КОЗУНАЦИ - сезон 2014 г. - тема 1

• 61 995
  • 743
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Това е козунак с кис. мляко
1. готов за втасване

2. втасал е

сега го оформям и се....ос ****рах У плетката.  #Cussing out Не става и не става. Ако много не ме срам след малко го изпичам и го показвам.
Този път си разреших да го работя с миксер. Не съм го хващала с ръка. Разрешавам си експерименти, тъй като смятам, че след толкова години правене на козунаци на ръка бих могла да го оправя ако не стане. Ама той си стана. Брашно  - разкошно, мехури прекрасни, след първото втасване стана въздушен и приятен за работа. Но...плетките... #Cussing out
ето я гадината с развалените плетки, пече се на 180 градуса и след малко ще врътна температурата на 160

Ето го готово, изпечено.

Последна редакция: ср, 26 мар 2014, 19:42 от marchеva14

# 526
  • Бургас
Ее браво момичета !!!!!!!!!!Какви хубави козунаци сте направили.Днес си мисля да почина Simple Smile Сега разглеждах рецептите за мъфини. Ще направя една дозичка .Хубав ден,месещи ръчички !!!!

# 527
Тинки, ето го, макар че не е за снимка, че пак се разкъса тестото (те това много ме дразни и общо взето не знам къде му е проблема  Twisted Evil).

Моят първият с маскарпонето,дето го замесих с 1 кубче мая на 810 гр. брашно,се накъса точно по същия начин,и го метнах да се пече,докато не се е разпаднал съвсем.Все с брашно на София мел Екстра меся,но аз мислех,че е от повечето мая.
Май за празниците ще взема брашно на Мелко. Thinking

Кики,много апетитни мъфинки си направила!
Морена,все пак плетката ти се е запазила много добре при печенето Peace,моят се беше обезформил тотално Sad.

# 528
Здравейте на всички,
и аз тук при вас, че след няколко дни започвам с подготовката за Великден.  Grinning Ще правя домашни козунаци за роднини и трябва да съм подготвена.
Само исках да ви питам всяка една плънка /ядки, локум, стафиди и т.н./ ли трябва да се оваля в брашно преди да се сложи в тестото, за да не "падне" или не?
Благодаря предварително и се хващам да чета темата от началото.  Peace

И забравих да попитам, миналата година много се хвалеше един козунак със заквасена сметана, но не помня на кого беше и така и не записах рецептата, ако може да припомните...  Blush

# 529
  • Sofia
О, Щастлива, добре си дошла!  Hug

# 530
О, Щастлива, добре си дошла!  Hug

Hug Благодаря и тук ще досаждам  Laughing, защото все още съм начинаеща, особено с козунаците и се уча от вас.   bouquet

# 531
  • Sofia
Питай, питай, няма досаждане. Всеки е бил в началото, така се прави. С питане далече се стига.  Grinning

# 532

Само исках да ви питам всяка една плънка /ядки, локум, стафиди и т.н./ ли трябва да се оваля в брашно преди да се сложи в тестото, за да не "падне" или не?

И забравих да попитам, миналата година много се хвалеше един козунак със заквасена сметана, но не помня на кого беше и така и не записах рецептата, ако може да припомните...  Blush

Нищо не овалвам аз Embarassed.....

В 1 пост има много рецепти, вкл. и този със заквасена сметана.....

# 533
  • София
............
Благодаря предварително и се хващам да чета темата от началото.  Peace

На 1 въпрос  - стафидите не ги овалвам в брашно , а ги натопявам предната вечер в ром. Те го изпиват и стават мекички и дебелички. Simple Smile Готови за работа.
На 2 въпрос - ядките и то бадемите ги попарвам в гореща вода да падне дебелата люспа и редя в/у козунака. Колкото повече - толкова повече.  Simple Smile
На 3 въпрос - Козунак с заквасена сметана на Елексир, търсиш.

# 534
Здравейте всички! Нова съм в тази тема, но много имам желание за пръв път да направя козунак за Великден. Не съм в България и само си представям вкуса на мекия козунак ,от който не пропусках да похапна доволно  Grinning...и за това съм решила да си го направя сама.   food002 easter . Спрях се на рецептата за " Чешки козунак " на Natalyna , но въпросът ми е следният: За маята става въпрос
Цитат
За един козунак:
250мл прясно мляко, 40г мая(едно пакетче), 150-200г кристална захар- според вкуса, след няколко(не само мои опити), приемаме че правилното количество е около 700г.брашно , 1 ч.л. сол, 3 жълтъка, кората на един лимон, щипка индийско орехче(аз не слагам),200г масло, 60г стафиди, брашно за посипване на дъската за месене и тестото

За дооформяне:
1 жълтък, 1 ч.л. прясно мляко, 30г обелени и накълцани бадеми(може и без тях, или може да сложите половинка орехи), пудра захар за посипване
Колко е 40 гр. мая?? Суха или от тази, която е на бучка ( жива се казва, ако не се лъжа) ? newsm78

# 535
  • Пловдив
Колко е 40 гр. мая?? Суха или от тази, която е на бучка ( жива се казва, ако не се лъжа) ? newsm78
Едно кубче прясна мая е 42г.

# 536
  • Sofia
maou, добре дошла в темата! Simple Smile

Аз бих сложила по-малко мая - 25г. Смятам, че е излишно 40г. Това е жива мая, да. Съотношението на жива и суха мая е 3:1.

Ето така изглежада кубче мая 42г, както се продава у нас.

клик за по-голяма

Последна редакция: чт, 27 мар 2014, 17:42 от Morena

# 537
Много ви благодаря за бързите отговори!Тук това ми харесва - повече от 10 мин. не чакаш, каквото и да попиташ  Hug
 Предполагам, че рецептата е за един голям козунак. Аз имам кръгла форма ( за торта ) и смятам нея да използвам. Но само не разбрах на колко градуса се пече и колко време newsm78  с вентилатор или без  newsm78 Аз 99 % от нещата , които пека, са на 190-200.. смятам утре да направя един пробен, за да не се изложа на Великден  hahaha

# 538
  • Sofia
maou, виж моето писание на процеса.  Със 700г брашно е доколкото видях, та е средно голям козунак. Форма с d=26см е добре.

# 539
  • Пловдив

Ами писах сутринта... тип 350 на мелници Търново. И предния път правих с него и пак се разкъса. Та ще видя следващия път, като е с друго (София мел).
Ей сега ще го щракна. 

Morena, преди няколко дни и аз месих със същото брашно, втаса ми чудесно и като започнах да плета козунака се накъса като твоят. Мислех, че е от маята, защото не погледнах като я купих от Кауфланд, че е с изтекъл срок. Но явно брашното ще се окаже проблемно.

Общи условия

Активация на акаунт