Частни детски градини - София (8)

• 110 619
  • 739
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Нямам представа защо искате да скриете информацията къде е било детето преди настоящата градина, но мисля, че това може да бъде проследено и по картона му.  Peace

# 661
  • София
И това за групите 30+ в държавните също е голям мит, ако съдя по познатите деца, ходещи в няколко различни държавни градини, където винаги реално броят на децата в групата е около 15, защото другите са отсъстващи по най-различни причини.

Факт  Peace По-голямата част от другите 15 са болни. Детето ми ходеше 1 година в ДГ, преди да го запиша в ЧДГ. От 28 деца по списък, винаги бяха не повече от 15-16, защото другите бяха болни. Моят син също. Една седмица на градина - две болен. Говорим за градина в кв. Изток с огромен наплив от деца. Преди да тръгне в тази градина е боледувал 1-2 пъти само.
Не смятам да убеждавам когото и да било в предимствата на ЧДГ. Аз лично успях да сравня и двете! Извадила съм си изводите за себе си и затова без никакво колебание ще запиша и второто ми дете в ЧДГ, въпреки че то няма проблем с приема в ДГ.

# 662
Нямам представа защо искате да скриете информацията къде е било детето преди настоящата градина, но мисля, че това може да бъде проследено и по картона му.  Peace

моля поне прочетете преди да пишете Peace не разбрах защо мислите ,че искаме да скрием къде е било детето,въпросът е съвсем друг...

# 663
  • София
Точно защото прочетох затова и коментирам.

# 664
  • София
otlunatadoyupiter, ако директорката си го постави за цел, ще разбере без проблем. В картона му се виждат заведенията, които е посещавало детето, а все пак мисля, че и системата пази такава информация.

Попитай и тук, ако искаш.

# 665
Аз в никакъв случай не обобщавам. Споделям със своето мнение и личен опит. Да бях ужасен опит със една градина. За нея и написах всичко което разбрах и от другите мами също. Затова и поисках мненията на родители от форума. Всеки си има опит и може да сподели. Друг е въпросът, че не всички частни градини са читави. И държавни така. Не мога да седна и да кажа това е, трябва да опитаме пак и пак. Надявам се да имаме късмет.

# 666
  • София
Аз също бях с ужасен опит от първата частна градина на детето ми. Меко казано. Писала съм подробно назад в темите, даже два пъти. Но това не ме накара да си извадя някакви генерални изводи за всички ЧДГ.

Иначе изобщо не съм фен на частното образование в БГ и след 3 години, живот и здраве, малката ще си тръгне на държавно у-ще.

# 667
  • София
Здравейте,моля да ме извините,че се намесвам в темата ви,но се надявам да получа отговор,ако е възможно.
Въпросът ми е всички директори на ДГ ли могат да разберат къде е записано детето,ако от предишната ДГ системата го е отписала,може ли бившият директор да разбере къде е записано детето след това? Например разполагайки с ЕГН-то му и от чисто любопитство?
Благодаря ви предварително.  bouquet

За частните или за общинските градини става дума? За общинските - да, може да се разбера, даже направо си се знае (има баш две централизирани бази - на СО и на МОН, като директорките имат кажи-речи пълен достъп до тях). За частните - ако се извади нов картон на детето за ДЗ, няма как (за тях няма централизирана база с ЕГН-тата на децата, до която директорките да имат достъп; МОН си води някаква статистика за броя на децата от задължителното предучилищно образование - 5- и 6-годишните, и в частните ДГ с лиценз, ама там е леко куче влачи...). Съответно няма как директорка на частно ДЗ да види в кое общинско е било детето и обратното  Peace

# 668
Спящата, ще си позволя да те репликирам. Да, има база данни към министерството, в която всеки директор може да влезе и да провери с ЕГН съответното дете къде е. Освен това има един документ - т.н. Образец 1. Всеки септември се носи от директорите в РИ, а периодично се изисква и се сверяват данните.Част от него е и имената на децата. Това ВАЖИ И за ЧДГ. Говорим за онези лицензираните, които също предоставят тези справки, в противен случай са заплашени от глоби. Та, съответното дете, което постъпи/напусне една дг/ЧДГ фигурира в тези списъци. Директорката не е длъжна в същия ден да го заличи/впише в списъците. И в момента, в който детето отиде в друга градина, там се появява като "дублирано дете". Т.е. и в едната и в другата градина се вижда движението на децата. Именно това е и един от проблемите, че често директорки от ДГ продължават да водят определени деца, които са постъпили в ЧДГ /точат си субсидията/. И така си висят като "дублирани", докато от РИО не се усетят.А има и друго. Директорките на ДГ се познават.особено тези които са от един район.

