СЕДМИ КЛАС - чувства се вече напрежение у нас - тема № 42

• 53 754
  • 728
  •   1
Отговори
# 360
  • София
За мен (относно наблюденията ми) добри училища за 18СОУ, 31СОУ, 32СОУ, 127СОУ, 133СОУ.
Винаги ще се намери някой да каже " Аз обаче чух от приятелка..".
Няма идеално училище, дами. Дори и в "елитните" гимназии има деца с проблеми, при това не малки. Аз съм учител от много години, преподавала съм в различни училища, повярвайте ми. Няма панацея.
Дори и в "елитните"гимназии има и учители, които не стават за учители, в истинския смисъл на думата. Навсякъде си има специфични проблеми.

# 361
Вярно е ganis, но има училища, в които няма посещаемост от учители, не само от ученици.
Преди 2-3 години правиха един репортаж в една гимназия  във Варна за някаква телевизия. Едва събрали от цялото училище деца, за да напълнят една класна стая.

# 362
  • София
Аз писах, че няма идеално училище, няма идеални ученици и идеални учители.

# 363
Е, и  езикът си е важен по ред причини.... Не може просто с идеята, че средата е добра,  да пратиш едно дете примерно в някоя от двете немски, а то да има непоносимост към езика .. 5 години какво ще прави там, насила ли ще го учи?  Перфектният вариант е детето да може да избира все сред  училища с добра среда  и да се спре на онова  от тях, което предлага  език и/или профилиране, които ще учи с желание . Затова е и много верен форумският лаф - хубаво е детето да избере училището си, а не училището него.. Пожелавам на всичките форумски деца  точно това да им се случи.  Grinning

Така е, но понякога апетитът идва с яденето Simple Smile Дъщеря ми се целеше в английската гимназия или АК, но като разбра, че за немската летвата е по-висока, реши да си промени желанието - изборът си беше изцяло неин, аз се колебаех (за незапознатите с промените и завоя към немския беше доста странно - ама как, тя немски ли си искаше, питаха роднини и приятели Laughing ). И сега колкото повече навлиза в дебрите на езика, толкова повече й харесва. Не само езикът, но и културта, от която е част.
Наистина всяко училище си има трески за дялане. Лошата среда в държавата като цяло не подминава и елитните училища. По-скоро ценни са възможностите, които предлага училището. А и да е лош, да е лош, колко да е лош езикът на аристократите в Европа Simple Smile

# 364
  • София
О, Химикал, аз нямам нужда от каквото и да е  убеждаване, че немският е хубав.. Mr. Green И нагоре написах, че тайната ми надежда е при евентуално добър  бал  да се ориентират към него..  Комбинацията от владеене  на  английски  и немски определено е  печеливша, като се започне от следването и  особено като  се мине към реализация ( тоест след завършена добра специалност). Но повярвай ми, има немалко  хора, които го недолюбват и дори  с  яденето  не  им идва апетитът. Индивидуално е, въпрос на усещане...Познавам деца, едва ли не проклинащи деня, в който са се спрели на него. Учат го без желание, без мотивация, съответно и не регистрират напредък при такава нагласа, което обезмисля малко или много избора на училище.   И по този повод не  се и  хабя да убеждавам някого, хубав ли е, лош ли е езикът.  Всеки с избора си...   

