БИО / органична и натурална козметика - 4

• 111 193
  • 786
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте, да сте попадали във фейсбук на Козметика у дома. Някаква дама на име Юлия забърква различни натурални козметични продукти - кремове за лице, шампоани и пр. Имам си едно наум, но ме заинтригуваха шампоаните, примерно съставът на този Базов шампоан с рициново масло е следният-кокосово масло, рициново масло, зехтин, калиева основа /КОН/, флорална вода от пелин, портокалова флорална вода, отвара от репей и коприва.
 Та  се зачудих за пенителите- дали има такива или нарочно не са упоменати. Изобщо дали ще може да се измие с него косата. За друг подобен шампоан въпросната дама беше написала, че се пени и мие  добре косата. Вие как мислите?

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.563693603723643.107374 … 673898&type=1
Това са домашно стъкнати сапуни, вместо свинска мас - растителни масла, вместо сода каустик (натриева основа, която прави твърди сапуни) - калиева основа, чийто соли са течни сапуни. 100 % силно алкални са тези продукти, ще ви одървят и изсушат косата...

Привет на всички! Случайно попаднах на вашия разговор и бих искала да внеса малко яснота по повод на направата на сапуни и шампоани. При естествено приготвените сапуни и шампоани е неизбежно не се използват натриева основа /за сапуни/ и калиева основа /за шампоани/. Те наистина са алкални, но си има технологичен процес, при който рН-то си пада до нормалното за кожата. Когато се приготвят сапуни по студения начин е необходимо да се изчака месец и половина - два, за да е сигурно, че рН-то вече е спаднало, т.е. тогава основата вече е реагирала с мазнините и ги е осапунила. Обикновено тогава рН-то е около 6-7, но в зависимост от рецептата може да остане и по-високо 8-9 /важно е рецептата да е добра и да се прави от човек с достатъчно опит и знания/. Аз лично предпочитам да правя сапуни по топлия начин така за 3-4 часа основата на 100% е осапунила мазнините /има си реактив, който показва, че основата вече е реагирала/. След това допълнително намалявам рН-то до 5,5 с плодови екстракти /кайсия, боровинка/ или кисело мляко на прах. Така сапуна вече има нормалното за кожата рН. При шампоаните може да се добави сок или гел от алое вера, което също намалява рН-то и така шампоанът не изсушава кожата и косата и дори въстановява естественото равновесие. Разбира се възможно е не всички, които се занимават с направата на шампоани и сапуни, да са регулирали и тествали рН-то на крайния продукт.

Повечето предлагани сапуни и шампоани в търговската мрежа са пълни с пенители, които са извлечени от натурални съставки, но са получени в лабораторни условия и вече излизат от рамките на натуралното. Моето лично мнение е, че те са дори канцерогенни и се отразяват неблагоприятно на здравето. Ако искате да сте сигурни, че ползвате нещо натурално вземете си сапунени ядки - те имат естествени сапунини и почистват достатъчно добре дори и без изобилна пяна.

Аз отдавна не ползвам купени шампоани и сапуни, защото кожата започва да ме сърби и се изсушава, а косата и скалпа започват прекомерно да се омазнават /вероятно, за да компенсират въздействието на пенителите/, освен това ми се появява един неприятен сърбеж и косопад.

За съжаление направата на сапуни и шампоани изисква доста време, достатъчно  познания и техника, за да се приготвят в домашни условия. Ако сте решили да се занимавате с това, спазвайте технологията на направа, ползвайте калкулаторите за изчисляване на суровините и внимавайте какви ще бъдат показателите на вашите сапуни и шампоани.

На всички желая здраве от сърце!  Simple Smile

Последна редакция: вт, 11 ное 2014, 14:11 от lionjulia

# 346
Здравейте, да сте попадали във фейсбук на Козметика у дома. Някаква дама на име Юлия забърква различни натурални козметични продукти - кремове за лице, шампоани и пр. Имам си едно наум, но ме заинтригуваха шампоаните, примерно съставът на този Базов шампоан с рициново масло е следният-кокосово масло, рициново масло, зехтин, калиева основа /КОН/, флорална вода от пелин, портокалова флорална вода, отвара от репей и коприва.
 Та  се зачудих за пенителите- дали има такива или нарочно не са упоменати. Изобщо дали ще може да се измие с него косата. За друг подобен шампоан въпросната дама беше написала, че се пени и мие  добре косата. Вие как мислите?

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.563693603723643.107374 … 673898&type=1
Това са домашно стъкнати сапуни, вместо свинска мас - растителни масла, вместо сода каустик (натриева основа, която прави твърди сапуни) - калиева основа, чийто соли са течни сапуни. 100 % силно алкални са тези продукти, ще ви одървят и изсушат косата...

