Лемили срещу Барби

• 23 596
  • 447
  •   1
Отговори
# 120
Според мен въпросите не са породени само от куклите Барби. Реклами с живи хора, моделите, модните подиуми.
Въпреки, че рекламите май вече не са толкова немощни като Барбитата.

# 121
  • До хладилника, който обичам
Общественият идеал в момента, и особено медийния идеал, няма нищо общо с нормалното и това се отразява в доста сериозния брой разнообразни хранителни и други разстройства, като почват вече от ранна тийнейджърска възраст, деца на по 12-13 с анорексия и булимия не са рядкост.

Ясно е, че една нормално сложена или дебела кукла няма да замени ролята на родителя в обяснението кое е "нормално", но и да се насърчават неестествени пропорции и изкривена представа за красиво и "правилно" лично за мен е неприемливо.
Затова мисля, че една нормално изглеждаща кукла би насърчила правилно възприемане на нормалното тяло. Като норма, а не като изключение.

# 122
  • Куциндрел
О и родителите са достатъчни. От моята майка постоянно чувах, че съм шишкава, че трябва да отслабна и ако ям ще стана дебела. Но на мен това ми минаваше през ушите.
Сега съм си закръглена, но това стана чак след 26-тата ми година, а упреците на майка ми бяха от невръстна възраст.

# 123
Дали, когато се осъзнаят и от към тяло, надявам се това да не става вече преди 13-14 г. вече не си играят с кукли. А гледат фешън тв.

# 124
  То точно по фешън тв хората се опитват да приличат на кукли... Повечето имат излъчването на богомолка.

# 125
 То точно по фешън тв хората се опитват да приличат на кукли... Повечето имат излъчването на богомолка.

Според мен не се опитват. Просто на дизайнерите им е по лесно да ушият нещо за ходеща закачалка от колкото за жена с форми. Па и плат не арчат. Ама не знам, де.

# 126
Дали, когато се осъзнаят и от към тяло, надявам се това да не става вече преди 13-14 г. вече не си играят с кукли. А гледат фешън тв.
Мисля си, че тези идеи се формират от детска възраст, и остават за дълго време (в най-лошия случай, докато човек не се озове в кабинета на психолога или прихиатъра, примерно).
Ако едно момиченце порасне с идеи за "правилно" женско тяло, предвид колко по-податливи са момичетата на такива внушения, доста по-вероятно е да остави трайна следа.

# 127
Сигурно си права. Може би на някакво подсъзнателно ниво се възприемат разни неща. Всъщност не бива да се изпускат детайли, но аз не съм срещала дечица, малки, които да копират от кукла. 

# 128
Според мен фигурата на майката би трябвало да въздейства повече на момичешката психика, отколкото барбито или която и да е друга кукла.

# 129
Не мога да разбера, защо постоянно се говори за опасност от анорексия, когато хората с такъв проблем са нищожен процент на фона на затлъстелите от ранна възраст.

Скоро бях чела - ще потърся източник, че размерите на дрехите са се увеличили през последното десетилетие без това да е отразено в номерацията. Просто хората нашишкавяват прогресивно.

# 130
Сигурно си права. Може би на някакво подсъзнателно ниво се възприемат разни неща. Всъщност не бива да се изпускат детайли, но аз не съм срещала дечица, малки, които да копират от кукла.  
Аз го възприемам комплексно, събирателен образ от всичко + медийни образи.
Затова се впечатлявам от хора като Дженифър Лоурънс, които насърчават позивитния телесен имидж.

# 131
Не мога да разбера, защо постоянно се говори за опасност от анорексия, когато хората с такъв проблем са нищожен процент на фона на затлъстелите от ранна възраст.

Скоро бях чела - ще потърся източник, че размерите на дрехите са се увеличили през последното десетилетие без това да е отразено в номерацията. Просто хората нашишкавяват прогресивно.

Именно! И поради това е нужен и нов стандарт в кукленската красота.

# 132
Случайно отворих темата, защото беше най-отпред в сайта и ми стана любопитно. Нямам деца, но реших да изкажа мнение.

Барби е на повече от 50 години. Ние като сме си играли с барби, да не сме израснали с грешно разбиране за телосложението? Децата обичат шарени и лъскави неща, затова и барби според мен се котира. Ако детето си избере другата кукла, ок ще му я взема, но ако трябва аз да купувам защо да не е барби? Има всякакви, избор голям. Дайте да заклеймим и филмите на Дисни, защото учат децата да бъдат зависими от принцовете (мъжете). Ще приложа картинка за да разберете какво имам предвид. Лично за мен всичко опира до възпитанието, а не играчките, родителите само си търсят оправдания.

Скрит текст:

Т.к. съм била в Америка, мога да кажа, че младите американки наистина изглеждат така - закръглени бедра и дупета и не мн големи гърди да не кажа малки и късокраки. И според мен българките нямат нищо общо с това телосложение. Сори, но сме си по-хубави. И ако трябва Лемили да е още по-достоверна трябваше да е руса и синеока - там са масово така, но сигурно са искали да се отличава от барби.
Момичетата започват да се интересуват от телосложението си в тинейджърска възраст, а да бъдем честни на тази възраст отдавна са зарязали куклите.

# 133
  • София
Лемилито въобще не е трътлесто и късокрако. Просто така ви изглежда, особено на фона на Барби. Направете си експеримент, пренесете си пропорциите на умален модел и ще се учудите колко неправилна представа имате за собствената си фигура. Иначе бих купила тази кукла, която дъщеря ми пожелае. Без да се влияя от собствените си предпочитания. За мен куклата е играчка, не модел за подражание.  Peace

# 134
Две неща ми правят впечатление - първото е, че масово се смятате за хора с нормален вкус и неповлияни от модата Барби, докато отговорите в темата сочат точно обратното и второ - убедеността, че кукла като Барби не формира представи за красота в бъдещата жена, при положение че и това е точно обратното.
Да не говорим за гръмките изказвания, че е родителски провал ако детето ти дори веднъж се замечате да прилича на Барби. Че аз съм го чувала от съвсем нормални момиченца от добри семейства, с нормални майки и бащи. И да - питат дали са дебели и не знам защо, но искат да приличат на барби. Включително съм чувала и следното въпросче" Лошо ли ако някое момиче, не аз (ама естествено че не!!!), просто някое момиче иска да прилича на Барби?
пп: Лемили не е затлъстяла, ако се вземе жена с това телосложение, ще се окаже, че е със здравословно тегло. Тлъстото тяло изглежда съвсем различно. Лично аз бих й посъбрала малко ханша на Лемили, за да прилича повече на момиче, отколкото на зряла жена, особено щом е на 19 години.

Общи условия

Активация на акаунт