Частни детски градини - София (8)

• 110 659
  • 739
  •   1
Отговори
# 585
Когато детето е с хрема/кашлица и без температура ако времето навън е хубаво си е чисто престъпление да го държиш вкъщи. Друг е въпроса, че е редно да не е при другите деца на площадката. Иначе подкрепям мнението, че е хубаво ако повече родители се съобразяват и не навират болните си деца да заразяват други.
Моите деца, когато бяха в частна градина и синът и беше почнал да кашля, учителката веднага ме уведоми, че кашля много и е добре да го спра от  градина. Същото ми се е случвало и в държавната градина.. Но и на двете места има родители, за които знам че отиват, носят бележка от лекар, че детето е здраво и не ги интересува повече.

# 586
Но и на двете места има родители, за които знам че отиват, носят бележка от лекар, че детето е здраво и не ги интересува повече.

Почти завиждам, че има родители, които могат да водят болно дете на градина, и то да не се влоши още повече, а да се оправи... При нас няма такъв филм.

Ако аз занеса бележка и се направя на куку, на мен лично ще ми излезе през носа, защото вероятно 1 месец ще лекувам усложнения после.

Моя приятелка от САЩ ми сподели, че и двете й деца (посещаващи ясла и градина) до 3-годишна възраст са били нон стоп с течащ нос - после го били "израстнали". Ходили са си. Въобще, май в чужбина са по-непукисти от нас по отношение на детски сополи и прочие.

Между другото, много се отклонихме от темата, но с тая реплика на animal, все едно хвърли горяща клечка в купа сено.  Mr. Green

# 587
  • София
.....
Моя приятелка от САЩ ми сподели, че и двете й деца (посещаващи ясла и градина) до 3-годишна възраст са били нон стоп с течащ нос - после го били "израстнали". Ходили са си. Въобще, май в чужбина са по-непукисти от нас по отношение на детски сополи и прочие.

......

Да, и в други страни е така. Там го считат за изграждане на имунитет. Не се наемам да коментирам, дали е правилно или не.

# 588
  • Sf
Да, и в други страни е така. Там го считат за изграждане на имунитет. Не се наемам да коментирам, дали е правилно или не.

Ние редовно получавахме писма, че температура под 39 не е повод за спиране от училище (в UK). А за кашлица и сополи - забрави. Та от личен опит - детето ми не е боледувало повече отколкото обикновено. Има си деца, които вечно кашлят и са със сополи щом се захлади. Не могат да седят вкъщи, трябва да учат.

# 589
Да в Прага знам, че е така (може да занесеш сиропи и лекарства в детската предписани от лекар) - също децата и в дъжд и в сняг са навън - облечени подходящо.

# 590
  • София
В Германия също е така. Там сополите не са повод за притеснение, както и Т до 39 градуса.

Всеки си знае. Аз от Т изпитвам ужас, защото синът ми качва мноого бързо.

# 591
Разбирам те добре и моята дъщеря е така, бързо качва и трудно сваля, панадол не й действа изобщо, само нурофен и хексалгин. Беше ми мнго трудно в началот да следвам съветите на педиатъра да не давам нищо преди 38.5..

# 592
  • София
Много в страни от темата сме и очаквам че ще ни се скарат много скоро.

Аз също не давам лекарства за Т при температура под 38.5, но и не пускам дете с температура на градина или училище. Едното няма нищо общо с другото.

# 593
В нашата градина (частна) нямат право да дават лекарства особено антибиотици. Единствено се позволява даване на лекарство за хронично заболяване. Изрично ни предупредиха, че ако трябва да се дават някакви лекарства на детето, то това означава, че е болно и е редно си стои вкъщи. Напълно подкрепям!