Привет на всички! Случайно попаднах на вашия разговор и бих искала да внеса малко яснота по повод на направата на сапуни и шампоани. При естествено приготвените сапуни и шампоани е неизбежно не се използват натриева основа /за сапуни/ и калиева основа /за шампоани/. Те наистина са алкални, но си има технологичен процес, при който рН-то си пада до нормалното за кожата. Когато се приготвят сапуни по студения начин е необходимо да се изчака месец и половина - два, за да е сигурно, че рН-то вече е спаднало, т.е. тогава основата вече е реагирала с мазнините и ги е осапунила. Обикновено тогава рН-то е около 6-7, но в зависимост от рецептата може да остане и по-високо 8-9 /важно е рецептата да е добра и да се прави от човек с достатъчно опит и знания/. Аз лично предпочитам да правя сапуни по топлия начин така за 3-4 часа основата на 100% е осапунила мазнините /има си реактив, който показва, че основата вече е реагирала/. След това допълнително намалявам рН-то до 5,5 с плодови екстракти /кайсия, боровинка/ или кисело мляко на прах. Така сапуна вече има нормалното за кожата рН. При шампоаните може да се добави сок или гел от алое вера, което също намалява рН-то и така шампоанът не изсушава кожата и косата и дори въстановява естественото равновесие. Разбира се възможно е не всички, които се занимават с направата на шампоани и сапуни, да са регулирали и тествали рН-то на крайния продукт.

Повечето предлагани сапуни и шампоани в търговската мрежа са пълни с пенители, които са извлечени от натурални съставки, но са получени в лабораторни условия и вече излизат от рамките на натуралното. Моето лично мнение е, че те са дори канцерогенни и се отразяват неблагоприятно на здравето. Ако искате да сте сигурни, че ползвате нещо натурално вземете си сапунени ядки - те имат естествени сапунини и почистват достатъчно добре дори и без изобилна пяна.

Аз отдавна не ползвам купени шампоани и сапуни, защото кожата започва да ме сърби и се изсушава, а косата и скалпа започват прекомерно да се омазнават /вероятно, за да компенсират въздействието на пенителите/, освен това ми се появява един неприятен сърбеж и косопад.

За съжаление направата на сапуни и шампоани изисква доста време, достатъчно  познания и техника, за да се приготвят в домашни условия. Ако сте решили да се занимавате с това, спазвайте технологията на направа, ползвайте калкулаторите за изчисляване на суровините и внимавайте какви ще бъдат показателите на вашите сапуни и шампоани.

А по отношение на натуралната козметика. Ето ви един линк да разгледате и да видите как изглежда съдържанието на натуралните кремове и лосиони:

редактирано от модератор

Мисля, че сами може да прецените състава им.

На всички желая здраве от сърце!  Simple Smile
Госпожо, козметика за вас можете да си правите и ползвате, но не и да продавате! В РБ тези продукти са подвластни на  Закона за Здравето, така всеки един продукт задължително трябва да има досие. В това досие влиза и оценка за безопасност от токсиколог. Вие имате ли такива неща? Отделно има европейско законодателство за описанието на съставките, което вие категорично не сте го спазила.
Относно факта, че ви сърби главата при използване на шампоани си е лично Ваше мнение. Направата на течено миещо средство, както вие го обяснявате, категорично няма и грам химическа истина, освен няколко косвени факти и меренето на рН.
Сапуните, които вие произвеждате, са анионогенни повърхностно активни вещества. Такива са крайно агресивни към кожа и коса, и категорично недостатъчни за направата на козметично измиващо средство. Отделно от това водите в България са твърди (което ще рече съдържат висок % калциеви и магнезиеви йони) и се предизвиква утаяване на съответния сапун.
Изказът ви пък за съставките в козметиката е тотално лаишки.

Последна редакция: вт, 11 ное 2014, 13:34 от bubanka

# 347
CI, нужно ли е всеки път да се изказвате така жлъчно? Толкова ли е трудно да се говори/пише с нормален тон?! Сигурно сте най-компетентният член на групата, но лично аз понякога направо се напрягам като отворя да чета темата и конкретно Вашите коментари. Според мен целта на темата и на форума като цяло е да се обменят знания и опит, но ако това е "цената", благодаря - понякога е за предпочитане да си стоим лаици!

