Скандинавска литература

• 148 729
  • 814
  •   1
Отговори
# 615
Юрт & Русенфелт(Човекът, който не беше убиец), Хокан Несер(Човек без куче) и "Очите на Ева" не ми харесаха.
На Ю Несбю "Хлебарките" също никак не ми допадна. Все едно не я е писал той, толкова досадна ми беше.
"Пентаграма" пък ми хареса мнооого.

# 616
  • София
Хлебарките май са му е първа или втора книга и на мен никак не ми хареса. Смятам, че издателите са предприели много хитър ход, като са издали първите
 несполучливи книги след шедьоврите му.
 На мен Улсен ми е любимец.Лекберг също ми харесва,  но започна нещо да се повтаря.Карин Фосум пък много ме депресира, оставам с неприятно чувство след финала на книгите.

Последна редакция: сб, 30 дек 2017, 22:44 от macro

# 617
Хлебарките май са му е първа или втора книга и на мен никак не ми хареса. Смятам, че издателите са предприели много хитър ход, като са издали първите
 несполучливи книги след шедьоврите му.
 На мен Улсен ми е любимец.Лекберг също ми харесва,  но започна нещо да се повтаря.Карин Фосум пък много ме депресира, оставам с неприятно чувство след финала на книгите.
И на мен Улсен ми е баш любимец, защото има и чувство за хумор, а и Камила много лесно се чете.

# 618
Windekind, "Малка звезда" ми понесе доста добре. Четох разни коментари, че е прекалено брутална и че Линдквист не е пестил от кървища и насилие, но мен не ме смути. От скандинавските автори, с които се запознах тази година, той ме впечатли най-силно. Сега се точа здраво на "Когато мъртвите се пробудят" въпреки противоречивите отзиви.
Много благодаря! Аз мислех да я взема, но точно коментарът, че е прекалено брутална ме отказа. Ще си я сложа пак в списъка.
От Несбю прочетох "Снежния човек" и много ми хареса. Отивам да търся правилния ред за четене, защото смятам да нападна и останалите му книги.

# 619
Аз мога да ти го кажа:
1. Прилепът
2. Хлебарките
3. Червеношийката
4. Немезида
5. Пентаграма
6. Спасителя
7. Снежният човек
8. Леопардът
9. Фантом
10. Полиция
11. Жажда

Аз отлагам малко "Хипнотизаторът" на Ларш Кеплер. В последния момент смених жанра, но продължавам да съм на скандинавска вълна: утре подновявам четенето на "Защитна стена" на Хенинг Манкел.

# 620
Много благодаря! Дано имам време за четене, защото търпение нямам Simple Smile.

# 621
  • Mediterraneo
Записвам се в темата, защото открих за себе си скандинавските автори и се чудя как съм ги прескачала досега!
Може би първата ми среща беше с Камила Лекберг. Харесвам поредицата й, до 4 книга съм. умишлено не ги чета веднага една след друга.
После, разбира се, попаднах на Стиг Ларшон и "Милениум". Уникална трилогия!
Онзи ден гледах "Снежния човек" преди да прочета книгата. Със сигурност Несбьо е в планираните за четене в скоро време, имам по- голяма част от книгите, ще ги карам подред.
"Окото на Ева" на Карин Фосум също ми хареса.

# 622
  • София
На Карин Фосум не и харесвам това, че накрая оставя отворена вратичка, все едно не е довършено разследването и не е разкрит истинския убиец. Няколко нейни книги прочетох и се отказах, не знам дали във всички е така.
За мен безспорен фаворит е Несбьо, но тъй като съм изчела всички 11 книги за Хари Хуле, сега чета и други автори. В момента съм на четвъртата на Адлер-Улсен за Отдел Q. Simple Smile

# 623
  • Дъблин
Тарталета, радвам се, че ти е харесала, въпреки объркващите имена 🙂
На мен ми допадна това, че не е брутална при описанието на убийствата.
Самюел Бьорк, новата норвежка звезда в жанра много ми допада също засега.

# 624
Smurfieta, внимателно чети Бьорк, че да ме осветлиш по онзи въпрос Wink
Явно аз нещо съм пропуснала ...

# 625
  • Дъблин
Mij, чета, чета, бавно и напоително, но още не смея да погледна въпроса, като наближа края ще видя 🙂
Като гледам обаче как добре върви, май и следващата за бухалите ще се чете. Не видях дали е издадена вече в България, за да съм сигурна за заглавието, от 2017 г. е.

# 626
  • Mediterraneo
Тарталета, радвам се, че ти е харесала, въпреки объркващите имена 🙂
На мен ми допадна това, че не е брутална при описанието на убийствата.

да, в крайна сметка много ми хареса. А и не виждам отворена вратичка за отворен край поне в този роман на  Фосум, други не съм чела засега.

# 627
Съгласна съм, че при Фосум отвореният финал е до известна степен патент Simple Smile
Ето какво съм написала за "Индийската съпруга" ,последния роман, който четох от нея   - "Краят е доста отворен, кара те да мислиш и да разсъждавваш относно убиеца, да не кажа, че направо се учудих как свърши и дали не липсват страници накрая .."
"Дяволът държи свещта" беше абсолютно потресаващ. Дори не бих го определила просто като кримка.
Харесвам я Фосум. Може би само "Окото на Ева" беше малко слаба  книга.. Но иначе има много интелигентен и фин психологически подход.

# 628
Струва ми се, че не ти допадна и "Който се страхува от мечки...".

# 629
Струва ми се, че не ти допадна и "Който се страхува от мечки...".

Да, дала съм й две звезди Simple Smile
Ей, много помниш,бре, Ич Simple Smile
Ето какво съм написала - "За огромно съжаление трябва да напиша, че този роман на любимката ми Карин Фосум не ми хареса особено. В повече ми дойдоха страниците с диалозите, разиграващи се в шизофреничния мозък на един от героите. Ако не беше толкова обстойно наблегнато на тази част, романът нямаше да ме натовари толкова и може би щеше да ми хареса много повече.
Разбира се, не съжалявам, че го прочетох."

Общи условия

Активация на акаунт