Последна редакция: пт, 14 мар 2014, 19:30 от пенсионирана русалка

# 365
  • София
Аз никога не съм "притискала" собствените си деца... За тази цел, съм работила през годините- да бъдат самостоятелни, да им създам (не само аз, но и учителите) интерес към ученето и познанията, дисциплина и организация на деня..
Пак ще кажа личен пример, които от вас повечето го знаят.
1) Голямата.. 7 клас. Не искаше и да чуе за СМГ. Когато кандидатства (2004 год; тогава за НПМГ имаше отделна наредба), я приеха по 1 желание и в двете училища. Когато трябваше да я записваме, вечерта каза, "Искам само СМГ" и аз се изумих, но застанах зад желанието й. Завърши СМГ, вече е трета година студенка, учи това което иска. И досега казва :"СМГ е моето училище."
Не го казвам, заради СМГ, не ме разбирайте погрешно, дъщеря ми си попадна на мястото. Това беше НЕЙНИЯТ ИЗБОР.
По повод на езиците. Малката искаше НЕ, без да е учила този език. Попитах я, на времето, сигурна ли е? Защото НЕ е труден, наистина. Беше категорична.  Сега е 10 клас. В началото й беше доста трудно, но не се оплакваше. Аз често я подпитвах: " За момента кой език повече ти допада. НЕ или АЕ? Едва в края на 8 клас каза, че НЕ й харесва и допада."
Няма труден или лесен език, харесван или не харесван, докато един човек не се запознае с него. Така е и с приятелството..
Нека децата учат сега и дерзаят.. Нека имат покажат добри резултати на НВО, тогава ще имат избор.. Дори и този избор да стане за една нощ...
И преди всичко- да са здрави, усмихнати и весели хлапета.. Дори и да не влязат в исканото училище..... Най-вече да намерят среда, добри учители и да са щастливи от новото си място. Да израснат добри хора.

# 366
Здравейте, попаднах по случайност на тази тема и ми стана интересно да разбера мнението на хората за двете най-елитни пловдивски гимназии, а именно ЕГ "Иван Вазов" / Руската гимназия/ и ЕГ "Пловдив" /Английската/. По повод на въпроса на някои потребители коя от двете гимназии е по-добра, мога със сигурност да кажа, че това е ЕГ "Иван Вазов". Аз съм ученик в това училище в 9 клас и преди почти две години аз също като вас се чудих коя от двете гимназии да избера. Балът ми беше висок - 35, и можех да вляза, където реша. Затова започнах да събирам мнения от ученици и родители на ученици, които учат в двете гимназии. В крайна сметка, мненията за Руската гимназия бяха по-добри и затова аз реших да я запиша като първо желания. Сега, като ученик вече втора година там, мога да кажа, че това решението ми е било изключително правилно. Двете училища не могат да се сравняват. Истината е, че ЕГ "Иван Вазов" напредва изключително много с всяка изминала година и това не остава незабелязано от пловдивските отличници и баловете на училището се повишават от година на година. Както знаете, всяка година се правят различни справочници за кандидатстващите, където сравняват баловете на учениците им и успехите след това. Когато беше моят ред, баловете на двете гимназии бяха равни, както и успехите - точно затова изборът ми бе труден. Ако погледнете баловете за последните три години, да речем, ще забележете, че баловете на Руската се повишават с всяка изминала година и вече спокойно може да се каже, че паралелките с най-високи балове в Пловдив са там. Относно баловете на децата в Английската гимназия - не мога да кажа, че баловете там са ниски в момента, просто разликата в баловете, макар и не много голяма, е в повечето случаи в полза на Руската гимназия. Тук искам да подчертая дебело, че целта ми не е напразно хвалене на училището, в което уча.
Имам много приятели и в двете гимназии и мога със сигурност да заявя, че атмосферата в двете гимназии е изключително различна, а за мен това оказва голямо влияние върху обучението. В Английската от доста години имат проблем с постоянната смяна на директорки и поради тази причина много учители са недоволни и това се отразява на учениците. Руската гимназия не е сменяла директорката си от 23 години и мога да кажа, че Мариана Димитрова - директорката, е изключително ценен кадър - тя успява да амбицира абсолютно всички свои колеги да дават всичко от себе си в преподаването и това си личи по знанията на учениците. Като пресен пример мога да посоча наскоро провелото се състезание "Лонгман" . В нивото, на което аз се явих /обикновено на него се явяват учениците от 9 клас/ , имаше класирани 36 човека за област Пловдив. От тях 25 % са ученици от моя клас, а повече от 30 % от учениците са от моето училище. От Английската гимназия, където паралелките, в които се изучава английски са 10 / 6 паралелки като първи език, и четири  като втори/, класираните ученици са 7 /при две паралелки, в които се изучава английски език в Руската има 11 класирани/. Изводите...всеки да си ги направи.
Доколкото знам, заплатите на учителите в ЕГ "Иван Вазов" са и по-високи, което също оказва значение. Освен това материалната база на Руската е много по-добра от от тази на Английската, където наскоро едно опасно стълбище застрашаваше живота на учениците. В момента в ЕГ "Иван Вазов" тече и замяна на традиционните бели дъски с интерактивни дъски. Настроението в междучасията с Руската също е прекрасно, защото традиционният училищен звънец е заменен с пускане на последните поп хитове на съответните езици, които се изучават. Така всички влизаме в час с добро настроение и хъс за работа. В Руската гимназия по всеки един език има и поне учител с майчин език съответният изучаван в гимназията.
Искам да уточня и факта, че в Руската гимназия учениците са по-натоварени от тези в Английската поради по-голямото количество часове, най-вече в 8 клас / в Руската по първи чужд език - 23 часа, в Английската - 19/, а и след това за тези, които се готвят за сертификати и олимпиади. Повярвайте ми обаче - всичко си струва усилията.
За разлика от Английската гимназия, където часовете се намалят поради събрания на учителите почти всяка седмица, в Руската гимназия намалени часове има единствено на празниците на културата на езиците. През всяка учебна година класовете, изучаващи английски,  немски, испански, италиански, френски организират свои празници, от които можем да научим изключително полезна информация, а и да похапнем традиционна храна. И понеже тези празненства се организират от учениците, те имат възможността да покажат своите организационни учения, което е изключително важно за университети в чужбина. Езикова гимназия е и център за провеждане на сертификат по всеки един език, който се изучава там /CAE. DSD диплома.../. В Английската гимназия например няма толкова много възможности за полагане на сертификат в училището.
И последно, Руската предоставя изучаването на трети език. Може би вие си мислите, че той не се научава така добре. Да, може би не го знаеш както знаеш първия си чужд език, но със сигурност получаваш ниво В1, което е достатъчно за нормално общуване. Нивото на втория език - руски, е изключително високо и единствено в нашето училище и в Софийския университет може да бъде взет сертификат на Пушкин.
Много бих се радвал, ако мога да помогна на някого с конкретен въпрос!

