ИСТАНБУЛ и лалетата [тема 29]

• 59 565
  • 742
  •   1
Отговори
# 225
Аз премислих малко плана за ден 1. Виждам го по следният начин:
Възможно най-рано - с Мармарай до Юскудар.
След това с автобус (все още не съм проверила за номер,но по спомени има) до Женската джамия. ( малко се притеснявам дали ще е отворена за посещение толкова рано сутрин - приблизително около 8 и нещо)
От Женската джамия до Берлейбей (с автобус)
След това до Берлейбей до Кючюксу (отново автобус)
От Кючюксу с автобус до Тема парк
от Тема парк пеша надолу до А.Хисари (около километър и малко го дава гугъл, ако не се загубим ще стигнем бързо)
и от А.Хисари с корабче до Емиргян ( в 12:55)

Определяйки приблизителното време за придвижване и престой смятам,че времето ще ни стигне или бъркам? Simple Smile

# 226
mystic woman , доста хора от темата са ходили и с кола до там.Лично аз обмислях този вариант за предстоящото ни пътуване тази пролет, но в крайна сметка отново избрах варианта с агенцията.
Определено отиването с личен автомобил има доста плюсове, но и минуси (според мен).
Ако си намерите изгоден хотел с паркинг (нещо много важно, лично според мен) и имате опитен шофьор определено с колата ще е по-добре.Като пари не мисля,че излиза кой знае колко по-евтино, като се сложат пътните такси и евентуално да трябва да се плаща паркинг, също там там горивата са по-скъпи (до колкото знам), та всеки си преценява.

# 227
...от А.Хисари с корабче до Емиргян ( в 12:55)
Определяйки приблизителното време за придвижване и престой смятам,че времето ще ни стигне или бъркам? Simple Smile

Аз си мисля, че ще се получи едно голямо препускане. Според мен е трудно постижимо Женската джамия, Белярбей, Тема парк и Кючюксу до 12:55 часа. Може би без парка ще се получи или пък по- късно фери за Емиргян.
През ноември посетихме Белярбей и Кючюксу и към 12 часа се отправихме към нашата следваща цел. Като имаш предвид, че и ние бяхме преди 9 часа в двора на Белярбей.
Дано съм ти била полезна и успех с плановете Simple Smile

# 228
Аз премислих малко плана за ден 1. Виждам го по следният начин:
Възможно най-рано - с Мармарай до Юскудар.
След това с автобус (все още не съм проверила за номер,но по спомени има) до Женската джамия. ( малко се притеснявам дали ще е отворена за посещение толкова рано сутрин - приблизително около 8 и нещо)
От Женската джамия до Берлейбей (с автобус)
След това до Берлейбей до Кючюксу (отново автобус)
От Кючюксу с автобус до Тема парк
от Тема парк пеша надолу до А.Хисари (около километър и малко го дава гугъл, ако не се загубим ще стигнем бързо)
и от А.Хисари с корабче до Емиргян ( в 12:55)

Хм, вижда ми се малко на посоки. Тръгваш в една, после в противоположна, после пак в тази посока. Много прекачвания се очертават. Защо ще спирате на Байлербеи и Кючюксу - заради дворците ли? А после и Отаатепе... Съмнявам се, че времето ще ви стигне да разгледате всички тези места до обяд.

# 229
Да, искам(е) да разгледаме и двата двореца, някъде прочетох че обиколката на Кючюксу отнема 30-40мин. и реших да го включа  - вижда ми се красив и не отнема много време.

Не мога да открия автобус от Юскудар до Женската джамия, за това май ще я пропуснем
Ако нея я няма може би ще се справим с времето.Ако тя отпадне мисля да отидем до Берлейбей направо с корабчето сутринта ( на 7:55 ако не се лъжа)
До 10 и 15 двореца, после 15мин. с автобуса до Кючюксу - там 1 час, после парка и времето не стигна.Едно 20-30мин. не ми стигат  Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes

# 230
Ето списък с автобусите, преминаващи през спирката на джамията Шакирин - ZEYNEP KAMİL HST.:

http://www.yoltarifi.com/zeynep-kamil-hst-uskudar-istanbul-a0380--s

12A - KADIKÖY - ÜSKÜDAR пътува през 10 минути.

Раничко ще сте в Бейлербеи при варианта с корабче. Дворците са с работно време 9,00 - 17,00 с почивни дни Понеделник и Четвъртък.

