ме поуспокои стомаха и главата май помина. Та ще лягам. Само да видя дали ще ядеме сега,че последно беше в 20:00 часа. Money

Последна редакция: вт, 04 мар 2014, 00:42 от ronkis

# 217
  • София
Iv Min^smile, както и Пепеляшка ти е казала, това, че си в друга държава, въобще не е проблем. Освен, че Ла Лече Лига е международна организация, към ЛЛЛ България има Лидери и помощници за кърмене, които живеят в други държави  Peace
На сайта има информация за изискванията и начина човек да стане Ла Лече Лига Лидер (най-отдолу в тази статия има още полезни линкове).
Тук освен много информация относно обучението, има и специално за майки, които просто биха искали да помагат на други кърмещи майки.

# 218
Здравейте,
Набързо преди да чета за утре.

Рокнис, браво. И аз планирам на 8 и 15 да го зарежа сам с децата. Имам изпити и ще се прибера по следобяд. Ей така, за да види какво толкова правя. Joy

Фейс, дървени като пуфис. Памперс са ми меки, а клевара една идея по твърди. Но съм доволна.
Схеата я пускам така както е, с уговорката, че там където пише сок или плодово пюре съм давала зеленчуково. Сок вкарах след 6 месец ( каката я почнах на 4 навършени). Плодово пре също на 6.
Започнах с морков, тиква, картоф.
Ето http://ilianas.hit.bg/Schemes.html#bg

# 219
Тази сутрин докато кърмех едното си момиченце,то започна да се върти и изведнъж повърна ! До сега не се е случвало да повръща нито една от трите.След това сложих я да легне и тя пак повърна
имам чувството че цялата храна повърна....не знам опитах се да я накърмя пак, но не искаше! Трябва ли да и дам нещо или пък да я заведа на лекар! Simple Smile

# 220
Добро утро от мен!
Моичкият от вчера е непоносим - реве по цял ден и нищо не помага - ни носене, ни люляне, ни пеене. Снощи пък се храни през час - направо ме побърка. Не са колики според мен, защото не се свива - просто се пъне да реве и това е.

секси гърл, най-вероятно е преяла.
Моят продължава все така да си повръща - изобщо не му помага сиропа Гастротус бейби. Вече започвам да го приемам за нещо нормално, но е адски побъркващо!!!! Постоянно си на тръни.

Елг, мерси много за линка - има много полезни неща вътре. Докато го разглеждах и ми хрумна питане към всички ви за една хипотетична ситуация - ако например в 4-и месец ми спре кърмата, кое е по-добре - да захранвам направо или да изтрая още няколко месеца на АМ???  newsm78
Докато ходехме на лекции на 9 месеца една педиатърка препоръча захранване. Та тя даде примерна схема. Ето я:
около 4-5 месец трябва да започне запознаване с друга храна. В началото плодов сок/пюре с кърма, но само между храненията. Например 4-5 лъжици ябълка, морков, круша, но да не е с биберон.
6 месец - първо по-плътно ядене /едното от храненията през деня, например на обед/ - пасиран плод с лъжица - 150 гр. В 6-и месец задължително се прави кръвна картина и урина за количествата желязо.
7 месец начало на захранването - обедното хранене се замества със зеленчуково пюре - няколко лъжици само и да дояжда със сучене от гърда. Това е първият ден. С всеки ден се увеличават количествата на пюрето за сметка на кърмата. В края на седмицата вече на обяд да не се дава кърма, а само пюре. НО в пюрето да има кърма - една трета от общото количество.
След това обедното хранене може да се смени с каша - брашнена, плюс мляко. Постепенно още едно хранене се замества с друга храна, като се дава и твърдо сварен жълтък към зеленчуковото пюре на обяд заради желязото.
8 месец - дава се вече храна за дъвчене като втора закуска - сухар, сирене, масло, заляти с чай - 200-250 гр. на хранене. Задължително трябва да има млечен продукт - започва се с краве мляко.
9 месец - готови пюрета, на обяд - зеленчукова супа. Да има течна и твърда фаза в супата
10 месец - преходна храна с малко сол тоест нашата храна. Сами да започват да отхапват хляба. Месо да се дава - в мусака, пълнени чушки, манджички

Бейбифейс, имам повече от 2 години на една заплата, а взимам една идея по-малко отколкото като бях на работа - заради това съм в чудене и маене. Проверих в сайта на НОИ дали са ме осигурявали на пълната заплата - да, така е.
В тази връзка Ронкис - и ти можеш да си направиш справка в НОИ какви са ти били парите месец по месец. В секция - Справка за осигурителен стаж и доход при пенсиониране.
Накрая ще взема и аз да си го изчисля с онлайн калкулатора, макар че е такъв труд, че направо си ме мързи - признавам си.