# 669
  • София
Tъй, де, само че, доколкото знам, до ИСОДЗ достъп имат само директорките на общински ДЗ (по принцип базата е само за тях, без частните), а там има история в кое ДЗ е било детето, а не само къде е в момента (поне аз така разбирам въпроса - не къде е в мом.-а, а къде е било; иначе ИСОДЗ не позволява"дублаж", т. е. едно дете да е записано в две общински софийски ДЗ по едно и също вр.)... Другата база, за к. знам, е Админ - по нея се изплащат субсидиите, но пак само за общинските градини (и у-ща), при това без "чистите" ясли или СДЯ (Админ е национална база данни иначе, доколкото знам до нея също достъп имат само директорките на общински ДЗ; там дублиране също не е възможно, защото тогава по 1 ЕГН трябва да се изплатят субсидии на 2 места; даже в темата за софийските общински ДЗ майки изреваха, че трябва да си отпишат децата от градини в провинцията, за да не си изгубят местата в Сф). За задължителното предучилищно обучение изрично съм питала в МОМН (тогава още не беше върнато старото МОН), тогавашния директор Дирекция достъп до образование, дали са обхванати всички 5-годишни в столицата, защото в СНБМ имахме сигнали, че връщат деца от различни у-ща, слагат ги при 6-годишните и т. н., като ми отговориха, че от СО им били казали, че да, к. ме навежда на мисълта, че централизирана база ведно на децата в частни и общински градини и у-ща в предучилищна възраст по-скоро няма, още повече такава, до к. да имат достъп директорките на частните ДЗ Peace Иначе няма как да се получава и това:

... Именно това е и един от проблемите, че често директорки от ДГ продължават да водят определени деца, които са постъпили в ЧДГ /точат си субсидията/. И така си висят като "дублирани", докато от РИО не се усетят...

В общи линии, понеже явно не съм се изразила особено ясно първия път  Wink :
- директорка на общинско ДЗ знае дали и в кое друго общинско ДЗ е било едно дете; ако е било в частно ДЗ, според мене е почти невъзможно да види в кое, пък било то и лицензирано;
- директорка на частно ДЗ няма откъде да види в кое частно или общинско ДЗ е било едно дете преди това.
Въпреки това, като имам удобен случай, ще се поинтересувам от това кой какъв достъп има до ИСОДЗ и Админ и дали има и други централизирани бази  Peace

P. S.: Видях само, че не съм уточнила, че в ИСОДЗ е базата отн. децата в общинските ДЗ на СО, а Админ е базата на МОН (в нея са децата в предучилищна и училищна възраст, вкл. и тези в яслена, но само в ОДЗ-тата; сега се сещам, че в една от справките на МОН по ЗДОИ, к. искахме от СНБМ, бяха включили и частни ДЗ, само че не знам дали са експортирали директно от Админ или са дописвали). Знам само, че все още има вопиющи разлики м/у бройките в ИСОДЗ и Админ с голям превес на тези във втората с-ма, ама това е др. тема (всъщност по вр. на служебното правителство ЗДОИ не сме пускали, ама се съмнявам точно това да се оправили; барем новите управляващи най-накрая вържат ИСОДЗ с Админ, технически проблем за това още 2007 г. нямаше  Simple Smile ).

Последна редакция: чт, 23 окт 2014, 11:52 от Спящата

# 670
Спящата , достъп до тази база данни / ИСОДЗ и Админ / ИМАТ лицензираните ЧДГ. Те също заверяват "Образец 1" в РИО!

# 671
  • София
Спящата , достъп до тази база данни / ИСОДЗ и Админ / ИМАТ лицензираните ЧДГ. Те също заверяват "Образец 1" в РИО!

До ИСОДЗ със сигурност нямат (това вчера успях да проверя)  Peace За Админ ще ми е по-трудно, като (ако) получа инфо от там, също ще пиша, но, доколкото познавам тази с-ма, в нея история (видима) няма, дублиране също не е възможно, т. е. вижда се къде е детето в мом.-а (ако не е отписано отнякъде и имаш достъп, логично е да го видиш, но това пак не е история, а моментно състояние). РИО също нямат пряка работа в ИСОДЗ, т. е. точно тази с-ма не се ползва, за да подадеш инфо към тях. Как точно се подават образците към РИО не ми е известно (възможно е да е и през Админ прим.), но че подаваш някъде нещо, не значи автоматично, че имаш достъп до различни бази...  