# 594
Много изместихме темата, но не мога да се въздържа. Просто ми е необяснимо как при очевидно преобладаващи мнения, че болните деца трябва да се лекуват вкъщи (сополите са болест да!), градините пак са пълни с такива! Избрах частна градина точно по тази причина, увериха ме, че не се допускат хремави деца. Познайте дали не се точат масово сополи и не ехтят кашлици още от сутринта Sad Стигам до извода, че единственият начин е контролът (отвън, т.е. от самата градина), но пък от друга страна, в градините по някаква причина явно не връщат, освен ако детето не е вече взело-дало. Направо отчайваща патова ситуация Sad

# 595
Не се очудвайте, защото частната градина си е едно търговско дружество и тя си гледа най-вече финансовия интерес. Ако започнат да връщат масово децата заради сополите и подкашлянето родителите, които ходят на работа и плащат маса пари ще започнат да мрънкат = губене на клиенти и финансови загуби. Така че уж като цяло има контрол, но си затварят очите за доста неща. Както можете да видите от други мои мнения според мен нещата са най-вече в ръцете на родителите и по-скоро опират до тяхното самосъзнание. Трябва да спират децата сами от посещение на градината при първи симптоми на болестно състояние.

# 596
Въпреки че не си пускам децата дори при първи признаци на заболяване, защото се съобразявам със страховете на мнозинството родители, намирам за много по-нормално отношението на Запад, за което се спомена по-горе (с уточнението, че преценката дали децата да ходят на градина/у-ще или да си почиват вкъщи все пак трябва да бъде на родителите, а не на съответната институция). Няма абсолютно никакви статистики, които да показват, че децата, които "точат сополи" или ходят на градини, в които се "точат сополи", боледуват по-често или по-тежко от тези, които си седят вкъщи и са силно вардени от родители, баби и дядовци да не "настинат" или да не контактуват с деца със "страшните сополи". Тъкмо обратното, и това го твърдят вече на практика всички специалисти. Иначе още ми държи влага стресът, който ми създаваше една майка в ЧДГ на сина ми преди години - кихнеше ли някое дете, тя вдигаше врява до Бога и трябваше всички наистина да носим бележки от педиатрите, за да докажем, че децата са си ОК, и това - защото нейното дете постоянно боледувало. Ами видях детето веднъж - когато всички бяха вече по къси ръкави и леки връхни дрешки, то още ходеше с пуловер, шапка и яке. Краен случай, но показателен.
Темата не е съвсем офф, защото много родители записват децата си в ЧДГ с идеята да не боледуват, а това първо, не е осъществимо, и второ, и да беше, нищо добро нямаше да донесе на децата (освен в много специфични случаи).

# 597
Моят опит показва, че нивата на стрес имат много пряка връзка с разболяванията на моето дете. Така че ЧДГ пак е решение за по-малко разболяване, макар и по много по различен механизъм. За да съм съвсем коректна, трябва да уточня, че той в държавна градина не е ходил, така че не мога да направя сравнение.

# 598
С това съм абсолютно съгласна. Влиянието на стреса и напрежението върху имунната система не е никак маловажно и също вече официално признато, а не "бабини деветини". Ако нещо в ЧДГ може да помогне за по-малкото разболяване и по-доброто здраве като цяло на детето, то е именно ако то се чувства по-добре там (както и ако предлагат по-качествена храна или допускат носене от вкъщи). Но няма нищо общо със "сополите" на другите, неизлизането на студ, дъжд или сняг и пр. неща, за които настояват много родители от страх децата им да не боледуват.

# 599
Не мога пък да се съглася, че е нормално да се пускат на градина деца със сополи и че нищо не било пречело другите да имат сополи. При 38 градуса температура не се давали никакви лекарства!!! Чета и не вярвам на ушите си. Едва ли не при температура 38 детето е здраво??? И като има сополи и кашлица е здраво? Думи нямам.

А на частните градини си боледуват децата също толкова, колкото и на държавните. И се допускат кашлящи и подсмърчащи деца, явно по тези вашите разбирания, че сополите и кашлицата не означавали болест.

Общи условия

Активация на акаунт