Частни детски градини - София (8)

• 110 625
  • 739
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Моите наблюдения по двете ми и околните деца, както и на педиатърката ни  Wink, са, че честотата на боледуванията при децата, посещаващи ясли и градини - частни или общински, е правопропорционална на боря на децата в групата Peace

# 646
  • София
Разбира се. То е и логично, всъщност. Ако в държавните градини групите са с по-малко деца, мисля, че масовото боледуване силно ще намалее.

# 647
  • София
Всичко, което описвате, е ок. Разбирам това и мога да се съглася. Обаче за 500 лев в ЧГ правят почти същото какво в ДГ за 60-80 лев на месец. Може би даже и по малко от ДГ. Аз не съм против ЧДГ, обаче таксите са им много високи за това което правят, а по точно НЕ правят.
Скрит текст:
Попаднала съм на една такава градина вече в жк Възраждане. Се казва Славейче на ул. Отец Паисий. Нямам думи. На пръв поглед всичко е почти идеално. И учителки и обстановка на тях им е нова - от 8/9 месеца е. Обаче всички деца са намесени на едно място. Боледуват постоянно. Там има отговорка - ГРАДИНСКИ ВИРУС. Смешно е просто. А това че не измиват ръце, децата им не са на малка тоалетна чиния, а на възрастна без някакви допълнителни детски седалки и т.н - тоест нещата съвсем не са такиви както директорка обяснява при среща. Много сладко говори. А на практика абсурд. Имам и други същите мнения от мами. Просто те нямат избор. Така ми казаха. Има уж някакво разделението на стаи, обаче това е уголемен апартамент със собствен двор отзад - тъмен и влажен. Има доста неща за които искам да напиша, обаче за мен е абсолютно на низко ниво. И струва 520 лев с англ. език
Аз не искам нещо да е идеално както при мен вкъщи. Няма да има таково нито в една градина. Но поне да се спазват нормите и хигиенни правила.
Оф, не знам. Не се отнасяйте към мен със критика, моля. Написах това което имам на практика.
В РИРИРА също не се записах. Там е своите "правилата". Така че сме в процес....

Заблудата ти е огромна, но не ми се влиза в обяснения.

......
И нещо важно за мен: имам контрол върху ситуацията. Отдавна ми прави впечатление колко много се оплакват родители, чиито деца ходят в държавна градина, че не могат ''копче да кажат'' на лелките и учителките. Моментално ги отрязват, все нямат време за обяснения и т.н. Мен това не ме устройва. Аз искам подробно да бъда уведомявана какво се случва с детето ми, и когато поискам информация, да не бъда отрязвана от някаква отегчена лелка, която се има за велика щото работи в ДГ.

....

Това е така, защото има недостиг на места и учителките/лелките са напълно наясно, че те са силната страна т.е. търсенето е повече от предлагането, затова разиграват родителите, както си искат.
Ние бяхме приети в ДГ по каналния ред, даже се изненадах. Отидох, говорих с директорката (много мила жена) и обясних какво очаквам аз (индивидуален подход, англ. език и т.н. + седмичен отчет от страна на градината и тел. номер на някоя от учителките, за да имам връзка с градината за евентуални въпроси и др., да не изброявам всичко). Жената ме погледна  Shocked и съвсем спокойно ми каза, че в групата са записани над 35 деца до момента и тя не може да си представи, ако всеки родител иска такива неща, лелките и учителките как ще се справят. Беше откровена и каза, че за съжаление условията са такива. Няма как над 20 деца (да предположим, че не всички от записаните ходят) да бъдат обгрижвани перфектно.

По мое мнение това се използва и като предтекст за измъкване от конфликтни ситуации: не видяхме, не сме разбрали, децата са много и т.н.

Всичко това може да се случи и в ЧДГ, но ако ръководството е читаво, трябва да направи така, че родителите да са доволни. Докато в ДГ няма значение кой доволен, кой- не. Желаещи много, места няма.   Peace

# 648
имаме същия опит. бяхме приети в яслена група по каналния ред в дг и като отидох на място директорката хубаво ми обясни как всъщност нямат условия за гледане на деца на 1.5 г. положи невероятни усилия да ме разубеди да не си записвам детето, "ако имате какъвто и да е друг вариант, не препоръчвам да е тук".  Confused

# 649
  • София
Разбира се. То е и логично, всъщност. Ако в държавните градини групите са с по-малко деца, мисля, че масовото боледуване силно ще намалее.