# 367

Нека децата учат сега и дерзаят.. Нека имат покажат добри резултати на НВО, тогава ще имат избор.. Дори и този избор да стане за една нощ...
И преди всичко- да са здрави, усмихнати и весели хлапета.. Дори и да не влязат в исканото училище..... Най-вече да намерят среда, добри учители и да са щастливи от новото си място. Да израснат добри хора.

Hug

# 368
  • Пловдив
go_sto, чак пък такава реклама на ЕГ "Иван Вазов" лично аз не очаквах някой да съчини специално за бг мамма ... Не че училището е лошо, но и в ЕГ "Пловдив" се полагат същите изпити за сертификати. И там се работи по много проекти. И, ако някой иска да учи първи език английски или немски, мястото му е в ЕГ "Пловдив", стига да му стигне балът де.
За руския - по мои лични наблюдения, учи се на посредствено ниво. Извинявай, ама познавам 12-ик, който и дума не може да обели на руски, за какъв сертификат Пушкин говориш. И за съжаление не е единствен.
За трети език - СИП, та някои не допират до него... Хайде чак такова хвалене.
И да, резултатите на училищата са сходни, до тях спокойно може да се нареди и ОМГ, та последната година и ФЕГ ги догонва.
Разликата е в това, че в училището има италиански и испански ... И, я ми кажи кой ви е "носителят" на френски, италиански или испански в училището, че нещо ми се губи информацията?
А и за интерактивните дъски в класните стаи на осмокласниците.