# 231
Сигурно само на този автобус не му погледнах разписанието, а то точно той бил.Много благодаря.
Сега си начертах маршрута и сметнах - наистина няма да има време, следващото корабче е чак в 15:55  Tired
В "оригиналният" сайт на градския транспорт даваха разписанието по часове за всяка спирка и можеше да се прецени горе-долу колко време се пътува от точка А до точка Б през всички спирки (не че трафика не бърка работата), а сега трудна работа

# 232
  • София
Определено отиването с личен автомобил има доста плюсове, но и минуси (според мен).
Ако си намерите изгоден хотел с паркинг (нещо много важно, лично според мен) и имате опитен шофьор определено с колата ще е по-добре.Като пари не мисля,че излиза кой знае колко по-евтино, като се сложат пътните такси и евентуално да трябва да се плаща паркинг, също там там горивата са по-скъпи (до колкото знам), та всеки си преценява.

Капитан Андреево - Истанбул - Капитан Андреево (дори Пловдив) караме с един резервоар.  Wink Не се налага пълнене с турски скъп бензин. Хотелите, в коите отсядаме избираме да са с "безплатен обществен паркинг", т.е. паркиране на улицата. Спим в хотели на цена 65-70 лева на нощ за двама. Според мъжа ми едно отиване до Истанбул ни излиза около 250 лева с кола. Простата сметка за 1 човек при пълна кола - 60 лева за път и 65-70 лева за 2 нощувки, т.е. стандартния уикенд излиза 130 лева на човек. Друг е въпросът, че 2 пъти ходим сами, т.е. двама в колата и не се задоволяваме с 2 нощувки.  Wink

mystic woman, много по-удобно е пътуването с кола. Пътува се по-бързо, спираш когато и където си поискаш, на границата не се чака и не те карат да висиш по опашки. GPS-а е необходим за града, особено за намирането на хотела. Трудно е без него, защото уличките са еднопосочни и се правят по няколко кръгчета, за да се намери. Отделно, има още лутане из уличките, за да се паркира.  Laughing В града не е разумно да се използва колата. Оправдано е само отиването в далечен квартал, където предварително се знае, че не е проблем да се паркира. Ние зарязваме колата пред хотела и ползваме добре уредения градски транспорт. Иначе не е трудоемко пътуването. По турските земи почти не се усеща, защото е празна магистрала. Само трябва да се спазват ограниченията от 120 км/ч, за да не ви изловят като нас.  Wink Пътят в България е гадничък, но ние сме свикнали да се движим по такива пътища.  Laughing В Истанбул е натоварено движението, но има достатъчно табели и въпреки, че разправят колко лошо карат, са доста по-толерантни от софийските шофьори. Дадеш ли мигач, веднага ти правят място. Няма свирки, псувни, клаксони.

Ф-4е, вторият вариант е по-приемлив. Имай предвид, че и в двата двореца се чака да се съберат групи, т.е. да предвидиш поне по половин час за чакане.  Wink  Женската джамия е прекрасна и е чудесно да се види, но я остави за друг път - например съчетана с Чамладжъ и спокойна разходка в Кадъкьой и Мода.

# 233
Здравейте отново,
Иска ми се да посетим бул. Багдад, за който пише , че е четвъртия  в света задминаващ дори Шанз - Елизе по популярност и лукс. Знам, че се намира в азиатската част, но нещо не мога да се ориентирам как да стигна до него, виждам, че с Marmaray мога да  стигна до азиатската част, но от там на сетне....  сигурно има трамвай или нещо друго.  Ако някой има впечатления моля да ги сподели, заслужава ли си да се посети, кое трябва да се види ?  Знам че е дълъг 14км, а едва ли ще мога да ги измина, особено с мъжа ми, който не си пада по ходенето Simple Smile  Ще съм благодарна на всички  отзиви, ще са ми полезни за оптималното разпределение на времето по програмата ни Simple Smile иска ми се да видя ВСИЧКОО,  но за 4 дни едва ли имам шанс.

# 234
  • о`майна лунна нощ е
Здравейте момичета! Чета ви повече от два месеца и дойде ред да се разпиша при вас.
На първо място искам да изкажа огромна благодарност на Таня67 за предварителната информация  Hug , която ми даде. Вече писах в една от темите за колективното пазаруване, но ми се иска да споделя и с вас преживяванията ми от първата ми екскурзия в Турция от 28.02 до 02.03 - с една нощувка само.