# 348
Абсолютно съм съгласна със Sahasrara, най-вероятно всеки от нас е специалист в дадена област, но това дава ли ни право непрекъснато да просвещаваме хората, да ги наричаме лаици и да се самоизтъкваме?! Аз например се занимава с една изключително непозната за българина област от науката, но никога не ми е хрумвало да седна да обяснявам на хората, че нищо не разбират...
Забелязала съм, че хората с много познания, обикновено нямат необходимост да парадират с това.

# 349
Аз мисля, че постовете на CI са доста отрезвяващи и полезни. Човек, ако чете без да се засяга може да извлече огромна полза за себе си и за бюджета си. Лично на мен стилът му на писане никак не ме притеснява, на фона на информацията която дава.
Освен това в последния пост не виждам нищо жлъчно, а само предупреждение, към нас потребителите да внимаваме какво купуваме, тъй като посочените продукти от потребителя /който всъщност си прави нерегламентирана реклама/ не са добри, и се обяснява защо.

# 350
Аз не разбирам с какъв акъл някой ще си купи козметика от напълно непознат човек, забъркана неизвестно къде и с какво.

# 351
Скрит текст:
Скривам текста, защото няма нужда да превръщаме темата в бойно поле. Хората сме различни, така че е нормално да си имаме различни мнения. Реших да споделя своето, не защото се чувствам засегната, а защото просто не са ми приятни такъв тип изказвания. Заради такива коментари може би половината от хората, които четат темата, не смеят да пишат. А за израз като този "Изказът ви пък за съставките в козметиката е тотално лаишки" епитетът жлъчен си е съвсем уместен.

# 352
Скрит текст:
Скривам текста, защото няма нужда да превръщаме темата в бойно поле. Хората сме различни, така че е нормално да си имаме различни мнения. Реших да споделя своето, не защото се чувствам засегната, а защото просто не са ми приятни такъв тип изказвания. Заради такива коментари може би половината от хората, които четат темата, не смеят да пишат. А за израз като този "Изказът ви пък за съставките в козметиката е тотално лаишки" епитетът жлъчен си е съвсем уместен.

Скрит текст:
А за мен е констатация и в случая уместна.

Последна редакция: вт, 11 ное 2014, 15:50 от alex_jp

# 353
Абсолютно съм съгласна със Sahasrara, най-вероятно всеки от нас е специалист в дадена област, но това дава ли ни право непрекъснато да просвещаваме хората, да ги наричаме лаици и да се самоизтъкваме?! Аз например се занимава с една изключително непозната за българина област от науката, но никога не ми е хрумвало да седна да обяснявам на хората, че нищо не разбират...
Забелязала съм, че хората с много познания, обикновено нямат необходимост да парадират с това.
Така е, всеки българин разбира и е специалист в политиката, спорт и на маса. Права сте. Laughing
Вижте, тук в случая говорим за опасни неща и дори противозаконни. Home made - няма такива филми.
И моля, не ме четете, като не ви допада и ви напряга. Или информирайте модераторите, да трият. 

# 354
Така е, всеки българин разбира и е специалист в политиката, спорт и на маса. Права сте. Laughing
Вижте, тук в случая говорим за опасни неща и дори противозаконни. Home made - няма такива филми.
И моля, не ме четете, като не ви допада и ви напряга. Или информирайте модераторите, да трият. 

Всеки може да си приготви козметиката у дома и не може да се твърди, че е "опасна", а че синтетиката имала предимства.... #Crazy

За съжаление козметичните и фармацефтичните компании промиват мозъка на човек, така че започва да си внушава, че нещо е хубаво дори, когато вижда отрицателния ефект.... Това е с цел не да разрешават проблемите, а да се превърнем редовен клиент на индуствията като цяло!

Е, синтетичното не е чак толкова вредно - няма да умрем веднага, а постепенно ще се натравяме.... така ще имаме нужда от все повече и повече от тези "скъпоценни съставки"....

Бих посъветвала всички, които търсят нещо е наистина натурално, да вземат продукти, на които  могат да разберат цялото съдържание от етикета, без да им е необходим "преводач"!!!

Всеки човек е свободен да направи своя личен избор...

# 355

Всеки може да си приготви козметиката у дома и не може да се твърди, че е "опасна", а че синтетиката имала предимства.... #Crazy

За съжаление козметичните и фармацефтичните компании промиват мозъка на човек, така че започва да си внушава, че нещо е хубаво дори, когато вижда отрицателния ефект.... Това е с цел не да разрешават проблемите, а да се превърнем редовен клиент на индуствията като цяло!

Е, синтетичното не е чак толкова вредно - няма да умрем веднага, а постепенно ще се натравяме.... така ще имаме нужда от все повече и повече от тези "скъпоценни съставки"....