Peace  smile3521

# 650
  • София
имаме същия опит. бяхме приети в яслена група по каналния ред в дг и като отидох на място директорката хубаво ми обясни как всъщност нямат условия за гледане на деца на 1.5 г. положи невероятни усилия да ме разубеди да не си записвам детето, "ако имате какъвто и да е друг вариант, не препоръчвам да е тук".  Confused

При каката с тези на годинка и половина се оправяха, ама тяхната гр. се водеше за деца с риск от диабет, трябваше да са 8 деца в нея, като бяха горе-долу двойно (допълваха с "масови" деца), к. беше супер за общинска ясла (по памет нормативът за яслени гр.-и е 16 деца, без заповед на СО - 18; с две заповеди тогава - 2007-08 г., ги бяха вдигнали съответно на 20 и после на 26 деца в група, к. в сравнение с наши дни е добре за общинско ДЗ, но при всички положения в частните ясли децата не са толкова мн.). С непроходили стабилно деца обаче (разбирай под годинка и 1-2 месеца) и тогава си беше невъзможно, т. е. изобщо не ги взимаха  Peace

# 651
  • София
имаме същия опит. бяхме приети в яслена група по каналния ред в дг и като отидох на място директорката хубаво ми обясни как всъщност нямат условия за гледане на деца на 1.5 г. положи невероятни усилия да ме разубеди да не си записвам детето, "ако имате какъвто и да е друг вариант, не препоръчвам да е тук".  Confused

На нас ни препоръча да опитаме. Ходихме и с детето после, мислихме, гледахме и решихме, че това не е среда за нашето дете.

# 652
Като чета и вие какви категорични твърдения правите и как обобщавате, ами същото правите и вие, което казвате Олга и други потребители да не правят. Хубаво е, че сами си вярвате и се навивате. Сигурно сте и прави за градините, в които ходят вашите деца, но не виждам откъде сте толкова уверени как е в другите градини, било то частни или държавни, и как било във всички държавни градини.

Относно боледуването, може и да е логично да зависи от броя на децата, но на практика не става така, поне пък от моя опит. И аз познавам сума ти родители на деца в градинска възраст и аз самият съм такъв родител и моят опит пък показва, че масово във всички градини децата боледуват еднакво, без значение видът на собствеността на градината и дори без значение и броят на децата. И това за групите 30+ в държавните също е голям мит, ако съдя по познатите деца, ходещи в няколко различни държавни градини, където винаги реално броят на децата в групата е около 15, защото другите са отсъстващи по най-различни причини.

Ама не говоря за всички държавни, защото може да има и такива с 40 деца в група, откъде да знам. Тези, които ги знам обаче, са с толкова деца, колкото казах. През септември и в началото на октомври дори в едната държавна градина имаше само 4 деца реално в групата, в продължение на около месец. А например при посещението си в Увекинд специално ги броих, 20 деца бяха в групата. Както и да е, говорете си. И не си правете труда да ме репликирате, защото не мисля да пиша повече в темата.

# 653
  • София
Мецане,  Stop изобщо не ме интересува как е в ДГ като цяло. Споделих за тази, в която ние бяхме приети. Не мога да кажа лоши неща, просто не е за моето дете. Аз за моето дете на този етап съм намерила оптималната среда, дано и другите родители са го направил (без значение, ДГ, ЧДГ, РК, баба и т.н.).
Като слушам хората около мен (колеги, приятели и т.н.), се радвам, че си спестих някои неща, а и на детето си. Друго не ми се коментира.

# 654
Живи и здрави Laughing

Напълно си права, важното е всеки да намери оптималната среда за своето дете, или поне да си мисли, че го е направил:)

# 655
  • София
Живи и здрави Laughing

Напълно си права, важното е всеки да намери оптималната среда за своето дете, или поне да си мисли, че го е направилSimple Smile

Нали детето се прибира всяка вечер вкъщи? Следователно родителят няма какво да мисли. Ако познава детето си добре и умее да разчита значите му, значи всичко е ок.  Peace

# 656
Здравейте,моля да ме извините,че се намесвам в темата ви,но се надявам да получа отговор,ако е възможно.
Въпросът ми е всички директори на ДГ ли могат да разберат къде е записано детето,ако от предишната ДГ системата го е отписала,може ли бившият директор да разбере къде е записано детето след това? Например разполагайки с ЕГН-то му и от чисто любопитство?
Благодаря ви предварително.  bouquet

# 657
  • София
Да, според мен може. Всички директори имат достъп до системата.

# 658
  • София
Да, според мен може. Всички директори имат достъп до системата.

това сигурно ли е?
дори,ако системата го е отписала от предишната дг?

При нас се виждаше, че сме приети в ДГ и ни помолиха да го отпишем, защото става дублиране. Просто имаше забавяне на информацията, защото ние го бяхме отписали вече. Факт е, че виждаха и в коя градина е приет.

# 659
Възможно е да се е виждало,защото системата не го е била отписала,а дали може да се види след като е отписано от системата на старата дг ми беше питането.Благодаря и за вашия отговор.

Общи условия

Активация на акаунт