Информацията от Таня и тук от темата ми беше страшно полезна и ни помогна да си направим стегната самостоятелна програма с приятелката ми.
Преходът беше нощен - пристигнахме в хотела /който се намира на около 60 км. преди Истанбул/ към 6 сутринта. Хвърлихме багажите, измихме зъбите и в 7,30 ч. тръгнахме за града. Пристигнахме много бързо, защото трафикът беше лек и не сме попадали в задръстване. Изчакахме да стане време за корабчето. С него пътувахме между 9,30 и 11,15 ч. От там се качихме с местния екскурзовод до историческия център за пешеходната разходка.  Хванахме Синята джамия точно в 11,45 ч. преди да я затворят за молитвата. От там си минахме през Хиподрума и паметниците на него, беседите си ги изслушахме и малко след 13 ч. като приключихме с екскурзовода двете с приятелката ми тръгнахме на самостоятелната разходка извън групата.
Минахме през Топ капъ - само външния пръстен. След него влезнахме в Св. София, от там през Цистерната и след нея се пуснахме по трамвайната линия надолу посока Египетския пазар. Минахме и през няколко малки търговски улички, извън големите туристически .... беше много хубаво. Спирали сме да си вземем печена царевица, да хапнем вкусотии в някоя сладкарничка и така, докато стигнем до Египетския пазар.
О, ужас - е, там вече ми се събра погледът, и то най-вече заради народа вътре,  блъсканицата /хванахме времето малко след 16,30 ч., та баш в най-големия калабалък/   newsm43 - голяма грешка, ама кой да знае. Оцеляхме, де. Даже успяхме да понапазаруваме някоя друга стограмка локум.
Хапнахме местен дюнер и след него се пуснахме до пристанището, за да се съберем с основната група и да се качим на рейса в 19,30 ч., каквато беше уговорката.
Капалъ чарши не сме си и помисляли да минем. Достатъчно други неща видяхме.

Като за първо посещение там съм щастлива, че видяхме толкова много. А колко още остана ...... Ще има и следващ път  Wink

Искам да поздравя тайното ви общество с тази истанбулска аристократична котка
ПП - ама големи са позьори котките там. Застиват за снимка и не мърдат. Изключение са нахалниците на пристанището. Горе по историческия център явно са от аристокрацията и са "над нещата"  Mr. Green

Последна редакция: пт, 07 мар 2014, 15:25 от `ТуиГ

# 235
  • Варна и...духом на Босфора
 Hug А,браво,ТуиГ-че,то затова ми замириса на Ейвънски парфюм на Мъсърчето! Mr. Green Peace
Crazy Wink

Пепел от рози,ти ли джанъм щеше да ходиш на Езелското кафе и Карие newsm78

# 236
ТуиГ, благодаря за разказа  Hug. Много приятно ми стана като те четях- припомних си моето септемврийско посещение.  Ако е възможно, моля те, за подробности с коя фирма бяхте, откъде тръгнахте, колко струваше пътуването и още детайли, за които се сетиш.

# 237
...Пепел от рози,ти ли джанъм щеше да ходиш на Езелското кафе и Карие newsm78
Редемче  Hug,надявам се да се случи септември  и щях да те моля за снимка на това кафене, че когато гледах сериала през ум не ми минаваше, че ще се влюбя в Истанбул. Simple Smile. Пък и после загледах друг сериал (сещаш се по името ми кой Simple Smile ) и така и не довърших Езел.

# 238
  • Варна и...духом на Босфора
 Hug Аааа,Туиговаа,и кърмъзъ дънки на вапурчето на Халииич! Аферим! Crazy Grinning Heart Eyes
Сал кърмъзъ пУртМуненцИтУ ти липсва! Mr. Green Crazy Wink Sunglasses

Пепелче,добре,имаме с Ексайтедче много снимки там,като ги кача ще ти дам нишан.
Ич билям не съм по фотките язе,сал на моабет Гу докарвам. Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Хубавото Ефче,първия ден много шантав ми чини,нагооооре-надооооолу....

# 239
много хубаво като има разкази   bouquet

Аз имам едно чудене - какво означават часовете сложени в скобички в разписанието за корабчета от Емиргян ( http://sehirhatlari.com.tr/tr/seferler/cengelkoy-istinye-368.html )

Общи условия

Активация на акаунт