Последна редакция: вт, 04 мар 2014, 09:58 от tonniny

# 221
Мале, вече говорите за захранване.  Grinning И аз имам някъде някакви записки, ще си ги потърся по-натам, Но със сигурносто няма да се ръководя по тях едно към едно. Но живот и здраве пак ще захраня най-малко на навършени 5 месеца.  Peace

секси гърл, най-вероятно е преяла.

Или това, или ако повръщането зачести, може да става "щастливо повръщаща". На 1стр има много линкове с полезна инфо и те съветвам да ги поразгледаш. Включително има за повръщането...

Тони, и аз съм все на тръни. Като цяло при нас повръщането доста намаля, но продължавам да треперя. Ей го сега за 3 дни вече 2 пъти Л. се задавя или от насъбрала се от бибата слюнка в устата или от "тих рефлукс", демек върнала се кърма, но не излязла от устата. И двата пъти я виждам/чувам как не може да си поеме дъх, скачам и я изправям, а първия път й духнах в лицето инстинктивно...

Елг, колко дървени са Клевър? Вчера в Била един татко ги взимаше. Каза, че са много доволни, но нямахме време за подробности. Имат ли ластично закопчаване? Миризмата как е?

Последна редакция: вт, 04 мар 2014, 10:05 от ♥Пандичка♥

# 222
  • София
Привет на всички мами и бебоци!

Не съм писала тези дни, но с този ФБ като че ли ми е по-удобно, т.к всичко ми е на телефона, а аз съм като срастната с него  Mr. Green Tired

За болничните - на мен този, издаден от болницата ми го изплатиха късно. Той вече беше изтекъл, когато ми преведоха паричките.
Все още чакам еднократната помощ, поне едно нещо да получа от тази държава, иначе само взима от мен и то по много #2gunfire Naughty

Леле, какви 6,200кг  е Влади?!?.... newsm78 Ние още 5 не можем да стигнем ( делят ни 100 грама Blush)

За памперсите - вече бях писала, че сме на Памперс. На Пуфис ми изпускаха. Харесвам Либеро, с каката само тях ползвах, но май по-скъпи и в момента от тях няма Thinking newsm78

За захранването - ми в чуденка съм Crossing Arms Thinking Моя дружка ме агитира да започна да давам сокчета, аз пък се дърпам, ама защо - не мога да обесня Blush Thinking ooooh! Каката я захраних с морковено пюре, беше на 4 месеца и половина. Сега не знам как ще процедирам. Thinking

Ейййй, три дни с таткото и каката минаха толкова бързо и толкова хубаво ни беше всички заедно. Само дето си седяхме вкъщи, че времето не позволяваше разходки навън, но пък бебка редовно си спеше в количката на терасата.
Сега пак е мрачно, влажно и леко мъгливо. И за разходка не става. Tired  

Има ли вече бебчета, на които са им сложили Пенатксим и Синфлорикс? Треска ме тресе с тия ваксини. Повечето казват, че леко ги понасяли, дано да е така за всички ни! Praynig Praynig Praynig
Някой беше казал, че дава Туйя преди и след ваксина...ще взема да питам нашата педиатърка, тя е и хомеопат. За предишната ваксина ми предписа Арника, в случай, че е неспокойна ( и най-вече за мое успокоение), но слава Богу не се наложи да я ползвам! Дано и занапред да е така! Praynig

Хубав ден на всички ви!  bouquet

# 223
Мед, сода и сокове на бебе под годинка  Shocked #Crazy Shocked
Повече няма да коментирам.
(На майките ме е яд, като не четат, но най ме е яд на колегите за глупостите.)

Аз ще си кажа най-откровено, че това с излизането без децата не го разбирам. Не знам как го правите. И не е само въпросът дали кърмиш или не. Аз имам физическа нетърпимост да съм без бебето. И с каката беше така. А тя в никакъв случай не е вързана за полата ми, на по-късен етап е гледана от кого ли не, дори е спала при мои приятелки, когато съм била дежурна и баща й е бил в командировка. Но толкова малко бебе посмъртно не мога да оставя.

Не искам да повдигам спорове - различни хора сме, но вие си казвате, и аз си казвам каквото ме е впечатлило.

# 224
ronkis, това с кафенцето пред сутрешния блок го прочетох на мъжа ми да го питам дали му е познато. Преди няколко дни му давам да нахрани детето, аз кърмя по принцип, но тогава му дадох шишенце и останах да слагам компреси по нянките, че проблем. По някое време отивам при тях, детето сложено на люлката, люлката засилена на мах, детето гладно, млякото на масата, мъжа ми си направил за закуска плодова салата и капучино с много пяна и се гласи да  гледа телевизия, сутрешния блок. Полудех!
Иначе, да не го излагам сега пред аудиторията да кажа, че той работи, той пазарува, пере, приготвя вечерята, слага, вдига масата, чисти, хвърля боклука, сменя гащи сутрин и вечер... аз съм поела гушкането на бебето Simple Smile и нощното гледане.

Общи условия

Активация на акаунт