Ако се зачета още малко в поста ти, сигурно ще изкарам още куп неща, които са си чисто и просто Похвално слово за ЕГ Ив. Вазов

# 369
Колко е приятно да прочетеш грамотно написан от ученик текст!
Не съм от Пловдив и двете споменати гимназии не ни интересуват, но не можах да подмина поста.  Hug

Що се отнася до избора на нашето дете - дълго време го оставихме да събира информация за различните училища - лични впечатления (където е възможно), мнения на приятели и учители. От пети клас насам периодично водим разговори относно личните му симпатии към отделни предмети, както и евентуално като какъв вижда себе си в бъдеще. Доста отнесени въпроси, но на младежа му е интересно да говори за тези неща. Разговаряйки, казваме собственото си мнение за възможностите за реализация (продължение на образованието), приложение на наученото, професии, които могат да бъдат свързани с изучаваното в гимназиалния курс. За тези три години ни стана ясно накъде клонят симпатиите, възможностите  и желанията му. Той знае какви са нашите предпочитания и възможности, но до момента не сме се налагали и не сме го притискали. Имаше моменти, в които искаше да учи в "Полиграфията", защото там били най-яките мацки. После в НГДЕК, защото щял да пътува много. После искаше да учи японски, защото любимата искала това. И т.н. и т.н. Винаги обаче е имал едно категорично желание - повечко математика. Естествено, желанията ще редим, като излязат резултатите от матурите, но сме наясно с първото желание (дано има необходимия резултат за там).

А за тези, на които им е интересно как се развиват нещата около проблемната ни физика:
Скрит текст:
Доказа се, че не предметът и материята са ни проблем. Имаме приятел-физик, който за 2 дни разясни материала на детето и даже събуди заспалия интерес към науката (до миналата година синът искаше да се занимава с астрономия, като друг наш приятел, но в края на първи срок тази година каза, че никога не иска да види физика). Средният успех по физика в класа е 3-ка, така че повредата не е в нашия телевизор, явно. Не сме реагирали по-рано, защото младежът се е срамувал да си признае, че не разбира и усетихме проблем, когато се появи първата 2-ка. Сега се колебаем дали да разбутваме въпроса, където трябва или да не причиняваме тази емоция в края на годината. Иска ми се тази учителка да понесе последствия...

# 370
  • София
Изпитвам съмнения относно поста на go_sto.  newsm78
Тук не е място за самореклама.

И да допълня... На моя близка детето завърши преди две години испанска паралелка в цитираната езикова гимназия /езика беше на мода/. Постоянно се сменяха преподаватели и разказвателни предмети не се учеха на езика. С една дума загуба на време.

Последна редакция: сб, 15 мар 2014, 10:20 от Kora

# 371
  • София
Здравейте, попаднах по случайност на тази тема и ...

Щеше да е страхотно, ако не ми звучеше твърде много като PR, написан от някоя учителка
по поръчение на директорката на възхваляваното училище.
Или съм твърде цинична и неоснователно недоверчива към новорегистрирани потребители с
подобни публикации  Thinking

Кора, писали сме едновременно и в единомислие  Simple Smile

# 372
  • Sofia
аз пък му вярвам на момчето Naughty

хем искате мнения,а и негодувате,когато някой така подробно е описал плюсовете или минусите за дадено у-ще Crossing Arms

# 373
  • В тъмната гора.
Аз му погледнах профила и видях, че има едно мнение от 2012-та, което е писано от майка му. Няма начин да се е регистрирал, за да прави PR на гимназията си.

# 374
  • София - Рим и обратно
E как, хич не се и чуди.. такива като нас са си родени с диагноза.....

Абсолютно сте прави, щом прочетох, че зодията ти е диагноза и дишаш чрез децата си, не остана и капка съмнение, че сме съзодийнички Laughing.

Аз вече сериозно се замислям за подредбата на училищата и ми направи впечатление написаното от ganis за средата. Усилено издирвам информация за училища със здравословна среда, които да сложим след първото желание. Понеже виждам, че е споменала и 31 СУЧЕМ...добро ли е в крайна сметка като среда или не това училище? Много са противоречиви мненията и не знам какво да правя. А ни е удобно и като транспорт newsm78...

Общи условия

Активация на акаунт