P. S.: Зарових се за Админ в нета (от тук нямам пълен достъп до всички публични ресурси на мрежата, но все пак открих нещо). Това е инструкция за работа с Админ. Има и вид финансиране на учебното заведение - такова инфо има и в сайта на МОН, така че е логично достъп да вкарват данни да имат и директорките на ЧДГ, за това си права, само че, както си и мислех, те и техните колежки от общинските УЗ май не могат да виждат всичко. Междудругото се оказа, че за разлика от ИСОДЗ, наистина и дублажите явно се чистят впоследствие ръчно:

Цитат
“Дублирани” ученици са тези, които са подадени като “записани” в повече от една ДГ, както и
тези,
които са подадени в ПИГ/група в общежитие в училище. Информация за такива грешки се изпраща
периодично от МОН и ЦИОО до училищата.
, т. е. най-вероятно директорките не виждат, ако дете фигурира и в др. у-ще, както си и мислех. А данните към РИО наистина се експортират от Админ, това ми беше ново (то досега не ми е и трябвало, де):

Цитат
Експорт на данните за РИО на МОН
Файлът с данни за РИО на МОМН се създава от:

меню
"Списък
-
Образец
2
"
-
"Експорт на данните към РИО на МОМН"
-
когато в началото на
учебната година се предават данните от Списък
-
Образец 2

меню
"Списък
-
Образец
2
"
-
"Експорт към РИО на МОМН: текущи промени"
-
когато
ежемесечно се предават данните
с текущите промени (движение на учениците, промени в
персонала).

Междудругото, понеже се коментираше броят на децата в групите (тогава нямах мн. вр. да пиша  Blush ), мога да потърся на компа вкъщи някоя от последните справки, к. имам, и да ви цитирам числа от там (наистина в Сф имаше бая групи и класове с доста деца над норматив в общинските УЗ; от СО - Чобанов и Минчева, се измъкват за градинските гр.-и, вкл. и задължителните трета и четвърта, със среднодневната посещаемост, т. е. вмествали се в 22+10%, к. по техните сметки е 25 деца в гр.; то това инфо уж се вижда и в ИСОДЗ, само че, както вече писах, последно пак имаше бая разлики м/у справките от СО и МОН). Май стига толкова за базите на ДГ, може да се върнем пак към обсъждането на конкретни ЧДГ...

Последна редакция: пт, 24 окт 2014, 11:55 от Спящата

# 672
Спящата,доста работа си свършила. Чудя ти се как ти се рови в тези досадни бумаги!И пак ще ти потвърдя, ЧДГ имат достъп до всички номенклатурни документи/ИСОДЗ /, но има доста допълнителни неща, които не се откриват ей тъй с ровене в регистри. Единствена разлика е, че при дублиране на деца, не се прави проблем за ЧДГ, а за съответната директорка на ДДГ. И при заверка, ЧДГ не минават и през район и през РИО и нещата относно финансовата страна се разглеждат по друг начин. Все пак държавата не може да иска справка или отчет за някакви средства, които са си "частни". Peace

# 673
  • София
... И пак ще ти потвърдя, ЧДГ имат достъп до всички номенклатурни документи/ИСОДЗ /, но има доста допълнителни неща, които не се откриват ей тъй с ровене в регистри...

Питах участници в РГ към Дирекция "Образование" на СО да не би да са променили нещо, пък аз да не съм разбрала - нищо общо с ИСОДЗ нямат ЧДГ  Peace Ти откъде имаш инфо за обратното?  newsm78

На частните ДЗ обърнаха малко повече внимание заради задължителното предучилищно обучение и за 5-годишните... В софийските ДГ иначе се ровя бая подробно (и не само аз) още от 2008 г.  Wink

P. S.: Днес явно имам повечко свободно вр.  Laughing Дори МОН и РИО-Сф, к. е структура на първото, работят с различни регистри на ДГ: 1 & 2  Simple Smile Частните ги има и в двата регистъра, даже и трите софийски ДГ с държавно финансиране - тези на военните. По принцип финансирането им бива 3 вида - частно; общинско (с частична държавна субсидия, изплаща се на дете според посещенията, к. за яслените гр.-и май е само за ОДЗ-тата; с мом.-а ще излъжа за дяловете на общинската и държавната субсидия) и държавно. Поне СО вече работят с единен регистър (ИСОДЗ), че по памет и те по едно време си имаха дублиращи регистри на яслите и градините и на сайта  Peace

Последна редакция: пт, 24 окт 2014, 15:15 от Спящата

# 674
Пак пиша...имат достъп, но не са длъжни да подават данни за децата. А това, че обърнаха повече внимание заради задължителните 5 и 6 г. е вярно. Аз мисля, че е добре по принцип да се обърне повече внимание. Че няма да отпуснат субсидията за всяко дете е ясно и е друга тема, но ако има повече контрол, всичките тези "псевдо ЧДГ", които подбиват авторитета и са го оставили само на печалбарство, ще отпаднат.

Общи условия

Активация на акаунт