Бих посъветвала всички, които търсят нещо е наистина натурално, да вземат продукти, на които  могат да разберат цялото съдържание от етикета, без да им е необходим "преводач"!!!

Всеки човек е свободен да направи своя личен избор...
Госпожо, всеки може да си бърка в къщи каквото си поиска и да си го прилага както намери за добре само и единствено НА СЕБЕ СИ. Наистина как да го кажа, че да не бъда жлъчен и там както го описваха дамите?
Вие госпожо, как ще рекламирате и дори продавате ваши продукти, като никой незнае как контролирате качеството на закупуваните от вас суровинки, и съответното качество на произвежданите от вас продукти? И в Булгаристан имаме закони, да му се незнае!
Относно синтетика и натурално, преводачество и етикетиране - моля да се обърнете към ЕС за съдействие.
Я ми кажете какво стои зад вашия "натурален консервант" - аз ще го преведа за дамите във форума, спокойно. При това безплатно.

# 356
  • София
lionjulia, всеки може да си прави с дома си какво си поиска , да се маже с каквото си поиска , но няма право да го продава, кое не е ясно ?То ако ставаше така лесно  Laughing Тя сама по себе си тази козметика може и да не е опасна, не знам не съм химик и не са ми ясни тези неща, много се съмнявам да е ефективна, особено кремовете, които предлагате за дълбоки бръчки  Shocked , но нямате законно право да ги продавате.

# 357
lionjulia, всеки може да си прави с дома си какво си поиска , да се маже с каквото си поиска , но няма право да го продава, кое не е ясно ?То ако ставаше така лесно  Laughing Тя сама по себе си тази козметика може и да не е опасна, не знам не съм химик и не са ми ясни тези неща, много се съмнявам да е ефективна, особено кремовете, които предлагате за дълбоки бръчки  Shocked , но нямате законно право да ги продавате.
Да допълня (не се изтъквам, да подчертая, но твърде вероятно обикновения потребител не знае) - юли месец тази година влезна в сила нова директива на ЕС за козметичните продукти. Тя касае 2 нови неща - за клеймовете (твърденията) на даден продукт и за европейски портал за съобщения за нежелани реакции. Така вече ако даден продукт претендира, да речем че намалява бръчки, той трябва да има клинични изследвания за това си действие. Въобще свободията в козметиката все повече и повече намалява, контрола се затяга и е много близо до фармацията. И си мисля, че така е редно, защото все пак кожата е най-големия човешки орган!
За съжаление все още няма законова разпоредба по тематиката, която в тази тема се бистри - за натурална и био козметика. И доста компании неспирно спекулират с тези термини и откровено лъжат клиентите си.

# 358
Госпожо, всеки може да си бърка в къщи каквото си поиска и да си го прилага както намери за добре само и единствено НА СЕБЕ СИ. Наистина как да го кажа, че да не бъда жлъчен и там както го описваха дамите?
Вие госпожо, как ще рекламирате и дори продавате ваши продукти, като никой незнае как контролирате качеството на закупуваните от вас суровинки, и съответното качество на произвежданите от вас продукти? И в Булгаристан имаме закони, да му се незнае!
Относно синтетика и натурално, преводачество и етикетиране - моля да се обърнете към ЕС за съдействие.
Я ми кажете какво стои зад вашия "натурален консервант" - аз ще го преведа за дамите във форума, спокойно. При това безплатно.

С това съм абсолютно съгласна! Благодаря за промяната на отношението!   friendship

# 359
Аз не виждам защо изобщо обръщате внимание на жена, чиято цел е да направи реклама на своите продукти, като изтъкне предимствата им, а не да ви информира?
В случая CI е прав, защото за всяко нещо има стандарти и закони, не можем всички да правим нещо у дома и да го продаваме - най-малкото е незаконно. Това не е промиване на мозъци, както се описа, а се нарича контрол, защото когато утре някой от съставките навредят на поребителя или доведат до някакво последствие, вероятно няма да сте на същото мнение (освен ако сте безсъвестна и мислите само за пари и печалба). Независимо БИО или не,  има си стандарти. И да, синтетиката може да убива бавно, но една бактериална инфекция от "незнайно как домашно направен продукт" може да ви довърши за няколко часа грубо казано, а още по-интересно е, че ако това се случи, то ще търсите спасението у промиващите мозъци индустрии.  Peace
И много ми хареса изречението Всеки човек е свободен да направи своя личен избор... , което обаче беше затвърдено с лозунг "Купете моите продукти, защото са home-made, имат еди какво си pH и не подкрепят фармацевтичната индустрия."
Само аз ли виждам иронията?

Общи условия

Активация на акаунт